Zwarte Piet moet zwart blijven !

donderdag, 25 oktober 2018 16:51 Zwarte Piet moet zwart blijven !

Uiteenlopende reacties over de huidskleur van pieterman.

In de maand november stond op de website Burgers van Venray een stelling over de huidskleur van zwarte piet.
De stelling was : Zwarte piet moet zwart blijven.
Dat dit ook in de landelijke media aanleiding was tot soms zelfs extreme uitwisseling van standpunten, bleek ook uit de reacties op deze Venrayse website.

Dat dit onderwerp in november zeer actueel was bleek overduidelijk uit het groot aantal personen die de site gedurende de hele maand hebben bekeken.
De stelling over zwarte piet op de website Burgers van Venray werd immers door meer dan 4500 personen bezocht. Van die unieke bezoekers hebben er 420 naast het uitbrengen van de stemkeuze ook hun eigen mening op de site laten vermelden.

Uit het merendeel van die reacties blijkt dat de huidskleur van zwarte piet eigenlijk geen punt van discussie is. De “eens” stemmers, met een respons van 86 % , zijn over het algemeen van mening dat een kinderfeest niet nadelig moet worden beïnvloed door een discussie over de huidskleur van zwarte piet.
De 14 % “oneens” stemmers verwijzen in de meeste reacties naar slavenarbeid in het verleden. Sommigen daarvan putten zich in hun motivatie soms extreem uit in de reden waarom zwarte piet niet meer past in de huidige tijd. Een enkeling daarvan plaatst dan weer reacties op de mening van “eens” stemmers die hem blijkbaar niet bevalt.

De grote groep personen die hun mening op de website hebben geplaatst gebruiken soms uiteenlopende argumenten in de reacties. Daarom is het aan te raden om al die reacties nog eens te bekijken en te vergelijken met de eigen mening.
Op de website Burgers van Venray kan men onder “vorige stellingen” alles nalezen.

Enkele reacties daaruit staan model voor de “rode draad” in de gebruikte motivaties.
Een tweetal ervan geeft dat duidelijk aan.

Pietervriend vindt dat Sinterklaas en zwarte Pieten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zwarte Piet is een deel van de traditie en heeft totaal niets te maken met racisme.
De hele discussie draait feitelijk om een heel kleine groep extremisten uit de "denk" hoek. Deze lui maken juist de kachel aan en daarbij komt ontzettend veel roet en zwartigheid uit een aantal schoorstenen.
Treurig dat zulke mensen niks beters te doen hebben.

Iris is het oneens met de stelling en vindt het Sinterklaasfeest een mooie traditie, echter zien kinderen geen verschil. Een zwarte piet gaat door de schoorsteen, eentje met vegen is gewoon wat minder vaak door de schoorsteen geweest en de witte....... die komen door de deur. Want niet iedereen heeft een schoorsteen.
Maar het is een kinderfeest en dat moeten/mogen de voor- en tegenstanders nooit vergeten.

Samenvattend verwijzen we naar de wijze woorden van Sinterklaas op zijn terugreis naar Spanje : “makkers staakt uw wild geraas”.

REACTIES

Kees: eens

Zwarte Piet moet blijven omdat het bij Nederland hoort.
Waarom moeten wij ons aanpassen in ons eigen land met onze tradities.

Geef uw reactie.

Kerstens: eens

Zwarte piet moet zwart blijven.
Als zwarte piet niet zwart mag zijn, dat is pas discriminatie.

Geef uw reactie.

bert: eens

Zwarte piet moet zwart blijven.
Geen discussie erover onze cultuur! Kom nou onzin dat wij moeten aanpassen in ons eigenland!
Ben je er niet mee eens vier je het toch niet!!!!!
en het is een kinderfeest, wat zuren ze nau.

Geef uw reactie.

Corry: eens

Onze zwarte Piet moet blijven. Geen discussie erover onze cultuur! Kom nou onzin dat wij moeten aanpassen in ons eigenland! Ben je er niet mee eens vier je het toch niet!!!!!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

jullie stemmachine werkt niet meer

Geef uw reactie.

piet kroft: eens

ho ho
ik ben het oneens met de stelling en niet zoals boven mijn eerdere boodschap staat eens nee oneens
piet kroft

Geef uw reactie.

piet kroft: eens

dit valt me zwaar tegen
Op allerlei wijze ervaar ik dat men in Venray rekening houdt met elkaar
maar rekening houden met mensen die het echt moeilijk hebben met zwarte piet kan er dus niet af
Ik hoop toch dat het sint nicolaasgilde het volgend jaar aandurft om ook met roetveegpieten te komen
prettige sinterklaas allemaal
piet kroft

Geef uw reactie.

Sil: eens

Ik vind dat wij Nederlanders juist gediscrimineerd worden in ons eigen land. We worden voor racisten uitgemaakt , terwijl we dat niet zijn. De antipieten hebben te kennen gegeven dat ze alleen roetvegen, niet goed genoeg vinden. Ze hebben steeds meer eisen .vorige jaren was het, geen kroeshaar, geen rode lippen en oorringen .wel roetvegen. Dit jaar willen ze geen zwarte majo's en geen zwarte handschoenen. En geen roetvegen meer. De npo had hier nooit in mee moeten gaan .Want je kon al voorspellen dat als je eenmaal toegeeft , deze antipieten steeds meer eisen hebben. Die mensen gaan net zo lang door totdat de zwarte piet helemaal uit het straatbeeld verdwijnt. Maar gelukkig woon ik Venray en doen ze hier niet aan roetvegen pieten. Zou ook niet kunnen trouwens. Anders wordt iedereen herkend.

Geef uw reactie.

P.K.: oneens

Alle tradities ontwikkelen zich waarom deze dan niet. Het sinterklaasfeest is een mooie traditie maar
als een onderdeel daarvan , de zwarte pieten, door een aantal Nederlanders en met name zwarte landgenoten
als racistisch wordt ervaren ( iets wat zij met concrete voorbeelden verduidelijken) waarom houden wij daar geen
rekening mee. Het gaat er niet om wie gelijk heeft maar om samen een fijn feest te vieren.
Waarom dan geen echte roetpiet met vegen?
Kan iemand mij een breedgedragen nationale traditie noemen waarin geen ontwikkeling heeft plaatsgevonden?

Geef uw reactie.

jaap: oneens reageert op P.K. : oneens

kanker kanker kanker kanker homo k steek je kanker dood als je nog een keer zegt dat zwartepiet weg moet

Geef uw reactie.

rijk bax nummer 0642909648: oneens reageert op jaap : oneens

idd

Geef uw reactie.

John: eens

Het woord "Traditie" zegt het zelf al. Een traditie schaf je niet af. Ik speel al jaren zelf zwarte piet. Alleen maar roet vegen in het gezicht kan ook niet want dan zou iedereen mij herkennen. Dat is ook de reden dat de pieten allemaal helemaal gesminckt zijn. Bij verenigingen zijn het altijd bekende van de kinderen die Zwarte Piet spelen. . En ook in het dorp zijn het bekende pieten uit Venray en omgeving. Jammer dat mensen die zelf geen sinterklaas vieren het voor ons willen verpesten. Zo zie ik het. En het ergste is dat deze mensen een subsidie krijgen van het rijk om te kunnen demonstreren. Het moet niet gekker worden. En ze krijgen geld van buitenlandse geldschieters die ook tegen zwarte piet zijn om promotie materiaal te maken enz.

Geef uw reactie.

Jan: eens

AMSTERDAM - In de hoogopgelopen discussie over Zwarte Piet wordt uitgerekend de man over het hoofd gezien die als geen ander de feitelijke historie kent. Journalist Arnold-Jan Scheer deed meer dan dertig jaar lang, in binnen- en buitenland, onderzoek naar de oorsprong van de goedheiligman en zijn hulpjes, en zag deze maand zijn nieuwe documentaire in première gaan. „Helaas willen sommige mensen de feiten niet zien en horen.”

Voor de geboren Amsterdammer is het inmiddels zonneklaar: Sinterklaas is een volksfeest dat in alle delen van de wereld, in verschillende verschijningsvormen, wordt gevierd. „Het is een natuurgeloof. Een eerbetoon aan de voorouders, waarbij mensen zich zwart schminken om zich voor te kunnen doen als een ander persoon en om niet herkend te worden. In het verleden werden er krachten aan toegedicht.”


De documentairemaker deed onderzoek in heel Europa, en zelfs daarbuiten. Hij stipt aan dat zelfs in China vormen van het Sinterklaas-feest zijn terug te vinden. Hij maakte eerder de documentaire Wild Geraas en begin deze maand ging zijn tweede docu, ’Mijn ontmoetingen met de duivel, Wild Geraas 2.0’ in première.

Sinds de Middeleeuwen

De film, die zeker alle tegenstanders van Zwarte Piet zouden moeten zien, biedt een prachtig inkijkje in de mythe. Uit de oeroude Indo-Europese rite blijkt dat de goedheiligman al sinds de Middeleeuwen met roet zwartgemaakte helpers heeft.

„Ook in landen zónder koloniaal verleden”, zegt de onderzoeksjournalist. „Verene Shepherd, verbonden aan het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, verweet Nederland jaren geleden dat wij onze geschiedenis niet kennen. Ze zei ook nog: waarom hebben jullie twee Santa’s (kerstmannen)?”

De leus ’No more Blackface’, die veel anti-Pietactivisten roepen, is ook al onterecht. „Die komt uit Amerika, maar heeft hier werkelijk niets mee te maken. De geschiedenis van de VS is een totaal andere dan de onze.”

Scheer vindt het schokkend dat zelfs het Meertens Instituut, voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur, zonder deze historische kennis roept dat ’Zwarte Piet echt niet meer kan’. „In zo’n klimaat is het bijna niet te doen om de feiten uiteen te zetten. Het is doodzonde als op basis van emoties en onjuiste conclusies ons culturele erfgoed de nek om wordt gedraaid.”

Feitelijke docu nodig

Het is een ware ’eye-opener’, die Scheer dan ook meerdere malen aan de publieke omroep NTR aanbood. Maar hij merkte dat ze in Hilversum, ook bij de VPRO en KRO-NCRV, niet zitten te wachten op een film met feitelijk historisch onderzoek naar het volksfeest.

„In 2011 was het onderwerp, nadat er al een uitzenddatum was gepland, volgens de NTR-netmanager ’niet urgent’. Twee jaar later was de Zwarte Pietendiscussie volop losgebarsten, maar was daar wederom geen interesse omdat Sunny Bergman (een fervent tegenstander van Zwarte Piet, red.) al bezig was met een documentaire. In 2015 mailde de NTR: ’De meningen – lees: emoties – liggen zo vast dat een film over dit onderwerp het debat wel weer doet oplaaien, maar verder geen effect zal hebben’. Mij werd duidelijk dat ze hun handen er niet aan wilden branden.”

Scheer kon zijn eerste film Wild Geraas alsnog uitbrengen dankzij crowdfunding. Zijn recente documentaire – die besteld kan worden via de website ’Wild Geraas de film’ – ging begin deze maand in première in Eye en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht en is momenteel ook te zien in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Zwarte Piet heeft hoe dan ook niets met racisme te maken, weet de Noord-Hollander. „Van oorsprong zijn het winterfeesten die gaan over geluk, over vruchtbaarheid. Wat overeenkomt is dat er overal een wijze, grijze oude man is met een soort ’narren’ die hun gezicht zwart hebben gemaakt. Sommige Sint Nicolazen hebben een schimmel, zoals wij kennen. Anderen worden vergezeld door wolven, beren of herten.”

Goede helpers

Zijn helpers, weet hij inmiddels, zijn er ook in vele gedaanten: als Zwarte Piet, als Moor, maar ook als dier of duivel. Scheer denkt dat het Nederlandse Sinterklaasfeest ook is geïnspireerd door de viering in Noord-Italië, waar de goedheiligman wordt vergezeld door zogeheten ’Krampussen’ die staan voor het kwaad. Maar hij wordt ook bijgestaan door met roet zwartgemaakte Moren, die zijn helpers zijn in het goede.

„Zwarte Piet is dan ook niet het onderdrukte hulpje van de Sint. Hij is een volksheld, staat voor het goede. Daarom is het ook zo jammer dat die hele pietendiscussie zo is geëscaleerd. Het feest is een mijnenveld geworden. Het doet me denken aan een sketch van Monty Python. Iemand is gaan roepen: Zwarte Piet is racisme! Hij kreeg een hele hoop volgers die allemaal riepen: Zwarte Piet is racisme! Het breidde zich als een inktvlek uit. Mensen wilden niet meer weten of het zo is. Het was gewoon zo.”

Geef uw reactie.

Like: oneens

De tijden veranderen, en het is goed ons daaraan aan te passen en rekening te houden met andere bevolkingsgroepen, Nederland is nu eenmaal een zeer gemeleerd land tegenwoordig.
Ik ben wel geschokt door de heftigheid waarmee verschillende partijen elkaar bestrijden.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Makkers staakt uw wild geraas

Geef uw reactie.

Dora: eens

Het is gewoon n traditie

Geef uw reactie.

Helena: eens

Diegene die de hetze begonnen zijn schoppen overal tegen aan!

Geef uw reactie.

Jansen: eens

het is jammer dat een hele kleine minderheid het wil veranderen!

Geef uw reactie.

Bert: eens

heeft niets van discriminatie te maken!

Geef uw reactie.

Robin: eens

Zwarte piet is altijd al zo geweest, waarom nu ineens veranderen !!
Zwarte piet moet blijven !!!!!!!

Geef uw reactie.

Pieter: eens

Eens

Ben opgegroeid met het idee dat zwarte piet zwart was doordat hij door de schoorsteen ging en het is een kinderfeest die kinderen boeien het niet dat die zwart is zolang die maar cadeautjes geeft

Geef uw reactie.

Klaas: eens reageert op Pieter : eens

Helemaal mee-eens!

Geef uw reactie.

Jac: eens

Wij moeten alle energie steken in het ontwikkelen van waterstof. Tevens het bestaande netwerk gebruiken. Dat is 100% schoon.
Dan werk je echt aan het aan een schoner milieu.

Geef uw reactie.

Pietervriend : eens

Sinterklaas en zwarte Pieten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zwarte Piet is een deel van de traditie en heeft totaal niets te maken met racisme.

De hele discussie draait feitelijk om een heel kleine groep extremisten uit de "denk" hoek. Deze lui maken juist de kachel aan en daarbij komt ontzettend veel roet en zwartigheid uit een aantal schoorstenen.
Treurig dat zulke mensen niks beters te doen hebben.

Geef uw reactie.

Bas: eens

Afblijven!!

Geef uw reactie.

Pieterman incognito: eens

effe terug naar openbare toiletten in Venray. Allereerst zou ik willen stellen dat de Hema geen openbaar toilet is.!!! Verder zou ik willen zeggen en ik praat uit eigen ervaring dat t pijnlijk en vernederend is om om op de vraag ":mag ik van uw toilet gebruik maken??? neen als antwoord te krijgen. Stoma of geen stoma, de natuur laat zich niet dwingen, en niemand vraagt zo een vraag voor de grap.!!! Hier is iemand in nood. En of dit nu opgelost moet worden door openbare toiletten of anders, ik denk dat er gewoon n fundamentele houding van de medemens gevraagd word, en laat ik ophouden over dit voor veel mensen wellicht futiel onderwerp, en antwoord de vlgde keer Ja natuurlijk. Zo,n winkel kom ik terug, en elke keer de Hema aan te schieten( spreekwoordelijke misser) vind ik ook al zowat. Hetgeen wel een vlag voor de Hema. Die staat !!!! KLANTVRIENDELIJKHEID !!! Al was t alleen al daarom, de rest mag n ieder zelf invullen. Sorry voor de ietwat te late reactie maar wellicht moetook Sint wel ns onverwacht !!! Pieterman.

Geef uw reactie.

Abel: eens

Tradities veranderen door de jaren heen, niets blijft voor altijd hetzelfde. Als jij je niet gediscrimineerd voelt, kan dat zijn omdat je als blank persoon minder merkt van de negatieve associatie. Natuurlijk moeten we niet zomaar dingen veranderen als een paar mensen het er niet mee eens zijn. Als je niet bereidt bent een klein aspect van een, continu veranderende, traditie aan te passen alleen maar omdat jij voert bij stuk wilt houden terwijl mensen dit als discriminerend aanvaren, heb je weinig respect voor andere mensen en hun gevoelens

Geef uw reactie.

Abel: eens reageert op Abel : eens

Correctie, oneens

Geef uw reactie.

Bibi: eens

Altijd al zo geweest. Als dit discriminatie is. Waarom mag het suikerfeest dan wel dit is voor mensen met suikerziekte ook niet leuk. Zo kan iedereen wel ergens over zeiken jammer dat het in de moderne tijd zo gaat.

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Bibi : eens

We hebben eerst duizenden jaren rondgelopen met berenvellen, had het dus ook zo moeten blijven omdat het altijd zo is geweest? Nee. Tradities kunnen veranderen en als jij niet gediscrimineerd voelt betekent niet dat andere mensen daar geen last van kunnen hebben. Heel jammer dat er in de moderne tijd nog steeds mensen zijn die zich niet in andersmans schoenen kunnen plaatsen.

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Wat een vergelijking, dit slaat helemaal nergens op.

Geef uw reactie.

judith andriessen: eens

hoort bij onze cultuur, heeft niets te maken met racisme, sint bevrijdde juist de slaven om ze in dienst te nemen. betaald.

Geef uw reactie.

judith andriessen: oneens reageert op judith andriessen : eens

en ook oneens want wat is er mis met de piet een beetje aan te passen naar de roetveeg pieten.

Geef uw reactie.

Max: eens

Als we alles zouden moeten afschaffen waardoor ik mij benaadeld voelde werd de wereld er ook niet mooier op. Dan konden we ook godsdiensten, landen en andere feesten afschaffen.

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Max : eens

Dit is geen kwestie van benadeeld voelen, dit is een kwestie van gediscrimineerd voelen. Schaffen we de feestdag af, nee. Wordt het feest verpest door Piet een andere kleur te geven, nee. Als het hele sinterklaasfeest bij jou alleen om de kleur van zwarte Piet draait, dan snap je de gedachte achter de feestdag niet.

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Persoonlijk vind ik het woord discriminatie altijd erg onpasselijk. Bijvoorbeeld wanneer spreken we ervan maken we een Piet wit dan kunnen we ook zeggen is ook discriminerend. Niemand ziet er hetzelfde uit dus gebruiken we het woord maar weer om iets te zeggen.

Geef uw reactie.

Alaerds: eens

Traditie van vroeger. Heeft niks meer met slavernij te maken of zo.

Geef uw reactie.

Sjors: eens

Als mensen dit als discriminatie ervaren vind ik dat erg,maar volgens mij is hier iets anders aan de hand.
Zijn het mensen die graag in belangstelling staan en de zaak provoceren in onze culturele samenleving.

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Sjors : eens

Er zijn genoeg mensen die dit echt als discriminerend ervaren dus in dat geval mag zwarte Piet aangepast worden?

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Wij vinden het discriminerend dat hij wordt aangepast is Zwart niet goed ofzo. Nu ben jij aan het discrimineren...

Geef uw reactie.

J: eens

Tradities moeten tradities blijven. Op 17 miljoen inwoners zijn er misschien 100000 mensen die zich gediscrimineerd voelen? Nog geen 0,6%

Geef uw reactie.

Moeder: eens

Traditie. Een Nederlandse traditie. Dat laten we toch niet vergallen door een paar kleurlingen die hier niet thuis horen?

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Moeder : eens

"kleurlingen die hier niet thuishoren". Diegene die het meest om zogenaamde 'kleurlingen' geeft bent u aangezien u een groot probleem van de kleur van zwarte Piet maakt.

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Abel je weet totaal niet wat je constant schrijft, je bent gegaan een Faker.

Geef uw reactie.

Rob Berden: eens

Traditie

Geef uw reactie.

N.C.: eens

Eens! Aan een traditie moet niets veranderen! Ik snap dus totaal niet waarom zwarte piet racisme is? Ik ben zo niet opgegegroeid met die gedachte! En mijn kinderen dus ook niet!

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op N.C. : eens

Dat de gedachte erachter bij veel mensen anders is, betekent niet dat het niet zo ervaren kan worden. Een vriend grappend begroeten met homo wordt ook door veel mensen als normaal gezien, terwijl een homo zich afvraagt waarom homo negatief gebruikt wordt. Daarnaast veranderen tradities door de jaren heen, deze verandering zou dus niks nieuws zijn.

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Wat een onzin, islamistische feesten zijn al eeuwen hetzelfde zo ook Joodse, Orthodoxe, Boedistische en noem ze maar op ga je deze ook veranderen. En weer een vergelijking waar je helemaal de plank mis slaat. O sorry Plank nu voelen de bomen zich negatief. In alle talen komen bepaalde woorden voor die meerdere betekenissen hebben.

Geef uw reactie.

Jean: eens

Zwarte piet moet zwart blijven.
Dat is van ons land.
En als het de idioten die een uitkering krijgen van onze centen niet bevalt rotten ze maar op naar het land waar ze vandaan kwamen.
Ze weten dat er in nerderland dit feest al heel veel jaren wordt gevierd.
En die slappe regering durft weer niks te doen . Ik zou zeggen pak ze op en zet ze met de hele familie het land uit.
Dan is het zo afgelopen om actie te voeren.
Of pak ze hun uitkering af .

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Jean : eens

Waar komt deze agressie vandaan? Mensen met een uitkering en zwarte Piet hebben niks met elkaar te maken.

Geef uw reactie.

Sjef: eens

Gewoon houden zo als het is

Geef uw reactie.

Cremers: eens

Het is een familiefeest wat al heel veel jaren oud is. Het is te gek voor woorden dat er discussie over moet zijn!

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op Cremers : eens

Dus als Piet een andere kleur heeft is het opeens geen familiefeest meer? Wat raar om een feestdag te baseren op de (zogenaamde) kleur van iemands huid.

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

hoho nu vind jij dus dat zwart niet goed is nu discrimineer jij..

Geef uw reactie.

Steve: eens

Hoezo moet ik mijn stem motiveren
Het is een feest voor de kinderen en ik vind dat wij hier in venray maar een voorbeeld moeten geven aan heel Nederland om alles lekker zo te laten als het is.

Geef uw reactie.

Lisa: eens

Zwarte piet heeft niks met racisme te maken. Mensen moeten wat te zeuren hebben tegenwoordig, om maar die racisme kaart te kunnen en mogen trekken. Laat het kinderfeest gewoon een kinderfeest blijven!

Geef uw reactie.

Ad van der zwaan: eens

Het is een kinderfeest wat bedoeld is voor facking kinderen die er niks racistisch inzien het zijn de fantasieloze oudere die overal weer over moeten janken... Zeg nee tegen blankenvla super racistisch dit!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Een Nederlandse traditie die zo moet blijven.

Geef uw reactie.

Ann: eens

Zwarte piet is een traditie die al jaren is en die gewoon moet blijven

Geef uw reactie.

Jasper pluijm: eens

Ik ben er mee opgegroeit en wil de traditie graag houden

Geef uw reactie.

Dennis Baumler: eens

Traditie moet voortgezet worden!

Geef uw reactie.

Paul: eens

Traditie moet een traditie blijven. Speciaal voor de kleinere kinderen

Geef uw reactie.

Karina: eens

Ik ben eens het is altijd zo geweest ,en moet wij Nederlanders traditie beschermen en respect geven net als wij doe bij het andre religies, Piten zijn gewoon zwart

Geef uw reactie.

Simine: eens

Traditie moet een traditie blijven. Speciaal voor de kleinere kinderen!!!

Geef uw reactie.

Chris: oneens

Er moet toch helemaal niks? Een kind maakt het echt niet uit of Piet zwart, paars of vol roetvegen is. Het gaat om het feest, en dat moet voor iedereen leuk blijven. Mensen reageren zo panisch, alsof Sinterklaas ophoudt te bestaan als zijn Pieten niet meer volledig zwart geschminkt zijn. Wat een onzin. Met de tijd veranderen tradities zijn zienswijzen en gewoontes. Ik zie niet waarom dat met Sinterklaas anders is. De roe is toch ook verbannen omdat het kinderen bang maakte? Waarom dan zo spastisch vast blijven houden aan een kleur. Beide kanten moeten eens ophouden met het geruzie om kleuren en gaan praten over de oplossing. Protesten van de voorstanders zijn net zo fout als die van tegenstanders.

Geef uw reactie.

Moeder: oneens reageert op Chris : oneens

Idd. Panisch vasthouden aan de zwarte kleur in Nederland. Daar waar de blanke mensen wonen. Dus opzouten met dit geleuter.

Geef uw reactie.

vd Heuvel: oneens

Piet is zwart omdat hij onder het roet zit van de schoorsteen. Geef hem dan ook het uiterlijk dat daarbij hoort. En dat is niet pikzwart, met kroeshaar, gouden slaven ringen in de oren en knalrode lippen.

Geef uw reactie.

Raad: oneens

Zaar

Geef uw reactie.

D.: eens

Eens makkelijke keuze.

Het moet eens stoppen met het gezeur over alles. Negerzoenen-jodenkoeken-blanke vla..
Ow dat laatste heeft niemand problemen mee.

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op D. : eens

blank is om de kleur te beschrijven waarmee je niemand aanspreekt, neger daarentegen is een heel ander verhaal

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Wat een onzin. Neger is een aanduiding voor de oorspronkelijke, donkerhuidige bewoners van Afrika ten zuiden van de Sahara. Neger is afgeleid van het Spaanse en Portugese negro, dat "zwart" betekent (en weer afgeleid is van het Latijnse niger).
Zo hebben we over alle bewoners een naam.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Onze traditie
Zo.moet het blijven

Geef uw reactie.

D: eens

Het is niks discriminerends. Het heeft te maken met zwart als roet worden. Dus gewoon zo laten. Blijf van dit kinderfeest af. Waarom alle andere buitenlandse tradities toestaan en een oer hollandse traditie niet?!?

Geef uw reactie.

Abel: oneens reageert op D : eens

dus van schoorsteen roet krijg je krulhaar, grote rode lippen en wordt je helemaal zwart. Wat toevallig ook net is hoe mensen vroeger donkere mensen belachelijk maakten?

Geef uw reactie.

Jo: oneens reageert op Abel : oneens

Lees eens eerst de geschiedenis dan weet je wat wat is.

Geef uw reactie.

Pseudoniem TEUN: eens

EENS. Van dit geweldige kinderfeest moeten ze afblijven. ONEENS?????doe er niet aan mee, maar maak het ook niet kapot voor de kleintjes.
Kan je er niet mee leven????Dan ben je geen Nederlander. Als je jezelf niet in de Nederlandse tradities kunt vinden, hoor je hier niet thuis en
ben je het Nederlanderschap niet waardig.

Geef uw reactie.

Pseudoniem TEUN: eens

EENS. Van dit geweldige kinderfeest moeten ze afblijven. ONEENS?????doe er niet aan mee, maar maak het ook niet kapot voor de kleintjes.
Kan je er niet mee leven????Dan ben je geen Nederlander. Als je jezelf niet in de Nederlandse tradities kunt vinden, hoor je hier niet thuis en
ben je het Nederlanderschap niet waardig.

Geef uw reactie.

Leo de Kerf: eens

Nooit anders geweest. Op basis van verkeerde veronderstellingen moet dit niet worden gewijzigd

Geef uw reactie.

Tien Verstegen: eens

Ik ben het eens met de stelling omdat dit hele mooie feest voor jonge kinderen dient te blijven zoals het is !!
Kinderen die nog geloven in sinterklaas en zwarte Piet hebben geen enkel idee m.b.t. racisme .
Kinderen die er niet meer in geloven weten dat het een heel groot en heel mooi toneelstuk is .
DAT DIENT ZO TE BLIJVEN.


Met groeten,
Tien Verstegen

Geef uw reactie.

Miranda: eens

Het is een kinderfeest. Daar moeten wij volwassenen van afblijven. KEn zwarte piet is zwart als roet en geen slaaf. Het is een knecht net als een " boerenknecht". Ook zijn het meer de Nederlandse mensen met een andere achtergrond of etnisciteit die tegen het Sinterklaas feest zijn en denken dat het discriminatie is. Kijk dan naar de geschiedenis van het ontstaan van Sinterklaas, dan weet je dat het geen discriminatie is, en wel een kinderfeest.
Als Sinterklaas wordt afgeschaft dan moet de ramadan, het suikerfeest, Halloween, carnaval en alle andere feesten voor alle Nederlanders ook maar worden afgeschaft

Geef uw reactie.

Frank C: eens

Eens. Zwarte Piet moet zwart blijven omdat Zwarte Piet niets, maar dan ook niets met racisme te maken heeft.
Dit is traditie. Het is een hoop gezeur.

Geef uw reactie.

Neeltje: eens

Is altijd zo geweest .eens.

Geef uw reactie.

Johannes: eens

zwarte Piet MOET zwart blijven. Het is een kinderfeest en dat moet we ons niet af laten pakken.
volgende stap kan zijn dat de Kerstman z'n baard af moet, Neen, zwarte Piet blijft zwart.

Geef uw reactie.

Johannes: eens

zwarte Piet MOET zwart blijven. Het is een kinderfeest en dat moet we ons niet af laten pakken.
volgende stap kan zijn dat de Kerstman z'n baard af moet, Neen, zwarte Piet blijft zwart.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Het is een kinderfeest. Een kind ziet zwarte piet niet als iets racistisch. Deze traditie moet in ere worden gehouden.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

zelfs de rechter heeft beslist dat zwarte piet mag. dus geen d66 rechter. Het verhaal van dick; sinterklaas 2030 is prima.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens reageert op Uw naam * : eens

inderdaad DE RECHTER HEEFT BESLIST DAT IEDEREEN ZIJN ZWARTE PIET MAG KIEZEN'dUS ; VERSTOOR DIT KINDERFEEST NIET'

DE MEESTE STEMMEN GELDEN ; DAT IS MET ALLES ZO
OOK IN DE TWEEDE kAMER EN IN DE GEMEENTERAAD

PETJE AF VOOR DIE WINKELIERS IN VENRAY, DIE NOG ECHTE ZWARTE PIETEN IN
HUN ETALAGE OF WINKEL HEBBEN STAAN

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Omdat dit net als de VOC geschiedenis is die bij dit land hoort. Hoe je er ook tegen aan kijkt.

Geef uw reactie.

Lisanne Jeuksn: eens

Zwarte Piet moet zwart blijven! Hij is zwart geworden doordat hij door de schoorsteen gaat

Geef uw reactie.

Piet: eens

In de periode dat ik geloofde in de lieve sint met zijn zwarte pieten had niet het idee dat de pieten zwart waren omdat het slaven van Sint waren maar omdat ze de goedheilig man hielpen met het plaats en van al die pakjes door de schoorsteen. Wat wist ik toen en de kinderen nu van slavernij uit het verleden.
Last ons onze tradities voor zetten en genieten van de lieve sint met zijn zwarte pieten.

Geef uw reactie.

Piet: eens

In de periode dat ik geloofde in de lieve sint met zijn zwarte pieten had niet het idee dat de pieten zwart waren omdat het slaven van Sint waren maar omdat ze de goedheilig man hielpen met het plaats en van al die pakjes door de schoorsteen. Wat wist ik toen en de kinderen nu van slavernij uit het verleden.
Last ons onze tradities voor zetten en genieten van de lieve sint met zijn zwarte pieten.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Het zwarte is van de schoorsteen!

Geef uw reactie.

Raoul: eens

Het is belachelijk dat ik wel heb mogen genieten van dit feest terwijl het voor nieuwe generaties alleen maar vepest wordt. Het niet alsof de kinderen voor wie het feest is zelf klagen...

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Het is een eeuwen oude traditie en die moet nu niet ineens veranderd worden door de zwarte pieten ineens wat vegen de geven. Nee gewoon zwarte pieten

Geef uw reactie.

saskia: eens

Nederlandse traditie die in ere gehouden moet worden

Geef uw reactie.

Carla: eens

Tradities moeten in stand worden gehouden.
Het WOORD traditie zegt genoeg !

Geef uw reactie.

Ricardo: eens

Deze poll laat maar weer is zien dat deze discussie totaal overbodig is, 90% eens.

Geef uw reactie.

Jessie: eens

Zwarte piet is zwart door het roet van de schoorsteen, daarbij wordt zwarte piet niet geslagen of slecht behandeld door Sinterklaas en heeft dus niks met slavernij te maken!

Geef uw reactie.

Ton: eens

Dit is traditie, en geen discriminatie

Geef uw reactie.

Mick: eens

Sinterklaas 2030

KIND: Opa? Vierden jullie vroeger ook Sint en Piet?
OPA: Ja jongen, alleen waren het toen Sint en Zwarte Piet.
KIND: Piet was zwart?
OPA: Tot 2016 wel. Toen mocht het niet meer en werd hij wit.
KIND: Waarom?
OPA: Een groepje mensen vond het discriminatie en racisme, zo'n zwarte Piet.
KIND: Maar Piet is toch heel slim en vrolijk, speelt met kinderen en deelt cadeautjes uit? Hij is toch geen rotzak?
OPA: Nee, maar die mensen vonden dat Piet een slaaf was.
KIND: Een slaaf? Van Sinterklaas? Deed die dan lelijk tegen Piet? Gaf hij Piet straf, of sloeg hij hem?
OPA: Nee, dat niet. Ze zongen samen en deelden samen snoep uit.
KIND: Dus Sint en Piet waren goede vrienden.
OPA: Ja, net zoals Sint en Piet nu.
KIND: Maar nu is Piet niet meer zwart.
OPA: Nee, want dat mag niet.
KIND: Opa?
OPA: Ja?
KIND: Er zitten vier kinderen in mijn klas, die zijn zwart.
OPA: Oh ja?
KIND: Ja. En hun pappa's willen nu gaan klagen bij de VN.
OPA: Waarom dan, jongen?
KIND: Omdat ze het discriminatie en racisme vinden dat al die lieve, gulle Pieten blank zijn. Alsof zwarte mensen niet goed genoeg zijn om Piet te worden. Ze vinden dat er ook zwarte Pieten moeten komen.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens reageert op Mick : eens

Tja, zo zie je maar weer, kinderen denken veel logischer na!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Dit is een feest voor de kinderen
Laten we dat zo houden en niet verpesten

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Dit zou niet eens gevraagd moeten worden hou onze traditie in ere. Vind het te gek voor woorden dan dit überhaupt ter sprake komt of veranderd zou kunnen worden

Geef uw reactie.

Iris: oneens

Een mooie traditie, echter zien kinderen geen verschil. Een zwarte piet gaat door de schoorsteen, eentje met vegen is gewoon wat minder vaak door de schoorsteen geweest en de witte... die komen door de deur. Want niet iedereen heeft een schoorsteen.
Maar het is een kinderfeest en dat moeten/mogen voor en tegenstanders nooit vergeten.

Geef uw reactie.

Ricardo: oneens reageert op Iris : oneens

Het gaat ook om de “echtheid” van het sinterklaasfeest. De leeftijdgrens dat kinderen geloven in zwarte piet zal naar beneden gaan. Het herkennen van zwarte piet zal dus sneller plaats gaan vinden.

Geef uw reactie.

Els: eens reageert op Ricardo : oneens

Dat is ook mijn zorg

Geef uw reactie.

p.j.j.m. de koning thoone: eens

is Nederlands kinderfeest ,dat moet zo blijven!!!zwarte piet moet zwart blijven....wie er problemen mee heeft moet zich er ver van weg houden!!niets rassistisch!!! is ons kinderfeest!!!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Traditie hoord traditie te blijven. Het is een kinderfeest

Geef uw reactie.

Freek Cremers: eens

Een traditie zoals van hollandse generatie tot generatie is voortgezet moet zo blijven. Een vergelijking met een monumentaal pand kun je het noemen.

Geef uw reactie.

Kim: oneens

Mensen worden gekwetst door de kleur van de pieten. Als mensen gekwetst worden door een achtergrond die wij als Nederland ook neit moeten vieren wie ben ik om te zeggen dat ze zwart moeten blijven. Ook ben ik van mening dat het een kinder feestje is en die maakt het niet uit of de piet zwart of rood of roetveeg is. Ik ben voor regenboog pieten, omdat ik van mening ben dat dit mensen niet kwetst en het is nog steeds leuk en anoniem. Je kunt kinderen vertellen dat de boot door een regenboog is gevaren en ze eten het zo op.

Geef uw reactie.

Jan: eens

Weet u, wat en wie zwarte Piet is zit tussen je oren . Het heeft met je eigen ervaringen en belevingen te maken.Ik heb goede ervaringen met de man al 68 jaar lang en voor mij is het hele discriminatie verhaal niet relevant!!

Geef uw reactie.

Laura : eens

Ik ben het eens omdat het onze traditie is. En het totaal niet discriminerend is bedoeld! Het is een kinderfeest en daar moeten de mensen eens aan gaan denken!!

Geef uw reactie.

Nicole: oneens

Het gaat om de traditie, niet om de kleur vd pieten. Het is maar net waar je kind mee opgroeit. Mijn kinderen vinden roetveegpieten en gekleurde pieten heel gewoon. De reden om zwart te verbieden vanwege de discriminatie vind ik belachelijk.

Geef uw reactie.

Anoniem: oneens

Zwarte piet is rasicme. Dit is de laatste jaren uitvoerig besproken. Ieder kind heeft het recht op een leuk sinterklaas feest.

Geef uw reactie.

Moeder: oneens reageert op Anoniem : oneens

Afschieten wie komt protesteren. Daar ben ik voor. Nederland: blank. Pieten: zwart

Geef uw reactie.

Jo: eens reageert op Moeder : oneens

mooi omschreven

Geef uw reactie.

Guido: eens

Sinterklaas is een kinder feest wat niets met discriminatie te maken heeft. Daarom moet piet zwart blijven

Geef uw reactie.

kareeeeel: eens

is een traditie,

Geef uw reactie.

kareeeeel: eens

is een traditie,

Geef uw reactie.

kareeeeel: eens

is een traditie,

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

is een traditie,

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

is een traditie,

Geef uw reactie.

Ilona: eens

Vandaag hebben mijn kids de eerste aflevering van sinterklaas journaal gezien, waar alleen roetpieten te zien waren, mijn kids hebben ma een vraag gesteld:” mama komen dit jaar de echte pieten niet meer? Deze pieten zijn toch nep wij willen de echte pieten !”

Geef uw reactie.

Huub Stevens : eens

Het is een eeuwenoude traditie die puur voor gelovige kinderen is. Gewoon afblijven. Volwassenen hebben al genoeg kapot gemaakt in het " belang" van het kind.

Geef uw reactie.

.: oneens

Oneens

Geef uw reactie.

. : oneens

We moeten met de tijd mee. Het maakt voor de kinderen niets uit welke kleur Piet heeft en het is tenslotte een kinderfeest!

Geef uw reactie.

Lotte: oneens

Zwarte piet stamt wel degelijk af van de slavernij, dat zijn feiten en is ook bewezen. Verder moet het een feest voor iedereen zijn, dus ook voor kinderen met een donkere huidskleur. Daarom vind ik dat er een goede mix moet komen, met verschillende soorten pieten. Elk kind moet sinterklaas kunnen vieren, zonder gepest te worden door zijn/haar huidskleur.
Daarbij zijn tradities er om te veranderen. Geen enkele traditie is altijd hetzelfde, kijk maar eens naar het sinterklaasfeest. Vroeger was ‘zwarte’ piet ook wit kijk maar naar verschillende schilderijen van o.a. Van Gogh.

Laten we het een feest voor ieder kind houden. Laten we piet veranderen, zodat elk kind een feest kan vieren zonder zorgen. Zonder bang om gepest te worden.

Geef uw reactie.

Jessica: oneens reageert op Lotte : oneens

Traditie is geen traditie meer als je het veranderd toch. Dan is het geen traditie

Geef uw reactie.

Danielle Weijers : eens

Traditie is traditie!!

Geef uw reactie.

Van Loon: eens

De naam zegt het al...ZWARTE Piet...Wij discrimineren niet...na discussie van Zwarte Piet komt Kerstfeest, Pasen enz. enz. een gebed zonder end.

Geef uw reactie.

Hendriks : eens

Zwarte piet moet zwart blijven. Geen discussie over mogelijk. Het heeft totaal niets met racisme te maken. Verdiep je in de geschiedenis van Sinterklaas en je leest dat het juist positief bedoeld is.

Geef uw reactie.

-: eens

Het is een eeuwenoude traditie, het hoort er gewoon bij. Veranderen is niet nodig

Geef uw reactie.

truus: eens

laat een kinder feest niet kapot maken

Geef uw reactie.

Kaatje: eens

Het is al een eeuwen oude traditie met zwarte pieten, iedereen is er mee opgegroeid. Laten we deze traditie zo houden zodat ook onze kinderen hiervan kunnen genieten.

Geef uw reactie.

Piet: eens

Omdat er geen huidskleur zwart bestaat ? Gekke

Geef uw reactie.

Ricardo: eens

Het gaat tot slot ook over de geloofwaardigheid. Als dus zwarte piet slechts een deel zwart is of alleen vegen dan gaan de kinderen sneller de mensen herkennen. De leeftijdgrens dat de kinderen nog zullen geloven in sinterklaas zal naar beneden gaan.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Laat dit kinderfeest zo blijven .

Geef uw reactie.

X: oneens

Het is bijna 2019. Tijd voor verandering. Als mensen gekwetst worden is het toch geen feest meer? En zolang de kids cadeaus en snoep krijgen zijn ze toch wel blij!
Het zijn de volwassenen die moeite hebben met hun “gewoontes” doorbreken.
Doe het een paar jaar en je weet niet dat het anders was.

Geef uw reactie.

truus: oneens reageert op X : oneens

juist zijn de volwassen die het kapot maken

Geef uw reactie.

truus: oneens reageert op X : oneens

juist zijn de volwassen die het kapot maken

Geef uw reactie.

Anne : eens

Hoort bij onze cultuur

Geef uw reactie.

Anne : eens

Hoort bij onze cultuur

Geef uw reactie.

Kwebbel: eens

Zwarte piet is niet discriminerend omdat ze in.Curaçao ook sinterklaas vieren met zwarte pieten. Had een keer een gesprek met mijn buitenlandse buren en die moesten zo lachem vanwege deze discussie dus mooi zwart houden

Geef uw reactie.

Gina: eens

Sorry maar ik snap de hele discussie niet rond zwarte piet! Hij mag wat mij betreft zwart blijven! Ik ben zelf getint en ik denk dat je dan overal over kan gaan zeuren, ook mensen met rood haar ( vuurtoren) indische mensen zoals ik( pinda) en zo zijn er wel meer voorbeelden.Ik denk echt dat die anti zwarte pieten beweging een probleem heeft met zichzelf!

Geef uw reactie.

Voorstander van zwarte Piet : eens

Als we nu eens met zijn allen ophouden met iedere keer te reageren op wat dan ook betreffende de zwarte Piet dan is het zo afgelopen met die tegenstanders van zwarte Piet. Geen reactie geen lol.

Geef uw reactie.

M: eens

Zwarte piet is zwart door de roet dus heeft geen bal met huidskleur te maken.
Zo kun je je voor alles wel aanpassen.
Het is een kinderfeest

Geef uw reactie.

Anoniem: eens

We zien niemand liever komen dan zwarte Piet. Juist geen discriminatie zou ik zeggen.

Geef uw reactie.

Nick: eens

zoals Jules Deelder altijd zei: “wat zwart is moet zwart blijven”

Geef uw reactie.

Onbekend : eens

Kinderfeest, niet meer..niet minder..heeft niks met racisme te maken naar mijn idee..

Geef uw reactie.

Anoniem : eens

Heeft niets met discriminatie te maken. Gewoon houden zoals het is, het is een kinderfeest.

Geef uw reactie.

Adriaan: eens

Zwarte Piet is altijd zwart geweest., daarom spreekt men ook van Zwarte piet. Ik heb zelfs gehoord dat in Venray eens de Zwafrte Piet als eerste verscheen.
Dus blijven achter deze goeie zwarte man.

Geef uw reactie.

Adriaan: eens

Zwarte Piet is altijd zwart geweest., daarom spreekt men ook van Zwarte piet. Ik heb zelfs gehoord dat in Venray eens de Zwafrte Piet als eerste verscheen.
Dus blijven achter deze goeie zwarte man.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Niks aan veranderen.

Geef uw reactie.

Mariska: eens

Eens, het heeft niets met huidskleur te maken, Piet is zwart van het roet in de schoorsteen.

Geef uw reactie.

Pennings: eens

Eens!

Geef uw reactie.

W: eens

Traditie. Niets racistisch aan.

Geef uw reactie.

J: eens

Zwart

Geef uw reactie.

Gerard: eens

Het hoort bij de Nederlandse cultuur hier moeten we niks,aan veranderen.

Geef uw reactie.

S de wit: eens

Het feest is van en voor de kinderen... moeten wij niks aan veranderen

Geef uw reactie.

Tineke: eens

Waarom zouden wij (authentieke Nederlanders) niet onze eigen feesten op de traditionele wijze mogen vieren en mensen uit andere culturen wel.
Moslims met hun SUIKERfeest (en dat terwijl er zoveel aandacht is voor het minderen van het gebruik van SUIKER, zout en vet).
Joden hebben hun eigen feesten, boeddhisten hebben hun eigen feesten, en ga zo maar door. Gelukkig wel! Iedere groep mag zijn eigen feesten hebben, en iedereen moet de vrijheid hebben om de keuze te maken om daaraan mee te doen, zonder de ander regeltjes op te leggen hoe ze dat feest moeten vieren.
Ik heb het gevoel dat mensen die niet van oorsprong uit Nederland komen de inheemse Nederlanders willen opleggen hoe ze hun eeuwenoude feest moeten vieren.
Dit feest heeft nl niets met racisme te maken, zoals je wel eens hoort zeggen. Het is een kinderfeest zonder bijbedoelingen. Blijf daar dan vanaf.
Dat Zwarte Piet zwart is, heeft ook niets met onderdrukking te maken. Hij is de assistent van Sinterklaas. Hij is niet meer gitzwart en het knechtje van, zoals dat vroeger ooit is geweest.
Dat is op een hele natuurlijke wijze geëvalueerd. En door niemand opgedrongen. Gelijkwaardig aan Sinterklaas zelf. Ieder met zijn eigen eigenheid.
Iets wat voor iedereen in de wereld mooi zou zijn. Iedereen gelijkWAARDIG aan elkaar, ongeacht wat voor reden dan ook.

Geef uw reactie.

Jan: eens reageert op Tineke : eens

Goed verwoord!!

Geef uw reactie.

marleen: eens

zwarte piet hoort bij de nederlandse tradities !!

Geef uw reactie.

Femke: eens

Iedereen is op gegroeid met zwarte piet !! En dat moet gewoon blijven

Geef uw reactie.

Ronald: eens

Het sinterklaasfeest inclusief zwarte pieten hoort bij Nederland. Laten we ons niet laten chanteren door een klein groepje mensen die vinden dat alles naar hun hand gezet moet worden.
Laten we dit stukje historisch erfgoed behouden, wat is er nu mis aan een eeuwen oud kinderfeest?

Geef uw reactie.

Mieke: eens

Confronteer onze kinderen niet met een hoop ellende rond discriminatie, laat ze kind blijven !!!!!!!!!!!!

Geef uw reactie.

Martien: eens

Het is altijd een kinderfeest geweest en moet dat ook blijven !!!!!!!!

Geef uw reactie.

Erik: eens

Laten we niet alle tradities, gewoontes, benamingen, etc aanpassen aan de mening van enkele. Als we dat doen wordt NL een land zonder mening, eigen identiteit maar wel een grote grijze massa... totdat iemand vindt dat dat ook niet kan.

Geef uw reactie.

René Lenards: eens

Natuurlijk moet sinterklaas en =ZWARTE PIET= blijven. Het is altijd zo geweest en moet ook altijd zo blijven.
Het heeft niets met racisme of politiek te maken , het is een Hollandse traditie en een meer dan geweldig kinderfeest .
Ik heb als sinterklaas jaren de intocht gedaan, het genieten aan de wal als je aankomt is iets geweldigs .
Mensen die er niet van houden blijven toch gewoon thuis.
Veeg pieten is leuk voor carnaval [zolang als dat nog mag] maar bij sinterklaas horen echte zwarte pieten en niks anders.
Wie de Nederlandse tradities niet kan accepteren moet de koffers pakken gaan waar hun tradities zijn. Nederland moet Nederland moet Nederland blijven. Iedereen moet zich daar aan aanpassen. Zo niet hoort hij/of zij hier niet thuis. Wij hoeven ons niet aan de import aan te passen wat we al heel veel doen maar de import moet zich aan Naderland aanpassen.
als er iets weg kan is bv. Halloween want dat heeft niets met Nederland te maken. Nogmaals =zwarte piet hoort bij Nederland=

Geef uw reactie.

Tonny: eens

Eeuwenoude Hollandse traditie zeker niet veranderen!!

Geef uw reactie.

Uw naam *: oneens

Tijden veranderen. Waarom mensen kwetsen als dit niet nodig is. Kinderen maakt het niets uit, het zijn de volwassenen die bepalen.

Geef uw reactie.

marleen: oneens reageert op Uw naam * : oneens

Het is een eeuwen oud kinderfeest, en onze kinderen geloven in zwarte piet, Het maakt alleen een groepje onvolwassen tegenstanders uit, die kunnen dan beter binnen blijven

Geef uw reactie.

Henk: eens

Een traditie die we in stand moeten houden!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Laat de kinderen genieten van deze nederlandse traditie met zwarte Pieten .

Geef uw reactie.

Karen: eens

Laat tradities zoals ze zijn....

Geef uw reactie.

MT Schaeffer: eens

Een traditioneel kinderfeest dat moet blijven met zwarte piets is niks mis mee.

Geef uw reactie.

Ger pubben: eens

Ik vind het een traditie die hoord bij Nederland , ik heb niks tegen gekleurde mensen , en als wij ergens op vakantie zijn in het buitenland zijn er ook allerhande gebruiken waar ik het misschien niet eens mee ben .

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Dit is een kinderfeest. Er is geen plaats voor racisme. Hou op om je in al die bochten te wringen voor een paar zanikers. Nooit, is iedereen het overal mee eens. Dus waarom blijven we dit toch proberen. Vrijheid van meningsuiting mag. Maar met respect voor elkaar en elkaars gewoonten. En trouwens. Als de Pieten niet meer zwart zijn, kan iedereen ze herkennen. Moeten we voortaan buitendorpse gaan aannemen.

Geef uw reactie.

Mendy: eens

Zwarte Piet afschaffen omdat hij zwart is..??
Dàt is pas discriminatie!

Geef uw reactie.

Piet: eens

Geen enkel reden om daarover te praten..heb nog nooit zwarte mensen gezien dus snap de discussie niet..

Geef uw reactie.

Cristel: eens

Stoppen met deze discussie. Sinterklaas én Zwarte Piet zijn figuren die horen bij een kinderfeest. Een feest voor kinderen, die het woord discriminatie niet kennen. Nederland is een land waar iedere medelander welkom is, waarom dan niet Zwarte Piet. Laten we trouw blijven aan deze kneuterige Nederlandse traditie. We hebben al zo weinig!

Geef uw reactie.

Margriet: eens

In Nederland worden er steeds meer buitenlandse feesten gevierd zoals bijvoorbeeld , het suikerfeest. Wij zeggen hier niks van en laten alles toe. Mogen wij dan in ons eigen land als Nederlander ook ons eigen feestje vieren. Het moet niet gekker worden. En het is trouwens niet alleen een kinderfeest. Veel families groot en klein, vieren surprises. En ja daar hoort een roet zwarte piet bij. Pikzwart!

Geef uw reactie.

Paul W: eens reageert op Margriet : eens

Het suikerfeest moet afgeschaft worden of moet een andere naam krijgen.
Telkens als het feest weer gevierd word roept het weer pijnlijke herinneringen op van het feit ik diabetisch ben. Ook het feit dat ik er nooit aan deel kan nemen doet pijn.
Op dit punt vind ik dat diabetische patienten gediscrimineerd worden.

Misschien moeten we gewoon consessies naar elkaar doen. Gewoon ons sinterklaas feest laten vieren zoals wij dat willen en laten wij het suikerfeest met rust.

Geef uw reactie.

Piet Verhaegh: eens

Dit is geen discussie waard.
Doe gewoon en laat de traditie bestaand dat hij door de schoorsteen komt.

Geef uw reactie.

Anoniempje: eens

Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de reactie van kinderen op deze stelling....dan hoeft men allemaal niet zo moeilijk te doen en blijft het een gezellig kinderfeest waarin iedereen gelijk is...

Geef uw reactie.

Joep: oneens

Beste Lezer,

Hiervoor zijn meerdere redenen. Het idee is geboren uit de koker van een pedagoog uit de 19de eeuw. Diegene leefde destijds in een bepaalde cultuur. Onze cultuur is anderhalve eeuw verder en de gedachten gangen zijn achterhaald. We leven nu in een multiculturele samenleving met al zijn voordelen bijvoorbeeld op economisch vlak door gastarbeiders (zie de jaren 70 van vorige eeuw) kunnen effecten hebben op tradities. In mijn ogen kan en moet een traditie zich ontwikkelen, zodat het blijft passen in onze cultuur en daarbij geen geweld doet aan normen en waarden van alle burgers van onze maatschappij.

Wat mij betreft mag de traditie ook in een groter (globaal) plaatje geplaatst worden. Het motief om helpers van een goede man een getinte huidskleur (zwart/bruin) te geven is afkomstig uit de slavernij. Het signaal wat wij als liberaal en vrij Nederland afgeven is niet te rijmen met de vrijheid en respect voor elkaar. Overigens heeft Nederland zich in het verleden ook schuldig aan slavernij. Denk hierbij aan de VOC tijd. De consequenties van eerdere generaties hoeven we niet direct op ons te nemen, echter is er voor ons wel de taak weggelegd om met voortschrijdend inzicht en meegaand met de tijd te handelen. Ook al houdt dit in dat een traditie gewijzigd wordt. Met nadruk gewijzigd niet afgeschaft.

Dit brengt me tot een laatste argument. Het argument wordt vaak aangedragen door de aanhangers van bovenstaande stelling. Het feest is er voor onze kinderen (en dus niet voor de ouders). Dit argument is juist de reden om wel te kiezen voor een andere invulling van onze pieten/traditie. Het is een uitgelezen kans om onze kinderen op te voeden met het idee dat er geen relatie is tussen huidskleur en hierarchie en/of waarden en/of zelfs toekomstige kansen of wat dan ook.

Hopelijk heeft u een beeld gekregen aangezien ik schrik van de weerstand tegen verandering van onze tradities. De tradities zijn deel van onze samenleving en die samenleving is continu in beweging. Als de samenleving beweegt en tradities blijven stilstaan doen we met zijn allen geen recht aan onze identiteit als Nederland.

Gr. Joep

Geef uw reactie.

MT Schaeffer: oneens reageert op Joep : oneens

Nou Joep of het nou alleen voor kinderen is of niet dit feestje moet gewoon kunnen blijven. Er veranderd al zoveel in Nederland , en over aanpassen gesproken denk ik dat wij Nederlanders toch wel erg mee gaand zijn !

Geef uw reactie.

MT Schaeffer: oneens reageert op Joep : oneens

Nou Joep of het nou alleen voor kinderen is of niet dit feestje moet gewoon kunnen blijven. Er veranderd al zoveel in Nederland , en over aanpassen gesproken denk ik dat wij Nederlanders toch wel erg mee gaand zijn !

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Omdat het gewoon onze traditie is en omdat het niks met slaverij te maken heeft. Al onze traditie’s worden afgenomen.

Geef uw reactie.

Mascha: eens

Het is een Nederlandse traditie en dat moet zo blijven!!!

Geef uw reactie.

Joey Novak: eens

Het is een traditie van een kinderfeest dat deel is van onze Nederlandse cultuur. Dat moet in ere gehouden worden en kinderen van die leeftijd zullen de zwarte piet echt niet in verband brengen met slavenarbeid.

Geef uw reactie.

Inge Vermeulen: eens

wij zijn er mee opgegroeid en als ik voor mezelf praat, heb ik er nooit iets racistisch in gezien, trouwens ik zag geen verschil of iemand nu zwart , blank of geel was ,.het gesprek erover die door volwassenen wordt gevoerd maakt het racistisch!!! dus zwarte piet moet Zwart blijven !!!!

Geef uw reactie.

Twan S: eens

Omdat het een feest is voor de kinderen. En die zien hier geen kwaad in.ik trouwens ook niet.

Geef uw reactie.

Gerrit Arts : eens

Eens moet altijd blijven

Geef uw reactie.

Sharon de wolff: eens

Omdat het altijd zo in geweest en wij niet anders kennen. Zo kun je overal wel wat op verzinnen wat " racistisch " zou kunnen zijn.... En dan word het een oneindige discussie ze hadden hier niet over moeten beginnen

Geef uw reactie.

Stiphout: eens

Traditie

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Gelukkig trekken de kinderen zich niets aan van dat geneuzel !

Geef uw reactie.

Francine: eens

Ik zeg zwart. Piet was een schoorsteenveger en in een schoorsteen was geen andere kleur dan zwart

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

volstrekt idioot om dit racistisch te noemen, stop dan ook met witte blanke vla

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Het is een traditie en hij is zwart omdat hij door de schoorsteen naar binnen komt.
Zwart als roet.

Geef uw reactie.

Resoldf: eens

Het is altijd zo geweest waarom ineens veranderen omdat er een tiental mensen tegen zijn?? Ik ben ook wel eens tegen meningen of dingen van anderen dan ga ik toch ook niet de straat op om te demonstreren. En wat er nu gebeurt over de ruggen van kinderen is helemaal triest. Dus ik zeg zwart moet zwarte piet blijven.

Geef uw reactie.

Venray: eens

-

Geef uw reactie.

Leny Arts : eens

Dat het altijd zo geweest is

Geef uw reactie.

Miranda Arts: eens

Sinterklaasfeest is een Nederlands feest....

Geef uw reactie.

Angela: eens

Hij was zwart, hij is zwart en moet ook zwart blijven.
Afblijven van traditie .
En roetveegpieten zijn anders te herkenbaar voor bekende kinderen

Geef uw reactie.

Pascal van Gerven: eens

Het is een traditie en hij is zwart omdat hij door de schoorsteen naar binnen komt.
Zwart als roet.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

het is een oude traditie die in ere moet blijven.

Geef uw reactie.

Emma: eens

Zwarte piet moet blijven zoals die altijd is geweest!

Geef uw reactie.

Linders: eens

Omdat ik dat zeg

Geef uw reactie.

Makkers staakt uw wild geraas !

De Sinterklaastijd is immers weer in aantocht.
Ontbrandt er dit jaar opnieuw een discussie over de huidskleur van zwarte piet ?
Voor een kinderfeest is dat een onwaardig gedrag van zowel de voor- als tegenstanders.

Een zwarte- of een roetveeg-piet.
Bij......

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat vindt Sinterklaas er van ?

Lees verder

ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING