ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

×

Attentie

JW_SIGP_PLG_GALLERY_RENDER_PROBLEM media/k2/galleries/602

De regio Venray is ongeschikt voor de locatie van een windpark.

woensdag, 24 februari 2021 10:32 De regio Venray is ongeschikt voor de locatie van een windpark.

Stormachtige reacties over mogelijke locatie windpark.

De gemeenteraad heeft haar toekomstig energiebeleid vastgelegd in KODE, waarbij de overgang naar een “vergroening” van energieopwekking een haalbare ambitie moet zijn.
Een onderdeel van die zogenoemde transitie is de toepassing van windmolens.

De gemeente Venray heeft van de provincie de opdracht gekregen om te bekijken of ook energieopwekking door windmolens binnen de gemeente tot de mogelijkheden behoort.
Daartoe is Windpark Venray opgericht, er is een website voor gemaakt, er is een digitale enquête geweest en er zijn digitale informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Door de aangestelde “kwartiermaker” Frank van Bussel is onderzocht welke locaties in de gemeente Venray in aanmerking zouden kunnen komen voor plaatsing van windmolens. Uit die verkenning bleek al een groot deel van de gemeente ongeschikt vanwege de locatie van de start en landingsbanen van de vliegbasis Vredepeel en vanwege verstoring door de daar aanwezige radarantennes. Het centrum van Venray is ongeschikt vanwege de noodzakelijke afstand van minimaal 450 meter tot zo’n windmolen. Daarom blijft alleen het oostelijk deel van de gemeente over als zoekgebied. Als dan ook de minimale afstand van 1000 meter tot aan de kern van een kerkdorp wordt gehanteerd, blijven er maar enkele mogelijk geschikte locaties over. Die locaties zijn in kaart gebracht en liggen in de omgeving van de dorpen Geijsteren, Wanssum, Oostrum, Oirlo en Castenray.
Inwoners van die dorpen, verenigd in een belangen- en actiegroep, hebben vanwege uiteenlopende argumenten laten blijken dat men de komst van windmolens niet zien zitten. Geluidhinder, omgevingsvervuiling en gering rendement in vergelijking met windmolens aan de kust voeren daarbij de boventoon.

De gemeenteraad beslist uiteindelijk nog vóór de zomer of de plaatsing van een aantal windmolens in de diverse zoekgebieden al dan niet wordt gerealiseerd.
De stichting Burgers van Venray wil vooruitlopend daarop de mening van de inwoners van de gehele gemeente Venray peilen met de stelling van de maand maart.
Haar stelling is : De regio Venray is ongeschikt voor de locatie van een windpark.

U kunt gedurende de hele maand maart op deze website aangeven of u het eens of oneens bent met deze stelling. Vanzelfsprekend kunt u daarbij ook uw mening of argumenten aangeven.

REACTIES

Venray waait met alle winden mee.

In de maand maart 2021 hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven op de stelling van de website Burgers van Venray.
De stelling was: De regio Venray is ongeschikt voor de locatie van een windpark.

De respons op deze stelling was enorm. Maar liefst meer......

Lees verder