ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De Venrayse kermis en die in de kerkdorpen.

donderdag, 29 juli 2010 18:00 De Venrayse kermis en die in de kerkdorpen.

Kermis in kerkdorpen moet blijven !

Die conclusie kan  men trekken aan de hand van de stelling “De kermis in Venray-centrum maakt die in de kerkdorpen overbodig”. Deze stelling was de stelling van de maand augustus op de website www.burgersvanvenray.nl. Bijna 90% is van mening dat de kermissen op de kerkdorpen niet mogen verdwijnen.

Gedurende de afgelopen maand hebben bijna 350  personen hun mening over de kermis gegeven. Naast het aangeven of men het eens dan wel oneens is met deze stelling, heeft een zeer groot aantal personen op die site bovendien hun standpunt hierover beschreven.

De overgrote meerderheid is het oneens met de stelling. Maar liefst 90% van de stemmers is van mening dat de kermis voor de kerkdorpen behouden moet blijven.  De meest voorkomende reactie was dat met name voor de jeugd in de kerkdorpen de plaatselijke kermis meer dan voldoende vertier biedt. Bovendien is een kleine kermis in de directe omgeving veilig en overzichtelijk voor ouders en kinderen, een echt familiegebeuren.  Vrijwel iedere “oneens”-stemmer gaf aan dat een kermis in het dorp de sfeer verhoogt en de leefbaarheid bevordert. Als je de vele reacties leest, valt op dat het dit keer vooral de inwoners van de kerkdorpen zijn die soms onomwonden reageren.  Deze individuele reacties kan iedereen nalezen op de website door op “ archief” de betreffende stelling aan te klikken.

Overigens blijkt daaruit ook dat een aantal personen ten onrechte denkt dat het de gemeente Venray is die de website Burgers van Venray beheert.  

Voor alle duidelijkheid: deze website is opgezet vanuit een particulier initiatief en heeft tot doel de mening van de Venrayse burgers te peilen waar het gaat om zaken die de gemoederen in Venray bezig houden. Het is dus de bedoeling dat de gemeenschap van Venray elke maand de mogelijkheid heeft om een mening te geven over actuele zaken.

De komende maand hebben de burgers van Venray de mogelijkheid zich uit te spreken over de bladkorven en het tuinafval. Elders in dit blad wordt de nieuwe stelling gepubliceerd.

 

 

REACTIES

Bas: oneens

Een kermis is een van de weinige feesten die het hele dorp aanspreken en waar iedereen, jong en oud, van geniet. Bovendien is het eigen dorp iets om trots op te zijn en daarmee moet je ook de dingen die het dorp eigen zijn, zoals een kermis, waarderen en in stand houden.

Geef uw reactie.

van Well: oneens

Een kermis is een dorpsfeest. Dan kunnen de kinderen er ook alleen heen, in Venray niet.

Geef uw reactie.

een meisje uit ysselsteyn: oneens

dat is onzin andere dorpen moeten zeker weten hun eigen kermis hebben! (met name Ysselsteyn!!!)

Geef uw reactie.

Riek: eens

Er is al bijna niets in de kerkdorpen, en als je de kermis ook nog weg haald,moet je met kinderen naar de dure kermis in venray.

Geef uw reactie.

CCD: oneens

De kleine dorpskernen moeten leefbaar genoeg blijven, kermis is één van die evenementen waar jong en oud samenkomen

Geef uw reactie.

Joos Hendriks nu in MA USA: oneens

Kermis is afgeleid van "kerkmis" de RK Mis, gevierd voor de verjaardag van de RK kerk. NL houdt van verjaardagen. Waarom dan deze afschaffen? Men weet de geschiedenis niet? Lijkt me een goed probleem voor Links om dat op te lossen. Zij hebben al zoveel en zolang aan Onderwijs gesleuteld!

Geef uw reactie.

Nelly: oneens

Kermis is een van de weinige dingen voor de kinderen in het dorp, laat dat behouden blijven.

Geef uw reactie.

maria: oneens

dorpskermis is goed voor de sfeer in het dorp

Geef uw reactie.

Barry: oneens

elk dorp moet zijn eigen kermis behouden! te grote kermissen zijn niet goed toegankelijk/aantrekkelijk voor de kleinere kinderen. Daarbij brengt een kermis ook sfeer in een dorp.

Geef uw reactie.

Nicole: oneens

In veel dorpen is dit toch het hoogtepunt voor de kinderen.

Geef uw reactie.

Hay: oneens

De kermis in de dorpen verhoogt het gemeenschaps gevoel

Geef uw reactie.

Miranda: oneens

De gemeente haalt alles weg uit de kerkdorpen, denk maar aan de scholen. Alles moet naar Venray. Als ik faciliteiten wil zoals in Venray dan ging ik er wel wonen. Ik kies bewust voor een kerkdorp, ook deze maken de gemeente. Wat betreft de attracties, kermis is voor iedereen jong en oud en als oudere hoef ik niet zonodig misselijk te worden. En kleine kinderen hebben graag overzicht en kunnen niet overal in.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op Miranda : oneens

307 stemmen in totaal. 12 eens stemmers. Is dat 11 % ??????

Geef uw reactie.

diny: oneens

kermis in eigen dorp leeft erg! vooral bij kinderen! Kinderen treffen hun vriendjes en spreken samen af de kermis te bezoeken. Venray is voor kinderen iets extra, te vergelijken als een attractiepark.

Geef uw reactie.

Stefan Kuijpers: oneens

Voor de leefbaarheid en saamhorigheid in de dorpen is o.a. een eigen kermis belangrijk. De faciliteiten in de dorpen worden zeker niet meer, laat dan een jaarlijks feest als de kermis in elk dorp blijven.

Geef uw reactie.

Jakobs: oneens

Ook in de kerkdorpen wordt de kermis intens beleefd. Dit is een deel van samenleving waar mensen elkaar ontmoeten. Juist in deze tijd is dit een goed bindmiddel van de medebewoners.

Geef uw reactie.

Strijbos: oneens

dit ook een traditie en familiegebeuren is

Geef uw reactie.

Stiphout: oneens

Het is toch anders kermis in eigendorp of kermis in venray.. en natuurlijk is kermis in eigendorp veel leuker en gezeliger:)

Geef uw reactie.

van Boekel: oneens

Groot en klein geniet van de kermis en grote en kleine kernen genieten van de kermis.

Geef uw reactie.

Classens.: oneens

Het zorgt voor meer sfeer in het dorp, iedereen is gezellig bij elkaar waardoor het ook weer de leefbaarheid in de samenleving bevorderd. De kermis in ons kleine dorpje is zeker de moeite waard te blijven bestaan!

Geef uw reactie.

anne: oneens

De kermis brengt sfeer in het dorp en houdt het dorp leefbaar! Iedereen kent elkaar. Een kleine kermis wil niet zeggen dat het minder belangrijk of minder gezellig is!

Geef uw reactie.

linda: eens

Er zijn leukere en grotere attracties in venray, ik vind dat er in de dorpen ook wel grotere en leukere attracties mogen staan. En doordat het geld naar de venrayse kermis gaat hebben de dorpen geen geld meer voor leukere en grotere attracties!

Geef uw reactie.

monique jabsseb: oneens

het is groot dorpsfeest die kermis. de jeugd lekker op eigen houtje erop uit, wat als dit niet meer kan? Naar Venray is voor sommige alleen niet te doen en wat kost een dagje venray,se kermis wel niet? Laat ons maar mooi genieten van onze eigen kermis, ook wij als klein dorp hebben daar recht op!!!!!!

Geef uw reactie.

Marly: oneens

Elk dorp moet zijn eigen kermis behouden.Voor de kinderen is dit een geweldige happening. Ze leven hier echt naar toe.Zou de kermis er niet meer zijn hebben zij ook niets meer. Het gaat niet alléén om de horeca.Het kost altijd extra geld,maar niet alleen voor de gemeente. De gemeenschap stopt er zelf ook veel geld in en dit hebben we er graag voor over om dit geweldig feest met jong en oud te mogen vieren. Het is dan ook echt 4 dagen feest,dit mogen ze ons niet afnemen!

Geef uw reactie.

Al: eens

Zal het gevoel van een gemeente zijn versterken

Geef uw reactie.

Stef de Greef: oneens

De site kan wel stiekem hetzelfde systeem als facebook gebruiken kwa posts, dit is een grote overload. Oh en dinsdag mijn iphone patje ;) *stiekem hier reageren*

Geef uw reactie.

Jansen: eens

Blablabla...

Geef uw reactie.

gerda: oneens

ieder dorp heeft zijn gebruiken en rituelen en moet die behouden dus ook de kermis

Geef uw reactie.

geert: oneens

Hiermee kan men de leefbaarheid in ieder kerkdorp behouden. Zo is men vrij om de kermis ook in het eigen dorp te vieren en anders is men dit bijna verplicht om dit in Venray te doen of elders.

Geef uw reactie.

anoniem: oneens

alle 3 de opties kloppen

Geef uw reactie.

anoniem: oneens

leefbaarheid, sfeer, saamhorigheid, samen iets doen.

Geef uw reactie.

eric: oneens

hoezo kosten? tuurlijk kosten de kermissen op de dorpen gemeenschapsgeld, maar volgens mij betalen de mensen uit de dorpen daar ook aan mee. Trouwens, hoe zit het met de kosten van de politiemacht die de "gezellige" venrayse kermis in goede banen moet leiden? ik wil de kosten daarvan alleen wel is afgewogen zien tegen de kosten van de dorpse kermissen. Helaas gaat de discussie tegenwoordig alleen over geld maar doe het dan ook op een eerlijke manier. En dan heb ik het nog niet over al het belachelijk weggegooide gemeenschapsgeld voor bijvoorbeeld het schouwburgplein (natuurlijk niet alleen voor de kermis) , niet dat dat niet mooi is geworden maar daarvoor is er de laatste jaren ook al behoorlijk geld in gepompt, (hoevaak is het de laatste 15 jaar al verbouwd?) terwijl de dorpen het veelal zelf moeten berooien.

Geef uw reactie.

een meisje uit ysselsteyn: oneens reageert op eric : oneens

helemaal mee-eens

Geef uw reactie.

Fam. Wijnhoven: oneens

Het getuigt van behoorlijke arrogantie om met een dergelijke onzin stelling te komen. De mensen achter deze stelling zijn volgens ons nog nooit op een kermis in een van de kerkdorpen geweest. En zijn ze er wel geweest dan hebben ze iets gemist.

Geef uw reactie.

hendriks: oneens

het is en blijft gezellig om in je eigen dorp kermis te vieren ook al is dat vele malen kleiner dan in venray.ik vind dat het behouden moet worden,want in de kerkdorpen is het wel klein maar ook super gezellig moeten we hier dan ook al toezien dat ze dit weghalen net zoals de scholen??? ik vind van niet dus daarom BEHOUD DE KERMIS IN DE KERKDORPEN

Geef uw reactie.

anoniem: oneens

dit hoort bij het dorp

Geef uw reactie.

elles: oneens

Natuurlijk moeten de kerkdorpen gewoon hun tradities blijven behouden en de leuke en gezellig dorps kermis blijven bestaan. Ik begrijp deze discussie niet eens. Het lijkt er tegenwoordig erg vaak op dat men tradities steeds vaker wil schrappen van de kalender?

Geef uw reactie.

Frank: oneens

Dit onzinnige idee wordt aangedragen door mensen die niet weten wat een Dorpskermis betekent, De mensen die niet weten wat de kermis voor een dorpsgemeenschap betekent, dragen zulke onzinnige ideeën aan. Hiermee proberen zij anderen te ontnemen wat ze zelf niet hebben.

Geef uw reactie.

Ger: oneens

De kermis is één grote familiereunie! Daarbij treffen deze families ook weer andere families(lees: oud-inwoners). Dit mag nooit verloren gaan!

Geef uw reactie.

anoniem: oneens

dorpen kunnen ook feest maken, en soms wel beter dan venray!

Geef uw reactie.

Fam. Dinghs: oneens

Kermjs is belagrijk voor de broodnodige ontspanning in deze drukke samenleving. En waarom moet dat weer ten koste gaan van de dorpen? Heeft Venray dan nooit genoeg? Waarom toch moet perse alle leefbaarheid uit de dorpen worden gehaald???

Geef uw reactie.

Ben uit Venray: oneens

De kernis moet in de kerkdorpen blijven omdat dit een sfeermaker is en dat is iets waar toch iedereen na toe leeft

Geef uw reactie.

Leon uut Blitterswik: oneens reageert op Ben uit Venray : oneens

Wie zet dat ik "toch naor Venroy naor de kermis goj" Dit is toch belacheluk vör woorde Diegene die dit idee ien ut leave hebbe geroepe motte mar is komme kieke ien de kerkdörpe hoe gezellig ut is.

Geef uw reactie.

Leon uut Blitterswik: oneens

Komen de dorpsbewoners weer een keer bij elkaar

Geef uw reactie.

josje: oneens

Venrayse kermis is een kermis voor de gehele regio. kermis in een kerkdorp is juist voor de sociale contacten in het dorp zelf. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de ouderen.

Geef uw reactie.

L. Renders: oneens

de gezelligheid en het samen met hele families kermisvieren is een jaarlijks terugkerend feest , vooral voor de kinderen, en niet weg te denken uit een dorp. Men loopt naar de kermis, praat met deze of gene en opgegroeide kinderen zien weer eens oude klasgenoten, kortom: de kermis op de dorpen moet blijven. een punt wat aandacht vraagt zijn de kermisatracties. Een wens voor de toekomst.

Geef uw reactie.

Thiesen Toine: oneens

De kermis in een dorp zorgt voor sfeer, op een andere manier voor onderlinge contacten en draagt zo bij aan de leefbaarheid binnen een dorp. Aangezien er de laatste jaren binnen Blitterswijck al allerlei voorzieningen zijn verdwenen en daarmee ook een stukje leefbaarheid is het belangrijk dat in elk geval niet getornt gaat worden aan de aanwezigheid van de kermis

Geef uw reactie.

Loonen: oneens

De kermis in het dorp moet blijven, want het zorgt voor een goede sfeer. Ook is het een mooie kans voor kroegen en de plaatselijke soos om een mooi programma neer te zetten. De kermis in de dorpen moet blijven.

Geef uw reactie.

theeuwen: oneens

kermis in eigen dorp is belangrijk omdat het de onderlinge saamhorigheid versterkt. voor de kinderen is het veilig kermis vieren in eigen dorp , venray is te massaal , om er alleen op uit te trekken tot een bepaalde leeftijd.

Geef uw reactie.

Thiesen: oneens

Het zal jammer zijn voor de jeugd en voor de leefbaarheid van een dorp. Het maakt me niet zoveel uit of het grote kermis of kleine kermis is. Ik weet alleen waarneer de kermis er is, zijn we altijd heel blij mee met de kermis in ons dorp. Daarom elk dorp moet zijn eigen kermis behouden.

Geef uw reactie.

anoniem: oneens

kermis is zo leuk voor kinderen het moet niet alleen in venray zijn!

Geef uw reactie.

Flinsenberg-Steeghs: oneens

Het is belangrijk om de kermis op de kerkdorpen te laten behouden, voor de verbondenheid van de dorpsgenoten en in het bijzonder voor de jeugd. Ook voor de leefbaarheid van een dorp.

Geef uw reactie.

Gerrit Reintjes: oneens

Een kermis in eigen dorp stumuleert het samenhorigheidsgevoel.

Geef uw reactie.

Petra R.: oneens

Behalve sfeer brengt het inwoners bij elkaar. Wat betreft het aantal attracties...denk dat dit heel persoonlijk is. Niet iedereen houdt van massaal, veel en groot.

Geef uw reactie.

Nelly Oirlo: oneens

Kermissen horen in de dorpen net zoals een eigen basisschool. Dat zorgt voor leefbaarheid en sfeer!

Geef uw reactie.

Blitterswijck: oneens

Kermis bevordert het sociale leven en contacten binnen het dorp. De kermis moet dan ook zeker in de dorpen blijven.

Geef uw reactie.

Jacquo Gerritsen Veulen: oneens

De stelling zou moeten zijn"kermis in de kerkdorpen maakt kermis in Venray mogelijk". Kermis en carnaval vieren leer je op een dorp en als je dan wijs genoeg bent, mag je het gaan leren aan de stadse mede mens. Hoe zou de optocht in Rooy zijn als de dorpen eens thuis bleven? De dorpen zijn de voedingsbodem voor bijna alle activiteiten met succes in Venray het spreekt dus van enige arrogantie te zeggen dat scholen, kermis, carnaval e.d. wel weg kunnen uit de dorpen omdat het in Venray groter is.

Geef uw reactie.

Jessy: oneens

Het is belangrijk dat ieder dorp zijn eigen kermis houdt. Voor de sociale leefbaarheid is het een must! Het is echt iets van het dorp zelf. Het wonen in de dorpen blijft en wordt aantrekkelijker.

Geef uw reactie.

Tiny: oneens

Natúúrlijk moet ieder dorp zijn kermis behouden. Het is een ontmoetingspunt (sociale contacten) van alle dorpelingen en geeft teven sfeer in het dorp

Geef uw reactie.

Elly: oneens

Kermis in kerkdorp moet blijven, net zo belangrijk als alle verenigingen en scholen. Dit bevorderd de leefbaarheid op het dorp.

Geef uw reactie.

Anita Emonts: oneens

De kermis zorgt voor leefbaarheid en saamhorigheid. Een kermis maakt je blij en is ontzettend goed en belangrijk voor je sociale contacten. In Venray is de kermis zo massaal. Op een dorp vier je dit samen met het hele dorp, iedereen kent elkaar en iedereen praat en viert met elkaar. Dorpsfeesten zoals kermis en carnaval blijven dan ook erg belangrijk en mogen net als een bassisschool nooit ontnomen worden uit een dorp!!!

Geef uw reactie.

ramon: oneens

kermis moet in de kerkdorpen blijven net zoals de scholen een dorp met niet vergrijzen en venray hoeft niet alles naar zich toe te trekken er is meer als venray alleen.

Geef uw reactie.

Jan S.: oneens

De kermis, voortgekomen uit de viering van de naamdag van de patroonheilige, is een heel oude traditie, een verworven goed, een sociaal gebeuren, waar ook in kleine dorpen mensen naar toe leven. Het hoort volledig bij de dorpsidentiteit. En als dat gemeenschapsgeld kost, dan is dat niet anders. De leefbaarheid in de dorpen is al meer dan genoeg aangetast. Dus handhaaf de kermis in de dorpen!

Geef uw reactie.

Arnoud: eens

De kwaliteit en omvang van de kermisattracties in de kleine dorpen blijft onder de maat. Dat het een moment is voor (oud)dorpsbewoners om bijeen te komen, wil ik graag geloven, maar dan gaat het meer om het kroeggebeuren dan om iets anders. Daar lijkt het trouwens in Venray ook steeds meer op...Maar een kermis vraagt toch om enige omvang en dat kan in de kerkdorpen niet. Dus opheffen maar.

Geef uw reactie.

Hay: oneens reageert op Arnoud : eens

Kermis is niet alleen het bezoek aan draaimolen of andere atracties. De kermis in een dorp is ook samen feestvieren in het dorpscafé en/of gemeenschapshuis. Goed voor de saamhorigheid, het wij-gevoel. Verdwijnt dit dan gaat dat ten koste van de leefbaarheid in het dorp. Men is minder geneigd zich in te zetten voor de gemeenschap o.a. door vrijwilligerswerk. De kermis is ook een belangrijke bron van inkomsten voor het dorpscafé en gemeenschapshuis. Belangrijke ontmoetingsplaatsen in het dorp.

Geef uw reactie.

petra: oneens

het is een dorpsfeest, dat belangrijk is voor de sfeer en leefbaarheid in een dorp.

Geef uw reactie.

De kermis in Venray-centrum heeft een regionale functie. Met maar liefst 65 attracties is het dit jaar in omvang de grootste kermis die tot nu toe in Venray is georganiseerd. Er zijn zelfs maar liefst 26 attracties aanwezig die nog niet eerder in Venray zijn neergestreken. Kortom, voor Venray en de regio Noord-Limburg is deze kermis uitgegroeid tot......

Lees verder