ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het coronavirus gedijt goed in de luchtvervuiling van de regio Venray

vrijdag, 29 mei 2020 19:29 Het coronavirus gedijt goed in de luchtvervuiling van de regio Venray

Intensieve veehouderij en het coronavirus.

Gedurende de maand juni stond op de website Burgers van Venray een stelling over de mogelijke relatie tussen luchtvervuiling en het coronavirus.
Hoewel die mogelijke relatie nog nader wordt onderzocht door het RIVM , was de Stichting Burgers van Venray benieuwd naar de mening hierover van de inwoners van Venray.
De stelling was : Het coronavirus gedijt goed in de luchtvervuiling van de regio Venray.

Of het nu bij de bevolking de actuele angst m.b.t. het coronavirus is, dan wel de problemen met luchtvervuiling door fijnstof, PFAS of de intensieve veehouderij, er werd uitgebreid op de peiling gereageerd.
De reacties waren sterk verdeeld, 43 % was het eens met de stelling terwijl dus 57 % er een andere mening op na hield. Vooral die laatste groep respondenten hebben – blijkens de door hun geplaatste reacties op de website – een agrarische achtergrond of zijn zelf veehouders.
Voor degenen die alle reacties willen nalezen bestaat een mogelijkheid om op de website Burgers van Venray onder het hoofdstuk “vorige stellingen” alles te beoordelen.
Opvallend daarbij is de mening van “enne bezorgde Piëlhaas” die het ermee oneens is.
Enkele andere opvallende meningen staan hierna vermeld.
Monique: eens
Intensive veehouderij geeft een lekker bedje voor ieder brok ellende in de vorm van diverse virussen. Wij hoeven ons dat toch niet meer af te vragen, hebben we al de Q-koorts, de vogelgriep en varkenspest.
Komt hier nog het probleem van de nertsenhouderij erbij. Buiten dat is het een ongelooflijk dierenleed wat gewoon toegestaan wordt voor het o zo nodige bontje en vleeshapje.
De luchtvervuiling hier bezorgt veel mensen longproblemen. Van de politiek in Venray hoeven we niet veel te verwachten. Door het stemgedrag van de Venraynaren zal alles wel hetzelfde blijven. Ons kent ons in dit kleine boerenwereldje waar winst nu eenmaal de boventoon voert.
Mar is het eens en refereert aan de bio-industrie.
De combinatie van de uitstoot van veeteelt (NH3) en de industrie (NOx) is erg slecht. De fijnstofdeeltjes zijn dragers van het virus. Daar is al menig onderzoek over gedaan. Wanneer snapt Nederland het nu eens dat de intensieve veehouderij een bom is voor de mens? Q-koorts, varkenspest, vogelgriep... het is de mens die zijn leefomgeving en dat van de dieren en het groen kapot maakt. Als het vogelgriepvirus muteert, dan verbleekt Corona daarbij.
Jacoba en Mark : eens
Er is ook een grote link met luchtvervuiling door de veehouderij en longaandoeningen. Kijk ook maar naar Q-koorts.
Als je dan ook nog Corona krijgt, ben je de Sjaak. Natuurlijk ben je dan een makkelijk slachtoffer voor dit virus.
Veehouders delen dit bericht massaal om ‘oneens’ te stemmen. Ze willen dit niet horen. De uitkomst is daarom ook erg vertekend. Helaas.
Gaby: oneens
Gezien de globale verspreiding van het virus denk ik niet dat de luchtkwaliteit een directe invloed heeft, maar dat dit eerder gezocht moet worden in de bevolkingsdichtheid en hoe de bevolking samenkomt (carnaval, kerk etc.)

J. Schoenmakers : oneens
Het Ruhrgebied is de grootste boosdoener.
In Duitsland zijn daar ook de meeste gevallen.
Toon is het oneens maar reageert op Wim die het eens is met de stelling.
Geur, hoe vervelend ook, hoeft lang niet altijd ongezond te zijn. Stank zoals u het noemt van de veehouderij is helemaal niet ongezond. Ik werk al meer dan 45 jaar tussen de varkens en heb hartstikke zuivere longen en nooit ziek. Dus zo slecht nog niet. Kom eens met feiten in de plaats van alles en iedereen na te praten.
Henk: oneens
Wij wonen in een landelijke omgeving is heerlijk wonen. De boerderij luchten geen probleem. Dat het wat minder mag of de rem erop komt zou best kunnen. Maar ik heb het idee dat het meer boertje pesten is om ze op deze manier weg te krijgen. Als wij allemaal wat meer zouden betalen als consument waren de boeren ook beter af.

REACTIES

Corona en luchtvervuiling.

Na het uitbreken van de coronavirus pandemie wordt niet alleen koortsachtig gezocht naar een vaccin. Steeds meer wordt duidelijk dat niet overal in Nederland evenveel corona ziektegevallen worden gemeld. Vooral Oost-Brabant en Noord-Limburg zijn gebieden waar......

Lees verder