ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van de gemeente Venray

dinsdag, 30 augustus 2022 20:20 Het standpunt van de gemeente Venray

De gemeente Venray staat voor een integrale en gerichte aanpak. Toezicht en handhaving zijn daar een onderdeel van. Alleen inzet van handhaving lost een probleem meestal niet op. Het is effectiever om preventief zaken op te pakken, bewoners goed voor te lichten en te stimuleren om elkaar aan te spreken. Uiteindelijk is toezicht en handhaving - en eventueel ook het uitdelen van boetes bij overtredingen - één van de instrumenten. Dat is de laatste optie om tot gewenst gedrag te komen.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar afval dan bieden inwoners dit vaak onjuist aan omdat ze niet over de juiste informatie beschikken. Een afvalcoach kan echt de tijd kan nemen om met inwoners in gesprek te gaan en op positieve wijze tips en uitleg te geven. Anders dan een handhaver kan de afvalcoach met inwoners meekijken wat de belemmeringen zijn om afval op de juiste wijze aan te bieden en hier oplossingen voor bedenken. De zichtbaarheid van de afvalcoach in de wijk draagt bij aan bewustwording. Op deze manier proberen gedrag te veranderen stuit op minder weerstand dan direct handhaven en heeft in andere gemeenten al bewezen effect te hebben.

Dit past ook in de lijn van het samenwerkingsakkoord van het nieuwe college: we zetten in een op preventieve aanpak, want beter voorkomen dan genezen. Wanneer handhaving nodig is, moet dit stevig en consequent gebeuren.

Erik van Daal, wethouder gemeente Venray.