ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De mening van portefeuillehouder Openbare Orde & Integrale Veiligheid (ondermijning) burgemeester Gilissen

vrijdag, 10 augustus 2018 12:20 De mening van portefeuillehouder Openbare Orde & Integrale Veiligheid (ondermijning) burgemeester Gilissen

Het antwoord op de stelling ‘Ik weet hoe ik mijn wijkagent kan benaderen’, is wat mij betreft: ‘ja’.

Contact met de politie is immers heel eenvoudig: u belt 112 voor spoed, bijvoorbeeld bij calamiteiten of levensbedreigende situaties, en 0800-9944 voor alle andere contacten. Als u aangeeft waar u woont, weet de telefoonmedewerker wie uw wijkagent is. Ook via internet is uw wijkagent te vinden. Als u googelt op ‘wijkagenten Venray’, komt u op deze website: https://www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten/lijst?geoquery=venray&distance=5.0. Daar staan de wijkagenten met foto en informatie over hun werkgebied.
De Venrayse wijkagenten zijn ook zichtbaar op sociale media. U kunt een tweet of een Facebookbericht sturen of u kunt hen mailen.
De gegevens van de wijkagent zijn ook in de dorps- en wijkbladen te vinden.

De vindbaarheid van de wijkagent zit in principe dus wel snor. Iets anders is de politiecapaciteit, het aantal agenten dat in de gemeente werkt. Die capaciteit staat onder druk en daarmee de inzetbaarheid.
Ik heb daar samen met mijn collega-burgemeesters uit het politiedistrict Venray-Gennep aandacht voor gevraagd bij de minister en de politieleiding. Net voor de zomervakantie heeft onze gemeenteraad over de capaciteitsdiscussie een heldere uitspraak gedaan en mij als burgemeester een duidelijke boodschap voor de minister meegegeven.
De capaciteit van de politie vraagt dus onze aandacht. Niet alleen in Venray, maar in heel Nederland. En niet alleen nu, maar ook in de nabije toekomst. Komende jaren gaan relatief veel politiemensen met pensioen en de vraag is of er voldoende nieuwe agenten zijn opgeleid.

Bij dit alles bedenk ik me dat we in Venray een fantastische groep professionele en betrokken agenten hebben, die zich met hart en ziel dag en nacht inzetten voor onze veiligheid. En ze zijn zo goed mogelijk bereikbaar.

Hans Gilissen, burgemeester