ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

In Venray stikt het van de stikstof

woensdag, 15 juni 2022 09:14 In Venray stikt het van de stikstof

Stikstof maakt ook hier de gemoederen los.

Vanaf het moment dat minister van der Wal de stikstofaanpak van het kabinet bekendmaakte ontstond er een orkaan van protesten in het land.
Het nadelige gevolg voor de natuurgebieden is de reden waarom, na jarenlang rapporten schrijven en discussiëren, eerst nu daadwerkelijk ‘garen op de klos’ moet komen vindt de overheid. Die uitvoeringstaak wordt bij de provincie gelegd die een jaar de tijd krijgt om met gebiedsplannen te komen.
Met name de boeren in de Peel vrezen voor hun toekomst omdat daar de uitstoot van stikstof met zeker 70 % moet dalen. Zoals de boeren nu boeren kan het straks wellicht niet meer op dezelfde manier. Behalve het slechte perspectief voor de boeren komt er begin 2023 ook nog een kabinetsbeleid voor de stikstofuitstoot door verkeer en industrie.
Joop den Uyl zei ooit “het zal nooit meer worden zoals het was” toen het ging over de oliecrisis. Nu zullen de boeren hun onderneming moeten gaan aanpassen met innovaties of mogelijkerwijs zelfs moeten gaan stoppen met boeren.
De stichting Burgers van Venray wil de mening van inwoners van Venray en de kerkdorpen peilen over deze nogal ingewikkelde stikstofproblematiek. Zij nodigt u uit om tot 21 juli uw reactie aan te geven op de stelling:
In Venray stikt het van de stikstof.
Op deze site staat ook informatie van diverse organisaties over stikstof.

REACTIES

A. de Bruijne: eens

EENS

De gemeente Venray heeft een van de allergrootste stikstofproducenten n.l. WALKRO gevestigd in Blitterswijck binnen de gemeentegrenzen.

Geef uw reactie.

Monique: eens

Eens..en waarom? We zitten in de stank en verzuurde grond door teveel varkens en kippen in zo een klein landje.venray stinkt, maar een hoop mensen staan dus achter de boeren. Ik niet. 80 % gaat van deze industries naar het buitenland.opgestapeld kippen en varkens dierenleed en stank, als meer dan de helft ophoudt, hebben we voor ons ruim genoeg.en frisse lucht, en een gezonde grond.

Geef uw reactie.

Robbert: oneens

Totaal oneens. De natuur heeft stikstof nodig, evenals CO2. Zonder dit, groeit er geen boom of struik meer. Deze "Roverheid" maakt meer kapot dan ons lief is. Ze voeren de plannen uit in opdracht van de NWO aka WEF. De politici die NU ons land regeren, weten NIKS over echt regeren. Ze voeren de taken uit die ze krijgen opgelegd, meer niet en het grote deel van ons land tuint er met open ogen in. EEN WIJS MAN ZEI OOIT: NIET IEDEREEN MET OGEN KAN ZIEN. En daar heeft hij gelijk in. Zonder boeren ligt er (bijna) geen enkel product in de schappen van de super of biowinkel. Denk daar maar eens over na. Dus wat willen jullie?? Een eerlijk en democratisch land waar we met zijn allen echt kunnen samenleven vanuit liefde voor elkaar en de natuur, of ga je mee in de idiote plannen van dit ziekelijke kabinet en vind je het oké dat het grootste deel van de boeren hun bestaan zullen moeten opgeven en al hun land wordt afgepakt en volgebouwd gaat worden met woningen en industrie, zodat er nog meer "vluchtelingen" (bergrijp me niet verkeerd, want echte vluchtelingen hebben hulp nodig, maar wel de juiste) onderdak gegeven kan worden en onze eigen kinderen het nakijken hebben op een dak boven hun hoofd. Of moeten ze tot hun 50ste straks thuis blijven wonen bij de ouders??

Geef uw reactie.

Wil: oneens reageert op Robbert : oneens

Volgens mij is Robert : Ziende blind en niet wijs !
80% van de agrarische productie gaat naar het buitenland !
Het afval blijft hier

Geef uw reactie.

Monique: oneens reageert op Robbert : oneens

Lees je goed in robbert. Voordat je met zo een stelling komt.

Geef uw reactie.

H: oneens

Klinklare onzin, ze hebben wel wat beters te doen daar in Den Haag.

Geef uw reactie.

Meggie: oneens

Venray is een van de meest mooie groene gemeenten, dus waar hebben we het over??

Geef uw reactie.

wim: eens

Kijk maar naar de biodiversiteit op de weilanden en in de bossen. Die is grotendeels verdwenen. Alleen maar strakke weilanden zonder kruiden, klaver en andere planten. Dit valt pas goed op als je bijv naar Sauerland gaat. Daar mooie weides met allerhande andere mooie vegetatie en bloemetjes. Hier zie je dat niet meer. Hetzelfde geldt voor heide en bossen.
Dus ja, we hebben een groot stikstofprobleem wat voor een groot deel door de boeren en overheid veroorzaakt is.
In deze gemeente teveel dieren en dus ook stank. Gemeente kan hier dus ook wat aan doen door kritischer naar vergunningen te kijken.
Verder kan meer groen gecreeerd worden op diverse plaatsen in de gemeente.

Geef uw reactie.

Ria Jenneskens : eens

Bv Paardenkop Ysselsteyn geen heide meer te zien. Bramen brandnetels en hoge grassen. Veel te grote concentratie varkens kippen. Stikstof al 40 jaar probleem. Probleem nooit opgelost is door sterke landbouwlobby.Ondertussen helft varkensboeren verdwenen thv grote intensieve bedrijven. Minder dieren goed voor natuur milieu( waterkwaliteit en leefomgeving. Biedt boeren perspectief duurzaam ondernemen. Wordt iedereen beter van. Landbouwgrond bestaat uit mais, raaigras en graszoden. 0 biodiversiteit.

Geef uw reactie.

Antoon: eens

Trots zijn op de boer, menige agrarische verwerker, veevoederindustrie of varkenshandelaar heeft dat op zijn vrachtauto staan. Maar of dat zo oprecht is.
Overwoekering door smelen, dode beken met algen door het overmatige voedsel (stikstofverbindingen), bramen, brandnetels en varens. Venray wemelt ervan. Ammoniaklucht slaat op menige plek in Venray op je adem. De biodiversiteit holt achteruit. Steeds meer kringlopen verdwijnen uit het ecosystem. Plagen nemen toe, want natuurlijke vijanden zijn uitgestorven. Op een gegeven moment halen we een kringloop teveel onderuit (vergelijk het met het een voor een weghalen van de poppetjes uit de toren van Pisa) en het geheel stort in. De mens is zichzelf aan het bedreigen. Tegelijkertijd zien we al 50 jaar lang dat het aantal boeren met iedere 10 jaar met 35% afneemt. Hoezo: ik wil ook nog boer blijven? In het huidige model is dat kansloos. (Vb in 2000: 12000 varkensboeren, nu nog geen 4000)
Over de gevolgen van het huidige model en het leed van de boeren dat het oplevert, daar praten advieskantoren, veevoederfabrikanten, verwerkende industrie niet over, zolang zij maar meer productie kunnen draaien. Ook de agrarische scholen hebben te lang dit 'foute verdienmodel' gepromoot. Ze zeggen wij steunen de boer, maar ondertussen zijn ze enkel bezig met geld verdienen over de rug van de boeren. De bestuurders van die industrieën zaten veelal bij het CDA en VVD. Zogenaamd VOOR de boeren. (sommigen waren zo naief en dachten het nog echt)
De boeren kan en mag je niks verwijten, maar de bestuurders en politici die de afgelopen jaren aan de macht waren, des te meer.
Een agrarische transitie zorgt voor een betere balans en meer kans op het behoud van boeren, dat daar geld en ondersteuning voor komt is nodig. Dat leidt tot beter verdienende boeren, minder stoppers, een betere natuur en weer constructieve verhoudingen op het platteland, waarbij burgers eens oprecht en spontaan trots zijn op de boer.

Geef uw reactie.

Buitenlui: oneens

Opgeblazen en gecreeerd "probleem"

Geef uw reactie.

henk: oneens reageert op Buitenlui : oneens

buiten lui

Geef uw reactie.

66: oneens

66

Geef uw reactie.

Wil: eens

Een duidelijke mening vanuit de oppositie:Geen erkenning van het boerenbedrog dat CDA/VVD kabinetten jarenlang hebben verspreid, waardoor boeren steeds meer in de knel raakten.
Voeg daarbij de Rabo bank e.d. ,de veevoerindustrie, en de zuivel-, slacht industrie daarbij, die doen of hun neus bloed.
Laat die maar bijdragen als veroorzaker van alle ellende voor de boeren en het milieu !

Geef uw reactie.

Wil: eens reageert op Wil : eens

En vergeet de supermarkten niet die hun machtspositie uitbuiten over de rug van de boer en ondertussen mega winsten maken

Geef uw reactie.

Wil: eens reageert op Wil : eens

Hoe zit het met alle geleerden in Wageningen met hun jarenlange adviezen, allemaal productie gericht met boter op het hoofd.
Een echte landbouw universiteit !
Gewoon stoppen met de subsidie !!

Geef uw reactie.

cees: oneens

De meeste mensen weten niet eens wat stikstof is. Hoe kunnen ze dan een antwoord geven over deze vraag.

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op cees : oneens

En het gaat niet om stikstof lucht bestaat uit 76% stikstof dus zonder stikstof zouden we niet kunnen leven , het gaat om stikstofoxide NOx ( Bij hoge temperaturen ontstaan chemische reacties, bijvoorbeeld tussen stikstof (N2) en zuurstof (O2) uit de lucht .De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie.)
Ammoniak NH3, het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van kunstmest, schoonmaakmiddelen en koelmiddel voor grote koelinstallaties. Het is ook aanwezig in mest. Het ontstaat wanneer een dier eiwitten heeft gegeten. dieren van de boeren produceren meer NH3 dus ammoniak .Denk aan mest uit de stallen, mest in de wei, en het gebruik van (kunst)mest op het land
wil je alles erover weten zie https://www.rivm.nl/stikstof/ammoniak en https://www.rivm.nl/stikstof/stikstofoxiden-nox

Geef uw reactie.

Anoniem: oneens

De boeren zijn niet alleen de schuldige kijk ook maar eens naar de bedrijven, auto's vrachtauto's om ons heen

Geef uw reactie.

Marcia: oneens

Het is de vraag of die stikstof uit Venray komt of dat het overwaait van andere gebieden.
De boerenbedrijven zijn niet schuld aan alle stikstof. Het autoverkeer, vliegverkeer en de industrie ( ook vanuit duitsland) zijn hier meer schuld aan, dat zag je in coronatijd toen er bijv bijna geen vliegtuigen vlogen en weinig verkeer op de weg was, toen was de stikstof heel laag. De koeien, varken en kippen waren er gewoon en zo zie je dat zij niet de oorzaak zijn van te hoge stikstof.

Venray is een groene gemeente met veel bomen, dus ik denk dat het uiteindelijk wel meevalt. Plant gewoon, overal waar het kan, nog bomen bij.

Geef uw reactie.

K. Thiel: oneens

Ik ben het niet eens zoals de stelling neergezet wordt. Dat we een luchtkwaliteits probleem hebben dat weten we al jaren maar dat ligt in mijn ogen niet aan de boer want zonder onze boeren zou het nog veel meer zijn. De industrie, de A73 en alle andere zaken zoals bomenkap en er geen terugplaatsen dat is het probleem. Misschien moet de provincie en de gemeente eerst eens kijken wat ze kunnen verbeteren inplaats van de rekening bij de verkeerde partij neerleggen.

Geef uw reactie.

Inge: eens

Venray heeft de meeste varkens en kippen van heel Nederland in de gemeente gehuisvest.
Des te meer dieren, des te meer stikstof.

Geef uw reactie.

cees: oneens reageert op Inge : eens

Verklaar !!!

Geef uw reactie.

Wil: oneens reageert op cees : oneens

Wat dom, begrijpt nu nog steeds niets

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op cees : oneens

En het gaat niet om stikstof lucht bestaat uit 76% stikstof dus zonder stikstof zouden we niet kunnen leven , het gaat om stikstofoxide NOx ( Bij hoge temperaturen ontstaan chemische reacties, bijvoorbeeld tussen stikstof (N2) en zuurstof (O2) uit de lucht .De belangrijkste bronnen van stikstofoxiden zijn het verkeer, energiecentrales en de industrie.)
Ammoniak NH3, het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van kunstmest, schoonmaakmiddelen en koelmiddel voor grote koelinstallaties. Het is ook aanwezig in mest. Het ontstaat wanneer een dier eiwitten heeft gegeten. dieren van de boeren produceren meer NH3 dus ammoniak .Denk aan mest uit de stallen, mest in de wei, en het gebruik van (kunst)mest op het land
wil je alles erover weten zie https://www.rivm.nl/stikstof/ammoniak en https://www.rivm.nl/stikstof/stikstofoxiden-nox

Geef uw reactie.

Marij: eens

Zo ontzettend veel veehouderij in Venray en omstreken zal best voor heel veel stikstof zorgen. Of dat zo schadelijk is als word beweerd kan ik niet beoordelen. Maar minder stallen zullen zeker ook voor schonere lucht minder stank en minder lawaai zorgen. Dus uitbreiding is zeker niet wenselijk.

Geef uw reactie.

René: eens

Het stikt van de stikstof in grote delen van Nederland evenals een hoge concentratie fijnstof en op veel plaatsen een slechte waterkwaliteit. Dit wordt ook gemeten en is terug te zien in diverse gegevensbronnen. het terugdringen van de stikstofuitstoot is al een prioriteit sinds decennia maar de aanpak is inderdaad steeds weer uitgesteld en regels zijn opgerekt zodat de het door kon gaan. Deze regels zijn niet alleen van toepassing in Nederland, België of Duitsland maar in de hele EU. Nederland is met zijn hoge concentratie bevolking en intensief economisch gebruik van de ruimte een van de grootste uitstoters van stikstof per hectare. 40% van de Stikstof (NH3 en NOx) komt uit het buitenland en onze stikstof 'waait' voor een deel naar het buitenland. Een verkleining van de veestapel lijkt een goede richting met minder mais, minder mestverwerking, minder fijnstof, minder migrantenwerkers (en dat betekend ook minder slachterijen, agrarische adviseurs, agrarisch onderhoud en verkoop). Voedselvoorziening is een belangrijke sector maar gezien de hoeveelheid export is dat veel meer dan in Nederland nodig is.
Laten we hopen dat er echt een ommekeer komt met een duidelijk beleid. In andere sectoren bestaan kansen.

ps. Het verwonderd me dat nog steeds vergunningen aangevraagd worden voor uitbreiding en dat deze ook nog goedgekeurd worden die leiden tot vergroting van de veestapel en schaalgrootte. Dit lijkt een half doordacht beleid.

Geef uw reactie.

R: oneens

Venray grenst vlak aan Duitsland. In Nederland doen we al zoveel mogelijk om stikstof tegen te gaan, maar dit helpt niet als het van buurlanden uit over komt waaien. Ik hoor bijna nooit iets wat de andere landen in Europa hier tegen doen. De rest van Europa mag ook wel meer actie voeren hiertegen aangezien Nederland een klein, meer dan overbevolkt kikkerlandje is vergeleken met de rest. Ook helpt het niet dat de overheid het stikstof terug wil dringen door minder vliegtuigen te laten vliegen, benzine omhoog gooit, maar dan wel willen zorgen dat de boeren gedwongen moeten stoppen en hun stuk land en thuis op moeten geven om huizen en flats te bouwen wat weer zorgt voor minder natuur. Nederland doet genoeg.

Geef uw reactie.

Wil: oneens reageert op R : oneens

Komt overwaaien met westenwind ???

Geef uw reactie.

Bart: eens

Helaas moet er nu hard worden ingegrepen terwijl dit probleem al decennia bekend is. Partijen als VVD, CDA en LTO hebben de regels elke keer weer zover mogelijk opgerekt, zogenaamd in belang van de boeren. In werkelijkheid vooral in het belang van bedrijven die aan de boeren verdienen. Dat maakt het zo zuur nu voor de boeren.

Boeren moeten weer de ruimte krijgen om gewoon te kunnen boeren zonder afhankelijk te zijn van banken, melkfabrieken, voederbedrijven etc. Dit alles in in proportie met de omgeving. De overheid moet dit perspectief wel bieden, en snel.

Voor de boeren die zeggen: no farmers no food. Klopt, maar wat we nu doen is niet in proportie. We produceren zoveel melk in Europa dat we het zelf niet op kunnen. Dit exporteren we dan als bijna gratis melkpoeder naar Afrika. De lokale boeren daar kunnen daar niet tegenop en gaan failliet. Hetzelfde met kippenvlees. En let wel, we produceren dit alles met subsidie uit de EU. En alle ellende van de uitwerpselen (ammoniak, nitraten, etc) van deze export blijft in Nederland achter. Iedereen kan zien dat dit geen houdbaar systeem is.

Geef uw reactie.

Uw naam *: oneens

.

Geef uw reactie.

p dijkmans: eens

zeker niet waar

Geef uw reactie.

Henri : oneens

Als de wetenschap al aantoont dat de modellering van het RIVM niet correct zijn en dezelfde wetenschappers duidelijk zijn over dat er op het klimaat geen thermostaatknop zit, ben ik het oneens met de retoriek dat in Venray te veel stikstof aanwezig is!!
Dat we allemaal samen zuinig moeten omgaan met onze leefomgeving ben ik 100% voorstander, maar Nederland wordt geregeerd door een onbetrouwbare overheid met een verkeerde agenda!! Waar zijn deze idiote problemen bij onze buurlanden!? Het houdt toch niet op bij een landgrens!?
Het wordt eerst eens tijd voor een betrouwbare overheid en meer duidelijkheid hoe de rest van de EU of de wereld samen een milieu en klimaat vraagstukken aanpakken, alvorens wij als een van de kleinste landen ter wereld denken dit vraagstuk op te lossen!!!

Geef uw reactie.

Bart: oneens reageert op Henri : oneens

België heeft hetzelfde probleem, ook een intensieve veeteelt in een dichtbevolkt gebied. Duitsland in mindere mate omdat dat land dunner bevolkt is én een minder intensieve veeteelt kent, maar ook Duitsland moet maatregelen nemen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.

Geef uw reactie.

j: oneens

Ga eens serieus meten en waarom is het probleem alleen in Nederland. Belgie en Duitsland dan?

Geef uw reactie.

Bart: oneens reageert op j : oneens

Zie hierboven, daar speelt dezelfde problematiek. Ook in België wordt hard ingegrepen.

Geef uw reactie.

Pieter: eens

Er is veel te veel stikstof. De natuur lijdt daar ernstig onder. Grasfalt is niet biodivers.

Geef uw reactie.

cees: oneens reageert op Pieter : eens

En zeg eens Pieter, hoeveel stikstof is er dan als u zo stellig bent met te schrijven veel te veel. Ben ook benieuwd hoe u dit dan zou meten?

Geef uw reactie.

Dennis: oneens

Er is geen stikstof probleem. Het is een gecreerd probleem net zoals vele klimaatwaanzin.

Dat een duurzame blik op het leven, de kwaliteit en houdbaarheid van onze planeet verlengd, dat is een gegeven en wat mij betreft altijd een goede visie.

Maar wat er nu in de wereld gebeurt, vooral in Nederland, lijkt in vele gevallen op greenwashing. Het 'stikt' van de duurzaamheidsacties terwijl velen daarvan ogenschijnlijk duurzaam zijn. Als je bij ieder initiatief verder gaat graven dan zul je al snel merken dat je er bedrogen uitkomt.

Zonnepanelen, elektrische auto's, eenmaal opgeleverd en gebruiksklaar zijn deze alternatieven duurzaam ten opzichte van de huidige. Maar het gehele fabricageproces vooraf is in de meeste gevallen nog schadelijker voor mens, milieu en dier.

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op Dennis : oneens

overbevolking van de mens in de wereld daar moet wat aan gedaan worden

Geef uw reactie.

onyva: eens

Dat het roer om moet is duidelijk. Het is verstikkend slecht gesteld met ons klimaat. Er moeten grenzen komen aan de groei. Het drama wat de boeren nu treft werd ingezet met de ruilverkaveling in de jaren 50-60. Waarbij Mansholt de deur naar schaalvergroting wagenwijd openzette. Melkplassen, graanbergen en de verwoesting van het landschap was compleet. De boer moest van zijn gemengde bedrijf naar het moderne ondernemerschap. Genoeg was niet meer genoeg. Export werd de nieuwe rijkdom van Nederland. Ik kom zelf uit een klein boerendorp. Heb destijds als kind boeren zien huilen bij het verlies van hun land. Is er een weg terug? Ja. Boer en industrie. Zoals het nu is kan niet meer dat is duidelijk, maar als we allemaal de lasten delen, in ruil voor een schone omgeving kunnen we terug naar de kringloop-economie. De boer moet niet weg maar geholpen worden bij het herinrichten van zijn bedrijf.

Geef uw reactie.

Ine Hendrix: eens

Als ik een stuk wil fietsen dan niet richting Veulen Heide of Leunen, laat staan Ysselsteyn, dan ben ik inde avond zo benauwd en moet extra puffen met een ontstekings remmer. Vlak zeker niet de industrie uit, goed voorbeeld is de houtvezel fabriek Spurkt. Vrachtverkeer toename Nieuwe Overloonse weg en Beekbergen. Rally,s van oude auto’s en die vele motoren. En als grote klapper de toekomst vliegveld Vredepeel. Hebben wij dan toch jaren geleden de verkeerde keuze gemaakt om in Venray onze oude dag te slijten??? Oh ja die stink fabriek Walkro in Blitterswijk en zo staan er nog wel een paar. En alle pallet kachels en hout gestookte haarden.

Geef uw reactie.

Buitenlui: oneens reageert op Ine Hendrix : eens

Snel terug gaan naar waar u vanaf kwam zou ik zeggen. Bizar dat zoveel mensen vanuit de overbevolkte, stinkende steden de laatste jaren naar het platteland trekken en dan beginnen te klagen.

Geef uw reactie.

BKM: eens

Het stinkt overal en het buitengebied is niet meer leefbaar

Geef uw reactie.

Aafke kalse: eens

Ik merk dagelijks aan de waas van fijnstof op.mijn kast in de kamer hoe intensief de veehouderij in mijn omgeving is. En dat adem je dan in. Zo erg.

Geef uw reactie.

Anoniem: eens

Stikstofuitstoot verminderen en kansen bieden aan boeren in de tijd van transitie. Oekraïne in oorlog betekent honger omdat er geen graan is. Met een kleinere veestapel kan Nederland zelf meer graan produceren

Geef uw reactie.

Dirk: oneens

Er wordt te weinig gekeken naar de industrie en uitstoot vlak over de grens.De fijnstof (vaak over langere afstand)komt ook van daar naar hier.Verder is Nederland klein met een hoge bevolkingsdichtheid dit zou betekenen dat we hier ook aan zouden moeten werken en maatregelen moeten treffen.Met Max.inwoners.Korte afstanden naar je werk.Voedselvoorziening van eigen regio.

Geef uw reactie.

.: eens

.

Geef uw reactie.

Jort: oneens

Er wordt wel gezegd dat er te veel stikstof is maar ze moeten maar eerst gaan meten en met feiten komen en niet dat het allemaal gebaseerd is op modellen.

NO FARMERS NO FOOD

Geef uw reactie.

Willem: eens reageert op Jort : oneens

Ik meet mijn grondwater.
Het nitraatgehalte is ver voorbij een gezonde grens.
De uitstoot zorgt voor een enorme achteruitgang van de natuur om ons heen en ook in de natuurgebieden.
De insectenstand loopt daardoor terug. Dat is buitengewoon zorgelijk.

Die farmers zorgen inderdaad voor ons voedsel. Helemaal goed. Maar waarom moet dat dan steeds varkensvlees zijn?

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Veel te veel intensieve veeteelt op die paar vierkante meter in Nederland. Als we nu eens zouden produceren wat ook lokaal gebruikt kan worden (en daar een eerlijke prijs voor geven) en niet alles willen exporteren.....

Geef uw reactie.

Jessica: eens reageert op Uw naam * : eens

Dat zou inderdaad mooi zijn. Maar niet realistisch. Het merendeel van de mensen blijft het goedkoopste stukje vlees kopen. En supermarkten importeren het vlees uit het buitenland. Dus dan blijven er maar een paar boeren over in Nederland.

Geef uw reactie.

maria: oneens

Vind het allemaal zo opgeblazen, kijk om je heen hoe mooi groen het hier overal is.
Ze willen gewoon van de boeren af,
Het moet weer geld gaan kosten over de rug van de burgers

Geef uw reactie.

Martin: oneens

Stikstof is niet alleen een Venrays probleem maar een probleem welke is ontstaan in heel Nederland sinds de jaren 60-70 vorige eeuw. De complete maatschappij is in die jaren in een stroomversnelling gekomen wat betreft verkeer, consumptie, landbouw, vrije tijd en veel andere zaken. We lopen nu tegen de grenzen aan en moeten dus maatschappij breed stappen terug zetten, waar de landbouw een onderdeel van is. Als er vorige week maatschappij brede maatregelen aangekondigd waren en niet alleen voor de landbouw dan was er vanuit de landbouw heel anders en meer begripvol gereageerd dan nu. Als ik de vele reacties lees in deze stelling hebben de meeste mensen die hier reageren begrip, en zijn ze het eens over ingrijpen en dat dit flinke consequenties heeft voor de landbouw. Ik mag aannemen dat dezelfde mensen dan ook begrip hebben als er ook beperkingen opgelegd gaan worden aan andere ontwikkelingen die sinds de 60-70 er jaren een enorme vlucht genomen hebben. Dat hiervan de gevolgen zullen gaan zijn dat de mensen ipv nu ca 8% van het inkomen aan voedsel uitgeven over enkele jaren 20% van het inkomen aan voedsel uitgeven zoals in bovengenoemde jaren ook gebeurde, zal dit naar ik mag aannemen dan ook zonder gemor geaccepteerd gaan worden en dat de mensen dan niet gaan zeuren dat de overheid moet gaan compenseren. Iedereen zal dan keuzes moeten gaan maken en het werk en consumptiepatroon flink naar beneden moeten gaan bijstellen. Voorbeelden hiervan zijn minder tot geen vliegvakanties, geen 2 auto's op de oprit en meer uren per week gaan werken. Ben benieuwd wie er dan allemaal de straat opgaan!!!!!

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op Martin : oneens

oorzaak overbevolking van de mens in de wereld........

Geef uw reactie.

Ton Puijn: eens

Wij in Nederland en vooral de regering hebben wat natuur en stikstof betreft jarenlang maar wat aangekloot
Vanuit Den Haag moesten boerenbedrijven steeds groter worden. Meer en grotere stallen, meer vee dus ook meer stikstof uitstoot. Dit betreft ook het bedrijfsleven grotere fabrieken, hiertegen werd niets gedaan (Hoogovens)
Totdat verschillende milieuorganisaties gingen protesteren, wat naar mijn mening ook uit de hand is gelopen ( een das, een bever, een bijennest een beschermd plantje) en de bouw werd stilgelegd. Wij zijn maar een klein landje, maar Den Haag meende voorop te moeten lopen, andere landen op de vingers tikken als die zich niet aan de regels van Brussel hielden.
Maar als wij zelf niet aan de regels voldeden werd er niets gedaan. Inmiddels zijn wij van beste leerling afgezakt naar stoutste leerling van de klas en worden wij bij bijna alle zaken door Brussel op de vingers getikt.
Wij lopen achter de feiten aan omdat er jarenlang niets werd gedaan, urenlang, wekenlang maandenlang vergaderen en alles op de lange baan schuiven.

Geef uw reactie.

Rob: eens

Bijzonder dat gevraagd wordt naar een mening over iets dat gewoon meetbaar is.
Beter is de vraag of we er iets aan moeten doen, en zo ja, wie daarvan de pijn moet dragen.
Mijn mening: allemaal: kleinere bio-industrie, duurder vlees, duurdere energie, meer belasting op vervuiling etc

Geef uw reactie.

Marian: eens reageert op Rob : eens

Duurder, uiteraard, maar het prijsverschil zou dan helemaal bij de producent terecht moeten komen.
Dat zie ik somber in.
De supermarkten hebben te veel macht.

Geef uw reactie.

Hay Philipsen: eens

ik geloof het verhaal over stikstof, en dan kun je niet ontkennen dat we in deze regio hard moeten veranderen.

Geef uw reactie.

Hay Philipsen: eens

Ik geloof het stikstof verhaal wel, en dan kun je niet ontkennen dat wij hier in de regio moeten veranderen.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Wow.
Ik hoef me niet in te lezen.
Ik weet, net als elke inwoner van Venray dat ik tussen de kippen en varkens woon.
Vorig jaar heb ik de SP geattendeerd op de verkoop van een stuk grond mèt vergunning voor een te bouwen varkens/kippenstal.
Dat is zelfs nog niet goed opgepakt. Verleende vergunningen, die nog niet gerealiseerd zijn, intrekken.
Op 1 pagina in Peel en Maas over stikstof én een vergunning praten. Wordt eens wakker gemeente.

Geef uw reactie.

Mark: oneens

Wij leven in een mooie omgeving met steeds meer groen.
De natuur is belangrijk, maar wij zouden eerst naar ons zelf moeten kijken.
Wij willen steeds meer luxe maar verwachten dat andere deze luxe dan compenseren.
Ben realistisch, een klein land als Nederland is belangrijk, maar grote landen lopen zo ver achter, zorg eerst dat die stappen ondernemen.

Geef uw reactie.

ElVee: oneens

Het ligt er maar net aan in welk land je woont...

Geef uw reactie.

Thei: oneens

Stikstof is een goed iets. Dat er daardoor een stuk natuur in Nederland verandert is niets meer dan normaal. Vroeger was het hier zee. Het is een kleine groep mensen die plannen maken dat de natuur er zo uit moet zien zoals zij willen. En daar moet iedereen voor bloeden.
Denken dat je gecreëerde natuurgebieden in stand kunt houden is kortzichtig en creëert alleen maar meer leed.

Geef uw reactie.

Ricardo : oneens

in de lucht is aluminium en barium uitstoot door middel van geoengineering, zie: geoengineeringwatch.org

Zelfs als alle veeboeren massaal over zouden gaan op biologische gewassen worden ze alsnog van hun land beroofd. Stikstofbeleid is een farce, verkeerde vee tellingen geven misleidende onderzoeksresultaten.

Geef uw reactie.

Anoniem: eens

Ik maak me zorgen…..
Ik ruik het te vaak
Ik zie het aan de beplanting
Er moet snel iets veranderen. En dat betekent geen uitbreiding maar afbouw van veehouderij. Dat betekent een andere opstelling van de gemeente Venray en de Provincie. En nee, het is niet de “schuld” van de boeren, het zijn hardwerkende mensen die door wetten en economische groei op deze manier zijn gaan werken. Maar toch zullen daar wel de aanpassingen moeten gaan gebeuren . Pijnlijk maar ze zullen bij de oplossing betrokken moeten worden en gecompenseerd moeten worden. Nu is het tijd voor concrete maatregelen!

Geef uw reactie.

Tim: eens

Venray ligt onder de rook van het Ruhrgebiet in het zuidoosten en intensieve veeteelt in het noordwesten.

Geef uw reactie.

Pieter: oneens reageert op Tim : eens

De heersende wind is ZW. Wij exporteren dus ook nog eens veel stikstof richting Duitsland

Geef uw reactie.

Rob: oneens

Als astma patiënt zou ik het niet erg vinden, maar als medemens die niet tegen onrecht kan mee oneens. Het kan niet zijn dat hele gezinnen dmv foefjes, lees onhaalbare normen en alleen boeren, kan en mag dit niet. Walgelijke politiek van vvd, cda, cu en d66

Geef uw reactie.

H: eens

Voedsel is voor mij een 1ste levensboehoefte

Geef uw reactie.

Yvonne: oneens

Laat boer een boer zijn. Zonder boeren geen eten!! Als mensen zitten zeiken over stikstof dat het te veel is maar wel overal met auto heen gaan zeg ik SCHAAM JE!! BLIJF VAN DE BOEREN AF!!!!

Geef uw reactie.

Elly : eens

Opvallend te lezen dat vrijwel iedere meninggever per definitie ervan uitgaat dat het de boeren zijn die ervoor zorgen dat Venray stikt van de stikstof!
Daar ben ik het wel mee eens hoor.
Dat gegeven zegt dat de intensieve veeteelt als eerste bij de mensen opkomt. Dan zal dat ook zo zijn.
De agrobusiness waaronder ik expliciet de Rabobank wil noemen, heeft de afgelopen 35 jaar goud geld verdiend aan de zwoegende boeren. Europa (wij dus) betaalden de subsidies. Nu mogen wij WEER voor de kosten opdraaien. Het gaat om 52 miljard!!
Wordt het geen tijd dat de Rabo en aanverwante agrobusiness deze kosten ophoesten? Zij wisten al 40 jaar dat het verkeerd zou gaan en hebben de boeren de (verkeerde) hand boven het hoofd gehouden. Dat getuigt van geen geweten.

Geef uw reactie.

Luuster,: eens

Of de berekeningen nou kloppen of niet, je kunt nergens meer in en rond Venray wandelen of fietsen of je wordt geconfronteerd met de stank van de enorme hoeveelheid varkens, kippen en koeien. Midden in het centrum van Venray ruik je de lucht van de (vaak enorme) stallen die (te) dicht bij de bebouwde kom en de natuurgebieden staan.
Wat mij enorm verbaast is dat er tot op de dag vandaag nog steeds vergunningen aangevraagd worden voor het bouwen of uitbreiden van veestallen en dat daar door B&W ook nog serieus naar gekeken en over gesproken wordt?!
Laten de Overheid eens beginnen met duidelijk te maken dat er GEEN ENKELE UITBREIDING meer toegestaan is!!!!!! Sterker nog, op de één of andere manier zal er ingekrompen moeten worden en alle vervuilers (vooral de grootsten) zullen daar de gevolgen van moeten dragen. En dat zijn niet alleen de boeren!!!
Er zullen wereldwijd extreem vergaande maatregelen genomen moeten worden om Moedertje Aarde te sparen (ik weet niet of redden nog mogelijk is?).
En het is niet alleen de natuur die te lijden te heeft van de enorme stikstof uitstoot maar ook de gezondheid van mens en dier loopt hierdoor steeds meer schade op.
Je kunt zeer zeker niet zeggen dat er niets aan de hand is want dat is het wel degelijk!
De vraag is alleen; wanneer gaat het tot eenieder doodringen?
Zien we het niet of willen we het niet zien? Hebben we de VERSLAVING aan egoïsme (ikke ikke en de rest kan stikke) en materialisme (meer meer meer) en de zucht naar geld en de geldverspilling niet meer onder controle? Willen we nóg méér luxe?
We zullen met z'n allen bereid moeten zijn om onze bijdrage te leveren!
Doen we dat niet, dan zal in de nabije toekomst de natuur nog véél vaker én veel harder toeslaan.

Geef uw reactie.

Tim: oneens reageert op Luuster, : eens

Mee eens, schelden op de politiek vanaf de zijlijn is heel makkelijk, het probleem aanpakken is wat er nodig is.

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op Luuster, : eens

Valt best mee , ik ruik het alleen als ik langs een kippen of varkens of koeien boerderij fiets , ik zal niet zeggen dat er niets moet gebeuren maar begin eens met stoppen met uitbreidingen, sommige boeren stoppen automatisch omdat de kinderen het niet willen overnemen.
Maar het is allemaal nog onduidelijk ik wil wel eens fotos zien van de natuur van 1950 en die van dezelfde plekken van nu, ook de modellen die ze gebruiken is allemaal maar theorie en veel wetenschappers zijn tegen die modellen , voorbeeld de uitleg van Pieter Omtzigt wadden eilanden . Maar om daar 24,4 miljard voor uit te geven? het is veel beter te besteden aan de gezondheidszorg en vooral de armoede crisis , zodat mensen een prettiger leven hebben wat ze verdienen.. Het stikstofprobleem is een hoax van eigen bodem. En een financiële aderlating voor de maatschappij., idem de klimaatverandering onze kleinkinderen opzadelen met veel onkosten. Het klimaat veranderd al miljarden jaren , en wij kikkerland denken dat op te lossen en door de schuld te geven aan Co2 , droom lekker verder kabinet.

Geef uw reactie.

Timmie : eens

Schets het perspectief! Waar bewegen we naar toe. Wat is het doel.
De boer is te veel het product geworden waar bedrijven aan verdienen, denk aan bestrijdingsmiddelen, financieringen etc.
Het product moet weer de melk of het vlees worden met n eerlijke prijs, waarbij iedere schakel in de keten z’n verantwoordelijkheid neemt en in verhouding geld verdient.
Aandacht voor de natuur is goed en daar kan de boer prima in mee denken. Hij/zij is ervaringsdeskundige. Daarnaast zijn er boeren die vrijwillig willen stoppen omdat er geen bedrijfsopvolging is.
Samen voor n gezond leefklimaat.

Geef uw reactie.

Marian: eens reageert op Timmie : eens

Natuurlijke afvloeiing van bedrijven en melkkoeien is een prachtig idee.
Daarnaast zouden we niet zo veel moeten exporteren.
De overproductie is niet goed, en dat is het grootste gedeelte van de vlees industrie.

Geef uw reactie.

Martin : eens

Eens! We stikken in en door de stikstof. Daar moeten óók de boeren een bijdrage aan leveren. Maar niet de boeren alleen! Plichten en lasten moeten veel beter verdeeld worden.
Echter hier heeft de politiek een te grote vinger in de pap, na tientallen jaren van pappen, nathouden door (helaas) de agrarische lobby zijn er geen echte stappen gemaakt. Daar past zeker enige zelf reflectie.

Daarbij worden mi boeren in een economisch model gedwongen door met name de grote slachterijen en de Friesland Campina’s. En ook de verkoop kanalen, de supers, doen geen goed aan een evenwichtige inkomens verdeling. Dit moeten we samen doen!
En zeker niet met dreigementen, en grote trekker.

Geef uw reactie.

Felix: eens reageert op Martin : eens

Met name de genoemde grote organisaties zijn net probleem.

Geef uw reactie.

Willem: eens

Eens. Jammer voor de hardwerkende boeren maar het moet gezegd.
De natuur holt achteruit. Kijk maar eens in de bossen en op de hei: ze worden gedomineerd door stikstofminnende planten waardoor de biodiversiteit het nakijken heeft. Waar hoor je nog zoiets als de wielewaal bijvoorbeeld? Ons grondwater in de tuin is verzadigd met ammnoniak, de varkenslucht is dikwijls om te snijden.

En waarom toch zoveel kostbare landbouwhectares verspillen aan zoiets onzinnigs als graszoden en lelies? Maar dat is een andere discussie.

Geef uw reactie.

Van den Goor: eens

Ik leef hier tussen de varkensbedrijven
Dit gebied is LOG gebied , maar het is compleet uit de hand gelopen.Vooral de megastallen zijn er te veel en ze zijn te groot.

Geef uw reactie.

Elly: eens

De hoeveelheid varkens en kippen is uit de hand gelopen. Het is niet alleen de stikstof maar ook de dierdichtheid en hoeveelheid in relatie tot gezondheidsrisico's

Geef uw reactie.

Peter: eens

Intensieve veehouderij en landbouw valt niet meer onder categorie ‘boeren’, maar “Industriële bedrijvigheid”.

Geef uw reactie.

Tim: oneens reageert op Peter : eens

Absoluut!

Geef uw reactie.

jaccies: oneens

Als je het debat bekijkt , bij de kleuterklas van een 2de kamer is het inkleuren van de de kaart die Pieter liet zien wel een grote blunder.
Alles aanpakken en niet alleen de boeren ....klaar !!

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Veel teveel vee op een paar vierkante meter . Intensieve veehouderij is niet meer van deze tijd.

Geef uw reactie.

gewoon: oneens

alleen de landbouw laten reduceren is niet de oplossing waarom niet het auto verkeer weren geen 3-4 auto's per huishouden en industrie , vlieg verkeer ook aanpakken.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

De luchtkwaliteit en de natuur in Venray lijden zwaar onder de uitstoot van stikstof, fijnstof, amoniak. Een belangrijke veroorzaker hiervan is de intensieve veehouderij. Daarom ondersteun ik het kabinetsbeleid mbt deze sector.

Geef uw reactie.

Annemie Janssen: eens

Wij produceren vooral voor de export. Dat is niet langer houdbaar. De leefomgeving in het buitengebied staat onder druk. Gisteravond zaten wij buiten en de kippenlucht die we de hele avond roken was niet te harden. Om nog maar te zwijgen over de onzichtbare gevaren die deze lucht met zich meebrengt. Denk aan de fijnstofdeeltjes. Het mag wel wat minder en dat gaat echt niet ten koste van de leefbaarheid op het platteland. Hiermee schermt LTO zo graag. Op het platteland wonen inmiddels velen die hun boterham buiten de landbouw verdienen. Het gros vh werk in de agrarische sector wordt door buitenlandse werknemers gedaan

Geef uw reactie.

hoax: oneens reageert op Annemie Janssen : eens

helaas fijnstof moet je weglaten voor de boeren zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof

Geef uw reactie.

Henk Jansen: eens

we hebben in Venray en omliggende gemeentes veel te veel veeteelt bedrijven die voor te veel stikstof zorgen

Geef uw reactie.

Hay Steeghs: eens

Onze grond is uitgeboerd. Er zit geen leven meer in onze bodem, behalve kunstmest.
Met minder agrariërs inventiever én milieuvriendelijker produceren.
Klinkt geweldig, tweede land met export op het gebied van landbouw. Verdeel dit wat meer over de rest van de wereld.
Je ziet het hoe kwetsbaar dat we zijn als we van één land (Oekraïne) afhankelijk zijn.

Geef uw reactie.

pen: oneens

Het is wel weer allemaal kort door de bocht wat er geschreven wordt. Ieder mens is een stikstof bom. Of hebben jullie dat niet door. We willen als kunnen en doen. Begin eerst bij je zelf.
En wat betreft stikstofnormen gelijke trekken met Duitsland. Of houd de lucht op bij de grens ??????? climategate.nl/2022/06/stikstofwaan/
Mensen kijk even verder als je neus lang is.

Geef uw reactie.

jaccies: eens reageert op pen : oneens

volkomen gelijk heb je. Ook als je nar debat kijkt van de kleuterklas 2de kamer waar Pieter zegt Er komt geen stikstofuitstoot uit zee, zegt de wetenschap. De Waddeneilanden moeten gewoon een andere kleur krijgen; geen 90 procent reductie, maar 10 procent.:
Als je al zon fout maakt dan klopt de rest ook niet , gewoon belachelijk deze hele stikstofcrisis !! Verspilling van ons geld !!

Geef uw reactie.

Sip: eens

We kunnen er niet omheen, er moet wat gebeuren ! Er is gewoon teveel aan “stikstof” in de lucht, vooral ook rond Venray. Iedereen moet dit beamen, maar er iets aan doen wordt moeilijker : “waarom ik, waarom wij ?” .
Het probleem ligt vooral in het tempo en hoeveelheid reductie per actie-gebied. De grootte van de reductie is te veel om in te plannen in korte tijd. Natuurlijk: in ‘t verleden hadden we al kleinere stappen kunnen nemen, maar hebben het niet gedaan…! Dus MOET het nu ! Maar het moet in kleinere stappen en beter/eerlijker verdeeld kunnen worden .

Geef uw reactie.

tom: eens

te veel vee

Geef uw reactie.

jaccies: oneens reageert op tom : eens

maar ook een overbevolking !!

Geef uw reactie.

Wim: eens

te veel dieren geconcentreerd in Venray niet normaal hoe het stinkt hier op sommige plekken als je rondfietst is dit in Venray niet normaal en zeker niet gezond . En als er al bedrijven zijn die stoppen worden de vergunningen weer doorverkocht aan andere bestaande bedrijven of andere bedrijven hebben nog rechten dus op die manier stop je de uitbreidingen nog niet .
Er moet iets gebeuren want Venray is het rioolputje van Nederland , wie wil hier nog wonen , niet goed , niet gezond en zeker niet uitnodigend .

Geef uw reactie.

hoax: oneens reageert op Wim : eens

dat wordt dan verhuizen Wim :)

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Helaas hebben we het in Venray zover laten komen, en een oud en gewezen wethouder is daar mede schuldig aan. Wij allen, boeren, burgers en bedrijfsleven hebben allemaal de dure plicht ons aandeel in de oplossing te leveren. Maar ik heb de georganiseerde landbouw dat nog nooit horen zeggen en toezeggen. Begin daar eindelijk eens mee !

Geef uw reactie.

Puckie: eens

De rijks- en ook de lokale overheid hebben tientallen jaren onbeperkte mogelijkheden gegeven aan de gigantische groei van de bio-industrie. (Milieu)regels werden altijd ten gunste van de intensieve veehouderij verruimd of uitgelegd. Zo kon er bijvoorbeeld in de gemeente Venray gebouwd worden in de destijds geldende stankcirkels. Eindelijk is er nu een rechter die falende Nederlandse overheid op de vingers tikt en verwijst naar verplichtingen die we binnen Europa elkaar hebben opgelegd. Natuurlijk moeten ook andere sectoren een bijdrage leveren, maar het lijkt mij logisch om te starten met de grootste (stikstof)vervuilers. Daarnaast betekent het saneren van de intensieve veeteelt een algehele verbetering van de gezondheid/leefbaarheid van mensen die in het buitengebied wonen (reductie van geur en fijn stof). Ook zijn zoonosen (van dier op mens overdraagbare ziekten) nu al een probleem en zullen mogelijk in de toekomst voor nog grotere problemen gaan zorgen. Verder weten we dat de komende 5/10 jaar al veel bedrijven gaan stoppen omdat er geen bedrijfsopvolging is, saneringsregelingen kunnen deze ondernemers juiste helpen met (weliswaar versnelde) bedrijfsbeeindiging.

Voedselzekerheid zal op geen enkele wijze in het geding zijn. De huidige (vlees- en zuivel)productie is al voor 70% bestemd voor het buitenland terwijl wij in de regio blijven zitten met bijvoorbeeld de hoge stikstofconcentraties, een overschot aan mest en geuroverlast. De aantallen kilogrammen graan, soja, mais, etc. die nu gebruikt worden voor het produceren van een kilo vlees, kunnen we beter verwerken in voedingsmiddelen die we zelf consumeren.

Onze kinderen zullen met de immense gevolgen te maken krijgen die betrekking hebben op (nog) grotere (samenhangende) problemen zoals klimaatverandering. We moeten actie ondernemen, we moeten stappen zetten. Geen keuze.

Geef uw reactie.

Rob: oneens reageert op Puckie : eens

Milieu is wereldwijd en stopt niet bij de grens. Dus als we het hier weghalen wordt het elders gedaan en daar hebben ze geen innovatie en wordt er juist meer uitgestoten. Dit kortzichtige beleid van het kabinet rammelt van alle leugens en draaiingen maar deze partijen voeren een andere agenda voor miljoenen mensen erbij in 2030.hoeveel schandalen accepteren we eigenlijk nog? #stemzeweg

Geef uw reactie.

hoax: eens reageert op Rob : oneens

klopt Rob, het ergste is de rechter heeft dit bepaald die reductie , modellen kloppen nooit en daarom is de stikstofcrisis en de klimaatcrisis een hoax....onze kleinkinderen zijn ervan de dupe , dat ze het geld maar uitgeven aan gezondheidszorg onderzoeken ( zodat kanker afneemt ) en de armoede die heerst bij mensen.

Geef uw reactie.

herman: eens

Ik vindt dat er teveel gedram over is dat gehele klimaat waanzin, D(dram)66 wil met alle mogelijkheden de boeren weghebben Zorg eerst is, dat de problemen bij de toeslagaffaire, watersnoodramp zuid limburg,en het oplossen van de problemen in Groningen. Nee eerst de boeren opruimen, zodat meer gebouwd kan worden, zodat er woningen komen die niet betaalbaar zijn voor de gewone burger. Stop eerst een die bullebak van Timmermans want dat is de grootste vervuiler die er bestaat, wil het liefst hebben dat de boeren weg zijn, .Stop deze waanzinnige onzin, wan het stopt bij de grens van Belgie en Duitsland.

Geef uw reactie.

Uw naam *: eens

Landbouw en veeteelt zijn n.m.m. momenteel té intensief, er wordt roofbouw gepleegd alles ten koste van het milieu, klimaat en de leefomgeving. en inderdaad de lasten zullen moeten worden verdeeld maar de geen die het meest vervuild zal het meest moeten inleveren.

Geef uw reactie.

Ine: eens

Wat er nu allemaal gebeurd kan niet door de beugel. Boeren gaan massaal de weg op. Alles geblokkeerd. Onschuldige mensen die werken voor hun brood worden klem gereden. Alles staat vast. Ongelukken. Pak de mensen aan die je nodig hebt en niet de automobilisten

Geef uw reactie.

Gerry: oneens reageert op Ine : eens

We hebben de boeren hard nodig, geen boer geen voedsel uit eigen land. Beter fabrieken en luchthavens aanpakken dat zijn de grootste vervuilers. En oh ja, trekkers op de snelweg gister, ze moeten wel willen ze gezien en gehoord worden. 1dag aanpassen en de sommige burger word al boos. Mensen het is ook in jullie belang dat ze actie voeren, voor jullie kinderen in de toekomst.

Geef uw reactie.

Willem: eens reageert op Gerry : oneens

Maar Gerry: het grootste deel van het varkensvlees is voor de export.

Geef uw reactie.

Uw naam *: oneens reageert op Ine : eens

alsof de automobilisten de enige zijn die moeten inleveren

Geef uw reactie.

Marian: oneens reageert op Ine : eens

Boeren zijn wanhopig, bang, alles door wanbeleid van de overheid. Er ís wat af gerommeld met de boeren. Geen lange termijn planning.
Domme beslissingen.

Ik praat het gedrag niet goed, maar begrijp hoe het is ontstaan.

Geef uw reactie.

Teng: eens

In de gem.Venray, STINKT het naar varkens, naar kippen, naar geiten,,als 80% is opgeruimt dan heb al schonere lucht...

Geef uw reactie.

Henk Deegens: oneens

Ze proberen hier in Nederland het klimaat probleem alleen maar bij de boeren neer te leggen en dat is natuurlijk niet eerlijk , men moet het neerleggen bij de gehele maatschappij , ik denk zelf dat het zeker ook neergelegd moet worden bij het vliegverkeer , het is toch belachelijk dat er nog steeds vanuit Nederland gevlogen wordt op plaatsen in Europa voor maar een paar Eurotjes , gooi die prijzen flink omhoog naar boven de 1000 euro p.p. En zeker de zeer korte vluchten naar bv plaatsen in Duitsland - Engeland - Frankrijk die moeten sowieso helemaal verdwijnen.

Geef uw reactie.

Peter: oneens

Wat wordt het opruiend gebracht stikken van het stikstof, ook stikken van een CDA die zwaar verontreinigde grond van het oude perceel van Vissers in het grondwater wil kiepen. Even terug naar het begin van de corona, toen werd er niet gevlogen en niet gereden, de lucht was in jaren niet zo schoon geweest, men kon met blote oog sterren zien die voorheen niet te zien waren. wat in die tijd wel gewoon door ging was de boer, we moesten tenslotte eten. Nee het boertje moet kapot, dan komt er bouwgrond vrij voor huizen en industrieterrreinen waar we grote datacenters opzetten. Ooit afgevraagd wat dat met het milieu doet? En ja, de overheid en de bijvoorbeeld de Boerenleenbank schepten een klimaat waarin groter worden een manier van overleven was, de conument wilde de eieren, melkproducten en vlees voor een zo laag mogelijke prijs. Ik wil afspreken dat als je een norm stelt dat deze dan ook geldt voor alles wat we invoeren. Ik reken erop dat we in no time niets te eten meer hebben. Tegen een veel te hoge prijs proberen we een stadstuinte aan bijvoorbeeld peelgebied te redden, terwijl we bijvoorbeeld in Polen daar heel goede natuurgebieden kunnen behouden en flink uitbreieden. Je mag eens over de drempel heen kijken, nederland is een stad, geen land, met wat platgetreden tuintjes die we natuurgebiedjes noemen, die we door onze honden laten volscheiten met carnivorenpoep. Raar dat er niets gezegd wordt over de uitstoot van honden en katten, tenslotte hobbydieren, niets gezegd wordt van vliegtuigen, auto's etc
Volgens mij zijn we de weg kwijt. Ja, de uitstoot van stallen moet omlaag, maar als je dit demoniserender wijze alleen bij de boer neerlegt is dit oneerlijk. Zet dan ook flink het mes in onze huisdieren stapel, vreemd dat uitsluitend voor de lol stikstof uitstoten niet wordt geteld. Verbied vliegtickets onder de 1500 euro, start een 0 meteing voor de industrie en verkeer, zodra deze cijfers binnen zijn allemaal een zelfde percentage terug, waarbij het rijk steun verleend en vergunningen terugbetaald.

Geef uw reactie.

Ivonne Kuiper: eens

De megastallen zijn mij al jaren een doorn in het oog. Ik eet graag vlees maar dan wel biologisch. De regering (of regeringen!) hebben jarenlang de boeren aangezet tot groter en groter. Investeringen voor luchtwassers, wat niet al! Had die mensen liever geholpen met het opzetten van duurzame bedrijven. Veel boeren waren daar graag met het goede hart ingestapt. Waar is onze trots en nationale vogel de Grutto gebleven? Waar zijn de weilanden nog waar weidevogels en kruidenrijke graslanden groeien? Gezondere producten, gezondere leefomgeving waren het gevolg geweest van een duurzamer beleid. Moet het grote geld weer zegenvieren? Maar het is nooit te laat het roer om te gooien. Maar compenseer de boeren en bedrijven dan wel voor alle gemaakte investeringen!!!

Geef uw reactie.

Uw naam *: oneens

De lasten moeten moeten gelijkelijk verdeeld worden over alle vervuilers en niet alleen de boeren.
En nee ik ben zeker geen voorstander van al die megastallen. Daar hadden ze nooit geen vergunning voor mogen verstrekken

Geef uw reactie.

Ab: eens

De varken en kippenbedrijven vallen volgens mij niet langer on de categorie boerderijen. Het zijn industriële fabrieken die veel strenger moeten worden gecontroleerd en beboet op uitstoot, etc. De politiek heeft de afgelopen jaren deze groei veel te lichtzinnig goedgekeurd. Een grote beperking is dus nodig

Geef uw reactie.

Gera Bouter: eens

Er zijn veel te veel varkens in onze regio.
Weg met de bio-industrie.

Geef uw reactie.

Joosli: eens

Het stikt niet alleen van de stikstof maar het "STINKT" ook nog.

We moeten onderhand maar eens doorpakken en aan de intensieve veehouderij een einde maken. We importeren het veevoer om de dieren te voeren en vet te mesten om vervolgens 70 % van de "PRODUCTIE" te exporteren. En de stikstof, de stank en het dierenleed voor 100% in ons land te houden.
Nu doorpakken!!

Geef uw reactie.

Jort: oneens reageert op Joosli : eens

Zo te horen snap jij er niks van als ik u was zou ik in de stad gaan wonen

Geef uw reactie.

Jan J.: oneens

Kakelt iedereen elkaar maar na ? Het "groen - rode " parade paardje . Natuurlijk moeten we verantwoord met ons landbouw bedrijf omgaan , en kan het wat minder ,
maar stikken van het stikstof .....???

Geef uw reactie.

Stevie : eens

Venray en omgeving behoort tot de toppers in Nederland inzake kip- en varkenspopulatie .Niemand kan ontkennen dat dit negatieve gevolgen heeft ,stikstofprobleem !!!Wat jammer is : de regering heeft decennia de kool en de geit gespaard , de boeren gepamperd ,grote agrobedrijven )(veevoer !)belangenorganisaties en bijv. Rabo wassen de handen in onschuld over hun belangen en hun rol ,en de boeren luisteren in meerderheid liever naar probleemontkenners .

Geef uw reactie.

Ineke: eens

Je ziet dat bepaalde ziektes in en rondom Venray extra voorkomen. Zelf ben ik longpatient en heb ik erg veel last van de ongezonde lucht. Er zijn dagen dat ik niet naar buiten kan.
Waarom moet Venray de varkenshoofdstad van Venray zijn, waarom moeten de hele wereld van vlees voorzien als klein landje? En dan heb ik het nog niet eens over dieren welzijn.

Geef uw reactie.

Ook in Venray leeft de stikstofproblematiek.

Vanaf 24 juni tot 20 juli 2022 hebben de inwoners van Venray kunnen reageren op de website van Burgers van Venray over het actuele stikstofprobleem.
De enigszins prikkelende stelling was: In Venray stikt het van de stikstof.
Maar liefst 695 verschillende personen hebben......

Lees verder