ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Provincie blij met robuust plan voor betere Maaslijn.

vrijdag, 27 oktober 2023 13:37 Provincie blij met robuust plan voor betere Maaslijn.

Pro­vin­cie blij met ro­buust plan voor be­te­re Maas­lijn

ProRail heeft de elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn gegund aan Swietelsky Rail Benelux. De spooraannemer diende een robuust plan in waarin naast kosten ook omgevingshinder en capaciteit van mensen, materiaal en materieel worden meegenomen. Door de goede ervaring met de aannemer bij het verdubbelen van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf heeft Provincie Limburg vertrouwen in de werkzaamheden tussen Roermond en Nijmegen.
Goed nieuws voor scholieren, mensen die naar hun werk gaan, studenten en overige reizigers.

De Maaslijn
Op de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond reizen zo’n 22.000 reizigers per dag. Na de werkzaamheden ligt er op een deel dubbel spoor en is de hele lijn geëlektrificeerd. Arriva kan dan in tegenstelling tot nu met nieuwe treinen een betrouwbare dienstregeling rijden. Het project waarin de circa 90 kilometer lange spoorlijn wordt aangepakt werd Europees aanbesteed. Het plan van Swietelsky is door ProRail beoordeeld als robuust vanwege de veelzijdige kijk naar het project. ProRail heeft met de gunning een belangrijke stap gezet in de opwaardering van de Maaslijn na jaren van voorbereiding. Eind 2027 zal de lijn gereed zijn.

Wat gebeurt er in Limburg?
In Venray en Reuver wordt het aantal sporen van één naar twee uitgebreid en kunnen tegemoetkomende treinen elkaar passeren. Ook worden op verschillende plaatsen de bogen in het spoor ruimer gemaakt, zodat de treinen hun snelheid kunnen behouden. Dat zorgt voor betere aansluiting op andere treindiensten. Tot slot wordt de veiligheid van overwegen verbeterd.

Onvrede over kostenverdeling
De aanbesteding door ProRail zou niet mogelijk zijn geweest zonder de beslissing van Provincie Limburg om in te stemmen met de extra kosten. Dit gebeurde in september 2023. Dit was nodig om verdere vertraging te voorkomen. Bij Provinciale Staten is unaniem onvrede over de houding van het kabinet over de verdeling van de opgelopen kosten.

De demissionaire regering heeft een besluit over de herverdeling van de kosten uitgesteld. Het kan toch niet zo zijn dat Limburg op moet draaien voor de meerkosten van dit project dat landelijk belang heeft? Provinciale Staten hebben unaniem de verwachting uitgesproken dat er voor het einde van het jaar een positief besluit is genomen over het overnemen van het project en het dragen van de meerkosten door het kabinet. Ik sluit me daar als gedeputeerde volledig bij aan.

gedeputeerde Mobiliteit Jasper Kuntzelaers,