ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van zwemvereniging Spio Venray

zondag, 03 september 2017 12:00 Het standpunt van zwemvereniging Spio Venray

De terugkeer van het schoolzwemmen is hard nodig.

Vanuit Venrayse zwemvereniging Spio gezien vinden wij zwemmen natuurlijk een must voor iedereen, maar of dit in de vorm van schoolzwemmen moet zijn daar hebben wij onze twijfels over.
Als we kijken naar het schoolzwemonderwijs in het verleden was de kwaliteit niet van een hoogstaand niveau en meenden kinderen dat ze konden zwemmen, maar was dit niet altijd het geval. En ook als we naar de huidige tijd kijken wil het overgrote deel van de ouders en verzorgers dat hun kind zo snel mogelijk zijn zwemdiploma op zak heeft. Een vaak gehoorde kreet is dan ook: “We moeten weer naar de zwemles.” En als het diploma binnen is: “Fijn dat we daar vanaf zijn.” Hierdoor komt ook de kwaliteit van de zwemlessen in het gedrang en wordt er vaker voor een zesjes cultuur gekozen i.p.v. voor een acht of hoger, waar wij als Spio bij onze zwemlessen voor staan. Dit betekent wel dat een kind soms meer lessen nodig heeft voordat het mag diplomazwemmen.
Maar ook bij zwemmen is het net zo als bijvoorbeeld met autorijden. Als je je diploma binnen hebt, betekent dit dat je de diplomaeisen bezit op dat moment, maar deze moet je wel onderhouden om zo de geleerde vaardigheden te blijven behouden en verder uit te breiden. Want kijk maar naar de berichten in de kranten van het afgelopen jaar ook weer, er vinden helaas steeds meer verdrinkingen plaats. En door alleen een enkele keer in de zomervakantie te gaan zwemmen onderhoud je deze vaardigheden niet.
Om je zwemvaardigheden te behouden en verder uit te breiden hebben wij bij Spio verschillende mogelijkheden. Na het zwem ABC kun je bij ons zwemvaardigheidsdiploma’s en keuzepakketdiploma’s, bijvoorbeeld survival, wereldzwemslagen en snorkelen behalen. Daarnaast hebben wij ook aquakids, synchroonzwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo. Kijk eens op onze website www.spio.nl voor meer informatie.

Kelly Swinkels, secretaris Spio Venray