ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De mening van een plaatselijke politieke partij

woensdag, 04 februari 2015 11:00 De mening van een plaatselijke politieke partij

6 oktober 2011 werd Venray uitgeroepen tot "Beste Binnenstad van NL" (cat. kleinere steden).

2 jaar heeft Venray deze titel mogen dragen. Inmiddels moeten we constateren dat hier, in negatieve zin, wel enige verandering in heeft plaatsgevonden.
Het doel van Venray op de schop destijds was om het centrum van Venray mooier en aantrekkelijker te maken. Mooier is gelukt, maar is het shoppen in Venray aantrekkelijker geworden?
Diverse winkels waren genoodzaakt te sluiten met leegstand tot gevolg. Sommige ondernemers kunnen nog maar net het hoofd boven water houden, de bezoekersaantallen lopen terug. De lokale politieke partij inVENtief kreeg al snel lucht van het feit dat de burgers Venray ontwijken vanwege het onvriendelijke parkeerbeleid. Men moet steeds meer betalen voor het parkeren en als je dan in andere dorpen/steden in de omgeving met vergelijkbare winkels (2 uur) gratis kunt parkeren, dan is de keuze snel gemaakt.

inVENtief was, en is nog steeds, ervan overtuigd dat dit voor Venray ook kan en besloot dit dan ook als belangrijk speerpunt mee te nemen in het verkiezingsprogramma van 2014.
De burgers en ondernemers zagen de nut en noodzaak soms nog niet zo in. NU DUIDELIJK WEL!
Zondag 21 december 2014 stond inVENtief met haar team in het centrum om het publiek te ontmoeten en naar hun mening te vragen over dit onderwerp. Het viel enorm op dat het druk was en dat er veel mensen van buiten Venray kwamen op deze koopzondag. Al snel bleek waarom. Het was vandaag GRATIS PARKEREN!!! Is dat overigens niet altijd op zondag? Dus vanwaar de overmatige “reclame”?
Van de zotte is het om parkeergeld te vragen tijdens de extra koopavonden, en dan bovendien ook nog eens flink gaan bekeuren. Heel ongastvrij vindt inVENtief.

in 2008 werd gezegd:
De afspraak is dat het parkeerbedrijf kostendekkend moet zijn. Dit betekent dat alle kosten en investeringen van parkeervoorzieningen betaald moeten worden uit de inkomsten.
Dit principe is in 2003 al losgelaten. Omdat het parkeerbedrijf jaarlijks zo’n vier ton winst maakte, is toen besloten 62.000 euro over te hevelen naar de algemene dienst. In 2004 kwam daar nog een ton bovenop. Zodat in de jaren 2003 tot en met 2008 al 872.000 euro parkeergeld in de gemeentekas is gestort. De parkeerreserve eind 2009 was zo’n 2,5 miljoen euro. Dit bleek echter onvoldoende om de dure investeringen te kunnen betalen. Inmiddels moet er geld bij! Dus hoe je het wend of keert, de burger krijgt de rekening weer gepresenteerd.

Waarom kan gratis parkeren elders wel en in, de ooit Beste Binnenstad, Venray niet?

Betaald parkeren gaat ten koste van de koopkracht in het centrum. Snel even een boodschap doen wordt onnodig extra duur. Een rondje langs ondernemers geeft als snel weer dat elke ondernemer in Venray er wel mee te maken heeft. Mensen hebben haast, passen kleding thuis wel, haken af tijdens een verkoopgesprek om de meter te vullen, kopen wel via internet, zijn gefrustreerd omdat ze onlangs bekeurd zijn, nemen geen tweede kopje koffie of spreken niet met vrienden of familie af in het centrum.

Laat onze burgers en toeristen nou eens op hun gemak genieten van al het mooie wat het centrum van Venray te bieden heeft. Goed voor ons koopgedrag, sociale leven en humeur.
Lekker ontspannen naar de film of een voorstelling, even over de markt struinen, terrasje pikken, heerlijk shoppen op je vrije middag, speciaal naar de HEMA voor een rookworst, doelgericht alle aanbiedingen bemachtigen, even een kijkje nemen in de kerststal, een bezoekje aan de kerk, je paspoort verlengen, je dagelijkse boodschappen doen, alles is momenteel extra duur en er is weinig alternatief.
Natuurlijk blijft onze benenwagen en de Hollandse fiets een zuinige en ook gezonde oplossing, maar dat is niet voor iedereen mogelijk/praktisch.

Het belangrijkste is in ieder geval : de politieke partijen moeten met elkaar in gesprek en een beslissing nemen in belang van onze centrumbezoekers en centrumondernemers.

Tino Zandbergen, lokale politieke partij inVENtief