ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Energieneutrale gebouwen maken zonneparken overbodig.

Wij adviseren de bij deze stelling behorende artikelen voorafgaand aan het bepalen van uw keuze te lezen. Deze begeleidende artikelen zijn hiernaast of op kleinere apparaten onder de reeds geplaatste reacties opgenomen.

U kunt stemmen tot en met maandag, 29 november -0001

EENS ONEENS
woensdag, 16 oktober 2019 20:32 Energieneutrale gebouwen maken zonneparken overbodig.

Is er een alternatief voor zonneparken ?

Momenteel staat het aanleggen van zonneparken in de gemeente Venray ter discussie.
Er bestaat weerstand vanuit Smakt waar zowel Kronos-Solar als Tomorrow Energy een zonnepark willen aanleggen aan weerszijden van de A73.
Ook Solarcentury uit Helmond heeft plannen om in Leunen een zonnepark van maar liefst 25 hectare te realiseren.

Waarom zijn zonneparken actueel ?
Vanwege de zogenoemde energietransitie moeten we van de overheid ons toekomstig energiegebruik drastisch gaan verminderen.
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 29 oktober het KODE aangenomen.
Dit is het Kader voor Opwekking van Duurzame Energie in Venray. Daarin wordt aandacht besteed aan zowel zonne- als wind-energie om te voorzien in onze toekomstige behoefte.
Voor situering van grote windmolens lijkt Venray echter niet de meest geschikte omgeving.
Daartoe lijkt het geplande windmolenpark op de Noordzee meer voor de hand te liggen.

Zonnepanelen op daken van woningen komen steeds meer voor. Daar schrikken we al lang niet meer van. Met het terug leveren van elektra aan de energieleverancier blijkt de investering op redelijk korte termijn rendabel voor de bewoner. De opgewekte elektriciteit kan voorlopig nog gesaldeerd worden met het totale elektriciteitsgebruik in de woning.

Ook op de meestal omvangrijke daken van bedrijfspanden kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Harry Maessen neemt daarbij het voortouw en wil met de huurders van zijn panden overleggen om op 150.000 m2 bestaand dakvlak zonnepanelen aan te brengen.
Kortom, met zonnepanelen kan in Venray worden voldaan aan de uitgangspunten van KODE om duurzame energie op te wekken. Er kan op grote schaal elektriciteit worden opgewekt.

Maar wat kan er meer dan zonnepanelen op onze woningen ?
Door het treffen van extra voorzieningen in de woning kan immers ook energiebesparing worden bereikt. Dat kan zelfs zodanig worden gerealiseerd dat de woning energieneutraal genoemd kan worden. De hele energiebehoefte van de woning wordt dan door eigen opwekking verzorgd. Gevel- en dakisolatie, speciaal isolatieglas, zonnepanelen, elektrische warmtepompen voor verwarming zijn daarbij essentieel. Over de kosten ervan en de mogelijke overheidssubsidies wordt vooralsnog helaas nog niet veel gepubliceerd.

Wat vinden de inwoners van Venray van deze energietransitie.
Om die reden wil de stichting Burgers van Venray in de maand november hierover een stelling voorleggen aan de inwoners van Venray. Kunnen we ons niet beter concentreren op het verlagen van het energiegebruik in de woning ?
De stelling is : Energieneutrale gebouwen maken zonneparken overbodig.
Tot begin december kunt u uw standpunt hierover kenbaar maken op deze website. Bovendien wordt u de mogelijkheid geboden om hierop uw eigen mening over deze materie te plaatsen.

REACTIES

Onze woning energieneutraal of liever zonneparken ?

De initiatiefnemers van zonneparken ruiken volop kansen in Venray.
Er zijn inmiddels meerdere bedrijven die een zonnepark in Venray willen gaan exploiteren.
Wat begon in Smakt waar Kronos Solar (25 ha) en Tomorrow Energy (39 ha) plannen presenteerden,......

Lees verder