ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van Beepower, de Energie Coöperatie Venray.

donderdag, 18 november 2021 11:01 Het standpunt van Beepower, de Energie  Coöperatie Venray.

Waterstof in Venray

Het energiesysteem is aan het veranderen. CBS cijfers geven aan dat in 2020 11,1% van ons totale energieverbruik duurzaam geproduceerd werd. Hiervan was 51% groene elektriciteit geproduceerd door o.a. wind (23%) en zon (14%). Om de energiedoelen te halen zal de productie van duurzame energie de komende jaren nog fors moeten groeien. Tevens zal er door de toenemende elektrificatie van het energiesysteem, met o.a. warmtepompen, stralingspanelen en elektrische auto’s, steeds meer vraag naar elektriciteit komen.

De beheerders van het stroomnet hebben echter nu al grote problemen met de capaciteit van hun netwerk. Grote projecten voor het opwekken van duurzame elektriciteit kunnen in veel gebieden niet meer aangesloten worden. Daarnaast ontstaat er op steeds meer plaatsten in NL ook een probleem met de levering van elektriciteit. De onvoorspelbaarheid van zon en wind energie, en het ontstaan van piekmomenten bij de productie, vragen om een oplossing. De energie moet opgeslagen kunnen worden. De behoefte aan energieopslag wordt nog verder versterkt door het jaarverloop van onze totale energievraag. In de winter is deze gemiddeld ca. 3x hoger dan in de zomer met nog veel hogere uitschieters tijdens koude winterse periodes. Er is daarmee een enorme mismatch met de productie van energie door met name zonnepanelen. Productie in de zomer en vraag in de winter.

Het gebruik van waterstofgas als opslag- en transportmedium biedt uitkomst. Met behulp van elektriciteit uit wind en zon kan water gesplitst worden in waterstof en zuurstof. De geproduceerde groene waterstof kan opgeslagen worden en levert daarmee de nodige flexibiliteit voor een toekomstig energiesysteem met vele hernieuwbare energiebronnen. De toepassingsgebieden zijn talrijk. Waterstof kan gebruikt worden om elektriciteit en warmte te produceren maar is ook geschikt als brandstof voor voertuigen. Daarnaast wordt waterstof momenteel al toegepast in de industrie als grondstof voor diverse processen.

“Groene Waterstof” wordt geproduceerd met een electrolyser. De benodigde ruimte voor het realiseren van een productie installatie is vrij beperkt en vraagt niet om grote bouwkundige inpassingen. Ook in de gemeente Venray kunnen waterstof opwek installatie gerealiseerd worden. Bij de locatiekeuze is het zinvol om rekening te houden met de mogelijkheden om de restwarmte van het productieproces nuttig in te zetten. Ook de transportmogelijkheden van de geproduceerde waterstof zijn een aandachtspunt.

Gasunie heeft opdracht gekregen om de hoofd gasinfrastructuur in Nederland, de zogenaamde backbone, geschikt te maken voor waterstoftransport. Het gasnet heeft een capaciteit die ongeveer 15x groter is dan die van het electriciteitsnet, er kunnen grote hoeveelheden energie mee getransporteerd worden. De verwachting is dat rond 2030 de backbone operationeel zal zijn. Een deel van de backbone loopt door de gemeente Venray. Er zullen daarom in Venray volop mogelijkheden komen om hierop aan te sluiten.

Tot het moment dat de backbone operationeel is zal waterstof vooral per vrachtauto getransporteerd worden. Waterstof is heel licht en het vloeibaar maken is zeer lastig. Vrijwel altijd wordt het in gasvorm onder hoge druk getransporteerd. Desondanks kan een oplegger slecht een beperkte hoeveelheid waterstof vervoeren waardoor transport een grote kostenpost is. Dit is meteen ook één van de redenen waarom er in Venray mogelijkheden liggen om waterstof te produceren, vooral voor regionaal gebruik. De grootschalige toepassing ervan zal beginnen in de mobiliteitssector als brandstof voor auto’s, vrachtauto’s, heftrucks, vuilniswagens, agrarische voertuigen, bouwkranen en stroomaggregaten. In Horst wordt over enkele maanden het eerste waterstoftankstation in Limburg gerealiseerd. Er wordt nu aan plannen gewerkt om de levering van de benodigde groene waterstof uit de regio plaatst te laten vinden.

Naast de toepassing van waterstof voor mobiliteit wordt de komende jaren, zeker in combinatie met energieopslag, een steeds grotere inzet van waterstof in de gebouwde omgeving verwacht voor de levering van warmte en elektriciteit aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen. In enkele steden lopen hiervoor reeds de eerste grootschalige experimenten. Op termijn kan dit ook In Venray.

Het antwoord op de stelling “Productie van waterstofgas in de regio biedt kansen voor Venray” is daarmee voor ons eenvoudig te geven en kan niet anders dan JA zijn.

Mocht je meer willen weten, kun je altijd een mailtje sturen naar Beepower ovv. waterstofvraag voor Rob of Marcel. Het e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Jacques (J. H. M.) Lemmen, secretaris / vicevoorzitter