ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Burgemeester Kompier over de campagne "kijk niet weg".

dinsdag, 19 juli 2022 10:35 Burgemeester Kompier over de campagne "kijk niet weg".

De stelling is: Ik kijk niet weg als ik iets verdachts zie.

Het is belangrijk dat we als inwoners van onze prachtige gemeente Venray er samen voor zorgen dat de leefbaarheid goed is én blijft. Ik ben blij om te zien dat in al onze dorpen en wijken er veel mensen zijn die prettig met elkaar samen leven, wonen en werken. Door positief gedrag te vertonen zie je dat de leefbaarheid in een gebied vergroot.

Ik ben het eens met de stelling dat je niet moet wegkijken als je iets verdachts ziet. Ik begrijp dat wegkijken op het eerste oog misschien de makkelijkste keuze lijkt, maar als we allemaal wegkijken dan neemt de verloedering en criminaliteit toe en dus onze leefbaarheid af.

In juni zijn we daarom met zeven andere gemeentes in Noord-Limburg gestart met de campagne ‘Kijk Niet Weg’. We willen het bewustzijn bij inwoners nog meer vergroten.
Die ene kleine tip kan net dat stukje zijn dat de puzzel compleet maakt. Help de politie en gemeente, want wij kunnen het niet alleen.

Als gemeente zijn we, uiteraard in de samenwerking met de politie en andere partners, al veel langer bezig met de onderwerpen veiligheid en ondermijning. Het is ons een doorn in het oog dat criminelen onze wijken en buitengebieden gebruiken voor criminele activiteiten. Denk aan hennepplantages en drugslabs, witwassen van crimineel geld, een garage met gestolen spullen en het dumpen van afvalstoffen in de natuur. Criminelen zetten goedwillende inwoners onder druk en zorgen voor onnodige en onacceptabele risico’s in onze dorpen en wijken. Zo worden bijv. agrarische ondernemers die een loods hebben, benaderd met de vraag of ze deze willen verhuren. Eenmaal ‘ja’ gezegd, wordt het steeds moeilijker om er vanaf te komen.

Ik begrijp dat het lastig kan zijn om signalen te melden en dat u liever niet met naam genoemd wil worden. Daarom is het fijn dat u ook anoniem kunt melden bij Meld Misdaad Anoniem. Zij vragen niet om uw gegevens en zorgen dat u heel gemakkelijk uw vermoedens over criminaliteit kunt delen. Wilt u al dan niet anoniem een melding maken bij de gemeente, dan kunt u dat doen via onze website of sinds kort ook via de app ‘Meld een vermoeden’, te downloaden via de App Store voor iPhone en de Google Play Store voor Android. Vul in de app, als er om een code gevraagd wordt, de code 5800 in. Maak hier vooral gebruik van als u dingen ziet die niet kloppen.

De gemeente voert dus niet alleen de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Dat doen we samen met partners, zoals de politie, Openbaar Ministerie en de belastingdienst. We kunnen echter niet zonder de hulp van onze inwoners. Juist daarom roep ik u op: ‘Kijk niet weg als u iets verdachts ziet, maar bel de politie 0900 8844, Meld Misdaad Anoniem 0800 7000 of maak een melding via de Meld een Vermoeden app.’

Alleen samen houden we Venray leefbaar en veilig. Wilt u meer informatie over de campagne. Bekijk dan www.kijknietweg.eu of volg de campagne via social media.

Leontien (A.M.) Kompier
Burgemeester gemeente Venray