ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Tweewekelijks ophalen van alle afval.

woensdag, 01 april 2015 14:00 Tweewekelijks ophalen van alle afval.

Tweewekelijks ophalen van alle afval wordt breed gedragen.

In de maand april hebben de inwoners van Venray hun mening kunnen geven over het ophalen van de afvalcontainers.
Door het thans al gescheiden kunnen aanleveren van glas, plastic, papier en tuinafval blijkt in de praktijk dat zowel de grijze als de groene containers minder vaak ter lediging op straat worden aangeboden.
Op de stelling om slechts één container voor al het overige afval te gaan gebruiken en die dan ook maar eens per twee weken te laten leeghalen is hoofdzakelijk positief gereageerd.
Meer dan 700 personen bezochten de website www.burgersvanvenray.nl en daarvan hebben er 160 daadwerkelijk hun mening gegeven. Van die personen is 76 % het eens met de stelling : “Geen diftar en tweewekelijks ophalen van alle afval is goedkoper”.
De meningen van de groep van 24 % die het er niet mee eens is lopen nogal uiteen.
Op de website kunt u onder de groep “vorige stellingen” alle reacties nog nalezen.
Joos Linskens reageert als volgt :
Het blijkt in de praktijk dat de ophaalfrequentie voor veel huishoudens te hoog is. Alvorens het GFT afval bij het restafval kan, wel eerst onderzoeken of de scheiding/verwerking hiervan niet milieuonvriendelijker is of extra geld gaat kosten.
Mariel schrijft: Voor mijn tweepersoons huishouden duurt het veel te lang voordat de gft bak vol is, dan kruipen de maden eruit! Dus doe ik noodgedwongen alles in de grijze bak, en dan nog duurt het wel een maand voor hij vol is. Tuinafval brengen wij apart naar milieustation. Voor ons is dit dus een heel goed plan.
Wim Lenssen is het oneens met de stelling en schrijft :
De huidige manier van inzamelen is goed ingeburgerd. Sjouw zelf elke week een paar keer naar de inzamelpunten voor plastic, blik en pakken met als gevolg dat ik de container nu drie keer per half jaar aan de straat moet zetten. De groene container gebruik ik voor keukenafval en hoeft ook maar een paar keer per half jaar aan de straat. Goedkoper voor mij kan niet!!!
In haar reactie geeft de gemeente Venray aan dat vanaf September Sita met een speciaal ingericht nieuw voertuig gaat rijden, dat één compartiment voor restafval en één voor GFT heeft. Hiermee kunnen de grijze en groene bakken tegelijkertijd worden geleegd. Dit gebeurt dan niet meer wekelijks, maar om de week.
De vraag rijst echter of bij het ledigen van dat voertuig het restafval ook daadwerkelijk van het GFT afval gescheiden blijft. Als dat niet zo is, wordt dit aangepaste voertuig alleen gebruikt om het verschillend tarief tussen grijs en groen in rekening te kunnen brengen bij de inwoners.
Het standpunt van de gemeente over diftar, dat staat voor gedifferentieerde tarieven, is dat de hoogte van de afvalstoffenheffing afhankelijk is van het afvalaanbod. Het is namelijk duur om restafval te laten verbranden in een speciale oven.
Blijkbaar bepaalt dus het verschil in de verbrandingskosten tussen rest- en GFT-afval het verschil in de door de gemeente bij de inwoners in rekening te brengen kosten.
Het is dus afwachten hoe de burgers van Venray dit in hun portemonnee zullen gaan ervaren !

 

REACTIES

John: eens

Komt toch op 1 hoop terecht. Dan maar meteen alles op 1 hoop! Voor kleine huishoudens zou maandelijkse ophaling al voldoende zijn

Geef uw reactie.

Jacques: eens

In de praktijk blijkt dat er iedere week gemiddeld minder dan 50% containers aan de straat staan. De ophaaldiensten moeten wel wekelijks door alle straten rijden om minder dan de helft van de containers te legen.

Geef uw reactie.

Anita: eens

Prima idee, alleen doordat wij alles zo mooi scheiden hebben we tegenwoordig wel veel zwerfafval in de buurt van de afvalstations en is het er vaak een vieze bende. De gemeente wil graag burgers inzetten om mensen aan te spreken op dit "bevuilen". Geen goed idee. Kunnen we het geld dat we bezuinigen met dit idee niet inzetten voor een schonere omgeving en gecontroleerd nette containerplekken?

Geef uw reactie.

J. Sanders: eens

Scheiden on afval. Plastic/glas/papier/groenafval wordt al op andere manier aangeboden. Houden zo weinig over dat 1x per maand al voldoende zou zijn voor ons.

Geef uw reactie.

E.Koenen.: eens

Eens, we zetten hem soms zelfs aan de straat wanneer hij niet vol is, gewoon omdat het gaat stinken. Een container is genoeg. Wij scheiden al ons afval en winkelen milieu bewust !!!

Geef uw reactie.

Nell: eens

Groene container wordt niet meer gebruikt sinds we tuinafval zelf weg kunnen brengen naar milieu station. Andere zaken zoals; papier, blik, sap/melk pakken, glas worden uitgebreid gesorteerd. Wat ons betreft ,liever vandaag dan morgen de groene sta-in-de-weg-bak de deur uit.

Geef uw reactie.

marion van rijt: oneens

Geef de mogelijkheid om elke week een bak buiten te zetten. Als het toch niet uitmaakt wat er in zit kun je in elk geval je afval kwijt In Horst staan ook groenafval bakken in de straten. Dat is hier niet. Nooit gesnapt waarom niet. Wij hebben een grote tuin dus komen in het seizoen niet uit. Wij hebben geen auto waar we mee naar de stort kunnen want dat zal wel het tegenargument worden. Kortom laten zoals het is!

Geef uw reactie.

Bob Land: eens reageert op marion van rijt : oneens

De groen afval korven zijn door de gemeente verwijderd, omdat ze in een mum van tijd , zijn gevuld met restafval en zelfs grof afval

Geef uw reactie.

sjef: oneens

diftar behouden. zelfs met kleine tuin 3 x 4 m is compostvat mogelijk dus geen groene bak nodig. 4 wekelijks ophalen is voor velen haalbaar.

Geef uw reactie.

AM: oneens

Wel scheiden maar 1x per 2 weken beide afvalbakken tegelijk ophalen is beter

Geef uw reactie.

Jan: oneens

In eerste instantie eens, totdat ik het standpunt van de gemeente Venray las. Een combiwagen die beide ophaalt is een ideale oplossing.

Geef uw reactie.

steve: eens

We zijn met 4. scheiden alles en zetten de grijze bak eens in de 6 weken aan straat. De groene 2x per half jaar. Kan me voorstellen dat het zuiniger kan. Ben dan wel benieuwd hoe de tarieven eruit komen te zien.

Geef uw reactie.

Geurts: eens

ER zijn veel eenpersoonshuihoudens, waaronder ikzelf. En als je de afvalscheiding concequent doorvoert zet ik de grijze bak hoogstens 1 x per maand aan de straat.

Geef uw reactie.

Wil: eens

Doelstelling gemeente = dienstverlening naar de burgers. Voor mij tegen laagst mogelijke kosten. Iedere week "rondje vuilnisauto" is overbodig en kan efficiënter en dus goedkoper.

Geef uw reactie.

Jos: eens

Goed idee. Bespaart onnodige kosten.

Geef uw reactie.

G.M. de Groot: eens

Afval van de groenbak is sneller vol als de grijze bak. De stank van de groene bak is niet fijn. Als ik het samen in een bak kan doen is dat voor mij beter. Overigens het papier, plastic , metaal, melkpakken en glas, moet wel als apart aangeleverd worden in de huidige containers.

Geef uw reactie.

Joepy: eens

Zet een keer in de 3maanden de grijze bak aan de straat. Groene bak nooit. Dit is een prima idee. Eigenlijk was eens per maand al voldoende als men de moeite neemt om het afval te scheiden.

Geef uw reactie.

Peter Janssen: oneens

Ten eerste niet iedereen heeft de mogelijkheid om het groenafval naar het milieustation te brengen en zo ja dan brengt dit ook extra kosten met zich mee voor de burger. Als het te duur is om iedere week het groenafval en restafval op te halen omdat er te weinig aangeboden word doe dit dan eens in de 14 dagen, dat scheelt ook de helft. Ik dacht dat gescheiden inzamelen was opgezet van wegen het milieu?

Geef uw reactie.

marion van rijt: oneens reageert op Peter Janssen : oneens

Helemaal mee eens! Eerst moet je alles scheiden en dan gooien we weer alles bij elkaar. Je betaald per bak om leeg te maken dus als je bak maar 3 x per jaar buiten hoeft bespaar je ook al.

Geef uw reactie.

Joos Linskens: eens

Het blijkt in de praktijk dat de ophaalfrequentie voor veel huishoudens te hoog is. Alvorens het GFT afval bij het restafval kan wel eerst onderzoeken of de scheiding/verwerking hiervan niet milieuonvriendelijker is of extra geld gaat kosten..

Geef uw reactie.

Henri: eens

Met een tweepersoons huishouden zetten wij 4 keer per jaar een grijze container aan de straat. Daar zit dan ook het beetje GFT bij. Als we dat zouden scheiden dan hebben we in een jaar tijd nog geen halve GFT container vol. Tuinafval brengen we overigens naar het milieustation.

Geef uw reactie.

Ruud: oneens

frequentie van aanbieden is bij ons erg laag, grijs 5 per jaar en groen 3 per jaar, ga echt niet elke keer naar milieustation rijden om groen weg te brengen. wij scheiden ons afval altijd al voor dat het in de grijze container komt.

Geef uw reactie.

Sluijtman: eens

ik heb bijna geen gft afval meer sinds het moment dat tuinafval naar milieu station gebracht kan worden

Geef uw reactie.

dooren: eens

practisch

Geef uw reactie.

Wil van Tilburg: eens

Het speciale voertuig voor het ledigen van zowel de grijze als groene container lijkt me alleen nodig voor het door de gemeente in rekening brengen van de verschillende kosten. Alles komt toch achter de kiep-installatie in één bak bij elkaar en wordt daarna in een keer gestort bij de vuilverbranding, Diftar is daardoor een broodje aap.

Geef uw reactie.

Herm Hoex: eens

Bezuiniging verwerken in het vastrecht, niet in de kosten voor het aanbieden van de container. Betalen naar verbruik! Wellicht combineren met een online/telefonisch aanmeld systeem zodat de vuilniswagen ook nog eens de meest efficiënte route kan rijden.

Geef uw reactie.

Cato: oneens

Gewoon laten zoals het is, is ook beter voor het milieu

Geef uw reactie.

eve: eens

Het is nog veel te duur. Belachelijk. Kijk wat we ieder jaar moeten afdragen aan de gemeentelijke heffingen.

Geef uw reactie.

Janzing: eens

Sinds een half jaar gebruiken wij een kleine (32 l ) groencontainer voor eet-en groente afval, die eens per 4 a 6 weken aan de straat gaat. Geen stank of beesten. Tuin afval naar stort en de grijze container, voor de rest, 2x per jaar aan de straat ! We zijn nog nooit zo tevreden en voordelig uit geweest . Waarom doen niet meer mensen dat?

Geef uw reactie.

Joke Brands: eens

Ik vind dit een goed idee....ook wij zetten de grijze container maar 5 a 6 keer per half jaar aan de straat.....ook gft-afval belandt daarin, want anders staat de groene container veel te lang, zo weinig is dat.....

Geef uw reactie.

Rianne de Haart: eens

Goedkoper en makkelijker.

Geef uw reactie.

A Grotens: eens

Minder gereken wanneer welke bak naar buiten moet. Voorstel; elke 2de en vierde week. )even weken dus).

Geef uw reactie.

m vd valk: eens

Ik vnd het prima 1 x per 2 weken legen van de grijze bak. veel gemeentes is het legen van de kliko gratis, misschien ook een mogelijkheid om voor te stellen. en dan de afvalstof heffing wat hoger. Hier mee bereik je dat er minder zwerf afval in ge gemeente tuin komt liggen Evt de groenebak vervangen voor een bak voor oudpapier

Geef uw reactie.

ria: oneens

1x in de twee weken is wel heel vaak en ook nog duur. Dus let op wat je koopt, geen verpakking eromheen , liever glazen fles dan vieze pakken , is voor het milieu beter en krijgt zo ook minder chemische troep binnen.en dan hoef je nog maar 3 of 4 keer per jaar de grijze bak aan de straat te zetten. Groenafval gratis naar het milieustation, kat in het bakkie.

Geef uw reactie.

G. Daemen: eens

goedkoper uiteindelijk. Voor wie eigenlijk?

Geef uw reactie.

mariel: eens

Vorr mijn2persoons huishouden duurt het veel te lang voordat de gft bak vol is, dan kruipen de maden eruit! Dus doe ik noodgedwongen alles in de grijze bak, en dan nog duurt het wel een maand voor hij vol is. Tuinafval brengen wij apart naar milieustation. Voor ons is dit dus een heel goed plan.

Geef uw reactie.

Hay.: eens

Alle afval in een container is makkelijker en kan een keer per twee weken worden opgehaald. Eerst onderzoek wat verwerking kost. Alternatief: Een keer per maand grijs ophalen en een keer per maand groen is voldoende. Papier, plastic, blik en melkpakken in de daarvoor bestemde containers deponeren.

Geef uw reactie.

P Sanders : eens

Is inderdaad goed koper de bladcontainer terug brengen in de dorpen is ook een goede optie hoeven we niet telkens naar de stort houden we nog wat van de zaterdag over om wat anders te doen( winkelen bijvoorbeeld ,,,)

Geef uw reactie.

Mark Weijers: eens

Plaats net als in de gemeente Horst aan de Maas bakken waar burgers gratis hun tuinafval kunnen deponeren. Vervolgens 1x per 2 weken de grijze container ophalen lijkt mij een prima idee.

Geef uw reactie.

Frans Cortenbach: eens

Besparing voor: - burgers - gemeente De groene en grijze bakken, vaak technisch nog goed voor jaren, behoeven niet vervangen te worden. Hetgeen uiteraard besparingen oplevert; ook voor de inwoners? Vuilnisbakken welke t.z.t. overbodig worden t.g.v. het "nieuwe ophaalsysteem" meteen ophalen (verenigingen etc), en recyclen.

Geef uw reactie.

Ellen Arets: eens

Scheelt ook in benzine. Onnodig km rijden!

Geef uw reactie.

ck: oneens

hebben de bakken maar zeldzaam vol. Liever tuinafval gratis het gehele jaar wegbrengen.

Geef uw reactie.

Verhoeven: eens

om de 14 dagen is voor ons ook genoeg om de grijze container aan de straat te zetten.. ...dus geen groene container meer...wel plastic ..glas..blik en sappakken blijven scheiden...

Geef uw reactie.

Sj: oneens

Zie standpunt gemeente, eenmaal per twee weken rijden, afval blijven scheiden, let ook op verbrandingskosten,

Geef uw reactie.

cruijsberg: eens

Maar één bak nodig. Groene bak duurde erg lang voordat wij die vol kregen; met daardoor ongedierte.

Geef uw reactie.

werter: eens

zet nog zelden bakken aan de straat

Geef uw reactie.

j andriessen: eens

Nu zetten we de diftar al niet uiten omdat dezec nooit vol is, langer laten staan is in hygienisch oogpunt ook geen optie.

Geef uw reactie.

Hay: oneens

verminder de ophaalservice van het groenafval, waardoor er bezuinigd wordt. Verder is afval scheiden een kleine nuttige handeling, lijkt me.

Geef uw reactie.

P Ewalts : eens

Scheid afval 100% heb maar 2 tot 3 containers per jaar Groen doen we composteren Dus container kan weg

Geef uw reactie.

Janssen: eens

een keer per twee weken is genoeg. Handig dat alle afval bij elkaar kan.

Geef uw reactie.

G.J.Barents: eens

Eenmaal per twee weken is voldoende, wij hebben al aan eenmaal per vier weken voldoende. De kostenbesparing kan hierdoor aanzienlijk zijn.

Geef uw reactie.

jet: eens

ja eens, makkelijk en 1 x per 2 weken is genoeg, Jet

Geef uw reactie.

Ineke Grootemaat: oneens

Het milieu wordt al zo aangetast. Als we dit opgeven worden de puinhopen nog groter.

Geef uw reactie.

j.: eens

Waarom onnodig rijden als het ook met minder kan. Bezuinigen moeten we (bijna) allemaal?

Geef uw reactie.

Hennie B: eens

Eens, Maak het systeem efficiënter door minder ophaalrondes (combineren) en breng de bladcontainers in wijken en dorpen terug. Win ,win !!

Geef uw reactie.

Jos B: oneens

Wel diftar, want de moraal gaat in Nederland via de portemonnee. Omdat de meeste mensen gewend zijn aan dit systeem en netjes alle afval scheiden en op de daarvoor bestemde plekken inleveren kan de frequentie evengoed omlaag.

Geef uw reactie.

Jan J.: eens

Gemakkelijker , goedkoper .

Geef uw reactie.

Joan: eens

1 x per maand grijze bak en groene bak is voldoende. Wel handhaven het gratis wegbrengen van tuinafval.

Geef uw reactie.

ans van oers: eens

Doordat plastic afval e.d. op andere plaatsen kan worden ingeleverd is 1x per maand de grijze bak ophalen voldoende. De groene bak 1x per maand in de wintermaanden, in de zomermaanden 1x per 2 weken. Dit zal een bezuiniging opleveren voor de inwoners en is BETER voor het milieu.

Geef uw reactie.

Wim Lenssen: oneens

De huidige manier van inzamelen is goed ingeburgerd. Sjouw zelf elke week een paar keer naar de inzamelpunten voor plastic, blik en pakken met als gevolg dat ik de container nu drie keer per half jaar aan de straat moet zetten. De groene container gebruik ik voor keukenafval en hoeft ook maar een paar keer per half jaar aan de straat. Goedkoper voor mij kan niet!!!

Geef uw reactie.

Tom: eens

Gratis groen leveren. weg met bak

Geef uw reactie.

Frie: oneens

Door de mogelijkheid om flessen/blik/papier etc al separaat bij o.a. de supermarkten aan te bieden is de grijze container inderdaad minder snel vol. Dus grijze container kan minder frequent worden opgehaald b.v. 1 keer per drie weken. Groen container handhaven en een keer per maand ophalen. Gratis aanbieden van tuinafval mogelijk laten.

Geef uw reactie.

Marian: oneens

Tweewekelijks ophalen ok. De vaste bijdrage omlaag. Er wordt minder gereden. De hoeveelheid afval is hetzelfde. Eventueel grotere container aanbieden. Extra onkosten vallen weg tegen het lagere vaste bedrag. Afval scheiden is noodzakelijk, om minder vaak te rijden. Alle maatregelen (ondergrondse containers) zijn al getroffen.Gratis groen afleveren, goed en het goedkoopst voor burger en gemeente.

Geef uw reactie.

ikke: oneens

ben grotendeels tevreden, alleen vind ik dat er standaard korven moeten staan voor het groenafval, net als in horst aan de maas.

Geef uw reactie.

Henk van Egmond: oneens

dat kleine beetje extra dat we als burger kunnen doen voor het milieu moet dat ook weg? door gaan zoals nu dat is het beste.

Geef uw reactie.

Cees van Elswijk: oneens

De vervuiler betaald zegt men. Helaas gaat die vlieger niet op voor afval ophalen. Wij leveren 6 bakken op jaarbasis aan en betalen het volle pond aan afvalstoffenheffing net zoals iemand die elke week een bak aan de straat zet. Onze bak is dus relatief veel duurder. Dit moet veranderen.

Geef uw reactie.

Erik: eens

Ik ben voorstander van: 1 container voor overig afval, 1 container voor alle verpakkingsafval (zoals in Duitsland, maar ook al in Venlo). Groenafval mag dan of zoals Horst aan de Maas: een permanente korf voor snoeiafval.

Geef uw reactie.

Pierre Diederen: eens

Scheiden van afval in groen, grijs en wat er nog meer te scheiden valt, kan ook makkelijk nadat het afval is ingezameld en dat is echt niet zo duur als een extra ronde ophalen. Afval scheiden aanbieden klinkt leuk maar is eigenlijk nergens voor nodig.

Geef uw reactie.

Margo: oneens

Bij mij in de buurt staan er op diverse plekken iedere keer de afvalbakken, dus om de 2 weken ophalen! Als groen bij moet grijs mag of moet, dan ook de prijs naar de guldenmiddenweg! Voor de een zit de grijze of de andere de groene bak eerder vol. Ik ben eigenlijk heel tevreden met hoe het nu gaat!. Horst aan de Maas, zou ik niet mee willen ruilen.

Geef uw reactie.

Er kan bezuinigd worden bij het ophalen van vuilcontainers.

De stuurgroep Burgers van Venray heeft voor de maand april een stelling gekozen over het ophalen van afval.
De keuze voor deze stelling is gerelateerd aan een wijziging binnen de gemeente Horst a.d. Maas, waar m.i.v. 1 maart het huishoudelijk afval niet meer......

Lees verder