ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Ophalen groenafval in Venray

woensdag, 01 september 2010 18:00 Ophalen groenafval in Venray

 In de maand september hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening gegeven over het tuinafval en de bladkorven. Een overgrote meerderheid van maar liefst 95 % van de reacties op de website burgers van venray.nl vindt dat de gemeente bladkorven zou moeten plaatsen. In die bladkorven zou dan ook tuinafval mogen worden gestort.

Het verwijzen naar de bladkorven zoals die in de gemeente Horst gedurende het hele jaar staan is door een groot aantal personen genoemd. Daarnaast werden ook veel eigen ervaringen gedeeld: de groene containers voor het GFT afval zouden dan kunnen verdwijnen omdat groente- en fruit-afval in de grijze containers kan; Sinds het plastic verpakkingsmateriaal gratis wordt opgehaald, blijkt de hoeveelheid afval in de grijze containers immers in omvang af te nemen. Ook het feit dat tuinafval soms illegaal wordt gedumpt, omdat men niet alle blad- en tuinafval eens per 14 dagen in de groene containers kwijt kan, kan volgens een aantal mensen worden voorkómen.

Het is volgens de stuurgroep burgers van Venray zeker aan te bevelen dat de beleidsbepalers in het gemeentehuis, maar ook de leden van de gemeenteraad die reacties van de burgers eens zouden moeten gaan lezen, omdat het afvoeren van blad- en tuinafval blijkbaar bij veel mensen vragen oproept.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeente dit jaar opnieuw geen bladkorven zal plaatsen. Men wil de proef van vorig najaar, waarbij men het tuinafval gratis kon aanbieden bij het milieustation, opnieuw uitvoeren. Blijkbaar is men toen vergeten te registreren hoeveel tuinafval in dat najaar is aangeboden. “Hopelijk bestaat nu de gelegenheid om alle plussen en minnen op een rijtje te zetten, zodat ruim vóór het najaar van 2011 een structurele oplossing in het vooruitzicht kan worden gesteld”, aldus Wil Mutsaers namens de stuurgroep.

Burgers van Venray wacht belangstellend de ontwikkelingen af.

REACTIES

Henri Blankers: eens

Wij wonen sinds een aantal jaren in de gemeente Venray en wat mij het meeste opvalt is dat het lijkt alsof Venray het "wiel" iedere keer opnieuw wil uitvinden!!?? Men is er landelijk allang achter dat bv. het plaatsen van bladkorven een succes is!! Nee in Venray wordt dit dan weer ter discussie gesteld door..... dat het potje met geld elders voor bestemd is...

Geef uw reactie.

wendy noijen: eens

mensen zijn denk ik zo gemotiveerder om deze "natuurlijke rommel "op te ruimen ipv bv over de heg te gooien. Wie heeft ze niet zien liggen die uitgebloeide planten ergens gedumpt. En misschien spoort het aan wat verder te vegen als alleen de eigen tuin! Het scheelt ook in de kosten voor de groenbak, of het brengen naar de stort. Wat tegenwoordig ook best mag meetellen. goed plan..kijk maar eens naar horst a/d maas die hebben het hele jaar door stevige containers!

Geef uw reactie.

henkens w.j.e.: eens

als er geen korf komt wordt alles in de groen strook (onder de bomen) gegooid

Geef uw reactie.

leon van rijt: eens

een van de betere dingen van horst

Geef uw reactie.

roger: eens

Niet iedereen heeft een aanhangwagen, of kan ophaalkosten betalen.

Geef uw reactie.

jan: eens

handig, kunnen de mensen met geen vervoersmogelijkheden ook netjes opruimen!!!!!!!

Geef uw reactie.

niet relevant: oneens

Groenafval zou gratis ingenomen moeten worden door de gemeente. Ik verwacht dat de bladkorven snel overvol zullen zijn en er ander afval ingedumpt wordt. Het afval gratis inzamelen vergroot mijn inziens de kans op minder afvaldumpen in het bos en voorkomt dat dat afval neerlegd wordt bij de bladkorven als deze al propvol zijn. Mensen nemen het afval niet meer mee terug als de bladkorv vol is. Het proces van afvalverwerking vindt beter op een centrale plaats plaats als op diverse lokaties.

Geef uw reactie.

Steger: eens

Dit komt natuurlijk weer omdat een handvol mensen er misbruik van hebben gemaakt, door er ook ander afval in te doen. Dus B&W besluit te stoppen met deze service. Gevolg: goedwillende burgers zijn weer de dupe. Dus er komt straks weer meer afval in de groenvoorziening.Moet weer opgeruimd worden door de NLW. Want niet alle mensen hebben de mogelijkheid om het bladafval naar het millieustation af te voeren. Heeft B&W hier ook aan gedacht? DUS DE BLADKORVEN MOETEN WEER TERUG!

Geef uw reactie.

Janny: eens

Ik woon in een boomrijke wijk met grote tuinen. Het plaatsen van bladkorven het hele jaar door (zoals in de gemeente Horst) zou een grote uitkomst zijn, maar in de herfst is dit in onze buurt zonder meer noodzakelijk. Het vervoeren van al het bladafval per auto is nml gezien de zeer grote hoeveelheden ondoenlijk, zo men al een auto met trekhaak en aanhanger heeft en over voldoende tijd beschikt.

Geef uw reactie.

Swinkels: eens

bladkorven zijn nuttig en vooral ook nog voor het tuinafval, met grote bomen van de gemeente voor het huis,en de laatste tijd nogal wat stormen hebben we veel last van vallende takken, daar zouden die korven heel goed van pas komen,en we willen het aan de straat graag netjes houden.

Geef uw reactie.

M. Peeters: eens

Bladkorven zijn voor de gemeentelijke groenvoorziening m.i.z. belangrijk en kosten besparend daar menige bewoner van Venray van de aanwezigheid gebruik maakt om bladeren e.a. groenafval langs de straten en op trotoirs daarin gedeponeert kan worden. Voor bejaarden en mensen zonder auto of aanhangwagen kunnen dan tóch hun herfstgroen kwijt. Het draagt bij aan schoon Venray.

Geef uw reactie.

tom: eens

jaarlijks wordt door veel mensen bladafval van bomen voor hun huis (van cde gemeente) bij elkaar geharkt. Door een gebrek aan korven wordt dit op hopen geveegd waardoor er na een beetje wind weinig te zien is van de inspanningen die gedaan zijn. tevens kunnen dan de groencontainers weg, wat kosten zou kunnen besparen

Geef uw reactie.

Gellings: eens

Waar gaan mensen dan met hun afval naar toe, het zal waarschijnlijk overal gedupt worden...... De korven is een milieuvriendelijke manier en de inwoners worden gemotiveerd om het dorp samen schoon te houden.

Geef uw reactie.

j reijnen: eens

anders word het toch een rotsooj reijnentje

Geef uw reactie.

CPM van der Cruijsen: eens

blad takken en groen afval is in grote mate aanwezig een bladkorf is een prima oplossing om het controleer baar te houden .Bovendien opgeruimd staat netjes en milieu vriendelijk

Geef uw reactie.

sven uit Blitterswijck: oneens

Ik heb liever dat we al het tuinafval, al dan niet tijdens bepaalde periodes in het voor-/najaar, gratis kunnen aanbieden zoals dit voorheen in Blitterswijck kon (gemeente meerlo-wanssum). Als de Gemeente Venray deze service niet meer kan/wil bieden dan inderdaad toch maar de bladcontainers, scheelt in elk geval weer een aanhanger a 10 euro stortkosten ....

Geef uw reactie.

Nel v W: eens

Omdat we veel bladerenafval en geen aanhangwagen hebben kunnen wij net als vele anderen het tuinafval niet zomaar wegbrengen. Dus vond ik de bladkorven een ideale / milieubewuste keuze om zelf je bladafval op te kunnen ruimen.

Geef uw reactie.

Bos Blitterswijck: eens

Wij hebben geen aanhanger, en ben ook niet van plan er een te huren of aan te schaffen. Dus in onze boomrijke buurt wordt het een probleem indien wij onze bladeren niet kwijt kunnen. Het probleem zal zich uiten in gevaarlijke en gladde wegen, in riool putten welke verstopt raken, etc. Het is absurd om enkele malen per week met volle aanhangers naar Venray te rijden. De Gemeente Venray kiest voor het laatste en het milieu zal haar een worst wezen, het gaat immers om de kosten.

Geef uw reactie.

Hub Achten te Blitterswijck: eens

Wij wonen in een zeer boomrijke buurt in Blitterswijck. Voorheen plaatste de gemeente Meerlo-Wanssum bladkorven. Nu zijn wij evhter genoodzaakt om regelmatig een aanhangwagen te huren (€33,- per keer, van november t/m februari) en 13 km (enkel) te rijden om de bladeren kwijt te raken. Het is economischer en milieuvriendelijker om dit op centraal niveau te regelen met bladkorven of door een inzamelpunt te creeren in Blitterswijck.

Geef uw reactie.

wim: eens

Als er veel bomen staan is er veel afval. Als de gemeente het niet kan opruimen,dan doen wij het wel. Laten ze dan even de moeite nemen om ons te voorzien van korven. kleine moeite en wij doen de rest.

Geef uw reactie.

Marian Ueberbach-Hoenen: eens

Voor een nog betere scheiding

Geef uw reactie.

Sandra: oneens

bladkorven zijn dan overvol doordat mensen hun eigen tuinafval erin gaan dumpen en niet de bladeren. En mensen die dan iets kwijt willen staan naast een overvolle bak.

Geef uw reactie.

Toine: eens

Jaarlijks hebben wij veel bladeren in onze tuin, welke wij niet 2-wekelijks in de groencontainer kunnen doen, omdat het hiervoor gewoon teveel bladeren zijn. Dat zou betekenen dat wij de bladeren zelf weg zouden moeten brengen naar het milieustation wat op 10 km afstand ligt en volgens mij is dit niet erg milieubewust. Graag dus plaatsing van bladkorven, waarin ook "klein" groenafval gedumpt zou mogen worde.

Geef uw reactie.

anna: eens

Stevige bladkorven zijn een mooie voorziening voor de burger die op die manier de buurt netjes kan houden, ook nog eens veel goedkoper voor de gemeente dan opruimen achteraf.

Geef uw reactie.

Marianne: eens

Bladkorven zoals in de gemeente Horst aan de Maas kan Venray inderdaad wel eens een voorbeeld aan nemen. Deze staan er gewoon het hele jaar door en zijn ook nog eens van een zeer goede kwaliteit, en niet die meteen omvallen of in elkaar klappen (voor alleen blad, maar dat snappen ze in Venray dan weer niet of willen het niet snappen).

Geef uw reactie.

Anne: eens

Minder zwerfafval ! De straten worden dan ook beter door de bewoners schoongehouden.

Geef uw reactie.

lamers: eens

Draagtbij tot het terugdringen van het illegaal dumpen

Geef uw reactie.

Claassen J.: eens

Minder afval in de bossen en minder volle groene afvalbakken aan de straat, minder zwerfvuil. Dus een schoner Venray.

Geef uw reactie.

Monique Bouten: eens

Als je een redelijk grote tuin hebt heb je veel tuinafval en bladeren van de bomen van de gemeente, je stopt het allemaal bij elkaar in een ton en dat staat er weken/maanden eer je de kans krijgt om het weg te brengen. Daarom zeg ik ja tegen de bladkorven waar tuinafval in kan. Fijn als deze er kon.

Geef uw reactie.

Sjaak: eens

Tuinafvalkorven, zoals in de gemeente Horst aan de Maas staan, zouden in de gemeente Venray ook geplaatst moeten worden, daar dit m.i. efficienter werkt voor de particulier en zorgt er zodoende voor dat de burgers geen onnodige verkeersbewegingen gaan maken naar het milieustation. Lijkt me zinvoller voor het milieu.

Geef uw reactie.

w.p.j. haak: eens

we zijn 65+ hebben geen aanhanger en trekhaak om tuinafval en vooral bladeren van eikenbomen af te voeren.daarom zijn blabkorven in onze straat op de smelen te blitterswijck zeer noodzakelijk. hier staan veel eikenbomen.ook wonen hier veel ouderen.

Geef uw reactie.

C.P.: eens

Mits juist gebruikt en anders burgers die "gemeente Bomen"bij hun perceelr hebben staan enige stortbewijzen geven.

Geef uw reactie.

frader: eens

Een systeem zoals in Horst met vaste korven voor alle tuinafval het hele jaar door is eigenlijk noodzaak voor Venray, dat zoveel groen heeft. Daardoor minder oneffenheden en meer efficiency. Eigen tuinafval scheiden van dat van anderen is niet altijd mogelijk. Voor velen is de gang naar het milieustation lastig, zo niet onmogelijk om zelf te doen. Grotere bereidheid voor en meer plezier in het vrijwillig opruimen van alle tuinafval geeft minder zwerftuinafval en schonere omgeving.

Geef uw reactie.

janssen: eens

woon in blitterswijck in het poelenbos als ik een vijfde deel van de tuin (eikenblad) heb geruimd zit de groen container al vol. Deze wordt slechts eenmaal per 2 weken leeggemaakt. U begrijpt het logistieke probleem.

Geef uw reactie.

PietS: eens

in onze wijk wonen veel ouderen die niet in staat zijn om naar het milleustation te gaan bladkorven plaatsen zoals in Horst a.d. Maas gebeurt is een heel goede manier om het hele jaar door de straten en tuinen netjes te houden.

Geef uw reactie.

angela: eens

anders laat iedereen de bladeren maar rondwaaien het wordt dan een rotzooi in de straat, en de waterafvoer raakt verstopt. Met een bladkorf waar je het gratis in kunt deponeren ruimt ieder zijn eigen plekje op.

Geef uw reactie.

rene: eens

in eindhoven en veldhoven staan ook bladkorfen het hele jaar door. waarom kan dat in venray niet.

Geef uw reactie.

Eric: eens

Ga eens kijken in Horst hoe goed dat werkt. Nu moeten we met de auto naar het mileustation iets wegbrengen wat eigenlijk goed is voor de natuur maar door de vele km;s doen we het voorrdeel weer teniet. Bladkorven passen helemaal bij een duurzame samenleving.

Geef uw reactie.

Antoinette Derks: eens

Bladkorven zoals in Horst is zeer zeker een uitkomst voor Venray,het nodigt zoveel meer uit om de bladeren op te ruimen,nu worden ze vaak op straat geveegd,en dat levert weer gevaar voor het verkeer op.

Geef uw reactie.

Louis van de Ven: eens

Dit super initiatief van Horst wordt daar ontzettend gewaardeerd. Naar de stort in Venray brengen is geen optie van uit Blitterswijck, 10 km milieubelasting. Totale afvalverwerking via een algemene heffing is het beste, dan hebben de natuurdroppers geen enkele valide reden meer. Ik hoop dat de gemeente luister naar de burger, anders zou men deze vraag ook niet heoven te stellen. Wel graag met spoed, omdat wij nu al de bladkorven missen in het dorp, dat vorig jaar nog normaal was.

Geef uw reactie.

Marian: eens

Bladkorven zoals in Horst aan de Maas, nodigen uit tot opruimen van alle tuinafval en netjes houden van tuin, straat en omgeving.

Geef uw reactie.

fd: eens

als de gemeente niet voor de bladkorven zorgt voor de bladeren van de overtallige bomen van de gemeente, dan gaan de burgers zelf creatieve oplossingen zoeken en dat zijn meestal niet de meest sociale oplossingen; de burgers moeten al zoveel betalen aan de externe bedrijven die de gemeent heeft ingehuurd

Geef uw reactie.

p.huberts: eens

waarom, moeten wij altijd naar de stortplaats ,dan is het de vraag nog of je dit kunt, denk aan oudere mensen, en of ze een aanhangwagen hebben of laat staan een auto. dit wil toch iedereen die bladkorven en hoopp dat die er zeker komen.

Geef uw reactie.

Ton Koens: eens

Is dit niet een beetje "naar de bekende weg vragen"?

Geef uw reactie.

Huub: eens

Het is goed om in de herfst alle blad, maar ook tuinafval (zie Horst) op een nette manier kwijt te kunnen. Een andere optie zou kunnen zijn: tuinafval gratis aanbieden bij het milieustation. Zo voorkom je dat mensen hun tuinafval in de bosen dumpen, en, als ze daar toch zij,n gelijk ook maar ander afval achterlaten. En...er ligt wat in de bossen! Niet te geloven.

Geef uw reactie.

Pors: eens

neem een voorbeeld aan de gemeente Horst met deze korven kan alles opgeruimd zijn altijd schone straten

Geef uw reactie.

Martin.: eens

Een ander soort bladkorf, zodat ook het TUINAFVAL er in gestort kan worden Korven het hele jaar gebruiken en niet alleen in de herfst. Zie Horst aan de Maas. !!!

Geef uw reactie.

L. Janssen: eens

Kijk maar eens in de buurgemeente Horst aan de Maas hoe perfect dit daar al jaren werkt. En het ziet er prima verzorgd uit. Nette korven die goed toegangkelijk zijn.

Geef uw reactie.

meredith: eens

Ik ben het er mee eens. Want nu worden de bladeren gewoon op straat geveegd, wat voor de fietser weer een gevarlijke situatie opleverd

Geef uw reactie.

W. Meijer: eens

Om te voorkomen dat men de bladafval in het openbaar groen wordt geveegd.

Geef uw reactie.

Theodoor: eens

Als we allemaal op correcte wijze gebruik maken van de bladkorven, dus geen andere troep er in, ziet het er in de straten veel netter uit en ook veliger. Minder kans op uitglijden. Er zijn nog meer voordelen maar deze zijn reeds door anderen aangegeven.

Geef uw reactie.

joke: eens

Ik ben voor bladkorven omdat het veel opgeruimder is niet iedereen veegt bladeren in plantsoentjes en is ook makkelijk dus terug komen met dcie bladkorven

Geef uw reactie.

Jet: eens

Vorig jaar gaf het een troep op straat dat ze er niet stonden, zeker in de wijk waar wij wonen. Ik zou het raar vinden als er wel geinvesteerd wordt in het ophalen van plastic - terwijl er al flink geinvesteerd was in de bakken die op veel plekken in Venray staan - maar dit, uit het zg. oogpunt van kostenbesparing, weggelaten zou moeten worden. Is dat niet het ene gat vullen met het andere?

Geef uw reactie.

Hans Beijer: eens

Nu vegen mensen de bladeren en ander tuinafval gewoon de straat op,of gooien het tussen het openbare groen.

Geef uw reactie.

Cindy: eens

Niet iedereen heeft de gelegenheid om naar het milieustation te gaan. Als gemeente moet je het voor de burgers juist makkelijker maken en niet moeilijker.

Geef uw reactie.

Huijbers: eens

ik vind het belangrijk omdat het dan netjes opgeruimd is. Er wonen bij ons oudere mensen die kunnen vallen over de natte bladeren.

Geef uw reactie.

Fam. Spreeuwenberg: eens

Beter dan de groene bak, want die is te snel vol. Ook beter voor het milleu, omdat wij dan minder vaak naar de stort hoeven te rijden. En om op de staat te lopen, hoeven wij niet zo bang te zijn om uit te glijden. Met alle gevolgen van dien. ( been, pols of heup breken)

Geef uw reactie.

Jos Buddiger: eens

We moeten het voorbeeld van Horst a/d Maas volgen. Daar staan het hele jaar door korven voor álle tuinafval.

Geef uw reactie.

Hardijzer: eens

Het is een mooi initiatief, ik was toen ik hier kwam wonen prettig verrast dat de gemeente dit hier zo goed op orde heeft, zo stimuleer je dat men de boel bijhoud. Kom ook op hardijzer.com

Geef uw reactie.

M.Boots: eens

De bomen in onze straat staan op grond van de gemeente . Het zou dus wenselijk zijn dat ze ons tegemoet komen met het opruimen van het blad

Geef uw reactie.

de kleijne: eens

als er geen korven zijn dan is het een rotzooitje op de sraat niemand ruimt die troep op om in eigen clico te doen dus bladkorven zoals in gemeente horst zou goed zijn

Geef uw reactie.

i claassen: eens

De gangbare groote gft bak is veel te klein voor snoei afval van een doorsnee tuin. Mensen zoeken makkelijke uitgangs wegen, waaronder de bladkorf en zelf dumpen waar het maar kan (hier ben ik geen voorstander van). Men wilt niet een de prive auto gebruiken om het naar het milieu station te brengen, de auto wordt beschadigd en vies van takken en bladgroen (soms zitten er ook nog beestjes in, die hun weg vrij banen in de auto).

Geef uw reactie.

Kristel: eens

Men hoeft niet te betalen voor bladeren die niet afkomstig zijn van eigen tuinafval. Maar je kunt door de bladkorven mensen wel motiveren om hun eigen buurt netjes te houden. Ook geen verstoppingen vannriolereingen doordat daar bladeren in worden geschoven ofdat er in het bos rommel wordt gedumpt.

Geef uw reactie.

Miranda: eens

Ophalen van groenafval zorgt voor een nettere omgeving. Ik ken mensen die brengen alles naar het bos, daar zitten wij toch ook niet op te wachten. De groene container is vaak te klein voor het snoeiafval uit eigen tuin. Ik wil wel even vermelden dat de korven voor groenafval zijn en niet voor wasmachines zoals ik al eens gezien heb. Dan kan ik mij het besluit van de gemeente wel voorstellen om de korven te verwijderen.

Geef uw reactie.

Jan: eens

Korven het hele jaar door! Met name ook een uitkomst voor ouderen die geen aanhanger hebben.

Geef uw reactie.

In het verleden plaatste de gemeente Venray in de herfst bladkorven, verspreid over de hele gemeente.

De bedoeling daarvan was  dat omwonenden in een bomenrijke omgeving  het bladafval in die korven zouden moeten verzamelen. Er bleek echter dat een aantal personen, naast het bladafval van bomen uit eigen tuin, ook snoeiafval uit......

Lees verder