ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Vanaf 1 januari 2010 is het verboden fietsen neer te zetten op onder meer de Grote Markt en in de Grotestraat.

woensdag, 30 juni 2010 13:00 Vanaf 1 januari 2010 is het verboden fietsen neer te zetten op onder meer de Grote Markt en in de Grotestraat.

Afgelopen maandag is de gemeente een publieksvriendelijke actie gestart tegen geparkeerde fietsen in het hart van het winkelcentrum. Vanaf 1 januari 2010 is het verboden fietsen neer te zetten op onder meer de Grote Markt en in de Grotestraat. Er zijn enkele rode en groene fietsen geplaatst om aan te geven waar wel en waar niet geparkeerd mag worden.

Over een paar maanden komen er hardere acties, zegt wethouder Van der Broeck. “Vanaf halverwege dit jaar gaan we de foutief parkeerde fietsen daadwerkelijk wegslepen. Tegen betaling van een boete, denk aan zo’n 50 euro, kan de eigenaar zijn fiets weer terugkrijgen.” Van der Broeck hielp maandagmiddag in de Grotestraat mee om zadelhoesjes uit de delen. Eigenaren van foutief geparkeerde fietsen troffen een rood hoesje aan met de tekst ‘ik sta fout’  Fietsen die wel op de juiste plek in de rekken stonden, kregen een groen hoesje met ‘ik sta goed’. Daarnaast zijn er posters verspreid, die zijn opgehangen op de ruiten van de etalages. De publieksvriendelijke acties zijn bedoeld om de bezoekers bewust te maken dat het kernwinkelgebied voortaan fietsvrij moet blijven. “De meeste mensen die ik sprak, wisten het ook wel”, zegt Van der Broeck. “Het is vaak een kwestie van gemak. Met deze actie laten we de mensen alvast wennen aan het idee dat het niet meer mag.”

Waarom er ruim twee maanden na de invoering van de maatregel pas een actie volgt, heeft te maken met de komst van voldoende fietsenstallingen. Deze week wordt gewerkt aan een bewaakte stalling (55 fietsen) in winkelcentrum De Bleek, vlak bij supermarkt EmTé. Volgende week komt er op het binnenterrein van het postkantoor in de Poststraat  – eveneens bewaakt – een plek voor 150 fietsen. “Daarmee komen we in totaal op twaalfhonderd fietsenrekken. In 2007 waren het er nog slechts zevenhonderd.” De onbewaakte fietsenrekken staan in de Hofstraat, Grotestraat, Poststraat, bij het busstation, in de Leeuwstraat en op het Schouwburgplein. Van der Broeck wil ook nog wel even uitleggen waarom de fietsen voortaan uit het centrum worden geweerd. “Het heeft meerdere redenen”, aldus de wethouder. “Het ziet gewoon niet mooi uit, het oogt rommelig en het is ongezellig. De mensen zijn gewend de fiets mee te nemen tot aan de ingang van de winkel. De ondernemers zijn niet blij met fietsen voor hun etalages, waardoor de bezoekers moeten omlopen. Bovendien is het voor mindervalide mensen niet prettig als de toegang wordt belemmerd. Ze moeten hun rolstoel of scootmobiel vaak verder wegzetten vanwege de vele fietsen. Dit is de omgekeerde wereld.”

Ouderen of mensen die slechter ter been zijn, kunnen hun fiets juist hard nodig hebben om hun boodschappen te vervoeren. Voor hen is het geen optie om zonder fiets met (zware) tassen het stuk te lopen tussen de fietsenrekken en de winkel. Van der Broeck wil voor hen een uitzondering maken, de politiek heeft hierop ook aangedrongen. “Voor deze groep gaan we maatwerk leveren. Mensen die aantoonbaar hun fiets aan de hand nodig hebben, kunnen zich melden op het gemeentehuis. Dan krijgen ze een plaatje of een sticker op hun fiets.”  De wethouder wil geen datum noemen waarop de harde acties ingaan. “Nee, voor de bewustwording gaan we nog even publieksvriendelijk door. Niemand is ermee gebaat dat het centrum vol staat met fietsen. De strafmaatregelen hopen we straks zo min mogelijk toe te passen. En als je fiets plotseling is verdwenen, dan is ie of gestolen of wij hebben hem opgehaald.”