ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Geert Pelzer over de schouwburg en de horeca

woensdag, 04 januari 2017 11:48 Geert Pelzer over de schouwburg en de horeca

Ik weet niet goed raad met de stelling.
Als voorzitter van KHN draag ik de schouwburg een warm hart toe.
Wij zijn tegen de BV constructies die stichtingen ( o.a. de schouwburg) en gemeenschapshuizen beginnen. Met behulp van gemeenschapsgeld worden horecabedrijven opgericht. Middelen waarover de reguliere horeca niet kan beschikken waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat. De schouwburg is van de hele gemeenschap en moet ook gefinancierd worden met algemene middelen. Het is geen horecabedrijf.
Daarom is het mij niet helemaal duidelijk waarom ik gevraagd ben om hier iets over deze stelling te zeggen.

Als ik er toch iets over moet zeggen is dat op persoonlijke titel en staat dat helemaal los van de strijd die KHN (Koninklijke Horeca Nederland) voert tegen de BV constructies.

Natuurlijk behoeft de schouwburg een democratisch bestuur.
De stelling wekt de suggestie dat dat nu niet het geval is. Voor de buitenwereld lijkt het niet democratisch te zijn gegaan. Immers als er 3 bestuursleden voor iets zijn en een is tegen dan is het volgens de democratische wetten zo dat dat de beslissing uitvalt in het voordeel van de 3 bestuursleden zeker als daar de voorzitter bij zit.
Het vreemde is dat het nu niet zo is en dat er geen uitleg bij gegeven wordt.
Zelfs in de pers worden er geen vragen over gesteld laat staan antwoorden gegeven.
Ook de overheid als grootste financier van de schouwburg stelt deze vragen niet. Tenminste niet in het openbaar. De schouwburg (wie dat ook moge zijn) vindt het waarschijnlijk een interne aangelegenheid waar ze geen verantwoording over hoeven af te leggen. De gemeente kennende denk ik dat ze dit zien als een verantwoordelijkheid van het schouwburgbestuur zelf waar de gemeente buiten staat. Ook al bestaat het bestuur maar uit een persoon.
Neem van mij aan dat als het ooit mis zou gaan met de schouwburg dat de gemeenschap dan voor de kosten op moet draaien. Dus enige bemoeienis mag best. Er gaat veel gemeenschapsgeld naar de schouwburg.
In het verleden is het al een keer mis gegaan met de schouwburg maar dat is men waarschijnlijk al vergeten.
Vreemd, misschien is het wel allemaal logisch te verklaren. Maak dat dan duidelijk.

Geert Pelzer.