ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het alternatief voor plastic is plastic

zaterdag, 01 augustus 2020 20:38 Het alternatief voor plastic is plastic

Het alternatief voor plastic is plastic.

Plastic is niet meer weg te denken, zonder plastic staat de hele wereld stil.
Er zijn immers bijna geen producten meer waar geen plastic in zit. Denk daarbij niet alleen aan verpakkingen, want dat is waar de milieugroepen mee bezig zijn.
De verpakkingen zijn echter maar een klein deel waar plastic voor wordt gebruikt.
Dat het afval van plastic verpakkingen in het milieu terecht komt ligt niet aan de producent maar aan de gebruiker. Die moet leren het afval te scheiden en het op de juiste plaats in te leveren. Dat gebeurt nog veel te weinig. Je vindt dat afval overal en daar moet veel meer aandacht voor komen.

Bij plastic moet er steeds meer gedacht worden aan recycling voor hergebruik. Daar zijn de producenten ook volop mee bezig. Recycling kan immers vele malen gebeuren zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Alle nieuwe producten die van plastic ontwikkeld worden zijn na gebruik en recycling weer te gebruiken.
Het apart inzamelen van plastic kost wel geld, maar komt als nieuw product weer in nieuwe producten. Het gescheiden inzamelen van plastic zorgt dat het niet in het milieu terecht komt en levert een besparing op bij de aanmaak van nieuwe grondstoffen.
Gescheiden inzamelen heeft dus twee voordelen.

René Lenards
Ervaringsdeskundige in kunststofverwerking.