De meningen over een gasloze woning zijn verdeeld.
In juli hebben de inwoners van Venray hun mening kunnen geven op de stelling van de website Burgers van Venray over het mogelijk afkoppelen van aardgas in de woning.
De stelling luidde : “ In mijn woning zal altijd gas nodig zijn “.
Uit de reacties blijkt dat 45 % het daarmee eens is. De overige 55 % zijn van mening dat onze woningen in de toekomst best zonder gas kunnen worden bewoond.
Bij de eens-stemmers overheerst de mening dat het allemaal best zal meevallen.
In de komende 32 jaar, totdat in 2050 alle woningen geen aardgas meer geleverd krijgen, is er nog voldoende tijd om te zoeken naar alternatieven.
Het zou waterstofgas kunnen zijn, zodat de bestaande gasleidingen gebruikt kunnen blijven, of de woningen volledig op elektriciteit aansluiten. Een elektrische warmtepomp en elektrisch koken en water verwarmen behoort dan tot de standaard uitrusting.
Ook infrarood panelen kunnen op bepaalde plaatsen in de woning warmte aanbieden.
De oneens-stemmers zijn daarentegen van mening dat het allemaal niet zo lang hoeft te duren om een gasloze toekomst in te gaan. Er zijn thans al voldoende alternatieven voorhanden. Op dit moment worden er al gasloze nieuwbouw woningen opgeleverd.
Vrijwel alle stemmers vinden dat het gelet op de zogenoemde energietransitie noodzakelijk is om maatregelen te nemen. Het grote probleem is dat de te treffen alternatieve voorzieningen op dit moment erg veel geld kosten. Wellicht dat die in de toekomst wél betaalbaar worden, al dan niet met financiële steun van de overheid.
Hoe ziet die toekomst er dan uit ?
In 2021 moet ook de gemeente Venray bepaald hebben hoe welke woningen moeten worden verduurzaamd.
Uiterlijk in 2030 gaat de gaskraan in Groningen dicht zodat onze woningen niet meer van het aardgas afhankelijk kunnen zijn.
In 2050 moeten alle huizen in Nederland vanwege de klimaatwet aardgasvrij zijn.
Wat vinden de Burgers van Venray ?
Alle reacties die op de website Burgers van Venray zijn geplaatst kunnen worden nagelezen bij de “vorige stellingen” . Omdat die nogal uiteenlopend van karakter zijn, wordt hierna volstaan met een enkele daarvan.
Henk van Egmond vindt dat men makkelijk zonder gas kan als er maar goede en betaalbare alternatieven komen, en die zijn er maar er moet eerst weer verschrikkelijk veel voor betaald worden want het terug verdien effect moet eerst sluitend zijn.
Zolang hebben we gas wel nodig.
Een andere Henk geeft aan dat er voldoende alternatieven zijn om van het gas af te gaan.
Onze technologie is nog niet uitontwikkeld. Het wordt je zo door de strot geduwd en als de kosten 30 tot 40 duizend euro per huishouden zijn, dan creëer je geen groot draagvlak bij de minder bedeelden.
Mijn grootste zorg is wie gaat het gelag betalen, hoop dat dit wel goed geregeld wordt.
Maar ik denk dat dat Jan met de Pet wordt.
Hebben we in de toekomst geen gasmeter meer nodig ?
Als het aan de overheid ligt, is in 2050 geen enkele Nederlandse woning meer aangesloten op het gasnet. Die maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland. We moeten overschakelen op nieuwe manieren......
Lees verder
REACTIES
Gas zal voorlopig niet afgeschaft kunnen worden, maar ook oudere woningen kunnen van het gas af.
Het zal met goede maatregelen en ECHTE subsidies (dus geen zgn. goedkope!? leningen) een stuk dichterbij gebracht kunnen worden voor de eigenaren. De huidige oplossingen zijn echter nog te duur om het op korte termijn te realiseren.
Zonnepanelen en aardwarmte zullen zeer waarschijnlijk de oplossing bieden.
Zonnepanelen worden steeds rendabeler en aardwarmte zal ook dat ook worden.
Geef uw reactie.
In de herfst en wintermaanden gaat zonne-energie ons niet vee verder helpen.
Geef uw reactie.
NL weer de gekke henkie. Alsof wij iets bij kunnen dragen aan de CO2 vermindering met onze in totaal 0,4% van de totale uitstoot CO2.
en dat voor belachelijk hoge kosten. En wat is het effect van al die warmtepompen op het warme grondwater ?
Overigens schijnt er nog een alternatief te zijn: elektrisch verwarmingselement in huidige cv-radiatioren plaatsen.Zou veel goedkoper en minder ingewikkeld te zijn.
.
Geef uw reactie.
Mijn woning is niet geschikt voor (te dure) huidige alternatieven. Moet nú mijn HR-ketel laten vervangen en het wordt dus een zuiniger nieuwe HR-ketel.
Geef uw reactie.
eens, gas moet gewoon blijven, waar moet dit allemaal van betaald gaan worden??????
Geef uw reactie.
alle oneens stemmers moeten eens het artikel: Nieuw Klimaat Alarm op internet gaan lezen
Geef uw reactie.
Omdat waterstof door de bestaande gasleidingen getransporteerd kan worden,wil ik dit als het meest klimaatvriendelijke en meest praktische alternatief te beschouwen.
Geef uw reactie.
Mijn huis is optimaal geïsoleerd , en ik heb een duurzame Hrketel die verbruikt minimaal gas , ik kook op electro , wil nog zonnepanelen , maar een warmtepomp is veels te duur en voor mij niet rendabel
Geef uw reactie.
We krijgen zonnepanelen op het dak dus als deze ketel kapot gaat komt er een warmtepomp terug. Die we voorzien van zelfopgewekte energie.. win win situatie
Geef uw reactie.
En wie moet dat weer gaan betalen dat omvormen??? Voor veel mensen niet te doen.
Geef uw reactie.
Oneens, omdat we al zonnepanelen hebben, een inductiekookplaar en de volgende cv ketel met warmtepomp wordt. Als de vervangende technieken goed door ontwikkeld zijn dan kunnen we zeker van het gas af.
Geef uw reactie.
Maffia praktijken!
De regering wil ons vanalles opleggen aangaande het milieu.
Ik ben het eens dat er iets moet gebeuren, maar ga mij niet verplichten om zonnepanelen of dure leningen voor warmtepompen aan te gaan. Dat bepaal ik zelf.
Geef uw reactie.
Ongeveer 50 jaar geleden waren de wonungen ook niet aangesloten op een gasnet. Toen kregen we de huizen ook warm en konden we ook koken.
Geef uw reactie.
Wat een grote onzin om van het gas af te gaan,is veel schoner als ze zeggen
Geef uw reactie.
We moeten overal van af,van het asbest,van het vlees,van het gas,maar wie betaald alles wij de gewone man die al ik weet niet hieveel belasting betaald,nee nog even en je moet betalen voor lucht als je buiten komt dus zitten er velen de hele dag binnen
Geef uw reactie.
Wij hebben in Nederland een zeer goede infra structuur voor het gasnet.
Ik ben het helemaal eens met ENEXIS Dat we van het aardgas af moeten is duidelijk.
We moeten zoeken naar goede alternatieven voor het aardgas dat is bekend maar het alternatief dat gevonden gaat worden moet via het bestaande net werk gaan.
Als dat gaat lukken zijn de kosten ook beheersbaar
Alle andere mogelijkheden zijn mijn inziens veel te veel kosten voor de meeste inwoners van ons Nederland.
Daarom ben ik het met ENEXIS eens want die zijn er naar op zoek.
Aardgas stoppen op termijn en een goede alternatief via het bestaande net werk.
Daar heeft iedereen wat aan met betaalbare kosten. ENEXIS is volgens mij op de goede weg.
We moeten nuchter blijven denken en niet met onbetaalbare voorstellen komen.
Geef uw reactie.
Zou zelfs heel snel overgaan op iets anders maar dan moet er wel subsidie zijn anders is het niet te betalen.
Geef uw reactie.
Er zijn b het gas te vervangen door andere energiebronnen.
Dat er kosten mee gemoeid zijn is evident.
Geef uw reactie.
1.Gas is de schoonste fossiele brandstof, ter info als we nu de kolencentrales uit en gas aan is al 15% CO2 emissie-eisen gehaald.
2. Gasnet is ideaal om stroom te bufferen, elektrolyse naar waterstofgas. (Energiecentrale kan dan in bedrijf bij geen zon en wind en zo worden we energieneutraal.
3.Waterstofgas als vervanger voor aardgas thuis, een CV ketel heeft een veel beter rendement (energie technisch) als alle alternatieven.
Kortom hard nodig om naar een reële energietransitie te komen!
Geef uw reactie.
Wie gaat anders al die veranderingen betalen er zijn zat mensen die dat niet kunnen betalen
Geef uw reactie.
Technisch gezien is dit mogelijk, vergt uiteraard aanpassingen en grootste knelpunt is daarbij warm water (douch / bad). Voor koken kan men vooruit met inductie koken, zijn echter andere pannen voor nodig. Veel mensen denken bij verwarming al direct aan verwarmen met warmtepompen of aan elektrische wand- of vloerverwarming. Hiervoor is dan hak- en breekwerk bij nodig.
Andere optie is de woning verwarmen met infraroodverwarming, hetgeen in opkomst is binnen marktsegment all-electric woningen. Verbruik kan men regelen met slim besturingssysteem, installatie is relatief gezien eenvoudig en onderhoud beperkt zich tot schoon houden van de panelen. Bij de verwarmingsketels is onderhoud en controle verplicht, laatste om risico's te vermijden. Vanuit die achtergrond zijn all electric woningen stuk veiliger, zeker bij zorgwoningen.
Werk aan ontwikkeling, waarbij combinatie gemaakt gaat worden van infraroodverwarming, zonnepanelen en opslagsysteem. Indien mogelijk volledig op gelijkspanning, zodat er minder energie (ca. 10 - 15 %) verloren gaat aan omzetting hiervan. Er zijn ontwikkelaars die al woning gerealiseerd hebben op gelijkspanning, apparatenbouwers werken aan oplossingen.
In Venray hebben wij monumenten, zoals bij St. Anna, die zeker verwarmd kunnen worden met infraroodpanelen. Kan zeker kostenbesparing opleveren t.o.v. investeringen in aanpassingen ketelhuis.
Daarnaast is infraroodverwarming ook toe te passen bij scholen, kantoren, ziekenhuizen, bedrijfshallen en stallen.
Gebruik van fossiele brandstoffen en tekorten aan andere grondstoffen zullen om alternatieven vragen, werken met hernieuwbare grondstoffen en reststromen is de toekomst. Vraag mij zelfs af in hoeverre verbranden of vergisten nog toekomst heeft, om groei op te vangen zullen we andere materialen dienen te gebruiken en slimme oplossingen dienen te bedenken.
Geef uw reactie.
Ik verwarm grotendeels met inverter (airco met warmtepomp A+++) op begane grond . Alleen als het onder het vriespunt komt dan gebruik ik de CV. Zonnepanelen zorgen voor de electriciteit. Op termijn nog electrische boiler aanschaffen en IR paneel voor bovenverdieping. Beglazing HR++ reeds overal aangebracht.
Op termijn lijkt waterstof ipv gas een goed alternatief.
Geef uw reactie.
Ik denk en hoop dat er intussen een andere oplossing bedacht is.
Voor oudere en nieuwe huizen niet zomaar financieel te realiseren.
Geef uw reactie.
waar haal ik de 20000 euro vandaan voor een fatsoenlijk gasloos systeem
Geef uw reactie.
Nee hoor! Wij zijn al van het gas af. Veel zonnepanelen en airco/warmtepompen!
Geef uw reactie.
er zijn voldoende alternatieven
Geef uw reactie.
Bij een ouder huis zijn de voorgestelde energiemaatregelen onbetaalbaar
Geef uw reactie.
De term "gas" is misleidend: waterstof is ook een gas, dus in dat opzicht is de kans groot dat er "gas" nodig zal zijn en ook de leidingen enz.
Bedoeld is natuurlijk "aardgas", en misschien komen er nog andere mogelijkheden als we het over gas hebben. (Biogas b.v.).
Maar ik vind wel dat je er in ieder geval naar moet STREVEN om zonder een "gas" in de toekomst te leven: je hebt anders nog altijd leidingen nodig etc. , dus er zullen dan nog heel veel plaatsen op de wereld zijn waar je dit NIET kunt toepassen. Ter plaatse energie opwekken waar het nodig is !
Geef uw reactie.
We hadden vroeger thuis ook geen gas, en ook geen waterleiding.
We stookten de kachel en het fornuis en de pomp gaf schoon water.
De eerste jaren van ons huwelijk hadden we alleen maar de keukengeiser en geen CV.
We overleven wel, ook zonder gas.
Geef uw reactie.
Verminderen van aardgasverbruik is ook vermindering van CO2. Dat is de gedachtegang.
Een kachel stook ook CO2 uit is misschien nog wel vervuilender en in dit kader niet echt een alternatief.
Een geiser gebruikt trouwens ook aardgas.
Geef uw reactie.
In ons druk bevolkte woongebied zullen wij moeten investeren in verbetering en kwaliteit. Aardgas raakt op dus zoeken naar alternatieven. Dit is geen vraag maar miz. gewoon verplicht.
Geef uw reactie.
Er zijn voldoende alternatieven om van het gas af te gaan.
Gisteren Hollandse zaken gezien op TV.
Onze technologie is nog niet uit ontwikkeld en het wordt je zo door de strot geduwd en de kosten 30 tot 40 duizend euro per huishouden is dan creëer je geen groot draagvlak bij de minder bedeelde
Mijn grootste zorg is wie gaat het gelach betalen, hoop dat dit wel goed geregeld wordt.
Maar ik denk dat Jan met de Pet dit wordt.
Geef uw reactie.
Er zijn voldoende alternatieven voor gas! Wél per woning bekijken welke prioriteit heeft!
Geef uw reactie.
Waarom moeten wij op kosten gejaagd worden terwijl in oost europa nog nieuwe kolencentrale s gebouwd worden heeft de instalatie branche niks te doen ?
Geef uw reactie.
Omdat je ook aan waterstof kunt denken want daar kun je de bestaande gasleidingen ook voor gebruiken en dan heb je helemaal geen co2 uitstoot meer.
Geef uw reactie.
Nederland heeft de afgelopen 10 jaar zeer slecht gepresteerd als het gaat om het duurzamer maken van onze energievoorziening. Later zullen we beseffen dat 'Groningen' ons geholpen heeft. De overheid, het bedrijfsleven maar ook de burger zijn er nu van overtuigd dat we er werk van moeten maken. En dat begint niet met paniekerige acties, adviezen en besluiten.
Samen moeten we nu de tijd nemen om goed onderzoek te doen, daarna creatieve oplossingen zoeken en deze testen.
Daarna pas een actieplan maken voor het 'slopen' van oude energievormen.
Dus, we moeten vooral positief en realistisch zijn of blijven
Geef uw reactie.
Er zijn steeds meer milieuvriendelijke technieken, die ons warmte en stroom leveren. Deze alternatieve energiebronnen volop gaan inzetten in de nabije toekomst met uiteraard financiële steun van de overheid : rijk-provincie en gemeente. Dan worden de milieudoelstellingen ook haalbaar en betaalbaar.
Geef uw reactie.
met de huidige technieken is gas niet meer noodzakelijk.
Geef uw reactie.
met de huidige alternatieven is gas niet meer noodzakelijk.
Geef uw reactie.
Ik heb reeds collectoren op mijn dak en het huis is goed geisoleers. De komende jaren gaan de kosten voor andere manieren van verwarmen omlaag. Dus moet van het gas af haalbaar zijn.
Geef uw reactie.
Het gas is niet de enige energie bron wind en zon kan ook.
Geef uw reactie.
Veranderingen als het kan, maar heb nu al 4 offertes aangevraagd voor vervangend en overal krijg ik te horen dat er niks mee win, staan grote bomen voor de deur dus niks helpt zo
Geef uw reactie.
Geef um gas
Geef uw reactie.
We zijn overgestapt van kolen naar Gas! Als er een goed alternatief is zoals waterstof, zou dat mijn eerste voorkeur hebben. Elektriciteit extra opwekken kost ook een vermogen. De prijzen zullen weer stijgen. Het moet voor iedereen betaalbaar blijven! In Venray hebben we ook scheuren in de huizen op veel plaatsen. Wij hebben ze gelukkig kunnen repareren. We wachten af, wat de tijd ons brengt.
Geef uw reactie.
Al geinformeerd naar gasloos wonen in ons appartement, via Feenstra. Alternatief is voorlopig niet mogelijk!
Geef uw reactie.
Onze woning dateert uit 1976....is niet optimaal geïsoleerd en biedt geen ruimte voor zonnepanelen.
Wij zijn 60 plussers en zullen er niet jaren mee wonen, zodat de investering in een evt. Warmtepomp veel te duur is...
Geef uw reactie.
gas kan gemist worden, MITS er voldoende alternatieve "groene" energiebronnen gecreëerd worden. Dat is nu nog niet het geval, althans betaalbaar, helaas.
Geef uw reactie.
Het elektriciteitsnet is niet berekend op zo'n enorme overgang. andere energiemogelijkheden zijn nog te weinig bekeken of daar is nog onvoldoende capaciteit voor in de distributie. voor mij zal er voorlopig geen andere mogelijkheid zijn, mede gezien de financiële aderlating.
Geef uw reactie.
Geen gas betekend 14 MegaWatt per jaar extra aan stroom, dus is er een grote investering aan windmolens en zonnepanelen nodig om dit op te vangen, maar het kan wel. Warmtepompen zijn voorlopig veel te duur.
Geef uw reactie.
We kunnen prima leven zonder gas.... alleen zijn er wel flinke aanpassingen nodig.
De techniek bestaat er al een tijd voor. Dat is geen probleem.
Je woning aanpassen kan ook... echter dit vergt wel een forse financiële inspanning!
Hier zal men een oplossing voor moeten bedenken, want dit kan en/of wil niet iedereen opbrengen.
Geef uw reactie.
Als mijn huurbaas tenminste het gas wil vervangen door elektrisch. Op elektrisch kun je prima koken en een warmtepomp kan voor de verwarming zorgen. Nee, gas hebben we echt niet meer nodig als er goede vervanging komt.
Geef uw reactie.
er zijn meerdere mogelijkheden niet van gas afhankelijk energie [ongeacht welke]kosten worden steeds duurder en betalen de gewone burgers toch
Geef uw reactie.
er zijn meerdere mogelijkheden niet van gas afhankelijk energie [ongeacht welke]kosten worden steeds duurder en betalen de gewone burgers toch
Geef uw reactie.
Er zijn goede alternatieven, al is een ander soort gas mengsel (waterstofgas, propaan) een oplossing , leidingen liggen er ketels hangen.
Geef uw reactie.
men kan makkelijk zonder gas als er maar goede en betaalbare alternatieven komen, en die zijn er maar er moet eerst weer verschrikkelijk veel voor betaald worden want het terug verdien effect moet eerst sluitend zijn.
zolang hebben we gas wel nodig.
Geef uw reactie.
Er zijn meerdere alternatieven mogelijk al zie ik niet op korte termijn
Geef uw reactie.
Het woord 'altijd' maakt deze stelling wel lastig. Ik heb een huis uit begin jaren 50. Natuurlijk met vloer-, muur- en dakisolatie, maar het huis is niet gebouwd om met aardwarmte verwarmd te worden. Zomaar van de cv-ketel af en naar een ander systeem, zie ik zo snel niet gebeuren.
Over een jaar of 10 zie ik wel voor me dat voor mijn type huis de aardgas-cv vervangen gaat worden door een elektrische cv. Maar dan moet de opwekking van elektrische energie goed geregeld zijn; die is nu nog aardig grijs (al willen ze de schijn opwekken dat we groene energie kopen).
Geef uw reactie.
we gebruiken altyd gas waarom dan nu niet meer
Geef uw reactie.
In de herfst en wintermaanden gaat zonne-energie ons niet vee verder helpen.
Geef uw reactie.
NL weer de gekke henkie. Alsof wij iets bij kunnen dragen aan de CO2 vermindering met onze in totaal 0,4% van de totale uitstoot CO2.
en dat voor belachelijk hoge kosten. En wat is het effect van al die warmtepompen op het warme grondwater ?
Overigens schijnt er nog een alternatief te zijn: elektrisch verwarmingselement in huidige cv-radiatioren plaatsen.Zou veel goedkoper en minder ingewikkeld te zijn.
.
Geef uw reactie.
Mijn woning is niet geschikt voor (te dure) huidige alternatieven. Moet nú mijn HR-ketel laten vervangen en het wordt dus een zuiniger nieuwe HR-ketel.
Geef uw reactie.
eens, gas moet gewoon blijven, waar moet dit allemaal van betaald gaan worden??????
Geef uw reactie.
alle oneens stemmers moeten eens het artikel: Nieuw Klimaat Alarm op internet gaan lezen
Geef uw reactie.
Omdat waterstof door de bestaande gasleidingen getransporteerd kan worden,wil ik dit als het meest klimaatvriendelijke en meest praktische alternatief te beschouwen.
Geef uw reactie.
Mijn huis is optimaal geïsoleerd , en ik heb een duurzame Hrketel die verbruikt minimaal gas , ik kook op electro , wil nog zonnepanelen , maar een warmtepomp is veels te duur en voor mij niet rendabel
Geef uw reactie.
En wie moet dat weer gaan betalen dat omvormen??? Voor veel mensen niet te doen.
Geef uw reactie.
Maffia praktijken!
De regering wil ons vanalles opleggen aangaande het milieu.
Ik ben het eens dat er iets moet gebeuren, maar ga mij niet verplichten om zonnepanelen of dure leningen voor warmtepompen aan te gaan. Dat bepaal ik zelf.
Geef uw reactie.
Wat een grote onzin om van het gas af te gaan,is veel schoner als ze zeggen
Geef uw reactie.
Wij hebben in Nederland een zeer goede infra structuur voor het gasnet.
Ik ben het helemaal eens met ENEXIS Dat we van het aardgas af moeten is duidelijk.
We moeten zoeken naar goede alternatieven voor het aardgas dat is bekend maar het alternatief dat gevonden gaat worden moet via het bestaande net werk gaan.
Als dat gaat lukken zijn de kosten ook beheersbaar
Alle andere mogelijkheden zijn mijn inziens veel te veel kosten voor de meeste inwoners van ons Nederland.
Daarom ben ik het met ENEXIS eens want die zijn er naar op zoek.
Aardgas stoppen op termijn en een goede alternatief via het bestaande net werk.
Daar heeft iedereen wat aan met betaalbare kosten. ENEXIS is volgens mij op de goede weg.
We moeten nuchter blijven denken en niet met onbetaalbare voorstellen komen.
Geef uw reactie.
1.Gas is de schoonste fossiele brandstof, ter info als we nu de kolencentrales uit en gas aan is al 15% CO2 emissie-eisen gehaald.
2. Gasnet is ideaal om stroom te bufferen, elektrolyse naar waterstofgas. (Energiecentrale kan dan in bedrijf bij geen zon en wind en zo worden we energieneutraal.
3.Waterstofgas als vervanger voor aardgas thuis, een CV ketel heeft een veel beter rendement (energie technisch) als alle alternatieven.
Kortom hard nodig om naar een reële energietransitie te komen!
Geef uw reactie.
waar haal ik de 20000 euro vandaan voor een fatsoenlijk gasloos systeem
Geef uw reactie.
er zijn voldoende alternatieven
Geef uw reactie.
Bij een ouder huis zijn de voorgestelde energiemaatregelen onbetaalbaar
Geef uw reactie.
Waarom moeten wij op kosten gejaagd worden terwijl in oost europa nog nieuwe kolencentrale s gebouwd worden heeft de instalatie branche niks te doen ?
Geef uw reactie.
Geef um gas
Geef uw reactie.
Al geinformeerd naar gasloos wonen in ons appartement, via Feenstra. Alternatief is voorlopig niet mogelijk!
Geef uw reactie.
Onze woning dateert uit 1976....is niet optimaal geïsoleerd en biedt geen ruimte voor zonnepanelen.
Wij zijn 60 plussers en zullen er niet jaren mee wonen, zodat de investering in een evt. Warmtepomp veel te duur is...
Geef uw reactie.
Het elektriciteitsnet is niet berekend op zo'n enorme overgang. andere energiemogelijkheden zijn nog te weinig bekeken of daar is nog onvoldoende capaciteit voor in de distributie. voor mij zal er voorlopig geen andere mogelijkheid zijn, mede gezien de financiële aderlating.
Geef uw reactie.
Er zijn goede alternatieven, al is een ander soort gas mengsel (waterstofgas, propaan) een oplossing , leidingen liggen er ketels hangen.
Geef uw reactie.
Het woord 'altijd' maakt deze stelling wel lastig. Ik heb een huis uit begin jaren 50. Natuurlijk met vloer-, muur- en dakisolatie, maar het huis is niet gebouwd om met aardwarmte verwarmd te worden. Zomaar van de cv-ketel af en naar een ander systeem, zie ik zo snel niet gebeuren.
Over een jaar of 10 zie ik wel voor me dat voor mijn type huis de aardgas-cv vervangen gaat worden door een elektrische cv. Maar dan moet de opwekking van elektrische energie goed geregeld zijn; die is nu nog aardig grijs (al willen ze de schijn opwekken dat we groene energie kopen).
Geef uw reactie.
we gebruiken altyd gas waarom dan nu niet meer
Geef uw reactie.
Gas zal voorlopig niet afgeschaft kunnen worden, maar ook oudere woningen kunnen van het gas af.
Het zal met goede maatregelen en ECHTE subsidies (dus geen zgn. goedkope!? leningen) een stuk dichterbij gebracht kunnen worden voor de eigenaren. De huidige oplossingen zijn echter nog te duur om het op korte termijn te realiseren.
Zonnepanelen en aardwarmte zullen zeer waarschijnlijk de oplossing bieden.
Zonnepanelen worden steeds rendabeler en aardwarmte zal ook dat ook worden.
Geef uw reactie.
We krijgen zonnepanelen op het dak dus als deze ketel kapot gaat komt er een warmtepomp terug. Die we voorzien van zelfopgewekte energie.. win win situatie
Geef uw reactie.
Oneens, omdat we al zonnepanelen hebben, een inductiekookplaar en de volgende cv ketel met warmtepomp wordt. Als de vervangende technieken goed door ontwikkeld zijn dan kunnen we zeker van het gas af.
Geef uw reactie.
Ongeveer 50 jaar geleden waren de wonungen ook niet aangesloten op een gasnet. Toen kregen we de huizen ook warm en konden we ook koken.
Geef uw reactie.
We moeten overal van af,van het asbest,van het vlees,van het gas,maar wie betaald alles wij de gewone man die al ik weet niet hieveel belasting betaald,nee nog even en je moet betalen voor lucht als je buiten komt dus zitten er velen de hele dag binnen
Geef uw reactie.
Zou zelfs heel snel overgaan op iets anders maar dan moet er wel subsidie zijn anders is het niet te betalen.
Geef uw reactie.
Er zijn b het gas te vervangen door andere energiebronnen.
Dat er kosten mee gemoeid zijn is evident.
Geef uw reactie.
Wie gaat anders al die veranderingen betalen er zijn zat mensen die dat niet kunnen betalen
Geef uw reactie.
Technisch gezien is dit mogelijk, vergt uiteraard aanpassingen en grootste knelpunt is daarbij warm water (douch / bad). Voor koken kan men vooruit met inductie koken, zijn echter andere pannen voor nodig. Veel mensen denken bij verwarming al direct aan verwarmen met warmtepompen of aan elektrische wand- of vloerverwarming. Hiervoor is dan hak- en breekwerk bij nodig.
Andere optie is de woning verwarmen met infraroodverwarming, hetgeen in opkomst is binnen marktsegment all-electric woningen. Verbruik kan men regelen met slim besturingssysteem, installatie is relatief gezien eenvoudig en onderhoud beperkt zich tot schoon houden van de panelen. Bij de verwarmingsketels is onderhoud en controle verplicht, laatste om risico's te vermijden. Vanuit die achtergrond zijn all electric woningen stuk veiliger, zeker bij zorgwoningen.
Werk aan ontwikkeling, waarbij combinatie gemaakt gaat worden van infraroodverwarming, zonnepanelen en opslagsysteem. Indien mogelijk volledig op gelijkspanning, zodat er minder energie (ca. 10 - 15 %) verloren gaat aan omzetting hiervan. Er zijn ontwikkelaars die al woning gerealiseerd hebben op gelijkspanning, apparatenbouwers werken aan oplossingen.
In Venray hebben wij monumenten, zoals bij St. Anna, die zeker verwarmd kunnen worden met infraroodpanelen. Kan zeker kostenbesparing opleveren t.o.v. investeringen in aanpassingen ketelhuis.
Daarnaast is infraroodverwarming ook toe te passen bij scholen, kantoren, ziekenhuizen, bedrijfshallen en stallen.
Gebruik van fossiele brandstoffen en tekorten aan andere grondstoffen zullen om alternatieven vragen, werken met hernieuwbare grondstoffen en reststromen is de toekomst. Vraag mij zelfs af in hoeverre verbranden of vergisten nog toekomst heeft, om groei op te vangen zullen we andere materialen dienen te gebruiken en slimme oplossingen dienen te bedenken.
Geef uw reactie.
Ik verwarm grotendeels met inverter (airco met warmtepomp A+++) op begane grond . Alleen als het onder het vriespunt komt dan gebruik ik de CV. Zonnepanelen zorgen voor de electriciteit. Op termijn nog electrische boiler aanschaffen en IR paneel voor bovenverdieping. Beglazing HR++ reeds overal aangebracht.
Op termijn lijkt waterstof ipv gas een goed alternatief.
Geef uw reactie.
Ik denk en hoop dat er intussen een andere oplossing bedacht is.
Voor oudere en nieuwe huizen niet zomaar financieel te realiseren.
Geef uw reactie.
Nee hoor! Wij zijn al van het gas af. Veel zonnepanelen en airco/warmtepompen!
Geef uw reactie.
De term "gas" is misleidend: waterstof is ook een gas, dus in dat opzicht is de kans groot dat er "gas" nodig zal zijn en ook de leidingen enz.
Bedoeld is natuurlijk "aardgas", en misschien komen er nog andere mogelijkheden als we het over gas hebben. (Biogas b.v.).
Maar ik vind wel dat je er in ieder geval naar moet STREVEN om zonder een "gas" in de toekomst te leven: je hebt anders nog altijd leidingen nodig etc. , dus er zullen dan nog heel veel plaatsen op de wereld zijn waar je dit NIET kunt toepassen. Ter plaatse energie opwekken waar het nodig is !
Geef uw reactie.
We hadden vroeger thuis ook geen gas, en ook geen waterleiding.
We stookten de kachel en het fornuis en de pomp gaf schoon water.
De eerste jaren van ons huwelijk hadden we alleen maar de keukengeiser en geen CV.
We overleven wel, ook zonder gas.
Geef uw reactie.
In ons druk bevolkte woongebied zullen wij moeten investeren in verbetering en kwaliteit. Aardgas raakt op dus zoeken naar alternatieven. Dit is geen vraag maar miz. gewoon verplicht.
Geef uw reactie.
Er zijn voldoende alternatieven om van het gas af te gaan.
Gisteren Hollandse zaken gezien op TV.
Onze technologie is nog niet uit ontwikkeld en het wordt je zo door de strot geduwd en de kosten 30 tot 40 duizend euro per huishouden is dan creëer je geen groot draagvlak bij de minder bedeelde
Mijn grootste zorg is wie gaat het gelach betalen, hoop dat dit wel goed geregeld wordt.
Maar ik denk dat Jan met de Pet dit wordt.
Geef uw reactie.
Er zijn voldoende alternatieven voor gas! Wél per woning bekijken welke prioriteit heeft!
Geef uw reactie.
Omdat je ook aan waterstof kunt denken want daar kun je de bestaande gasleidingen ook voor gebruiken en dan heb je helemaal geen co2 uitstoot meer.
Geef uw reactie.
Nederland heeft de afgelopen 10 jaar zeer slecht gepresteerd als het gaat om het duurzamer maken van onze energievoorziening. Later zullen we beseffen dat 'Groningen' ons geholpen heeft. De overheid, het bedrijfsleven maar ook de burger zijn er nu van overtuigd dat we er werk van moeten maken. En dat begint niet met paniekerige acties, adviezen en besluiten.
Samen moeten we nu de tijd nemen om goed onderzoek te doen, daarna creatieve oplossingen zoeken en deze testen.
Daarna pas een actieplan maken voor het 'slopen' van oude energievormen.
Dus, we moeten vooral positief en realistisch zijn of blijven
Geef uw reactie.
Er zijn steeds meer milieuvriendelijke technieken, die ons warmte en stroom leveren. Deze alternatieve energiebronnen volop gaan inzetten in de nabije toekomst met uiteraard financiële steun van de overheid : rijk-provincie en gemeente. Dan worden de milieudoelstellingen ook haalbaar en betaalbaar.
Geef uw reactie.
met de huidige technieken is gas niet meer noodzakelijk.
Geef uw reactie.
met de huidige alternatieven is gas niet meer noodzakelijk.
Geef uw reactie.
Ik heb reeds collectoren op mijn dak en het huis is goed geisoleers. De komende jaren gaan de kosten voor andere manieren van verwarmen omlaag. Dus moet van het gas af haalbaar zijn.
Geef uw reactie.
Het gas is niet de enige energie bron wind en zon kan ook.
Geef uw reactie.
Veranderingen als het kan, maar heb nu al 4 offertes aangevraagd voor vervangend en overal krijg ik te horen dat er niks mee win, staan grote bomen voor de deur dus niks helpt zo
Geef uw reactie.
We zijn overgestapt van kolen naar Gas! Als er een goed alternatief is zoals waterstof, zou dat mijn eerste voorkeur hebben. Elektriciteit extra opwekken kost ook een vermogen. De prijzen zullen weer stijgen. Het moet voor iedereen betaalbaar blijven! In Venray hebben we ook scheuren in de huizen op veel plaatsen. Wij hebben ze gelukkig kunnen repareren. We wachten af, wat de tijd ons brengt.
Geef uw reactie.
gas kan gemist worden, MITS er voldoende alternatieve "groene" energiebronnen gecreëerd worden. Dat is nu nog niet het geval, althans betaalbaar, helaas.
Geef uw reactie.
Geen gas betekend 14 MegaWatt per jaar extra aan stroom, dus is er een grote investering aan windmolens en zonnepanelen nodig om dit op te vangen, maar het kan wel. Warmtepompen zijn voorlopig veel te duur.
Geef uw reactie.
We kunnen prima leven zonder gas.... alleen zijn er wel flinke aanpassingen nodig.
De techniek bestaat er al een tijd voor. Dat is geen probleem.
Je woning aanpassen kan ook... echter dit vergt wel een forse financiële inspanning!
Hier zal men een oplossing voor moeten bedenken, want dit kan en/of wil niet iedereen opbrengen.
Geef uw reactie.
Als mijn huurbaas tenminste het gas wil vervangen door elektrisch. Op elektrisch kun je prima koken en een warmtepomp kan voor de verwarming zorgen. Nee, gas hebben we echt niet meer nodig als er goede vervanging komt.
Geef uw reactie.
er zijn meerdere mogelijkheden niet van gas afhankelijk energie [ongeacht welke]kosten worden steeds duurder en betalen de gewone burgers toch
Geef uw reactie.
er zijn meerdere mogelijkheden niet van gas afhankelijk energie [ongeacht welke]kosten worden steeds duurder en betalen de gewone burgers toch
Geef uw reactie.
men kan makkelijk zonder gas als er maar goede en betaalbare alternatieven komen, en die zijn er maar er moet eerst weer verschrikkelijk veel voor betaald worden want het terug verdien effect moet eerst sluitend zijn.
zolang hebben we gas wel nodig.
Geef uw reactie.
Er zijn meerdere alternatieven mogelijk al zie ik niet op korte termijn
Geef uw reactie.