ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de kosten

woensdag, 29 juli 2020 21:15 Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de kosten

Gaat het afvalbeleid in Venray veranderen ?

Onlangs heeft het college van B&W een voorschot op het nieuwe afvalbeleid gegeven door vraagtekens te plaatsen bij het huidige inzamelen van plastic afval.
In de praktijk blijkt dat dit afval steeds meer vervuild is met ander huishoudelijk afval.
Men stelt dat de toenemende vervuiling alleen kan worden voorkómen door het stoppen van de huidige inzameling met de ondergrondse containers.
In die containers wordt blijkbaar anoniem afval gedumpt terwijl ze alleen geschikt zijn voor plastic afval. Daardoor kan dat afval niet rechtstreeks naar de afvalverwerker en moet eerst apart worden gescheiden van het restafval waardoor extra kosten voor de gemeente ontstaan. Voor het alléén aanbieden van niet vervuild plastic afval ontvangt de gemeente immers een vergoeding vanwege de recycling van dat plastic.

Betekent dit dat de afvalcontainers gaan verdwijnen ?
Naar het voorbeeld van andere gemeenten overweegt de gemeente om plastic afval in transparante plastic zakken op bepaalde perioden bij inwoners op straat te laten ophalen.
Dat afval zou dan van een betere kwaliteit zijn zodat er een hogere opbrengst voor de gemeente ontstaat. Het restafval dat in de grijze containers wordt aangeboden zal dan minder plastic bevatten waardoor ook die afvalverwerking goedkoper wordt.

De Stichting Burgers van Venray vraagt zich af of het eventueel verwijderen van de afvalcontainers daadwerkelijk tot kostenverlaging voor de inwoners van Venray gaat leiden.
Om die reden wordt u uitgenodigd om gedurende de maand augustus te reageren op deze website op de stelling :
Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de kosten.
Voor het einde van 2020 presenteert de gemeente het nieuwe afvalbeleid met bijbehorende tarieven. Dan zal duidelijk worden wat dat afvalbeleid gaat inhouden.

REACTIES

Inwoners willen het apart aanbieden van plastic afval handhaven.

In de maand augustus 2020 hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven op de stelling die op de website Burgers van Venray werd voorgelegd.
De stelling was:
Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de......

Lees verder