ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De reactie van wethouder Jan Loonen

maandag, 04 februari 2019 23:43 De reactie van wethouder Jan Loonen

De aankoop van het voormalige AH pand wordt een blok aan het been voor de gemeente.

De aankoop van het AH pand in het centrum is een zeer bewuste strategische aankoop geweest van de Gemeente Venray. De retailmarkt in Nederland en ook in Venray is volop in beweging. Steeds meer artikelen worden online gekocht en het aantal fysieke verkooppunten in winkelcentra daalt al sinds een aantal jaren. Het centrum van Venray transformeert van een vooral op verkoop gerichte plek naar steeds meer een gebied waar mensen naast het winkelen ook kunnen verblijven en verpozen. Horeca, cultuur en andere maatschappelijk functies nemen steeds meer de plek in die de detailhandel open laat. Gelukkig kunnen op deze manier leegkomende winkels een nieuwe bestemming krijgen en daarmee blijft het centrum een aantrekkelijk gebied. Dat is belangrijk voor Venray en haar inwoners.
Om dit proces te versnellen is er in de afgelopen jaren beleidsmatig fors ingezet om de transformatie zoveel mogelijk te faciliteren en te ondersteunen. Er is een visie voor het centrum opgesteld en een stimuleringsregeling is in werking gesteld om het centrum “compact, compleet en comfortabel” te maken. Op deze wijze blijft het centrum van Venray een trekker in de regio waar van alles te doen is.
Om de daad bij het woord te voegen is een “aanjaagteam” volop doende leegkomende panden in het centrum te vullen en nieuwe concepten naar Venray te halen. Het leegstaande pand van de voormalige Albert Heyn is een groot en beeldbepalend pand in hartje Venray. Bovendien vormt het de verbinding tussen de Gouden Leeuw, voor veel bezoekers de entree naar het centrum, en het Schouwburgplein. Met financiële hulp van de Provincie is het pand voor een aantrekkelijke prijs gekocht en geeft het ons als Gemeente de kans regie te voeren op ontwikkelingen die op deze prominente plek gewenst zijn. Nu zijn we niet meer afhankelijk van speculanten maar kunnen we zelf bepalen wat er gaat gebeuren. Op deze manier kan deze belangrijke plek in het centrum een verbindende functie krijgen met een open entree naar het centrum en een aantrekkelijk verblijfgebied worden met een maatschappelijke invulling. Het is daarom zeker geen blok aan het been maar juist de ultieme kans om Venray nog meer te laten bloeien en het centrum die functie te geven die het verdient.

Jan Loonen
Wethouder Gemeente Venray