ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

donderdag, 07 maart 2013 17:00 Hoe ziet de huidige bibliotheek er straks uit ?

Lang leve de bibliotheek !

Deze hartenkreet werd o.m. geschreven door Ria op de website Burgers van Venray. Gedurende de maand Maart was de stelling waarop men kon reageren :
“ Het verschil tussen BiblioNu en BiblioStraks is digitaal.”
Bij de meeste reacties , ca. 65 % , is men van mening dat de toekomst van de bibliotheek niet volledig digitaal moet worden. De behoefte om in een echt boek te bladeren wordt door deze groep personen als noodzakelijk beoordeeld.
Vooral waar het gaat om kinderen te leren genieten van een boek vindt men belangrijk.
Eveneens een groot aantal personen is echter van mening dat het vrijwel niet te voorkomen zal zijn dat in dit digitale tijdperk , ook de bibliotheek daaraan niet zal ontkomen. Opvallend is, dat zowel bij de vóór- als de tegenstemmers wordt gesproken over bezuinigingen die zouden worden nagestreefd als in de toekomst ook digitale boeken te leen worden aangeboden.
Ria brengt dat zo onder woorden : Ik denk dat er in de toekomst een gezonde verhouding gevonden moet worden. Zolang er kinderen zijn die groot gebracht worden met boeken blijft de behoefte bestaan om zelf een boek ter hand te nemen, ook al wordt het overal te pas en te onpas als een smoes gebruikt om iedereen op de digitale snelweg te krijgen. Verkapte bezuiniging is het niet, het is gewoon radicaal bezuinigen. Net niet door je strot duwen die digitale rommel, foei, foei. Geef mij maar een boek, dus lang leve de bibliotheek.
Peter ziet het in een wat ruimer perspectief : Ik denk dat niemand weet hoe zaken rond lezen en informatieverstrekking zich gaan ontwikkelen. Dat de bibliotheek zal veranderen is duidelijk. Ik zou zeggen flexibel blijven en goed opletten wat de ontwikkelingen zijn om mee te kunnen bewegen. De biep is overigens al digitaal voor een deel!!
Janneman trekt een wat meer algemene conclusie : Het gaat er niet om dat het papieren boek verdwijnt of moet verdwijnen. Het gaat er om dat er een verschuiving bezig is naar allerlei vormen van digitaal, waardoor BilbloStraks een andere invulling krijgt. Met name de ruimtelijke invulling zal veranderen.

REACTIES

burger: oneens

Jammer, jammer, de wereld gaat aan vlijt ten onder!!!!!!!!!!!!!

Geef uw reactie.

Riek: oneens

Het is onnatuurlijk om niet te bladeren,maar van een scherm te lezen.

Geef uw reactie.

wim sijbers: oneens

Er is niks mooiers dan met je kind,kleinkind of je dementerende moeder op de bank te zitten en voor te lezen uit een echt boek van papier.

Geef uw reactie.

ria: oneens

ik denk dat er in de toekomst een gezonde verhouding gevonden moet worden, zolang er kinderen zijn die groot gebracht worden met boeken blijft de behoefte bestaan om zelf een boek ter hand te nemen, ook al wordt het overal te pas en te onpas als een smoes gebruikt om iedereen op de digitale snelweg te krijgen, verkapte bezuiniging is het niet, het is gewoon radikaal bezuinigen, net niet door je strot duwen die digitale rommel.foei, foei.geef mij maar een boek dus lang leve de bibliotheek

Geef uw reactie.

Peter Jansen: oneens

Ik vind een boek lezen heel anders dan achte een Desktop scherm zitten lezen Maar tijden veranderen en en boeken via internet huren is wat anders Nee onnatuurlijk : en of dit nou wel of niet met de bezuinngen te maken heeft doet er niet toe ? lezen doe je in een boek niet achter een scherm

Geef uw reactie.

Sjef: oneens

digitaal is gewoon een bezuiniging. juist een bib moet over echte boeken beschikken want deze zijn pas echt archief vast.

Geef uw reactie.

Jules: eens

Vast en zeker dat digitaal aanbod een steeds groter percentage van het totale aanbod zal worden. Maar ik denk en hoop wel dat er een balans gevonden zal worden, waarin nog steeds het overgrote deel van de boeken naast een E-versie ook tastbaar zal blijven. Overigens vind ik de stelling onduidelijk geformuleerd, het wordt me niet helemaal duidelijk hoe ik hierop moet antwoorden vanuit mijn standpunt.

Geef uw reactie.

p.hasselt: oneens

het word steeds slechter dus draagt el kander we gaan richting fr jater 30 in

Geef uw reactie.

Lobo: oneens

dit is gewoon weer de zoveelste verkapte bezuiniging , onder het mom van de mens wil digitaal , nee de besturen willen om kostenbesparende reden digitaal .

Geef uw reactie.

Anna: oneens

Het papieren boek is onvervangbaar. Wat is er nu fijner dan een boek dat je door kunt bladeren, aanraken, ruiken en voelen? En waar blijft de boekenkast, een rijk bezit waar ik geen afstand van kan doen.

Geef uw reactie.

Janneman: eens

Het gaat er niet om dat het papieren boek verdwijnt of moet verdwijnen. Het gaat er om dat er een verschuiving bezig is naar allerlei vormen van digitaal, waardoor BilbloStraks een andere invulling krijgt. Met name de ruimtelijke invulling zal veranderen.

Geef uw reactie.

JB: oneens

Er zijn nog talloze ouderen die niet over een computer of tablet beschikken en derhalve graag een boek in de hand nemen om te lezen !

Geef uw reactie.

Pim : oneens

Absolute onzin De komende 20 jaar zal het gewone boek bereikbaar moeten blijven. Pas dan is de generatie die geen computer of ander digitaal hulpmiddel heeft uitgestorven. Dan zien we wel weer .

Geef uw reactie.

Peter: oneens

Ik denk dat niemand weet hoe zaken rond lezen en informatieverstrekking zich gaan ontwikkelen. Dat de bibliotheek zal veranderen is duidelijk. Ik zou zeggen flexibel blijven en goed opletten wat de ontwikkelingen zijn om mee te kunnen bewegen. De biep is overigens al digitaal voor een deel!!

Geef uw reactie.

Margo Verstegen: oneens

Het gewone boek moet eigenlijk bereikbaar blijven, want met de tablet of alle andere vernieuwingen worden de minder bedeelde toch weer op extra kosten gejaagd! Een gewoon boek, heeft geen stroom nodig en met meerdere delers van een tablet blijft het boek niet altijd bereikbaar!

Geef uw reactie.

Hennie: oneens

Geef het de tijd.

Geef uw reactie.

Bijna een kwart van het aantal inwoners van de gemeente Venray is lid van de bibliotheek.Onlangs heeft die bibliotheek een onderzoek naar de klanttevredenheid uitgevoerd, waaraan door ca. 1800 personen is deelgenomen.

Daaruit blijkt dat men heel tevreden is over het brede scala aan diensten waarvan men zoal gebruik kan maken. Daarbij zijn......

Lees verder