ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray heeft een tekort aan goedkope huurwoningen

donderdag, 23 februari 2017 11:20 Venray heeft een tekort aan goedkope huurwoningen

Tekort aan goedkope huurwoningen in Venray baart zorgen.

Gedurende de maand maart hebben de inwoners van Venray op de pollingsite www.burgersvanvenray.nl kunnen reageren op de stelling
Om de een of andere reden ondervond deze stelling geen grote belangstelling.
Mogelijkerwijs kan dit betekenen dat de betreffende doelgroep : de woningzoekende jongeren en jonge gezinnen nog niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze site.
Hoewel er bijna 280 personen de site in deze periode bezochten, waren het er desondanks maar 54 die ook daadwerkelijk hun eigen mening op de site kenbaar hebben gemaakt.
Opvallend is dat van die bezoekers maar liefst 94 % het eens is met de stelling.
Uit de begeleidende artikelen van zowel de woningcorporatie Wonen Limburg als van de gemeente Venray blijkt, dat beiden van mening zijn dat het aanbod van goedkope huurwoningen gering is. Wethouder van der Putten vindt dat het noodzakelijk is om in het goedkoopste segment woningen aan de sociale woningvoorraad toe te voegen.
Wonen Limburg is van mening dat er ook mensen zijn die tussen wal en schip vallen. Ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koopwoning. Deze huishoudens, met een middeninkomen van ca. € 40.000,- per jaar, moeten ook betaalbaar kunnen huren en als zij dan gaan doorstromen naar een iets duurdere huurwoning, komen er weer goedkopere vrij.

Van de personen die hun standpunt op de site hebben geplaatst is vrijwel iedereen van mening dat er iets schort aan het beleid, zowel plaatselijk als landelijk.
Enkele van de hierna opgenomen reacties beschrijven die problematiek.
Femke Hendriks vindt dat het voor haar als single starter met een parttime baan lastig om een betaalbare huurwoning te vinden en het duurt gewoon erg lang.
Ineke Grootemaat wil er ook seniorenwoningen aan toevoegen. Zij schrijft : Wij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en wonen nu particulier, maar met een torenhoge huur. Het is haast niet op te brengen. Dus hoog tijd voor een huurwoning in een tussenmoot. Helaas zijn die er niet. We staan al een tijd ingeschreven maar nul op het rekest.
Ger Houtappels is van mening dat het niet alleen Venray betreft. Dit beeld is landelijk.
Het is aan de landelijke politiek, maar ook aan de lokale mensen om hier iets aan te doen. De lokale politiek kan hun landelijke collega's onder andere porren om de verhuurdersheffing te verminderen.
Door bijvoorbeeld de investeringen in nieuwbouw te kunnen verrekenen met de verhuurdersheffing. Dan kunnen woningbouwcorporaties weer meer nieuwbouw doen.
Lokaal kunnen de gemeenten bijvoorbeeld de woningbouwcorporaties helpen door bij de bouwopgave voor goede en goedkope bouwlocaties te zorgen.
Er wordt al door de woningbouwcorporaties overlegd waar en wanneer er gebouwd kan worden. Volgens mij zijn beide partijen wel overtuigd van de stelling dat er te weinig goedkope woningen beschikbaar zijn, samen wordt er ook al veel aan gedaan......

REACTIES

Piet: eens

Venray heeft dit verloederd. De gemeente Venray heeft een hele grote woning te kort. Ze denken dat ze in 2035 genoeg woningen hebben ivm de vergrijzing. Wat moeten de inwoners van venray nu dan in kleine huisjes wonen zonder toekomst ??? Gemiddeld wachttijd voor een normale rijtjeswoning is 10 jaar. Als een 18 jarige zich inschrijft bij wonen Limburg heeft die pas op ze 28ste een huis. Die gaan niet wachten die gaan dan verhuizen. Gemeente Venray ik hoop dat jullie dit bericht lezen. Ik ben zeer teleurgesteld hoe jullie hiermee omgaan en niet extra woningen bouwen.

Geef uw reactie.

Antoine: oneens

Geen tekort aan huurwoningen maar een tekort aan woningen die gebouwd worden om een beperkte tijd gebruikt te worden. De praktijk leert dat veel woningen vernieuwd worden ver voordat ze technisch aan hun einde zijn. Als we dat onderkennen kunnen we ook goedkoper bouwen, de bouwgrond op redelijke termijn weer vrijmaken en per saldo beter afstemmen op de leeftijden van de bewoners.

Geef uw reactie.

Petra: oneens reageert op Antoine : oneens

Het idee van E. Weijs over Tiny-houses vind ik beter dat de tijdelijke huizen die Antoine voorstelt.

Geef uw reactie.

E. Weijs: eens

De Tiny-houses zou een mooie oplossing zijn. Tijdelijke goedkope woningen op wielen. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Mensen die te weinig rekening houden met hun buren kunnen achteraf wonen.

Geef uw reactie.

Henriette: eens

Meer breuken in relaties doet de vraag naar goedkope huurwoningen toenemen.

Geef uw reactie.

mo: eens

er wordt meer afgebroken dan er bijkomt.
wat zijn er van de plannen terecht gekomen in de Gaststraat. dit was toch voor starters en 1 persoonshuishouden?

Geef uw reactie.

sip: eens

Het tekort ontstaat vooral omdat er veel te weinig en steeds minder doorstroming is in die markt. Dit is weer het gevolg van het feit dat er te veel mensen, die best willen kopen, blijven wonen in eigenlijk voor hen tè goedkope (huur)woningen; ze willen wel naar een duurdere koopwoning maar krijgen geen hypotheek meer, of moeten eigen geld meenemen.

Geef uw reactie.

Willem v Veen: oneens

Ik vind dat het artikel van Wonen Limburg hout snijdt

Geef uw reactie.

RGL: eens

Ben wel mee eens, maar Wonen Limburg bouwt geen huizen, dat doen de aannemers , en die bepalen de kostprijs, en aan de hand van dit, bepaalt Wonen Limburg de huurprijs, m.i.
kan er geen goedkope woningen gebouwd worden, of ze moeten heel simplistisch zijn, met heel goedkoop materialen , met voor de bewoners alle gevolgen van dien. Tenslotte, deze kabinet , en Minister Blok, door het invoeren van de Verhuurders heffing , de hele huurwoning markt om zeep geholpen !!

Geef uw reactie.

marjanne : eens

leuk allemaal luxe woningen maar een starter komt niet snel aan de bak

Geef uw reactie.

Femke Hendriks: eens

Het is voor mij als single starter met een parttime baan lastig om een betaalbare huurwoning te vinden en het duurt gewoon erg lang.

Geef uw reactie.

Janneman: eens

Wat is een goedkope huurwoning? Door de bestuurders wordt dat kennelijk anders gewaardeerd dan de belanghebbende burgers. Met de redenering van Wonen Limburg kom je volgens mij geen stap verder.

Geef uw reactie.

Jan Thelen: eens

Niet 100% zeker. Wellicht een goede vraag voor het burgerpanel van Venray. Zit verschil waarschijnlijk tussen wat jongeren of ouderen willen.

Geef uw reactie.

Paul: eens

Gemeente Venray werkt samen met de megalomane woningstichting Wonen Limburg om asielzoekers onder te brengen en weigert chronisch zieke autochtone Nederlanders te helpen bij het vinden van een passende en betaalbare woning. Dit is pure DISCRIMINATIE!!!
Wonen Limburg heeft haar eigenlijke doelstelling (sociale woningbouw) volledig uit het oog verloren en de gemeentes en landelijke overheid laten het gebeuren!
Kritische pers is er ook niet (meer).

Geef uw reactie.

Ger Houtappels: eens

Dat is niet alleen in Venray. Dit beeld is landelijk.
Het is aan de landelijke politiek, maar ook aan de lokale mensen om hier iets aan te doen.
De lokale politiek kan hun landelijke collega's onder andere porren om de verhuurdersheffing te verminderen.
Door bijvoorbeeld de investeringen in nieuwbouw te kunnen verrekenen met de verhuurdersheffing. Dan kunnen woningbouwcorporaties weer meer nieuwbouw doen.
Lokaal kunnen de gemeenten bijvoorbeeld de woningbouwcorporaties helpen door bij de bouwopgave voor goede en goedkope bouwlocaties te zorgen.
Er wordt al door de woningbouwcorporaties overlegd waar en wanneer er gebouwd kan worden. Volgens mij zijn beide partijen wel overtuigd van de stelling dat er te weinig goedkope woningen beschikbaar zijn, samen wordt er ook al veel aan gedaan......

Geef uw reactie.

Cobi : eens

Wij laten ook nog eens mensen met betere inkomsten in goedkopere huurwoningen wonen.En er worden geen goedkope huurwoningen meer gebouwd.Hoe krom is dit.

Geef uw reactie.

D. Peeters: eens

Dit is al jaren het geval. Niet iets van de laatste tijd.
Huurwoningen zijn bijna niet meer te betalen en met alle lasten die er ook nog bijkomen is het helemaal moeilijk.
Daarnaast zijn de wachttijden zo ontzettend lang, dat er ook bijna geen verloop is

Geef uw reactie.

Jeroen: eens

Ik ben het eens met deze stelling omdat het voor mensen met een middeninkomen vrijwel onmogelijk is om een geschikte huurwoning te vinden. Zij komen namelijk voor de sociale huurwoningen niet in aanmerking omdat ze daarvoor te veel verdienen. En de huurprijzen in de vrije sector zijn weer dusdanig hoog dat deze mensen dit vaak niet kunnen veroorloven.

Ik denk dat de gemeente Venray (en Nederland als land) moet waken voor een negatieve tendens onder de bevolking waarin mensen gevangen zitten in tijdelijke contracten bij de werkgever, wachtlijsten bij woningcorporaties en hierdoor tussen wal en schip raken. Woningcorporaties worden door de overheid gestimuleerd (met belastinggeld van de burger) om betaalbare woningen aan te bieden aan de doelgroep die deze het hardst nodig heeft.

Het lijkt me goed dat woningcorporaties hier in samenwerking met de gemeente werk van gaan maken.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens reageert op Jeroen : eens

Keurig geformuleerd Jeroen.

Geef uw reactie.

Willem v Veen: eens reageert op Uw naam * : eens

Samenenwerken van gemeente met de woningcorporatie is elementair

Geef uw reactie.

Lisa: eens

Vaste contracten blijven vaak langer uit. Meiden gaan regelmatig in de zorg werken. Hier is een groot contract ondenkbaar. Je mag blij zijn als je aan het werk komt. Betaalbare huurwoningen zijn echt nodig!!!

Geef uw reactie.

IJP: eens

Is gewoon algemeen moelijk om een betaalbaar woning te vinden en bij woingbouw moet je jaren wachten op en woning.

Geef uw reactie.

Ilona dean: eens

Omdat er te veel statushouders de mooie goedkope huurwoningen krijgen. Er zijn nederlanders die al jaren in een flatje zitten met 2 kinderen maar die krijgen geen huis. Schandalig vind ik dit.

Geef uw reactie.

Joost: eens

De lokale politieke partijen zouden hieraan meer aandacht moeten besteden. Bij de Tweede Kamer verkiezing is dat bij sommigen wel een issue !

Geef uw reactie.

Peeters: eens

Ik merk het in mijn omgeving, de vraag is hoger als het aanbod.

Geef uw reactie.

M.v.d.B.: eens

Breken hier alles af en komen geen sociale huurwoningen voor terug ,waar moeten onze kinderen wonen als ze niks kunnen kopen?? Ze staan nu al lang op de wacht lijst omdat er veelste weinig huurwoningen zijn,en ook voor ouderen ie er geen oplossing als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen,draait alleen maar om geld in deze maatschappij!!

Geef uw reactie.

BJ: eens

Er wordt een woning in de schout bezet gehouden zonder dat er gewoond wordt.

Geef uw reactie.

Joost M: eens reageert op BJ : eens

is dat ook bekend bij Wonen Limburg of is dat niet de verhuurder van het betreffend pand ?

Geef uw reactie.

Miriam: eens reageert op Joost M : eens

Als het in de Schoutenstraat is, dan is die niet van Wonen Limburg. En daarbij schandelijk duur en gedateerd, vooral van binnen...

Geef uw reactie.

Maria: eens reageert op Miriam : eens

Mee eens

Geef uw reactie.

TT: eens

Mensen staan jaren op de wachtlijst voor een huurwoning, en iets betaalbaars wordt gesloopt

Geef uw reactie.

Dave: eens

De woningbouwvereniging Wonen Limburg heeft geen oog voor woningzoekenden; ze brengen een nieuwe site uit terwijl de doorlinks niet eens werken! Reageren op een woning is alleen mogelijk na 10 minuten en dan zijn er al meer dan 200 anderen die ook belangstelling hebben... Het is een corrupt zooitje daar bij die woningbouw die alleen maar aan hun salaris denken. En vooral niet doen waar ze voor bestaan; betaalbare woningen realiseren voor de burgers!! Prestatieafspraken worden niet nagekomen. zelfs opdrachten van de gemeenteraad en de wethouder wordt gewoon niets mee gedaan. I.p.v. oudere woningen op te knappen, verkopen ze die. Nieuwe woningen willen ze niet bouwen. Oude flats worden gesloopt en komen er minder voor terug. Huurprijzen gaan alleen maar omhoog. Kosten aan de woning worden steeds meer aan de bewoners toegeschreven i.p.v te helpen. Ze moeten zich de ogen uit hun kop schamen! Ik pleit ervoor het hele zooitje op te ruimen daar. Nieuwe mensen die wel weten wat hun taak is; zorgen voor de woningen voor de burgers!!!

Geef uw reactie.

MD: eens

Als starter of gewoon in het algemeen is het moeilijk om een betaalbare huurwoning te vinden. Betaalbare huurwoningen worden nu gesloopt.

Geef uw reactie.

Femke: eens

Het is gewoon onmogelijk om een goedkope huurwoning te vinden. Als er dan een goedkope huurwoning vrij komt staan er 100de mensen te poppelen om het huis te huren. Vaak hebben andere weer voorrang zoals bijvoorbeeld asielzoekers of mensen met kinderen.
Zo kan de jeugd nooit op zichzelf wonen aangezien een huis kopen voor iemand alleen niet te doen is. Aangezien je geen fatsoenlijke hypotheek krijgt. Ik heb 2 jaar flink gezocht maar altijd viste ik er net langs. Gelukkig heb ik afgelopen december een particulier huurhuis gevonden maar goedkoop is het niet!

Geef uw reactie.

Jeanne van Gerven: eens

Wij hebben een zoon met autisme. Woont nu nog begeleid, maar is daar bijna klaar om zelfstandig te gaan wonen. En dan lopen ze vast....Terug naar huis kan niet, dan vervallen ze weer in hun oude patroon. Is alles voor niets geweest. Staat al 3,5 jaar op de wachtlijst....
De flatjes aan de Zuidsingel waren daar perfect voor. Ze hebben een Wajong uitkering, en daar moet alles van gedaan worden!!

Geef uw reactie.

Jos: eens

Wachtlijsten voor sociale huurwoningen veel te lang!
Vanwege vergrijzing ook belangrijk dat seniorenwoningen in die
categorie worden gebouwd! Ook voor alléénstaanden!

Geef uw reactie.

Tom van den Hoek: eens

De huizenprijzen zijn voor vele bewoners van Venray niet meer op te brengen. Als de woonquoot ( huur, gas ,water en stroom ) hoger ligt dan 50% van je inkomen. Tel daarbij je verzekeringen nog eens op. Het kopen van noodzakelijke dingen constant uitstelt. Dan heb je een zwaar bestaan en moet je alle eindjes aan elkaar knopen om iedere maand niet negatief rond te komen Het wordt tijd dat de wethouder voor deze doelgroep betaalbare woningen gaat bouwen. Anders zakken steeds meer gezinnen door de ondergrens.

Geef uw reactie.

L.FOLKERTS: eens

ALS IK LEES EN HOOR DAT ONZE EIGEN INWONERS HEEL LANG (VAAK WEL JAREN) OPEEN BETAALBARE HUURWONING EN DAT DE BUITENLANDERS MAAR MET HUN OGEN HOEVEN TE KNIPPEREN EN ZE KRIJGEN ALLES WAT ZE WILLEN (HUISRAAD EN KINDERWAGENS EN FIETSEN ENZ.) DAN IS ER TOCH VEEL MIS IN ONZE MAATSCHAPPIJ .lAAT ZE GEWOON ACHTERAAN SLUITEN NET ALS ONZE MENSEN.DAT IS EERLIJKER

Geef uw reactie.

Tessa: eens

Het is voor een starter in Venray onmogelijk geworden om een betaalbare huurwoning te kunnen krijgen.

Geef uw reactie.

jack: eens

verkoop en afbraak is een probleem.
Mensen in de bijstand kunnen zo geen goede woning vinden.

Geef uw reactie.

Wim: eens

Het is toch van de zotte dat er goedkope flats worden afgebroken terwijl er daarna geen goedkope woningen voor terugkomen laat staan het zelfde aantal.
Ik denk dat de Venrayse politiek er bij Wonen Limburg er op moet aandringen ook geen goedkope woningen meer moet aanbieden voor koop. Ook zo raak je goedkope huurwoningen kwijt. Wat staat er in de woovisie van de Gemeente ?

Geef uw reactie.

Johan van der Velde: eens

wil je vergrijzing tegen gaan en uitstroom van de nieuwe generaties met startende werkgelegenheid dan zul je met betaalbare huur woningen moeten komen

Geef uw reactie.

jan d :: eens

Absoluut vereiste is dat Wonen Limburg toch eens tot het besef komt dat de grote vraag en roep naar goedkope huurwoningen al jarenlang een uitdrukkelijke is. Daarom moeten zij dat nu daadwerkelijk realiseren. Oproep dus aan de Venrayse politiek.... dus college en raad.....gewoon afdwingen. Aktie dus!!!

Geef uw reactie.

wi: eens

er wordt te weinig gebouwd voor de doelgroep. Er komen alleen maar minder goedkope woningen door de afbraak van deze categorie woningen. Ook de gemeente heeft hier geen oog voor en zegt dat er geen probleem is. 6 jaar of langer wachten is belachelijk.
Misschien kan men leegstaande kantoorpanden verbouwen zoals oude arbeidsbureau en den Hoebert. Mogelijk ook op st. Annaterrein.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

De wachtlijsten worden steeds langer.terwijl er goede een goedkope woningen of afgebroken worden of verkocht.

Geef uw reactie.

Ria: eens

6 of 7 jaar wachten is al tergend lang en als je dan nog steeds geen betaalbare woning kunt krijgen is dat diep triest en zou niet mogelijk moeten zijn.

Geef uw reactie.

Margo: eens

Ik ben blij dat ik nu bijna 10 jaar een koopwoning heb, de huren rijzen de pan uit! Je moet bijna met 2 personen gaan werken, om de huur en de vaste lasten op te hoesten! Huren tussen 600 en 900 noemen ze normaal! Wat blijft er nog over van een normaal Salaris,van 1300 tot 1700 euro? Niet veel dus!!

Geef uw reactie.

Bert Arts: eens

Het is niet alleen Venray maar vooral de kerkdorpen hebben er erg veel last van. De jongeren zijn daardoor genoodzaakt uit te wijken naar de grotere dorpen zoals Venray of Horst. Komt er een huurwoning vrij dan zet wonen Limburg deze ook nog te koop. Dit vindt ik schande.

Geef uw reactie.

Peter: oneens

De focus moet meer op stimuleren van koopwoningen liggen, dat helpt de plaatselijke economie omhoog en bevorderd de leefbaarheid.

Geef uw reactie.

Paul: oneens reageert op Peter : oneens

U vindt dus dat er geen plaats in deze maatschappij is voor mensen met een laag inkomen, chronisch zieken en gehandicapten?
Deze mensen zijn echt niet in staat een woning te kopen, geen enkele bank zal hen een hypotheek verstrekken.

Geef uw reactie.

Hay Ph.: eens

Het is moeilijk voor beginners en jongeren om een eigen woonplek te regelen, geremd door veel hoge vaste lasten.

Geef uw reactie.

frits: eens

Eens, ik vind het opvallend, dat er wel veel gebouwd wordt, maar met een hoge huurprijs, terwijl goedkope woningen worden verkocht of gesloopt (bijv. Zuidsingel). Is renovatie niet een betere oplossing?

Geef uw reactie.

Ineke Grootemaat: eens

Seniorenwoningen zou ik eraan willen toevoegen. Wij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en wonen nu particulier, maar met een torenhoge huur. Het is haast niet op te brengen. Dus hoog tijd voor een huurwoning in een tussen moot. Helaas zijn die er niet. We staan al een tijd ingeschreven maar nul op het rekwest.

Geef uw reactie.

Marian: eens

Jarenlang ingeschreven staan en na zes jaar pas in aanmerking komen voor een betaalbare woning maakt duidelijk dat de vraag veel hoger is dan het aanbod.

Geef uw reactie.

Wim Lenssen: eens

Het is eigenlijk tergend, dat de afgelopen jaren in Venray en in Nederland de naoorlogse huurwoningen goedkoop zijn verkocht om nieuwe te kunnen bouwen. Met als gevolg dat er heel veel nieuwe woningen zijn gebouwd, die zonder huursubsidie niet betaalbaar zijn. Dus de belastingbetaler betaald nu twee keer voor het huurwoningenbestand.

Geef uw reactie.

jac: eens

Het tekort aan betaalbare huurwoningen bestaat al veel langer. Daarom is het onbegrijpelijk dat de goedkope huurwoningen aan de Zuidsingel worden afgebroken. Hoeveel betaalbare woningen komen daarvoor terug?

Geef uw reactie.

Hans: eens

Jarenlang ingeschreven staan en na zes jaar pas in aanmerking komen voor een betaalbare woning maakt duidelijk dat de vraag veel hoger is dan het aanbod.

Geef uw reactie.

Door het slopen van bijvoorbeeld de flatwoningen aan de Zuidsingel, de huurharmonisatie en de verkoop van bestaande huurwoningen door Wonen Limburg ontstaat er in Venray en tekort aan betaalbare huurwoningen.

Vanwege de huurharmonisatie, waarbij de volgende huurder al gauw € 100,= per maand meer huur moet betalen voor dezelfde woning,......

Lees verder