ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Zorgen over de toekomst van zwembad de Sprank

woensdag, 07 oktober 2015 14:12 Zorgen over de toekomst van zwembad de Sprank

Het zwembad in Venray houdt de gemoederen flink bezig.

Op de website Burgers van Venray heeft de voorbije maand een stelling gestaan over het zwembad “de Sprank” in Venray.
De stelling luidde : Venray kan niet zonder overdekt zwembad.
Meer dan 600 personen hebben in oktober aangegeven of ze het eens of oneens zijn met deze stelling. Van die bezoekers hebben er 250 daadwerkelijk gestemd en hun mening ook gemotiveerd op die website geplaatst.
Het is interessant om die motivaties nog eens na te lezen op de website onder het onderdeel “vorige stellingen”.
Het blijkt dat een meerderheid van 85 % vindt dat er in Venray een zwembad moet blijven. De redenen waarom men daarvoor gekozen heeft lopen nogal uiteen.
In één van die reacties worden veel voorkomende motivaties als volgt samengevat:
In waterland Nederland is kunnen zwemmen een basis vaardigheid. Dit moet je vlakbij huis kunnen leren. Liefst via schoolzwemmen of anders via een vereniging. Ieder kind of volwassene moet kunnen leren zwemmen. Blijven zwemmen als sportieve bezigheid is goed voor de gezondheid. Een zwembad dat toegankelijk voor de gehele bevolking moet zijn, kan niet zonder subsidie.

Op dit moment is de gemeente Venray nog steeds de eigenaar van het zwembad.
Eind april 2016 eindigt het contract dat de gemeente heeft gesloten met LACO m.b.t. de exploitatie van het zwembad.
LACO kan dan “de Sprank” voor € 45,= (fl. 100,= ten tijde van de start van het contract) in eigendom verkrijgen. De afgelopen jaren heeft de gemeente elk jaar een bijdrage aan de exploitatie van het zwembad aan LACO moeten geven van  € 215.592,=.
Uit de reactie van de directie van de exploitant LACO blijkt echter, dat men het in mei 2016 aflopende contract met de gemeente wil verlengen zodat er dan nog steeds een exploitatievergoeding zal worden verstrekt.
LACO motiveert dit o.m. door te stellen dat zij in de afgelopen 21 jaar extra investeringen heeft moeten doen door vervanging van filterinstallatie en de luchtbehandeling. Het oorspronkelijk bij de Sprank aanwezige buitenbad heeft echter inmiddels plaats moeten maken voor uitbreiding met een fitness centrum en een sauna.


Wordt dit dan het volgende hoofdpijndossier voor de gemeente Venray of houdt men zich aan de indertijd gemaakte afspraken en moet LACO voortaan maar zijn eigen (zwem)broek ophouden ? Uit de vele reacties van verontruste inwoners op de website Burgers van Venray blijkt, dat men in ieder geval verwacht dat het zwembad in Venray geopend blijft. Of dat koste wat kost moet gebeuren is onder meer afhankelijk van de opstelling van B&W en de gemeenteraad tegenover LACO. De burgers van Venray moeten dus maar in spanning afwachten hoe de onderhandelingen zullen verlopen.
 

REACTIES

linda: eens

Zwembad is een MUST have!

Geef uw reactie.

Rik: eens

Venray heeft een zwembad nodig. Alle kinderen moeten toch kunnen leren zwemmen.

Geef uw reactie.

dieni: eens

Venray kan echt niet zonder zwembad,voor zo,n plaats is dat echt wel nodig.

Geef uw reactie.

v Dorrestein: oneens

genoeg gelegenheid in omgeving

Geef uw reactie.

linda: eens reageert op v Dorrestein : oneens

Oh ja? Waar dan?

Geef uw reactie.

elly: eens

Ben het helemaal met Wil eens.

Geef uw reactie.

Wil van Tilburg: eens

Maar er moet niet blijvend gemeenschapsgeld aan de exploitatie door Laco worden toegevoegd. Ook Laco zou "zijn eigen zwembroek moeten kunnen ophouden". Misschien zijn er andere exploitanten te benaderen, bv. Optisport. Overigens moet de gemeenteraad maar aangeven hoeveel het haar waard is om een zwembad in Venray te handhaven.

Geef uw reactie.

Frank: oneens

De vraag zou hier moeten zijn of belastinggeld gebruikt moet worden voor een zwembad. Maar dan zouden ALLE voorzieningen in de gemeente in stand gehouden moeten worden als zij dreigen failliet te gaan. Dan zou je de lijn kunnen trekken naar het winkelcentrum van Venray. Ook een voorziening voor iedereen. Met tevens een commercieel karakter. Dan zouden ook in dit geval de ondernemers en winkeliers door belastinggeld gered moeten worden van faillissement én leegstand.

Geef uw reactie.

sanne : eens

Essentieel onderdeel van Venray, maak er zelf regelmatig gebruik van.

Geef uw reactie.

ria: eens

Venray kan niet zonder zwembad, maar dan wel graag met ruime openingstijden en een fatsoenlijk buitenbad erbij. je moet er niet aan denken dat er nu een generatie kinderen gaat komen die niet kunnen zwemmen. misschien moet je het huidige zwembad wel uitbreiden, want je hebt nu alleen 1 fatsoenlijk zwembad, het andere is maar een pierenbadje.

Geef uw reactie.

Ger: eens

Er moet gewoon in de omgeving een zwembad zijn, dadelijk krijg je weer dat veel kinderen geen zwemdiploma hebben omdat een zwembad te ver weg is. En voor heel veel zwemmers is met de auto naar een zwembad gaan geen optie.

Geef uw reactie.

Monica: eens

Natuurlijk moet t zwembad blijven. Zonder zwembad zijn er veel mensen die hun hobby/sport niet mee kunnen beoefenen. Tevens zullen dan veel kinderen niet of heel laat pas leren zwemmen. Niet alle ouders beschikken over vervoer naar andere zwembaden. En aansluitend op de speech van een scholier tijdens t jubileumfeest van de staten-generaal laat de verplichte school-zwem lessen weer in t lespakket opgenomen worden. Dan zullen er minder kinderen verdrinken.

Geef uw reactie.

adriaan: eens

Een zwembad past best bij Venray. Ik denk dat dat moet blijven. Vooral zwemmen door gehandicapte mensen hebben er voordeel van. Gezonde mensen natuurlijk ook. Houden zo.

Geef uw reactie.

Wilma: eens

Zwembad in Venray Moët blijven. Ook het schoolzwemmen moet er Zijn. Te belangrijk dat ieder kind Zich kan redden het water.

Geef uw reactie.

Christel: eens

Het bedekte zwembad zorgt voor veel activiteit van jongeren en ouderen. Bij het verdwijnen van dit zwembad in Venray, zullen een hoop mensen niet meer actief bezig zijn omdat de afstand naar een ander zwembad te groot wordt.

Geef uw reactie.

Jantine Rongen: eens

Het overdekte zwembad is onmisbaar

Geef uw reactie.

Bregje: eens

Het overdekt zwembad is onmisbaar in Venray!!!

Geef uw reactie.

Naomi: eens

Venray kan niet zonder overdekt zwembad omdat zowel recreatief als trainingsgerelateerd men gebruikt maakt van het overdekte zwembad!!!!

Geef uw reactie.

Ellen: eens

Deze gezonde en heilzame manier van bewegen in het water hoort bij een gezond levenspeil en daarom moet er in Venray die zoveel inwoners (kerkdorpen) heeft, een mogelijkheid bestaan om te zwemmen.

Geef uw reactie.

Antonet: eens

Het is zeer belangrijk dat de inwoners van Venray naar een zwembad in de buurt kunnen gaan. Het is gezond voor iedereen . Voor de kinderen dat ze goed leren zwemmen.

Geef uw reactie.

Daan: eens

Het is belangrijk dat de inwoners van Venray en omgeving, een plek hebben om te kunnen zwemmen.

Geef uw reactie.

Evi: eens

Redden de studenten het niet om te wedstrijdzwemmen ook zullen de jongere kinderen altijd afhankelijk zijn van het brengen en halen door ouders

Geef uw reactie.

Frank Westerkamp: eens

Het leren van de basisvaardigheden van het zwemmen is net zoals de leerplicht een vereiste in een beschaafd land. De grotere Gemeenten in Nederland zullen ook deze taak moeten oppakken. De Gemeente Venray is met ca. 40.000 inwoners representatief om bij de grote Gemeenten te worden ingedeeld.

Geef uw reactie.

Sjef: eens

In waterland Nederland is kunnen zwemmen een basis vaardigheid. Dit moet je vlakbij huis kunnen leren. Liefs via schoolzwemmen of anders via een vereniging moet ieder kind of volwassene kunnen leren zwemmen. Blijven zwemmen als sportieve bezigheid is goed voor de gezondheid. Een zwembad dat toegankelijk voor de gehele bevolking moet zijn kan niet zonder subsidie.

Geef uw reactie.

Peter: oneens

Zoals het nu gaat werkt het niet, het is op ongelukkige tijden open, dus kan ik er geen gebruik van maken. Geen buitengebeuren en er valt niet veel te beleven. Ik weet niet wat het ons gaat kosten om weer iets goed naar Venray te halen. Nu is het vlees nog vis. Schoolzwemmen zou weer verplicht moeten worden. Dat maakt ook een goede exploitatie haalbaar.

Geef uw reactie.

Wil: eens

Venray zonder zwembad, dàt kan echt niet! In een plaats met zóveel inwoners hoort gewoon een zwembad!

Geef uw reactie.

Hans V: eens

Zwembad in zijn geheel (zoals het er nu staat ) moet voor gemeente Venray blijven

Geef uw reactie.

Marc: eens

Bad is er en niet gebruiken is zonde

Geef uw reactie.

Jan: eens

zwemmen hoort bij de ontwikkeling van kinderen. een gedeeld zwembad tussen Horst en Venray in zou echter ook een idee zijn...

Geef uw reactie.

Hans Kalse: eens

Een stad als Venray heeft een overdekt zwembad nodig, al is het alleen maar omdat het noodzaak is voor het schoolzwemmen.

Geef uw reactie.

R. Lenards: eens

Het contract met 10 jaar verlengen onder de volgende voorwaarden: Alle kosten opnieuw bekijken en goed door rekenen. Duidelijke afspraken maken en vast leggen en controleren. De kosten scherp in de gaten houden, maar wel doorgaan met het zwembad.

Geef uw reactie.

H.v.d.Steeg: eens

Zwemmen is goed voor alle leeftijden.

Geef uw reactie.

Tonny: eens

Mee eens

Geef uw reactie.

koen: eens

Zwemmen is een van de leuke activiteiten die er een venray is en het is Onde als die verwijnd

Geef uw reactie.

jac boom: eens

Ook al ben je wat ouder, dan is zwemmen en meer bewegen voor ouderen een goede manier om fitter te blijven. dus zwembad moet blijven!!!!!

Geef uw reactie.

Venraynaar: oneens

moet blijven!

Geef uw reactie.

willem: eens reageert op Venraynaar : oneens

dus EENS !

Geef uw reactie.

Maureen: eens reageert op Venraynaar : oneens

Beetje tegenstrijdig

Geef uw reactie.

Katrin: eens

Ik vindt het belangrijk dat mijn kinder zwemmen kunnen leren in een zwembad hier in Venray. Het knuffelzwemmen vindt ik net zo belangrijk.

Geef uw reactie.

Ria: eens

Natuurlijk moet het zwembad blijven! Hier gebeuren zoveel sportieve activiteiten die goed zijn voor de gezondheid van jong en oud. Sporten moet gestimuleerd blijven en dan horen daar ook voorzieningen zoals een zwembad bij, binnen bereik van eenieder. Er mag wel wat meer aandacht besteed worden aan de uitstraling van de sprank en hier en daar wat opgeknapt. Het heeft een saaie uitstraling aan de buitenkant en voor binnen, een likje verf doet wonderen.

Geef uw reactie.

Lotte: eens

Ik zwem al jaren bij de sprank. Vroeger zwemles, daarna syncroomzwemmen en nu toch al een lange tijd waterpolo. Ik zou het erg jammer vinden, als dit niet meer in Venray kan. Ik vind dat het zwembad moet blijven!

Geef uw reactie.

monique: eens

heel erg als we het binnenbad ook al moeten missen. misschien was het een stuk rendabeler geweest met een buitenbad en een ligweide ? het was al erg genoeg dat we die hebben moeten inleveren.

Geef uw reactie.

truus: eens

Hier maken veel mensen gebruik van en deze mensen hebben de beweging nodig en zoeken dit niet op in andere gemeente als het zwembad verdwijnt...

Geef uw reactie.

Ke: eens

Het zwembad hoort erbij. Mensen kunnen hier heerlijk sporten en zwemmen, dit is goed voor de ontspanning maar ook goed voor het feit om mensen gezond te laten blijven en te laten bewegen. Ook is het belangrijk dat kinderen niet te ver moeten rijden voor zwemles of voor een gezellig zondagochtend met de familie naar de sprank, wat toch wel een nostalgisch begrip is voor vele mensen.

Geef uw reactie.

gerben: eens

Hoofd gewoon er bij ook voor de kinderen te leren zwemmen

Geef uw reactie.

anoniem: eens

Het is belangrijk dat kinderen leren zwemmen, wanneer je hier ver voor moet rijden zullen veel mensen hier de moeite niet voor willen nemen

Geef uw reactie.

anoniem : eens

het moet gewoon blijven want, waar moeten de kinderen anders leren zwemmen en tevens hoort het wel flink opgeknapt te worden want het onderhoud is bar slecht

Geef uw reactie.

John S: oneens

Zeg alleen maar : Marktwerking ! Wilde ook Topsporthal, werd afgezwakt naar gymzaaltje in dörpke. Venray heeft stadse allures, pff. Hoog in de bol! hier zitten mensen teveel op geld, je krijgt gewoon niks voor elkaar. laat die paar mensen die willen gaan zwemmen naar meerdal/loohorst/blitterswijck/horst gaan. Mooie asielflat op die plaats is wel rendabel ! rechts lullen, links vullen.... School die op St Anna zou komen gaat ook niet door ...duurduurduur..Ook die lekker in geijsteren laten! Als er geen geld is (of in verkeerde zakken gaat) kan je ook niks uitgeven...toch?

Geef uw reactie.

anoniem : eens reageert op John S : oneens

wat een dom gelul.

Geef uw reactie.

Maureen: eens

Bewegen moet! Het hoort bij gezond leven, er wordt aldoor voor gepleit! Daar hoort zeker zwemmen bij, een bewegingsvorm die IEDEREEN kan beoefenen! Venray wil stadse allures, daar hoort een zwembad bij!

Geef uw reactie.

geert: eens

Eens. Het gaat vooral om de sportieve en educatieve noodzaak van een zwembad: de kinderen die hier hun zwemdiploma behalen en de verenigingen die hier actief zijn: zwemvereniging Spio, de duikclub enz. Hier heeft de gemeente (die zich nog niet zo lang geleden kandidaat wilden stellen voor sportgemeente van het jaar) een morele verplichting tot zijn burgers. Het stimuleren van sporten mag zich in Venray hopelijk niet alleen beperken tot zaal en veldsporten.

Geef uw reactie.

Jose: oneens

Zorg dat er een fatsoenlijk buiten zwembad bijkomt dat trekt meer mensen. Dit zwembad straalt nieys uit Geen zwembad om gezellig een dagje te zwemmen.

Geef uw reactie.

Frank: eens

het zwembad moet blijven. Hoe dan ook. Ik ben wel van mening dat burgers, in ruil voor voortzetting van de subsidie meer inspraak moet krijgen in het beheer van het zwembad.

Geef uw reactie.

lisa: eens

Wij komen zelfs vanuit Boxmeer bij jullie zwemmen omdat dat hier ook al niet meer fatsoenlijk kan. Waar moeten we dan heen? En inderdaad zwemmen voor de kleintjes is toch erg belangrijk ? Venray wordt al helemaal uitgekleed moet dit er dan ook nog bij??

Geef uw reactie.

Jet: eens

Venray kan niet zonder overdekt zwembad, waar moeten de kleintjes leren zwemmen?? Hoeveel ouderen gaan er om gezondheidsredenen zwemmen en wat met alle zwemverenigingen. Het idee alleen al, belachelijk. Laco heeft voor een paar euro het zwembad kunnen kopen, laat ze nu ook eens wat doen voor de Venrayse gemeenschap.

Geef uw reactie.

Jan J.: eens

Deze voorziening hoort nu eenmaal bij een "kern gemeente".

Geef uw reactie.

Helmy: eens

Veel mensen met een beperking hebben baat bij het bewegen in het water.

Geef uw reactie.

Marleen: eens

waar moeten onze kinderen anders leren zwemmen

Geef uw reactie.

A.H.van Dinter: eens

Medisch zwemmen wordt aangeraden door specialisten,zoals mensen met hartproblemen en reuma. Als uitgeweken moet worden naar omliggende gemeenten,is het kostenplaatje dusdanig dat velen die nu gebruik maken van Laco zullen afhaken en de gezondheidsklachten toenemen. Diplomazwemmen is en blijft noodzakelijk ook voor de algehele ontwikkeling.

Geef uw reactie.

Joke: eens

Met de stelling Venray kan niet zonder overdekt zwembad daar ben ik het mee eens. Maar dan zal het roer om moeten. Vooral de zwemverenigingen hebben anders geen mogelijkheid meer in de buurt om het bad te huren zodat alle leden kunnen sporten in hun vrije tijd.

Geef uw reactie.

Swink: eens

Slecht voor de leefbaarheid

Geef uw reactie.

maran : eens

Ik zwem zelf niet maar doe wel mee aan enkele groepslessen. Als het zwembad gesloten wordt, komt het voortbestaan van Laco in zijn geheel in gevaar. Dat moeten we voorkmen!

Geef uw reactie.

Joke: eens reageert op maran : eens

Laco is een grote organisatie met meerdere vestigingen en dus ook meerdere zwembaden. Bij Laco zou genoeg kennis moeten zijn hoe ze dit zelf moeten aanpakken. Ondernemers zoeken naar oplossingen en mogelijkheden en het word nu bij de gemeente op tafel gelegd. Wanneer een zaak niet winstgevend is dan moet het roer om en moet je zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Een andere aanpak, een andere methodiek en andere mensen aan het roer. Een werkwijze die wel winstgevend is.

Geef uw reactie.

lieke: eens

Waar moeten wij heen als zwemvereniging, wanneer het zwembad dicht zou gaan? Sporten is belangrijk voor jong en oud! Dit moet dan ook wel mogelijk blijven, dus is het belangrijk dat ook o.a. de zwemverenigingen in Venray kunnen blijven bestaan en dit kan niet zonder binnenzwembad! Venray bloeit en daarbij hoort ook zeker een binnenzwembad!

Geef uw reactie.

Peeters: eens

Belangrijk voor verenigingen en recreanten.

Geef uw reactie.

Petra: eens

Waar moeten we anders heen? Horst of Deurne is te ver weg om even een uurtje te gaan zwemmen. Niet iedereen houdt van voetballen, korfbal, tennis , hockey of rennen, we moeten toch allemaal iets van sport kunnen uitoefenen.

Geef uw reactie.

Joke: eens reageert op Petra : eens

Hoi Petra, er zijn ook mogelijkheden in de buurt om recreatief te zwemmen.

Geef uw reactie.

Pielhaas: eens

Ik ben het eens met deze stelling. Ik vind dat iedere behoorlijke plaats ook een goed overdekt zwembad met diverse mogelijkheden moet hebben

Geef uw reactie.

Ger: eens

Eens, elke stad of groter dorp moet een overdekt zwembad hebben. Kinderen kunnen dan het hele jaar door les krijgen en het vrij zwemmen moet wat meer gepromoot worden. Voor oudere is het verstandig om te zwemmen, maar dan wel overdekt.

Geef uw reactie.

Juliet Voesten : eens

Zwemmen is heerlijk en zeker voor kinderen. Zij moeten kunnen, ook in Venray, leren zwemmen.

Geef uw reactie.

marjanne: eens

alles gaat weg eerst het buitenbad en hopelijk niet het binnenbad zwemmen is goed voor iedereen.

Geef uw reactie.

Kaatje: eens

Belachelijk dat tig jaren geleden ons buitenbad al werd afgenomen! Ook nog n binnenbad... Juist zwemmen is zo belangrijk voor verschillende doelgroepen. De gemeente zou zich er wel wat meer mee mogen bemoeien: Schoolzwemmen terug!!! En vaker meer tijden voor recreatief zwemmen, want alleen daarom kom ik er nooit! Belachelijk! Voor recreatief zwemmen ga ik ergens anders heen!

Geef uw reactie.

Maikel: eens

Gaat ten koste van de werkgelegenheid

Geef uw reactie.

Jan V: eens

Eens, maar kijk is naar de baden in Duitsland. Allemaal rvs staal ofwel onderhouds vriendelijk! Ook is er meer te beleven. Wildwaterbaan, bubbelbaden, glijbanen! Het zwembad is nooit meegegaan met de tijd

Geef uw reactie.

Eric: oneens

Bouw samen met gemeente horst een fatsoenlijk zwemcomplex. Voorzien van een mooi buitenbad met ligweide. Dit zal de totale gemeenschap tengoede komen. zowel cultureel als maatschappelijk.

Geef uw reactie.

lobo: oneens reageert op Eric : oneens

Goed idee , op de grens met castenray , en dan de diepeling , als buitenbad

Geef uw reactie.

Joke: eens reageert op lobo : oneens

De gemeente Venray moet dan ook zorgen dat het roer omgaat. Ik ben ervan overtuigd dat er meer winst gemaakt kan worden met zwemles geven en recreatief zwemmen. Het roer moet om. Een andere aanpak en een betere communicatie naar ouders. Er moeten zwemonderwijzers staan die hun hart hebben bij het zwemonderwijs en proberen er alles uit te halen wat er in een kind zit.

Geef uw reactie.

am: eens

Ik ben het helemaal eens met deze stelling. Ik vind dat Venray ook een goed overdekt zwembad met diverse mogelijkheden moet hebben

Geef uw reactie.

ikke: eens

Venray moet een overdekt zwembad hebben

Geef uw reactie.

Tom: eens

Ze hebben ons het buitenbad al afgenomen. Dus niet doen

Geef uw reactie.

Verhoeven: eens

Het zwembad moet blijven in Venray ...voor jonge kinderen en oudere mensen...

Geef uw reactie.

Jankees Duvekot: eens

Het hoort er bij naast sportverenigingen dus ook zwemles ,wellicht in een schoolprogramma opnemen

Geef uw reactie.

nadia wauters: eens

Ik heb zelf geen auto waardoor het voor mij en veel andere autis dan bijna onmigenlijk wordt gemaakt om de kinderen te laten zwemmen want het wordt wel door de ggd gezegt dat het noodzakelijk is en dat zie ik zelf ook zo ik hoop dat ze gier een goede oplossing voor kunnen vinden

Geef uw reactie.

Nathan ten holder: eens

ik ben een triathleet die een keer in de week in venray traint in de winter kunne we dan niet meer trainen vooral omdat in de winter 2x in de week training is

Geef uw reactie.

charlotte lenssen: eens

het is nodig voor jong en oud er zijn zovele mensen die er zwemmen ook wegens gezondheids redenen en natuurlijk voor hun plezier dus ik zeg blijf....

Geef uw reactie.

Jacqueline: eens

Ze hebben al een geweldige zwembad weggehaald,vlakwater. Nu willen ze de ook weg hebben? ! Knap de sprank maar op en weer de buitenzwembad openen!

Geef uw reactie.

Frie: eens

Zwembad moet zeker blijven. Een gemeente als Venray heeft een zwembad nodig. Zowel jong als oud moet hier terecht kunnen. Geen bezwaar tegen het verlengen van het bestaande contract.

Geef uw reactie.

Judith andriessen: eens

is toch te triest voor woorden dat kinderen in een waterland straks geen zwemles meer in Venray kunnen krijgen.

Geef uw reactie.

Het overdekte zwembad is vanaf het begin een financieel probleem geweest.

De oorspronkelijke projectontwikkelaar HEVO beloofde voorafgaand aan de opening in 1991 met prognoses over bezoekersaantallen gouden bergen. Toen die tegenvielen heeft de gemeente de exploitatie ondergebracht bij Sportfondsen, die het al na één......

Lees verder