ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Heeft schouwburg kleine theaterzaal wel nodig ?

woensdag, 02 september 2015 14:12 Heeft schouwburg kleine theaterzaal wel nodig ?

De uitbreiding van de schouwburg met een kleine zaal.

Eind juni heeft de gemeenteraad van Venray de verbouwing van de schouwburg goedgekeurd. De plannen omvatten onder meer de uitbreiding met een extra kleine zaal en bijbehorende foyer.
Vooral de extra zaal heeft bij menigeen in Venray de wenkbrauwen doen fronsen.
De bezoekersaantallen in de schouwburg vertonen immers al jaren een afname.
In januari 2011 werd op de website Burgers van Venray al een stelling over de schouwburg gepresenteerd : “Venray kan niet zonder schouwburg”.
Uit de toenmalige reacties - 87 % was het eens met die stelling - blijkt dat de schouwburg in Venray wel degelijk bestaansrecht heeft.

Naar de oorzaak van teruglopende bezoekersaantallen kan slechts worden gegist, waarbij mogelijk het grote aanbod van TV-programma’s een rol speelt.
Ook de jongeren hebben waarschijnlijk andere interesses dan een schouwburgbezoek.
Het bestuur van de schouwburg wil nu het roer omgooien door de schouwburg te gaan verbouwen. Men verwacht door het toevoegen van een kleine zaal, naast het gebruik van de huidige grote zaal, juist meer bezoekers aan te trekken.

De onafhankelijke groep personen die de website Burgers van Venray verzorgt, wil gedurende de maand september de mening van de Venrayse bevolking peilen hoe men over die verbouwing denkt.
De stelling luidt : Een kleine zaal in de schouwburg zorgt voor meer bezoekers.
U wordt uitgenodigd om op deze website aan te geven of u het eens dan wel oneens bent met deze stelling. Bovendien kunt u uw eigen mening hierover vermelden.


 

REACTIES

Martien: oneens

Ik heb nog niet vaak een bedrijfsplan gezien, wat zo slecht in elkaar steekt. Er worden verwachte opbrengsten gecalculeerd die nergens op gebaseerd zijn en in mijn ogen zeer onrealistisch. Volgens mij kan Venray dit geld wel beter besteden. Ik ben in elk geval niet bereid om weer een verhoging van de WOZ te accepteren, want dit plan zal dit wel tot gevolg hebben. Waardeloos.....

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op Martien : oneens

Investering bijna 6 miljoen. Dat zijn harde pegels. Begroting prognose tot 2019/2020: compleet natte vinger werk ! Meeropbrengst kleine zaal nog geen € 50.000,=. Dankzij gewenste forse verhoging "huur horeca" en geschatte verdubbeling van sponsorinkomsten minimaal positief resultaat. "God zegene de greep beleid".

Geef uw reactie.

Patrick Lenssen: eens

Als architect zie ik uiteraard graag dat er gebouwd wordt maar ik denk dat er ook andere, misschien wel minder ingrijpende financiele strategieen te verzinnen zijn om de schouwburg weer nieuw leven in te blazen.Tijdelijke bouwkundige aanpassingen die men in fasen kan aanpassen cq verbeteren om te bezien hoe nieuwe invullingen draaien en op basis daarvan verder ontwikkelen. misschien is er wel een gulden middenweg te verkennen waar meer kansen uit kunnen komen.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op Patrick Lenssen : eens

dus ONEENS met HUIDIGE dure verbouwing/uitbreiding ? Geef een slimmere (en - veel - goedkopere ?)oplossing !

Geef uw reactie.

H Deegens: eens

Ruimte voor aankomend regionaal talent

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op H Deegens : eens

en dat brengt zoveel extra geld op dat de investering en de extra exploitatiekosten worden gedekt ? Wil dan de financiële onderbouwing wel eens in het openbaar toegelicht zien !

Geef uw reactie.

Jos: eens

Ruimte voor kleinere voorstellingen én het Venrayse verenigingsleven. Ruimte voor aankomend (regionaal) talent, stand-up comedians, lokale muziekbands,..... Daar is de grote zaal niet geschikt voor.

Geef uw reactie.

Cees van Elswijk: oneens

Als het bestuur daar van is overtuigd dan kunnen zij toch zelf het geld voor die verbouwing oplepelen! Ze gaan er dan grote winst mee maken. Maar nu is het lekker makkelijk, want de belastingbetaler, wij allemaal dus in Venray, mogen het betalen en dat er meer bezoekers zullen komen is koffiedik kijken.

Geef uw reactie.

jan: eens

Even ter vergelijking. De bioscoop had vroeger 1 zaal. Sinds geruime tijd heeft onze bioscoop 4 bioscoopzalen , grote en kleine. Als vandaag de dag, de bioscoop nog 1 zaal zou hebben, waren ze allang failliet geweest... Dit geldt dus ook voor de schouwburg. Dus.... Doen.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op jan : eens

vooropgesteld: de bioscoop heeft verbouwing zelf betaald en niet met 6 miljoen gemeenschapsgeld. Bediening meerdere zalen met minimaal personeel ! In meerdere zalen vaak minimaal aantal bezoekers. M.i. onjuiste vergelijking.

Geef uw reactie.

Sip: oneens

Er zijn in Venray best mogelijkheden voor kleinere produktie/optredens. Voorbeelden zijn Schouwburg St Anna (Vincent van Gogh), hadden we al veel eerder moeten gaan gebruiken. Maar ook een betere inrichting van de foyer in de bestaande schouwburg kan als kleinere zaal fungeren; of de "grote zaal" kleiner maken met handige schuifmogelijkheden e.d.

Geef uw reactie.

Ida: oneens

Eerst maar eens zorgen voor goedlopende voorstellingen.

Geef uw reactie.

Hans : oneens

Eerst deskundige met verstand van zaken aan het roer laten zitten. En de nu tijdelijke eindelijk eens vervangen door echte. Dat zal een duidelijke vooruitgang zijn voor alle partijen.

Geef uw reactie.

Piet: oneens reageert op Hans : oneens

Helemaal mee eens. Schoenmaker blijf bij je leest. Om nog maar niet te spreken van vriendjes politiek die daar nu plaats vind op dit moment.

Geef uw reactie.

Jeanne: oneens

Een extra kleine zaal lijkt me overbodig. Simpeler en goedkoper lijkt het me, met het oog op de toekomst, om de grote zaal zodanig te verbouwen, dat hij "verkleinbaar" ís door een mobiele wand. Dan kunnen intiemere voorstellingen daar plaats vinden en de grotere publiekstrekkers ( Philharmonie Zuid Nederland, kindervoorstellingen, carnavalsconcerten) in de grote zaal. Voorwaarde is wel dat de akoestiek bij de verbouwing wordt verbeterd.

Geef uw reactie.

Tiny: oneens

Ook de kleinere zaal zal lang niet altijd vol zitten. Op het podium kun je ook een "tijdelijke" kleinere zaal maken. Als ik graag een voorstelling wil zien ga ik daar naar toe, of de zaal vol zit of niet.

Geef uw reactie.

Nellie: oneens

Maak de kaartjes goedkoper, dan komen er meer mensen.

Geef uw reactie.

Louis: oneens

Er zullen alleen maar meer kosten zijn voor de schouwburg. Ook de argumenten om te verbouwen vind ik erg slecht onderbouwd.

Geef uw reactie.

Wil van Tilburg: oneens

De wens is de vader van de gedachte !

Geef uw reactie.

Frans b: oneens

Ik denk niet dat dit gaat bijdragen aan meer bezoekers. Stop met dromen en ga aan de slag met wat we hebben Hoe vaak betaald de bezoekers zijn schouwburgkaartje eigenlijk? Sponsoring door bedrijven, wie betaald uiteindelijk, de burger Gemeentelijke bijdrages en subsidies, wie betaald uiteindelijk, de burger De prijs van het kaartje, natuurlijk, de burger En we gaan gewoon door met luchtkastelen bouwen en de burger opzadelen met de kosten. Wanneer leren we van het verleden.

Geef uw reactie.

P. M. A. Lenards: oneens

Het zal best kunnen dat een kleine zaal een doel vervult , maar voor dat geld?? Zoek eerst een oplossing die vele male goed koper is, Ik heb alles gelezen maar mis een goede onder grond om er ja tegen te zeggen René Lenards

Geef uw reactie.

Toon: eens

Een kleine zaal heeft meer mogelijkheden voor andere en/of goedkopere voorstellingen

Geef uw reactie.

HJME Mathijsen: eens

Flexibiliteit biedt meer mogelijkheden

Geef uw reactie.

Stella: oneens

Het bezoekersaantal loopt al jaren terug dus waarom zou een extra zaal een oplossing kunnen zijn?

Geef uw reactie.

Ger: oneens

Welke voorstellingen zijn daar geschikt voor? Terwijl in de grote zaal altijd nog een afscherming aanwezig is om die kleine voorstellingen daar te laten plaatsvinden. Ik denk dat het weggegooid geld zal worden.

Geef uw reactie.

dr.pretorius: oneens

Daar gaan we weer. Jongens we zijn maar een klein dorp. Niets geleerd van de parkeer garage?

Geef uw reactie.

Wim: oneens

Ik weet niet of er en grondig onderzoek is geweest naar de haalbaarheid van een kleine zaal maar als deze zaal alleen wordt gebruikt om daar te laten spelen als er te weinig publiek is voor de grote zaal, dan ben ik bang dat de grote zaal nog minder gebruikt zal worden. Het bezoekersaantal loopt al schrikbarend terug door het aanbod en de prijzen.

Geef uw reactie.

Piet: oneens

Is er een bestaansrecht onderzoek gedaan? Waarschijnlijk niet, anders was deze stelling overbodig. Begin bij het begin. Haastige spoed is zelden goed.

Geef uw reactie.

Ineke: oneens

Het kost een hoop en eer dat er weer uit is.....Bovendien zijn er al zalen genoeg in Venray. De Bee staat leeg bijvoorbeeld. Het nieuwe MFC heeft ook een kleinere zaal. Gebruik die dan. Investeer liever in het Kunstencentrum d.m.v. pr en reclame. Doen nu de docenten zelf, maar zou veel breder opgepakt kunnen worden

Geef uw reactie.

Frie: oneens

Meer bezoekers zal alleen zijn als er extra voorstellingen zijn anders is het toch alleen maar een verschuiving naar een andere zaal. De investeringen zullen nooit worden terug verdient. Zelfs bij extra voorstellingen is het de vraag of er meer mensen komen. De grens qua theaterbezoeken zal niet meer zo veel gaan oprekken.

Geef uw reactie.

nico: oneens

ten eerste de kosten voor de verbouwing moet weer grotendeels door inwoners opgebracht worden.De enigste wie hier wijzer van worden is de horeca afdeling.Wij zijn geen Venlo die ook een kleine zaal heeft.Maar Venlo is veel groter en heeft meer inwoners dan Venray. Nog steeds hoog in de bol en deze beslissingen kosten de burger heel veel geld.Wachten op de volgende belasting verhoging van de gemeente.Dat hij er gaat komen is zeker

Geef uw reactie.

Ans: eens

Voor voorstellingen waar minder bezoekers komen is het prettiger in een vollere zaal te zitten. Mijn ervaring bij o.a toneelvoorstellingen ; een driekwart gevulde zaal is niet fijn. Door 2 zalen is er meer mogelijk en dus meer bezoekers

Geef uw reactie.

Tiny: oneens

Alweer een verbouwing er komen daardoor echt niet meer mensen naar de schouwburg. De prijzen moeten omlaag van de tickets dan komen er meer mensen naar de schouwburg. Voor de schouwburg weer geld uittrekken voor een verbouwing wat van onze belastingcenten betaald word, Investeer dat geld maar voor de glasvezelkabel daar kunnen meerdere mensen gebruik van maken.

Geef uw reactie.

Riet: oneens

Waarom alweer een GROTE verbouwing, als er een leegloop is? Om te beginnen, moet men iets aan de prijzen doen! Wellicht zal dit, naast een kleine zaal, ook meer publiek trekken. Onder ons zijn genoeg mensen met een uitkering, die ook behoefte hebben om eens naar een Schouwburg te gaan, maar er gewoonweg niet de financiële ruimte voor hebben! Diegene met een redelijk inkomen, kan het zich permitteren om naar een theater of Schouwburg te gaan.

Geef uw reactie.

E.Koenen.: eens

Het zal voor, zowel kleine concerten en regionale toneelverenigingen, muziekgezelschappen, artiesten uit de omgeving enz. ten goede komen. De drempel om de schouwburg te bezoeken zal voor meer mensen toegankelijker worden.

Geef uw reactie.

Pieter: oneens

Er zullen mogelijk wel meer bezoekers komen, maar of dat opweegt tegen de noodzakelijke investeringen?

Geef uw reactie.

Jos: eens

Een kleine zaal geeft meer mogelijkheden voor een gezellig volle zaal. Een goede voorstelling in een half gevulde grote zaal geeft tóch vaak een ontevreden gevoel achteraf en weerhoudt ook mensen terug te komen. Bovendien is de horecawinst erg belangrijk voor een goede exploitatie van de schouwburg. In de kleine zaal is ook bediening onder de voorstelling mogelijk! Zoals op het podium grote zaal al is gebeurd!

Geef uw reactie.

Ine: oneens

Maakt volgens mij geen enkel verschil.

Geef uw reactie.

joos linskens: eens

Er is weinig fysieke ruimte voor kleinere bijeenkomsten en uitvoeringen. Of het een succes wordt is echter sterk afhankelijk van de voorwaarden die gesteld worden voor gebruik.

Geef uw reactie.

Wim: oneens

De kosten van bestuur en onder houd zullen hoger uitkomen dan de opbrengsten, is het niet beter dat men zich meer inzet om de grote zaal altijd vol te krijgen.

Geef uw reactie.

Piet: oneens reageert op Wim : oneens

Helemaal mee eens.

Geef uw reactie.

Tom: oneens

Er zijn meerdere kleine zalen in Venray die daar prima voor geschikt zijn

Geef uw reactie.

beijersbergen van henegouwen: eens

ik hoop dat er dan meer amateur voorstellingen komen en de prijzen wat lager zodat iedereen naar de schouwburg kan.

Geef uw reactie.

Ria: oneens

Als de zaal kleiner is zullen de entreebewijzen duurder moeten worden want een artiest wil toch zijn gage hebben .En terecht natuurlijk.

Geef uw reactie.

Wim: eens

De stelling op zich is moeilijk. Of er meer bezoekers komen hangt ook af van de economische ontwikkelingen in Nederland. Bij een aantrekkende economie zal ook de schouwburg profiteren. Wel worden de exploitatiemogelijkheden van de schouwburg enorm vergroot met een tweede zaal, waardoor er waarschijnlijk ook meer bezoekers komen.

Geef uw reactie.

Peter: oneens

Een kleine zaal op zich zal niet automatisch tot meer bezoekers leiden. Daar hoort ook een vriendelijke prijsstelling, evt technische ondersteuning en gerichte werving/reclame bij. De zaal zal dan ontdekt moeten worden door artiesten en publiek, daarna kan je zeggen, mits het aantal bezoekers van de grote zaal niet af neemt, dat het voor meer bezoekers zorgt.

Geef uw reactie.

Marian: oneens

Nonsens natuurlijk. Er komen niet meer bezoekers. Het lijkt misschien wel zo omdat er dan minder lege plaatsen zijn.

Geef uw reactie.

truce : eens

het zal zeker voor meer bezoekers zorgen, voor bepaalde optredens is de grote zaal niet geschikt voor

Geef uw reactie.

Margo: eens

Niet voor iedere voorstelling is een groot publiek, dus ik juich het toe!

Geef uw reactie.

Harrie Arts: eens

Dat geeft ruimte ook voor intiemere en kleinere voorstellingen voor een beperktere doelgroep. Daar is de grote zaal niet geschikt voor.

Geef uw reactie.

Venraynaren twijfelen over noodzaak van tweede zaal in de schouwburg.

In de maand september stond op de website Burgers van Venray een stelling over de aanstaande verbouwing van de schouwburg.
Het betreft een uitbreiding met een kleine zaal, ook met een aparte foyer.
Men kon bovendien een eigen mening......

Lees verder