ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Eenzaamheid onder ouderen neemt toe tijdens de feestdagen.

Wij adviseren de bij deze stelling behorende artikelen voorafgaand aan het bepalen van uw keuze te lezen. Deze begeleidende artikelen zijn hiernaast of op kleinere apparaten onder de reeds geplaatste reacties opgenomen.

U kunt stemmen tot en met zondag, 29 november -0001

EENS ONEENS
maandag, 20 november 2023 15:15 Eenzaamheid onder ouderen neemt toe tijdens de feestdagen.

Wat is eenzaamheid ?
Als mensen zich steeds meer terugtrekken uit de maatschappij loert de eenzaamheid. Ook in Venray zijn er meer eenzame mensen dan wij denken. Er is niet alleen eenzaamheid onder de alleenstaande ouderen. Het is een probleem onder jong en oud. Je kunt veel mensen om je heen hebben maar je toch eenzaam en alleen voelen of contacten met anderen missen. Er zijn weliswaar instanties genoeg die graag een steentje bijdragen om dat te voorkomen, maar die stap is voor veel mensen vaak te groot. Ze trekken zich steeds meer terug. Een oplossing kan zijn dat men elkaar meer gaat opzoeken om meer te weten van elkaars noden en zorgen. De stichting Burgers van Venray is van mening dat juist in de decembermaand de eenzaamheid loert. U wordt verzocht gedurende deze maand te reageren op de stelling: Eenzaamheid onder ouderen neemt toe tijdens de feestdagen.

REACTIES

M. Derks-Willems : eens

Juist met feestdagen, wanneer het normale leven en dagelijkse structuur meestal anders is, merken ouderen (en vele alleenstaanden) extra dat ze er veelal alleen voor staan.
Mensen lijkt hun eigen plan te trekken en weinig stil te staan bij hun eenzame familielid, kennis of buurtgenoot.
De gezellige kerstfilms en reclames benadrukken veelal dat Kerst een familiefeest is. Extra confrontatie.

Geef uw reactie.

Ellen : eens

Omdat t waar is..Ik zie t in mijn omgeving ook..als er kinderen zijn die doen hun eigen dingen met de feestdagen.

Geef uw reactie.

Alex Schaap: eens

Eenzaamheid is in de winter erger omdat je buiten niemand tegenkomt die even in de regen of kou stilstaat voor een praatje of op een bankje zit in een parkje Op de (verwarmde ) terrassen, ga je niet zomaar bij een groepje aansluiten. Vrienden en kennissen zijn in je leven verhuist uit het zicht geraakt of overleden.
Een tip voor de feestdagen, zoek mail of bel een kennis van vroeger en vraag om eens langs te komen (of langs te gaan) op een kerstdag om wat over vroeger te praten.
Sluit aan in een buurthuis, loop er gewoon eens binnen. Wie weet is er nog een gelijkgestemde die dat wel ziet zitten. Wat de jeugd (tot 60 jaar zeg maar) vraag eens iemand uit de straat om aan te schuiven aan het kerstdiner..

Geef uw reactie.

Ivonne Kuiper: oneens

Eigenlijk wil ik niet kiezen tussen eens of oneens. Het wordt meer gevoeld tijdens de feestdagen. Maar ook op dagn met persoonlijke herinneringen. Verjaardagen, trouwdagen, vakantieperiodes, de avonden, het alleen thuis komen, etc. Een kaartje, telefoontje, bezoekje lossen dit voor even op maar als je er gevoelig voor bent is het erg moeilijk om je er niet door te laten meenemen. Belangrijk is dat dit herkend wordt door mensen in hun directe omgeving. Een gezamelijke lunch of een spellenmiddag is mooi maar lost het probleem niet structureel op. Bovendien moet je voorzichtig zijn om in je lief bedoelde aandacht niet mensen tot last teworden. Het stukje van synthese vind ik belangrijk. Eenzame mensen hebben vooral handvattennodig om eruit te komen.

Geef uw reactie.

RL: oneens

Eenzaam voelen of eenzaam zijn.
Voor degene die zich eenzaam voelt, is dat heel ernstig. Er zijn mensen die wekelijks meerdere malen door kinderen bezocht worden, dagelijks 2 tot 3 zorgverleners over de vloer krijgen. Dagelijks gezamenlijk warme maaltijden kunnen nuttige. Mensen die, in mijn ogen, dagelijk worden bezocht enoed nagezien, opgehaald worden en toch aangeven zich eenzaam te voelen. Ook binnen verzorgings- en verpleeghuizen. Het begrip eenzaam is voor velerlei uitleg vatbaar en voor iedereen persoonlijk. Een gevoel wat wordt versterkt door deze donkere dagen.

Geef uw reactie.

Marian: eens

Helemaal mee eens. Vroeger was er een alleenstaanden café. Zou misschien een uitdaging zijn voor een café houder. In Nijmegen zijn er vaak life optredens van bandjes.
Klup is een app/ organisatie waar mensen elkaar kunnen vinden voor allerlei activiteiten, wandelen, museumbezoek, spelletjes etc.

Geef uw reactie.

Corrie Kok: eens

Het is een gegeven dat ouderen vaak eenzaam zijn. Niet alleen met de feestdagen maar ook in het dagelijkse leven. Wanneer de kinderen volwassen zijn, hebben zij uiteraard een druk leven, werk e.v. kinderen, opleidingen
volgen etc. Het is maar net hoe jezelf als oudere het leven in het algemeen ervaart. Volg je hart en blijf actief
in het leven staan. Er zijn zoveel clubs, verenigingen enz. waar je lid van kunt worden. Het heeft niets met leeftijd te maken, eenzaamheid is van alle leeftijden.

Geef uw reactie.

Ton: eens

Ben het hier volledig mee eens

Geef uw reactie.

Harrie Francken : eens

Juist deze maand van donkere en van feestdagen geeft een gevoel van eenzaamheid.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

In een land met zoveel ouderen kwalijk dat zelfs vanuit de politiek er zo weinig aandacht voor is.

Geef uw reactie.

Marie: eens

Eens met de suggestie dat de ondernemers gratis, bv in de schouwburg, en brunch zou lukken organisten, kennusnakingsspelletjes erbij zodat er moeite contacten komen. En het hele jaar door aandacht hiervoor aub

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

De eenzaamheid is het hele jaar door.
Wordt alleen met de feestdagen benoemd, en voelt dan ook meer.
Maar alles is weg bezuinigd voor de oudere.
Deze mensen hebben Nederland opgebouwd, en worden nu in de steek gelaten.
Kindere hebben hun eigen leven en werk.
Helaas, dit is het voor je oude dag als je alleen over blijft.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Omdat ook de kinderen niet aan de ouderen denken .

Geef uw reactie.

Henk: eens

Ik ben het met deze stelling helemaal eens , het zou dan ook een mooi initiatief kunnen zijn dat men als Gemeente Venray , Venrayse middenstand en de Venrayse Horeca gezamenlijk aan deze eenzame ouderen in de December maanden bv op zondag GRATIS Brunches gaat aanbieden waar ze dan met lotgenoten een heerlijke dag hebben.

Geef uw reactie.

Hugo Coolen: eens

De eenzaamheid onder ouderen neemt toe tijdens de feestdagen. Ze worden vergeten.

Geef uw reactie.

Truus Jansen : eens reageert op Hugo Coolen : eens

Ben ik helemaal met u eens.

Geef uw reactie.

Isabel: eens

Ik zie veel ouderen de feestdagen alleen doorbrengen. Onder het mom van zolang mogelijk thuis wonen is voor velen alles weg gehaald wat hen een beetje vreugde kon brengen. Bezuinigingen , bejaarden huizen opgedoekt. Mantelzorg is met feestdagen gewoon thuis en ook kinderen en kleinkinderen werken of zijn dikwijls druk en zijn blij met de feestdagen even met hun gezin te zijn. Natuurlijk kunnen ze ook zelf initiatief tonen en een oplossing zoeken of mensen uitnodigen maar voor degene die al eenzaam.is , is dit een grote stap. Soms is gewoon even een kopje koffie of thee bij iemand drinken al voldoende om de dag leuk te maken. Maar om een of andere manier is onze maatschappij verhard . We rennen ons zelf voorbij en vergeten vaak de kwetsbare ouderen.

Geef uw reactie.

Ine: eens

Als je ouder wordt vallen er veel mensen weg.
En wat opvalt is dat mensen niet naar elkaar omkijken. Als iemand 6weken in bed ligt valt het niemand op ?

Geef uw reactie.

Peter: eens

Oude mensen vereenzamen, ale familie leden vallen weg

Geef uw reactie.

Hilde : eens

Omdat ik dit jaar mijn man verloren heb,en het nog heel erg moeilijk vind ergens alleen naar binnen te gaan.

Geef uw reactie.

Truus Jansen: eens reageert op Hilde : eens

Dat heb ik ook zit de hele dag thuis af en toe visite...

Geef uw reactie.

Sjef: oneens

De eenzaamheid is aanwezig maar wordt meer gevoeld tijdens de feestdagen

Geef uw reactie.