ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray is landelijk doorgedrongen tot de top drie van gemeenten met de meeste fietsendiefstallen.

woensdag, 30 juni 2010 17:00 Venray is landelijk doorgedrongen tot de top drie van gemeenten met de meeste fietsendiefstallen.

Venray is landelijk doorgedrongen tot de top drie van gemeenten met de meeste fietsendiefstallen. “Tot mijn grote schande jatten ze in Venray nog meer fietsen dan in Utrecht”, zei burgemeester Waals maandag in de commissie Stedelijk Beheer.

Waals wilde niet zeggen om hoeveel fietsen het jaarlijks gaat. Het zijn er vele honderden. “En ze zijn ook nog eens van prima kwaliteit. Het zijn gloednieuwe fietsen die zo uit de winkel komen die worden gejat. Ook elektrische fietsen van een hoge waarde worden steeds vaker gestolen. Terwijl het in Utrecht vooral om studentenfietsen gaat zonder voor- of achterlicht.”

Waals zei zich er als burgemeester voor te schamen dat Venray zelfs een grote stad als Utrecht nu op de ranglijst is gepasseerd. Volgens hem gaat het om criminele organisaties. “Hier is geen kruid tegen gewassen. Het enige wat we kunnen is er een georganiseerde opsporing tegenover  zetten. En dat gaan we ook doen.” De politie komt samen met een ambtelijke stuurgroep met een plan van aanpak. “Het doel is het aantal diefstallen zo snel mogelijk terug te brengen tot maximaal tweehonderd per jaar.”

De opsporingsorganisatie richt zich niet alleen op de dieven, maar ook op de helers en de opdrachtgevers die achter het criminele netwerk zitten. Volgens Waals zijn er geen bepaalde locaties, zoals bij horecazaken, waar de meeste fietsen worden gestolen. “Nee, het gebeurt overal. De fietsen verdwijnen uit huizen, uit schuren en uit allerlei stallingen. Zelfs hier voor het gemeentehuis staan ze nog niet veilig.”