ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Meevaller van een miljoen euro

donderdag, 03 juni 2010 17:40 Meevaller van een miljoen euro

De jaarrekening van 2009 levert de gemeente Venray een onverwachte meevaller van een miljoen euro op. Er was rekening gehouden met een voordelig resultaat van zeven ton. Uiteindelijk blijkt het overschot bijna 1,8 miljoen euro te bedragen. Dit wordt vooral veroorzaakt door enkele incidentele meevallers.

Het college van B en W haast zich te zeggen dat de financiële meevaller geen gevolgen heeft voor de bezuinigingsoperatie die onlangs is aangekondigd. Want er is zwaar weer op komst voor de gemeenten. In 2009 heeft Venray nog weinig last gehad van de economische crisis. Dit komt doordat de rijksoverheid juist heeft gekozen voor extra investeringen in crisistijd. Daardoor is het overheidstekort flink opgelopen, waardoor de geldkraan naar de gemeenten de komende jaren deels wordt dichtgedraaid. Venray houdt rekening met een rijkskorting van 10 procent (4 miljoen euro), maar dit kan ook oplopen tot het dubbele. Van het overschot van 1.773.000 euro wordt 610.000 euro doorgeschoven naar 2010. Dit is geld voor projecten die vorig jaar niet zijn afgerond. Het restant van 1.163.000 euro gaat voor de helft naar de reserve voor de verbouwing van het gemeentehuis. Dit is de laatste jaren gebruikelijk. De overige 581.600 euro vloeit naar de algemene reserve. Het overschot in 2008 bedroeg nog 549.000 euro. In de drie jaren daarvoor schommelde de ‘winst’ telkens rond de 2 miljoen euro. Daardoor heeft de gemeente de reserves flink kunnen aanvullen. Er is zo ook een goede financiële basis gelegd voor de renovatie van het gemeentehuis.

In 2009 is er veel geïnvesteerd. De nieuwe sporthal is gebouwd, de parkeergarage in de Gouden Leeuw is geopend, diverse wegen zijn heringericht (Westsingel, Kennedybuurt) en er is flink doorgewerkt aan het project Centrum op de schop. Daardoor is het stuwmeer aan investeringen fors gedaald: van 16,2 naar 9,8 miljoen euro. Op 18 november zijn er vervroegde gemeenteraadsverkiezingen geweest, vooruitlopend op de herindeling per 1 januari 2010. De gemeente is uitgebreid met Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum. Er zijn vorig jaar 170 huizen gebouwd, waarvan 49 huurwoningen. Dat zijn er meer dan in de afgelopen jaren. De meeste woningen zijn opgeleverd in Brabander (78) en in de Gouden Leeuw (41).   Ook financieel is 2009 een goed jaar geweest voor Venray. De reserves zijn met liefst 19,4 miljoen euro gegroeid. Het leeuwendeel komt door de verkoopopbrengst van de aandelen van Essent. Daardoor kon 17,6 miljoen euro in de algemene reserve worden gestort. Het bedrag is belegd in obligatieleningen, waarvan de rente-inkomsten het gemis aan dividend compenseren.  Door de aandelenverkoop loopt de gemeente een jaarlijks dividend van negen ton mis.

Projectontwikkelaar 3W Vastgoed/ING heeft alvast 600.000 euro betaald voor de 124 particuliere plaatsen in de parkeerkelder in de Gouden Leeuw. Op dit bedrag is niet geteld. Een andere grote meevaller komt uit het BWS (Besluit Woninggebonden Subsidies). Het Rijk heeft deze regeling vorig jaar beëindigd en de afkoop levert Venray ineens 460.000 euro op. Met deze twee posten is het overschot al grotendeels verklaard. Daarnaast zijn er enkele kleinere mee- en tegenvallers. Zo is het aantal mensen in de WWB (bijstand) behoorlijk gestegen, van 567 naar 646. Dit betekent een extra kostenpost van 180.000 euro.  Er zijn minder storingen aan de riolering geweest, waardoor de onderhoudskosten 240.000 euro lager uitvallen. Werkzaamheden aan bomen en openbaar groen zijn voor 165.000 euro niet uitgevoerd. Dit bedrag zit in de eerder vermelde 610.000 euro voor doorgeschoven projecten. Door de malaise in de bouw heeft de gemeente 105.000 euro minder bouwleges ontvangen dan verwacht.

Het risicovolle Grondbedrijf laat een wisselend beeld zien. Enerzijds is er veel grond verkocht en het jaarresultaat bedraagt 1,5 miljoen euro. Vorig jaar is 17,75 hectare industriegrond verkocht, voornamelijk op bedrijventerrein De Blakt. In 2008 werd 5,3 hectare uitgegeven. Anderzijds leidt uitstel van bouwprojecten tot hogere rentelasten waardoor de opbrengsten onder druk komen te staan. De verwachte resultaten van alle grondexploitaties samen zijn met 1 miljoen euro naar beneden bijgesteld, van 16 naar 15 miljoen euro. Het college heeft de jaarlijkse afdracht van 600.000 euro van het Grondbedrijf aan de algemene reserve in 2009 afgeblazen. Het jaarresultaat was anders nog hoger uitgevallen en bovendien zou de risicoreserve van het Grondbedrijf dan onder het vereiste niveau zijn gezakt.