ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

×

Attentie

JW_SIGP_PLG_GALLERY_RENDER_PROBLEM media/k2/galleries/607

Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.

donderdag, 25 maart 2021 20:41 Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.

Verdeeldheid over het Venrays Museum.

In de maand april 2021 hebben de inwoners van Venray kunnen deelnemen aan een peiling over de toekomst van een museum in Venray. Op de pollingsite Burgers van Venray stond de stelling : Venray lijkt te klein voor een zelfstandig professioneel museum.
Uit de reacties van de meer dan 600 personen die de website bezochten, blijkt dat 2/3 van de respondenten het daarmee niet eens is. Zij vinden immers dat de rijke historie van Venray juist mag worden getoond en een toeristische trekpleister zou moeten zijn.
Een professioneel ingericht museum heeft dan zeker bestaansrecht vindt die groep.
In sommige reacties wordt gepleit voor een groter museumgebouw dan het huidige, waarin dan ook het museum van de psychiatrie moet worden gehuisvest.

Enkele meningen van 67 % respondenten die het niet eens zijn met de stelling zijn opvallend.
Ineke Grootemaat is van mening dat een plaats met 40.000 inwoners zeker bestaansrecht heeft voor een museum. Kijk naar museum More in het dorp Gorssel. Kunst en cultuur zijn onontbeerlijk voor het welzijn van eenieder.
Hans trekt een vergelijking met museums in de regio.
Melderslo is ook niet te klein voor een museum. Geschiedenis is belangrijk vanaf de oerknal tot nu, er is altijd wel een thema voor een museum.

Dat 1/3 van de ‘eens’- stemmers gerede twijfels heeft over dat bestaansrecht, wordt onderbouwd met nogal uiteenlopende argumenten.
Jan Jansen vraagt zich af wat ze er allemaal in moeten zetten.
Of zoals Tassie aangeeft: Wie bezoekt er tegenwoordig nog een museum? Vooral de jongeren zal dit niet interesseren. Zorg dat het centrum aantrekkelijk blijft. Ik zal nooit een museum over Venray bezoeken.
Wat kan een plaats als Venray nu museaal bieden vindt J.L.? Niet meer dan een beperkte collectie die je overal aan kunt treffen. Het museum van de Psychiatrie heeft veel meer waarde en inhoud.

Het is afwachten wat het college van B&W met het voorliggende onderzoeksrapport en de inzet van de kwartiermaker zal gaan besluiiten.
Uit de reacties op de website geeft Onyva alvast een voorzet.
Een gemeenschap is nooit te klein voor een museum. Kunst & Cultuur; de ziel van de samenleving die het verdient om zichtbaar te zijn en getoond te worden in al zijn verscheidenheid. Een museum is een podium voor reflectie, een trekpleister voor het ongewone dat zichtbaar wordt. Schoonheid in al zijn facetten - ook als het schuurt- is meer dan buitenkant en draagt bij aan een gezonde samenleving. Juist Venray als bijzondere en verscheiden gemeenschap verdient zo'n plek.
Ga opnieuw met elkaar om de tafel. Inventariseer ieders wensen en weeg de belangen van de gemeenschap. Denk bijvoorbeeld in thema's voor kunst & cultuur, wissel elkaar af en maak er een boeiend geheel van.
Zet Venray opnieuw op de kaart als een ongekende vrijplaats! Potentieel genoeg.

REACTIES

Over De Borggraaf wordt alleen maar gesteggeld.

Op het Mgr. Goumansplein staat sinds enkele jaren een imposant nieuw gebouw dat de naam “De Borggraaf” draagt.
Door een projectontwikkelaar zijn daar een aantal woningen en appartementen gebouwd met op de begane grond een......

Lees verder