De oudere verliest regie over eigen leven

donderdag, 05 september 2013 17:10 De oudere verliest regie over eigen leven

Bij 14% van de ouderen ouder dan zestig gaat de regie over het eigen leven na drie jaar verloren. Dit concluderen onderzoekers van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van het VUmc Amsterdam.

Onderzoekers Nora Schuit en Dorly Deeg vonden dat sommige groepen ouderen een grotere kans hebben op regieverlies , bijvoorbeeld mensen met een depressie en een functionele of cognitieve beperking. Behoud van regie en aanpassingsvermogen zijn echter noodzakelijk om zelfredzaam te blijven.

Hoogopgeleiden
Sociologe Marjolein Broese van Groenou beschrijft de ’nieuwe’ generatie ouderen die actiever en hoger opgeleid is dan de vorige. Ze nemen meer deel aan maatschappelijke activiteiten, maar hun gezondheidstoestand is slechter waarmee bijstelling van het huidige positieve beeld van deze ouderen is vereist.

Overgewicht
Een groep onderzoekers onder aanvoering van epidemiologe en voedingskundige Marjolein Visser heeft gevonden dat overgewicht en gebrek aan voldoende activiteit zowel in de loop van iemands leven als op oudere leeftijd, het risico op lichamelijke achteruitgang vergroot. Wordt men op oudere leeftijd actief, dan is dit risico minder groot.

Dementie
Psychologe Hannie Comijs e.a. beschrijven hoe dementie in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd door combinaties van risicofactoren. Zo vinden zij dat bij mensen met een functionele beperking, zonder geheugenklachten maar met een cardiovasculaire ziekte of diabetes, het risico op dementie is vergroot.

 

 

Gerelateerde artikelen

Uw woning opplussen?

Lees verder

Als de nood aan de man komt

Lees verder

Dementie

Lees verder

Technologische ontwikkelingen

Lees verder

Als de nood aan de man is......

Lees verder

ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING