ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De mantelzorg ondersteuner.

woensdag, 07 januari 2015 13:00 De mantelzorg ondersteuner.

Wanneer bent u mantelzorger?
Zorg je langdurig (langer dan 3 maanden), intensief en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis? Dan ben je mantelzorger. Als mantelzorger ben je geen beroepsmatige zorgverlener, maar geef je zorg omdat er een persoonlijke band is.
Er zijn in Nederland meer dan drie miljoen mantelzorgers.

Informatie, ondersteuning en advies voor mantelzorgers.
Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen, maar het is niet altijd even gemakkelijk.
Een klein half miljoen mantelzorgers vindt het mantelzorgen zwaar worden. Hun draaglast is meer geworden dan hun draagkracht. Eenzaamheid, onbegrip of zelf geen aandacht meer krijgen van familie of vrienden kunnen de mantelzorglast verzwaren.
Er zijn momenten dat de mantelzorger behoefte heeft aan een luisterend oor, aan informatie, advies en ondersteuning. Je kunt hierbij onder andere ook denken aan praktische zaken zoals papierwerk en formulieren invullen, het aanvragen van een persoonsgeboden budget, het aanvragen van respijtzorg,
of financiële regelingen en voorzieningen opzoeken en kijken of je er voor in aanmerking komt.
Je kunt ook meer emotionele ondersteuning nodig hebben, omdat je overbelast raakt,
Of omdat je problemen hebt met de verwerking, of omdat bijna geen tijd meer hebt voor jezelf en het onderhouden van sociale relaties.

Bij het Steunpunt Mantelzorgondersteuning van de gemeente Venray (tel 0478-523333) kunt je terecht met deze en andere vragen of problemen. De mantelzorgondersteuner van Synthese kijkt samen met je naar jouw vragen, problemen en behoeften. In een persoonlijk gesprek biedt hij/zij een luisterend oor en hij/zij kan u gerichte informatie en advies geven.
Het steunpunt mantelzorg werkt voor alle inwoners van de gemeente en de hulpverlening is gratis.

Registratie als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorgondersteuning?
Iedere mantelzorger in de gemeente Venray kan zich laten registreren. Je ontvangt dan een paar keer per jaar een nieuwsbrief en uitnodigingen voor voorlichtingsbijeenkomsten. Daarnaast wordt je ook uitgenodigd voor de Dag van de Mantelzorg.

Maakt je al gebruik van Facebook? De Steunpunten Mantelzorg in Noord Limburg zijn gestart met een Facebook pagina. Hierop wordt informatie gezet welke interessant is voor jou als mantelzorger in de regio. Je kunt ons vinden onder de naam ‘Steunpunt Mantelzorg Noord Limburg’. Als je ons ‘liked’ dan krijgt je vanzelf alle informatie doorgespeeld. Hebt je zelf nieuws dat je graag wilt delen met anderen dan kunt je dit mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hans Chlon
Ouderenadviseur/Opbouwwerker
Mantelzorgondersteuner