ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Carnavalsvereniging De Piëlhaas reageert

vrijdag, 20 januari 2023 09:51 Carnavalsvereniging De Piëlhaas reageert

Bedankt voor jullie mooie vraag en goede stelling.

Onze eerste reactie als vereniging zou natuurlijk zijn dat we inderdaad de grote wens hebben om de grote markt en Henseniusplein , ( eigenlijk alle pleinen) vrij toegankelijk te hebben.
Echter leert de ervaring ons dat we, ondanks onze wens, dit nooit kunnen garanderen.
Een belangrijke rede hiervoor is een regionale tendens die in heel Limburg speelt. Wij noemen dat de festivalisering van de Vasteloavend. Concreet betekend dit dat blijkbaar heel erg veel vastelaovend vierders het heel erg leuk vinden om met 10.000 personen op een plein te staan. Ooit begon in Venlo de Buute gewoene boetenzitting en jaren daarna de Roetsj in Venray. Kleinschalig en met een paar honderd man.
We zien dat deze evenementen een omvang krijgen die andere maatregelen vragen. De overheid stelt eisen op het gebied van veiligheid voor grote evenementen en daar kunnen we niet aan voorbij gaan. De binnenstad van Venlo ( Zoepkoel) is al jaren afgesloten omdat het veel te veel bezoekers trekt. De veiligheid kan niet worden gegarandeerd als je de pleinen en/of gedeeltes niet kunt afsluiten. Dat is niet leuk, willen we niet maar we kunnen de feiten niet anders dan respecteren.
“Gratis” evenementen op zaterdag is niet haalbaar gebleken. Alle grote buiten evenementen hebben een vorm van entree. Venlo verhoogd de drankprijs op die dag om vanuit die hogere drankprijs de hoge kosten te betalen. Horst, Sevenum en Venray kiezen voor entree op zaterdag.
Als de grote pleinen gratis toegankelijk zouden zijn dan zouden ze afgesloten worden bij grote drukte en dus ook niet meer toegankelijk zijn. Dit alles geldt voor dit moment alleen voor de Vastelaovend zaoterdag. Alle andere dagen is alles gratis toegankelijk en wat ons betreft doen we er alles aan om dit zo lang als kan vol te houden.
Samengevat zouden wij op de stelling willen reageren dat we er alles aan doen om de toegankelijkheid te waarborgen. Vooralsnog is dat gelukt voor alle dagen behalve de zaterdag.

Mit Vriendelike Vastelaovesgroet,

Bart van der Sterren
Bestuur Vv De Piëlhaas.