ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Productie van waterstofgas in de regio biedt kansen voor Venray.

woensdag, 17 november 2021 10:12 Productie van waterstofgas in de regio biedt kansen voor Venray.

Waterstof, de nieuwe brandstof voor de toekomst.

Over waterstof wordt de laatste tijd steeds vaker gepubliceerd in de media.
Met de noodzakelijke energietransitie die ons te wachten staat, is het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, benzine en aardgas in de toekomst (2050) niet meer gewenst.
De productie van waterstof en het gebruik van waterstofgas is om die reden in de toekomst een bittere noodzaak. Waterstof zal daarom een belangrijke brandstof worden.

Wat is waterstof eigenlijk ?
Waterstofgas wordt geproduceerd d.m.v. elektrolyse, een proces waarbij je water (H2O) onder stroom zet en zo water omzet in zuurstof (O) en waterstofgas (H2).
Er wordt onderscheid gemaakt tussen groene, grijze en blauwe waterstof. Dit is afhankelijk van de wijze waarop het wordt geproduceerd. De groene waterstof is van oorsprong afkomstig van groene stroom uit zon of wind of biogas. De grijze waterstof wordt geproduceerd door verbranding van olie, dus met CO2 uitstoot en bij de blauwe variant wordt CO2 opgevangen en ondergronds opgeslagen.

Hoe kunnen we waterstof gebruiken ?
Als het gaat om het rijden op waterstof, waarbij waterstof via een brandstofcel omgezet wordt in elektriciteit, komt er schone waterdamp uit de uitlaat van de auto.
Ook onze woningen kunnen met waterstofgas worden verwarmd. Het huidige net van aardgasleidingen is daarvoor geschikt te maken en in onze bestaande cv-ketels hoeft maar weinig te worden aangepast.

De beschikbaarheid van groene stroom uit zonne- en windparken in de regio Venray groeit. Daarom moet deze stroom ook gebruikt worden zonder dat distributie naar het al overbelaste elektriciteitsnet nodig is. Om die reden is het voor de hand liggend dat een waterstoffabriek ook in onze regio wordt gevestigd.
De Stichting Burgers van Venray heeft om die reden een stelling op haar website geplaatst over waterstof en de productie ervan.
De stelling is: Productie van waterstofgas in de regio biedt kansen voor Venray.
Tot en met de aanstaande jaarwisseling kan men op deze website aangeven het daarmee eens of oneens te zijn.

REACTIES

Waterstofgas boeit ons in Venray nog niet zoveel.

In de maand december hebben de inwoners van de gemeente Venray kunnen reageren op een stelling die op de website Burgers van Venray was geplaatst.
De stelling was: Productie van waterstofgas in de regio biedt kansen voor Venray.
Bij het formuleren van de stelling......

Lees verder