In veel opzichten ondersteun ik deze stelling. Maar het is moeilijk om hiervoor een direct schuldige te zoeken en te vinden. Al is de drempel die de banken nu al enige jaren opwerpen de grootste bedreiging.
Veel keuzes, die er voor zorgen dat een starterswoning nu moeilijker te betalen is, zijn in een ander tijdsperk gemaakt. Bij veel ontwikkelingen drukken gemeentelijke en provinciale opcenten zwaar op de stichtingskosten.
Vooral bij uitbreidingsgebieden geldt dit. Ook zijn de kosten voor infrastructuur gestegen door het uitbreiden van het rioleringssysteem in een gescheiden riool. Eisen aan de omgeving qua groen en speellocaties zijn ook groter geworden.
Ook de bouwkosten zijn gestegen door verschillende factoren. In de betere tijden van de afgelopen 10 jaar waren deze kosten allemaal te betalen. Nu in crisistijd is dit niet meer mogelijk.
Wat nu denk ik het moeilijkste voor starters is, is om een hypotheek af te sluiten die alle grond- & bouwkosten dekt. Door de fluctuaties in waardering van vastgoed zijn banken door de crisis lagere hypotheken gaan verstrekken dan jaren geleden.
De bank is momenteel de grootste probleemfactor. De bank zou juist starters meer moeten ondersteunen zodat ze zelf kunnen bouwen en daarmee ook de economie een extra stimulans geven.
Ook de onderzekerheid op de banenmarkt speelt mee voor starters. Vragen als: “heb ik nog mijn baan volgend jaar” of “wanneer wordt mijn tijdelijk contract een vast contract” zijn belangrijke aspecten bij een starter om (nog) niet te kunnen gaan bouwen.
Hopelijk gaat er snel verandering komen in de situatie die nu heersend is op de startersmarkt. Onze bouwconcepten van starterswoningen spelen hierop in. Maar als het vertrouwen in de economie van de starters en banken op dit niveau blijft, dan zal het niet makkelijk zijn om een eigen woning te kunnen bouwen.
Maar waar een wil is is een weg. Veel van onze starters hebben wat eigen vermogen, handige handjes of familie en vooral veel energie. Wij verwachten dan ook dat zodra het vertrouwen in de economie gaat stijgen, de starter zich als eerste weer gaat begeven op de nieuwbouwmarkt. Wij merken en voorspellen dat starters oudbouw veelal links laten liggen en de afgelopen jaren is de bouw van nieuwe starterswoningen zeker achtergebleven bij de vraag. Zij willen een nieuwbouwwoning die voldoet aan alle huidige eisen. Vooral duurzaamheid speelt hierbij een rol. Maar ook willen starters graag hun eigen indeling bepalen en zo hun eigen stempel op hun woning kunnen drukken.
Rob Claassen
Directeur Claassen Bouw & Vastgoed BV
Websites: www.claassen-bouw.nl / www.starterswoning.info / www.hurenindedorpen.nl