ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Betaald parkeren wordt opnieuw beoordeeld

woensdag, 05 augustus 2015 14:12 Betaald parkeren wordt opnieuw beoordeeld

Enige tijd geleden besloot het college van B&W om het betaald parkeren in Venray volledig af te schaffen. Aanleiding daartoe was de uitdrukkelijke wens van de ondernemers in het centrum om zodoende de omzetdaling en leegstand tegen te gaan. Vanwege de daarop volgende discussie in de gemeenteraad, waarbij enkele politieke partijen een ander standpunt innamen, ontstond er daarna enige misverstanden.
Op grond daarvan wordt in de gemeenteraadsvergadering van september het al dan niet betaald parkeren opnieuw aan de orde gesteld.

Vooruitlopend daarop wil de onafhankelijke groep Venraynaren , die de website Burgers van Venray elke maand van een stelling over een actueel onderwerp voorziet, de mening van de Venrayse burgers peilen over hun standpunt .

De gemeente heeft een extern adviesbureau opdracht gegeven om een aantal scenario’s te vergelijken. Om een goed overwogen oordeel over deze verschillende mogelijkheden te kunnen bepalen, willen we die keuzes hierbij kort noemen.
0.  betaald parkeren handhaven
     Er verandert niets aan de huidige situatie
1.  Het parkeren volledig vrij en onbetaald laten
     Alle slagbomen en parkeerautomaten verdwijnen, ook de parkeerwachters.
2.  Het invoeren van blauwe zones
     Met het gebruik van een parkeerschijf 2, 3 of zelfs 4 uur gratis parkeren.
     In parkeergarage eerste 2 of 3 uren gratis, daarna tarief van bv. € 050 /20 min.
3.  “gratis” betaald parkeren in overleg met de centrum-ondernemers, zoals :
     - gratis op bepaalde locaties op loopafstand bv. Kennedyplein en Hoenderstraat
     - achter slagbomen bv. 2e uur gratis
     - vaste bezoekers speciale korting, bv. de eerste 2 uren gratis
     - stimuleren van het belparkeren.

Bij elk van deze scenario’s hoort een financieel overzicht van kosten. Daarbij speelt natuurlijk ook een rol wat de kosten zijn van slagbomen, parkeerautomaten, de bezettingsgraad, de handhaving met parkeerwachters etc.. Ook de (gewijzigde) inkomsten worden daarbij vergeleken.
Het voert te ver om in dit artikel deze overzichten te vermelden. Op de website Burgers van Venray staat het volledige rapport (20 pagina’s) van het externe adviesbureau, zodat men het daar kan nalezen.
Bij de scenario’s 1,2 en 3 is er, hoe dan ook , sprake van minder parkeeropbrengst voor de gemeente zodat die gederfde inkomsten wellicht uit een ander “potje” moeten worden gecompenseerd.
Om die reden is het interessant wat de mening hierover is van de inwoners van de gehele gemeente Venray, met name de personen die met hun auto willen gaan winkelen. Gedurende de maand augustus kunt u aangeven op deze website of u het eens of oneens bent met de stelling :
Twee uur gratis parkeren zorgt ook voor meer omzet voor de winkels.
Daarnaast kan men op deze site ook een eigen mening hierover vermelden.
Hopelijk kijkt men op het gemeentehuis en bij de plaatselijke politieke partijen met belangstelling naar het resultaat van deze poll.

REACTIES

Gratis parkeren interesseert niet iedereen evenveel.

In de maand augustus hebben de burgers van Venray hun mening kunnen geven op de stelling : Twee uur gratis parkeren zorgt ook voor meer omzet voor de winkels.
Met het formuleren van deze stelling wilde de stuurgroep Burgers van Venray over twee onderwerpen gelijktijdig......

Lees verder