ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Waar zit het probleem van de woningmarkt in Venray ?

donderdag, 07 november 2013 16:10 Waar zit het probleem van de woningmarkt in Venray ?

Starterswoningen komen maar mondjesmaat van de grond.

De afgelopen maanden werden de inwoners van de gemeente Venray in de gelegenheid gesteld om te reageren op de stelling : de drempels van starterswoningen zijn te hoog.
De reacties daarop liepen nogal uiteen; 65 % was het ermee eens en 35 % dus niet.

De bezoekers van de website Burgers van Venray konden voorafgaand aan het uitbrengen van hun stem zich door deskundigen laten informeren. In begeleidende artikelen werden de meningen van bij de bouw van woningen betrokken organisaties opgenomen. Met die standpunten van een aannemer/projectontwikkelaar, een makelaar, een hypotheekverstrekkende bankier en de woningbouwcorporatie kon men zich tevoren een idee vormen over de problematiek.
Dat heeft er toe geleid dat een aantal creatieve voorstellen werden gedaan.
De aannemer/projectontwikkelaar geeft aan dat er een mogelijkheid is om woningen “kaal” op te leveren en door zelfwerkzaamheid van de koper een aantal zaken zoals tegelwerk, keuken en schilderwerk nadien in eigen beheer te organiseren.
Wonen Limburg doet een voorstel tot een vorm van huur-koop naar Duits voorbeeld.
De makelaar stelt dat als de bestaande starterswoningen niet verkocht worden dan er ook geen doorstromers. Dit maakt duidelijk dat starters het smeermiddel zijn van de woningmarkt.
Over de bankiers geeft Bachus op de site zijn mening als volgt weer : “ Wat zou het toch mooi zijn als banken gewoon 100 % winst zouden maken op een door hun verstrekte hypotheek. Ze kunnen zelf tegen 0,25 % geld lenen op de Europese kapitaalmarkt en ze lopen geen risico als er met hypotheekgarantie gewerkt wordt. Ik zie ze het nog niet voor 0,5 % doorgeven. Dus mijn volgende stelling is: Banken werpen onnodig hoge drempels op omdat ze zelf graag een rendement hebben van 700 % Vroeger dachten we dat ondernemen is risico nemen, in hun geval is niets minder waar.”
Jan geeft als woningzoekende het volgende commentaar : “Als starterskoppel met een jong kind betalen we al 6 jaar lang 725 euro kale huur in een particulier huis. Goedkoper huren via de woningbouw is voor ons niet mogelijk, omdat we 'pas' 5 jaar ingeschreven staan. De huur brengen we al die tijd keurig op, ook al verdienen we niet veel. Helaas zitten we nu wel vast, want echt sparen (voor de verplichte eigen inleg bij een hypotheek) lukt niet, en met onze lage inkomens krijgen we geen hypotheek op dit moment.”

Samenvattend kan worden gesteld dat uit de uiteenlopende reacties op de website blijkt dat in de “woningmarkt” creatieve voorstellen van aanbieders noodzakelijk zijn. Als het de starter zal lukken om een woning te kunnen kopen, komt als gevolg daarvan op termijn de gewenste doorstroming in woningen zeker van de grond.
 

REACTIES

burger van venray: eens

burger van venray

Geef uw reactie.

P Jansen: oneens

Mijn Optie we zitten in een crises de BTW is al op 21% Mogelijk zal dat zo zijn maar kijk een naar de Huurwoningen in Venray Allemaal Boven de 400,- kaal goedkoopste terwijl er amber nog huurwoningen onder de 700,- NETO gebouwd worden dat is jammer Alles is duurder ik ken mensen die als ze met We moeten blij zijn dat we nog een dak boven ons hooft hebben Starters verdienen meer dan Netto € 2000,- per

Geef uw reactie.

Rowan Wijnhoven: eens

De woning coöperaties roepen allen hoog van de toren dat ze er alles aan doen om starters te motiveren L. Op dit moment wordt juist alles gedaan wat dat tegen gaat. Hypotheken hoef je al bijna helemaal niet aan te denken. En ik denk juist in deze tijd moet men investeren in de starter. Als iedereen de hand op de knip houdt dan komt de economie nooit uit de strop

Geef uw reactie.

Charles: eens

In een tijd dat woningen met de tijd meer waard werden,was de keuze kopen niet zo moeilijk, als je de financiering rond kon krijgen. Die zekerheid is weggevallen. Samen met de beperktere financieringsmogelijkheden, maakt dat de drempels te hoog is geworden. Als straks door gaat dringen, dat er ook positieve ontwikkelingen zijn te melden, zal het herstel sneller gaan dan in de huidige verwachtingen verwerkt zit.

Geef uw reactie.

Rob: eens

De drempels zijn zeker te hoog. Vooral de hypotheekverstrekking is debet hieraan.

Geef uw reactie.

Ad: oneens

Juist de starterswoningen hebben een lage drempel.Je kunt later dan weer naar een andere woning over-stappen. Bovendien kun je ook huren en dan gaan sparen.Maar er zijn blijkbaar te weing huurwoningen. Er zij n ook mogelijkheden om via de Woningbouwcorp een woning te verkrijgen deels op huurbasis en deels door koop..

Geef uw reactie.

Wil Mutsaers: oneens

Ik denk dat de woningmarkt ook "op gang" kan komen met het creatieve voorstel van Wonen Limburg om naar Duits voorbeeld een systeem van huur naar koop te volgen. Het huidig probleem m.b.t. de hypotheekverkrijging voor de starter wordt daarmee omzeild en de woningbouwvereniging voldoet aan haar sociaal-statutaire plicht om woningen te bouwen.

Geef uw reactie.

Rowan Wijnhoven: eens reageert op Wil Mutsaers : oneens

Hierin heeft u helemaal gelijk maar ook daar staan de instanties niet graag voor open Al meermaals contact hiervoor te hebben opgenomen en je krijgt 0 respons

Geef uw reactie.

Bachus: eens

Wat zou het toch mooi zijn als banken gewoon 100 % winst zouden maken op een door hun verstrekte hypotheek. Ze kunnen zelf tegen 0,25 % geld lenen op de Europese kapitaalmarkt en ze lopen geen risico als er met hypotheekgarantie gewerkt wordt. Ik zie ze het nog niet voor 0,5 % doorgeven. Dus mijn volgende stelling is: Banken werpen onnodig hoge drempels op omdat ze zelf graag een rendement hebben van 700 % Vroeger dachten we dat ondernemen is risico nemen, in hun geval is niets minder waar.

Geef uw reactie.

Wim Lenssen: oneens

Het is altijd moeilijk om een eigen huis te kopen, dat was voor mijn ouders, dat was voor mij. Nadeel nu is dat er nauwelijks huurwoningen zijn. Deze zijn te veel verkocht. Probleem hierbij is dat ze nu eerder op zich zelf gaan wonen. Maar een eigen huis loont zich uiteindelijk toch.

Geef uw reactie.

gerrit kateman: eens

mee eens, ze zouden de starterswoningen DORPELLOOS moeten maken zodat deze LEVENSBESTENDIG zijn, hoeft de jeugd ook nooit meer te verhuizen en krijgen we rust op de woningmarkt.

Geef uw reactie.

louis: oneens

eerst een bedrag sparen en dan kopen, want dan is de hypotheeklast niet zo hoog.

Geef uw reactie.

Wim: eens

Probeer maar eens als jong volwassene / starter een hypotheek te krijgen bij de bank.

Geef uw reactie.

P Jansen: oneens reageert op Wim : eens

Ja Wim heeft gelijk Je moet dan wel Heel veel verdienden

Geef uw reactie.

Tom van den Hoek: eens

Geen geld van de bank en geen goedkopen huurwoningen

Geef uw reactie.

Ineke Grootemaat: oneens

Waarom moet de jeugd meteen een eigen woning? Ik heb pas een huis gekocht toen ik 40 werd, kwestie van sparen en prioriteiten stellen.

Geef uw reactie.

Sip: eens

Bij de jeugd begint alles, als zij buiten de (hypotheek)boot vallen is het hele systeem op den duur niet houdbaar door een te smalle basis

Geef uw reactie.

harrie: eens

Jeugd is de toekomst. Die moeten, desnoods met een duwtje in de rug, van start kunnen. Een eigen woning is een van de hoekstenen van hun toekomst. En daarmee van onze toekomst.

Geef uw reactie.

Jan: eens

Probeer als jong stel met kind en één werkende maar eens een hypotheek te krijgen zonder een enorme zak eigen geld. Die zak eigen geld is opgegaan aan de studie, dus een maandloontje is niet voldoende. Zelfs huren is dan al krap. Daarnaast is het kopen van een starterswoning nog eens extra risicovol, omdat je daar nog minder garantie hebt dat je het huis goed kunt verkopen in de toekomst (want veel jongeren wachten liever langer om vervolgens een gezinshuisje te kopen)

Geef uw reactie.

Kees Cox: eens

Gezien de lage Hypotheek mogelijkheden en de straffe vaak onnodige financieringsselectie is de drempel te hoog

Geef uw reactie.

Peetje: eens

Hoe oud moeten ze zijn om aan een toekomst te beginnen? Geef ze een kans. Dan zal de doorstroom er ook zijn.

Geef uw reactie.

Dat de woningmarkt in het slop zit is onderhand bij iedereen wel bekend. We zien overal woningen lange tijd te koop staan, de nieuwbouwplannen hebben niet meer van de omvang van vroeger en de banken staan niet te popelen om hypotheken te verstrekken. De stuurgroep onafhankelijke vrijwilligers die de website Burgers van Venray elke maand van een nieuwe......

Lees verder