Gaat het afvalbeleid in Venray veranderen ?
Onlangs heeft het college van B&W een voorschot op het nieuwe afvalbeleid gegeven door vraagtekens te plaatsen bij het huidige inzamelen van plastic afval.
In de praktijk blijkt dat dit afval steeds meer vervuild is met ander huishoudelijk afval.
Men stelt dat de toenemende vervuiling alleen kan worden voorkómen door het stoppen van de huidige inzameling met de ondergrondse containers.
In die containers wordt blijkbaar anoniem afval gedumpt terwijl ze alleen geschikt zijn voor plastic afval. Daardoor kan dat afval niet rechtstreeks naar de afvalverwerker en moet eerst apart worden gescheiden van het restafval waardoor extra kosten voor de gemeente ontstaan. Voor het alléén aanbieden van niet vervuild plastic afval ontvangt de gemeente immers een vergoeding vanwege de recycling van dat plastic.
Betekent dit dat de afvalcontainers gaan verdwijnen ?
Naar het voorbeeld van andere gemeenten overweegt de gemeente om plastic afval in transparante plastic zakken op bepaalde perioden bij inwoners op straat te laten ophalen.
Dat afval zou dan van een betere kwaliteit zijn zodat er een hogere opbrengst voor de gemeente ontstaat. Het restafval dat in de grijze containers wordt aangeboden zal dan minder plastic bevatten waardoor ook die afvalverwerking goedkoper wordt.
De Stichting Burgers van Venray vraagt zich af of het eventueel verwijderen van de afvalcontainers daadwerkelijk tot kostenverlaging voor de inwoners van Venray gaat leiden.
Om die reden wordt u uitgenodigd om gedurende de maand augustus te reageren op deze website op de stelling :
Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de kosten.
Voor het einde van 2020 presenteert de gemeente het nieuwe afvalbeleid met bijbehorende tarieven. Dan zal duidelijk worden wat dat afvalbeleid gaat inhouden.
Inwoners willen het apart aanbieden van plastic afval handhaven.
In de maand augustus 2020 hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven op de stelling die op de website Burgers van Venray werd voorgelegd.
De stelling was:
Plastic afval gescheiden aanbieden moet gehandhaafd blijven, ondanks de......
Lees verder
REACTIES
Naast het feit dat scheiden beter is voor het milieu, denk ik dat als men de containers weg haalt veel mensen afval gaan dumpen in de natuur. Niet alleen heel erfelijk, maar ook dit kost de gemeente veel geld.
Geef uw reactie.
Ja gescheiden aanbieden moet blijven.
Dat alles opgehaald wordt langs de huizen kan prima. Maar bij flats/appartementen is dat geen goed idee.
Deze bewoners kunnen niet al die troep in hun woning bewaren tot de ophaalwagen langs komt. Het voorstel voor zo"n klein keukenafval bakje is om te lachen. Ik zie al 50 bakjes aan een lantaarnpaal hangen voor te ledigen. Na afloop is het: welk bakje is van wie. Betere oplossing zijn evt. kleine containerbakken bij flats waar alles gescheiden in gedaan kan worden. Iedere bewoner een sleutel om die container te openen.
Als mensen niet fatsoenlijk van hun rommel af kunnen komen dan zal er in de toekomst nog meer rotzooi op straat en in de bossen worden neer gegooid.
Geef uw reactie.
Dat afval op een goede manier verwerkt moet worden staat vast. Wat de beste manier is, daar zijn de meningen over verdeeld. Alles bij elkaar in containers of zakken in de straat ophalen, of alles netjes gescheiden. Beide hebben voor en nadelen. Ook het diftar systeem heeft nooit goed gewerkt omdat afval voor de burger geld kost . Feitelijk zou de burger voor afval goed opruimen beloond moeten worden. Wat de gemeente nu van plan is, is geen goed idee en de presentatie nog slechter. Omdat het word gepresenteerd als meer service voor de burger. Waaruit bestaat die service dan.
De hogere kosten?
Dat de burgers 14 dagen zijn stinkend plastic en lege blikken in zijn appartement moet opslaan?
Dat er een (als extra service) een stinkend “aanrechtbakje” ergens in het kleine appartement een plaats moet krijgen?
Dat er overal aan lantaarnpalen ophangbeugels gemonteerd worden om de zakken op te hangen, (dan moeten er nog veel lantaarnpalen geplaatst worden in de Haammakersstraat en diverse andere straten (fraai gezicht en misschien nog gevaarlijk ook).
Waarom zou er op deze manier minder restafval worden ingezameld?
39% van het restafval zou bestaan uit gft, de grootste winst is dan toch te behalen uit zelf composteren voor mensen met een tuin, daarin zou voor de gemeente veel winst te behalen zijn.
Geef uw reactie.
De mensen kunnen nu a la minute de plastic in de containers doen. Vooral met het warme weer van de laatste weken gaat de plastic verpakking waarin bv vis of vlees verpakt is geweest niet fris ruiken indien het maar 1 x per 2 of 3 weken wordt opgehaald. Uit ervaring weten we toch dat de mens dit dan elders gaat " doppen " met als gevolg rondslingerend plastic afval op straat en in de natuur. Verhoog desnoods de kosten van de lediging van de grijze of groene bak.
Geef uw reactie.
Ik breng het nu iedere wwek weg als ik toch naar de supermarkt ga. Is het thuis ook meteen opgeruimd. Alles thuis opstapelen, het als het oud papier vind ik geen optie. Neemt zoveel plaats in beslag als je bekijkt hoeveel plastic afval je in een week hebt. Nog een container zie ik niet zitten, die grijze en groene staan al in de weg.
Ik vind wel dat de gemeente gratis zakken mag leveren voor het inleveren van plastic, is jet meteen doorzichtig en kan iedereen zien wat je weg gooit.
Er mag tevens okk wel wat meer luiercontainers komen, die zijn er zo ontzettend weinig en die heb de kleine witte zakken zitten zo vol.
Geef uw reactie.
Bij andere gemeente werkt het apart ophalen van plastic afval ook. Waarom hier Niet?
Geef uw reactie.
Ik ben voor scheiden van afval, en gewoon aan huis laten ophalen... Weg met de overvolle stinkende plastic-containers bij de supermarkt waar mensen de zooi naast gooien omdat ze vol zitten... Of containers waar je tussen de wespen door moet om je blikwerk aan te kunnen bieden... Ik zou denken: De restcontainer van nu vervangen door een container voor plastic, blik en pakken. De groencontainer fors verkleinen en een (paar) keer per week ophalen en het restafval in betaalde zakken, korven langs de weg voor snoeiafval van je tuin... Ideaal! Naar voorbeeld van gemeente Horst aan de Maas. Samenwerking daarin zoeken met andere gemeenten mbt afvalverwerkingsbedrijf om kosten te dekken is natuurlijk ook nog om over na te denken...
Geef uw reactie.
Belangrijk plastic je ziet het overal.
Waarom gaan we niet gewoon terug naar af zo min mogelijk plastic. Glasflessen van de melkboer (Pietje botermelk terug in de straat)
Wel wat gewicht in de boodschappentas maar toch. Flauwekul natuurlijk we moeten onze verantwoordelijkheid nemen en alles netjes scheiden dat mag wat kosten.
Geef uw reactie.
beschouw inzamelen als een investering. Zwerfaval van plastic (door maaimachines versnipperd in duizenden splinters) is uiteindelijk veel schadelijker en opruimen vele malen duurder.
Geef uw reactie.
Wij wonen op een appartement en hebben echt geen ruimte voor het opsparen van plastic in huis. We brengen het nu elke dag naar de container bij de supermarkt; een hele goede en zindelijke oplossing.
Geef uw reactie.
Het is toch van de zotte dat wij ons moeten gaan aanpassen aan een stelletje vervuilers die overal hun huisvuil dumpen.
Ik had jaren geleden al aan de gemeente voorgesteld dat het vastrecht wat iedere inwoner van Venray moet betalen omhoog moet en de kliko prijs omlaag of beter helemaal eraf zodat het zwerfvuil drastisch wordt verminderd dus ook de vervuiling van het plastic afval.
Geef uw reactie.
Dag Hans,
Ben het volledig met u eens. Dit voorstel heb ik ook al meerdere malen bij de gemeente aangegeven. Blijkbaar komen die berichten
bij dovemansoren terecht. Vaste lasten iets omhoog en gratis b.v wekelijks de gft containers aan de straat.
Ook dat er bladkorven moeten komen, omdat niet iedereen naar het milieustation kan!
Waarom moet het overgrote deel van de burgers, voor die vervuilers, aan de kant gaan staan.
Geef uw reactie.
Ik breng nu enkele weken per week zelf het afval weg. En houd het zelf onder controle. Misschien straatcoaches in de buurt neerzetten!
De zakken plastic weer op laten is geen optie, met een beetje wind gaan ze alle kanten op. En nog een container zit ik niet echt op te wachten.
Geef uw reactie.
Alleen baal ik van de tetra-pakken container, maak die opening toch eens wat groter.
Plastic afval moet verwerkt kunnen worden.
Geef uw reactie.
Maak de pakken thuis plat en sorteer thuis alles, dan komt het vanzelf goed
Geef uw reactie.
Tja dat wordt lastig!
In grotere steden wordt afval minimaal gescheiden omdat men de regels niet nakomt en dit niet te handhaven valt . Het lijkt erop dat in Venray hetzelfde probleem speelt. Venray wordt te groot voor een ‘dorps’ afvalbeleid met sociale controle.
Laat het aan de mensen zelf over. Er zijn ook heel veel milieubewuste mensen in Venray. Die het niet erg vinden om wat verder te fietsen. Maak dan één centraal inleverpunt in het centrum met toezicht. Bestudeer de mogelijkheid deze mensen te belonen. Dat werkt beter dan het straffen van de mensen die het zo nauw niet nemen.
Datzelfde met GFT. Als het zo warm is wil ik ook geen stinkende groene bak in de tuin. En ja, dan gaat het bij het restafval.
Of kleine groene bakken die zeker in de zomer 2x per week worden opgehaald.
Geef uw reactie.
Plastic afval gescheiden inleveren is een goede actie. Er zullen altijd mensen zijn die slordig omspringen met hun afval. Plastic zakken aan lantaarnpalen hangen maakt de troep nog erger. Handhaven, deel boetes uit en incasseer dit geld als tegemoetkoming in de kosten van het verwijderen en scheiden van het afval. Meer toezicht door middel van camera's en personeel. Werkgelegenheid op deze manier geven aan milieu bewuste personen.
Niet meer van dat softe gedoe, die tijd is voorbij. Wees alert en eerlijk, zeg waar het op staat. Rotzooi maakt nog meer troep. Het is genoeg geweest met die vervuiling in de straten en parken alsook in de mooie bosrijke omgeving van Venray.
Geef uw reactie.
Goed beschreven!
Geef uw reactie.
Afval moet zoveel mogelijk gescheiden worden aangeboden. Nu wordt plastic aangeboden in kleine porties veelal bij bezoek aan een supermarkt. Thuis plastic langer bewaren in doorzichtige zakken is geen ideale situatie. Ook extra containers thuis voor plastic is geen optie. De basis ligt bij de politiek en de producenten. Maar eens beginnen met minder verpakkingsplastic.
Geef uw reactie.
Helemaal mee eens
Geef uw reactie.
In de eerste plaats om het milieu te beschermen en dat mag van mij gerust wat kosten. Mentaliteit vd troep-veroorzakers zal niet zo snel veranderen, wel mooi dat er steeds meer bewustwording ontstaat bij steeds meer mensen. Afval scheiden mag zeer zeker niet afgeschaft worden. In welke vorm we het moeten gaan doen maakt mij niets uit. Statiegeld op blik en plastic flesjes en camera bewaking helemaal prima.
Geef uw reactie.
Plastic afval moet gescheiden aangeboden kunnen worden ter bescherming van het milieu.
Uiteraard het liefst tegen een zo laag mogelijke kostprijs.
De containers bij de supermarkten zijn voor ons een perfecte oplossing maar als hier verkeerd gebruik of misbruik van wordt gemaakt, dan kan ik mij voorstellen dat de Gemeente maatregelen zal (moeten) nemen.
Weet wel dat zij die illegaal willen dumpen tóch weer een andere manier zullen vinden en de vraag is wat daar de effecten van zullen zijn (financieel en voor het milieu).
Een alternatief heb ik niet direct (geen ervaring mee) maar ik kan me wel iets voorstellen bij de plastic zakken die opgehaald worden. Hierbij vind ik de afhaalfrequentie wel belangrijk (ten minste 2 x per maand).
Om te voorkomen dat er van dit systeem ook weer misbruik gemaakt gaat worden, zou je er voor kunnen zorgen dat de zakken op de één of andere manier voorzien worden van een bepaalde code zodat indirect (i.v.m. privacy) de boosdoener te traceren is.
Een korte duidelijke instructie erbij wat er wél in de zak mag en het is het proberen waard.
Daarnaast in het kader van de werkverschaffing een eigen inzamelorganisatie opzetten met een bemande locatie (milieustraat of anders) waar burgers (na controle) hun plastic in kunnen leveren als ze daar eerder van af willen.
Geef uw reactie.
Het afvalbeleid van de gemeente moet helemaal op de schop. Zet korven voor groenafval in straten , handhaaf glasbak en ophalen oud papier en begin met nascheiden van restafval incl. plastic zoals al in diverse grote gemeenten zoals Rotterdam al gebeurt.
Geef uw reactie.
Appartementbewoners kunnen moeilijk langere tijd plastic opslaan.
Denk dat alles als restafval wordt gebruikt in afvalcontainers.
Geef uw reactie.
De meeste verpakkingen kun je gewoon in de containers deponeren, En of je op een appartement of een woning woont, lang afval bewaren, is voor niemand fijn
Geef uw reactie.
Het gescheiden inleveren van afval vind ik een goede zaak, maar de manier waarop dit nu gebeurt niet.
Inmiddels enkele jaren ervaring bij een andere gemeente waarbij plastic zakken gratis door de gemeente werden aangeboden en het plastic aan de straat werd opgehaald. Tevens mocht het blik en de lege pakken in deze zakken. Sinds we in Venray wonen hebben we een heel milieustation in de garage. Het plastic stapelt zich in rap tempo op omdat we niet geregeld bij de supermarkt komen om al het afval weg te brengen. Tevens zijn de gaten van de afvalbak klein waardoor er enkel kleinere zakjes in kunnen.
Geef uw reactie.
Helemaal eens.
Plastic icm lege drinkpakken en blik mag dan wel iedere week opgehaald worden. Het stapelt zo snel op.
Geef uw reactie.
dat moet kunnen desnoods ophalen in plastic zakken bij de mensen met een doorzichtige zak. zoals in Horst
Geef uw reactie.
Mensen aanspreken op hun gedrag en kamera's plaatsen om dit te contoleren.
Geef uw reactie.
Werkt goed ,plastic wordt vermalen ,geen rommel op straat ,bij bezoek super nemen we het altijd mee.
Gemeente zou meer voorlichting kunnen geven en strenger optreden tegen overtreders
Geef uw reactie.
Als de bakken weggehaald worden, dan komt er nog meer troep op straat te liggen. Het zou mooi zijn als de producenten het voorbeeld nemen en minder overbodig verpakkingsmateriaal gebruikt.
Geef uw reactie.
Vroeger hadden we die plastic zakken waar het in kon ,dat van de gemeente werd uitgegeven,dat ging toch prima.opeens werd dat weer afgeschaft,jammer.
Geef uw reactie.
het kost wel moeite om het weg te brengen, maar je kunt het in kleine porties mee nemen als je naar de supermarkt moet
Geef uw reactie.
Ik denk een extra container aan huis, dat het ook beter helpt. Kost misschien de aanschaf van de containers wel wat natuurlijk, maar zo als het nu gaat kost het ook geld om het afval te scheiden. In de gemeente Uden werkt dit perfect.
Geef uw reactie.
Waarom steeds weer die veranderingen?????
Enkele jaren geleden is hier, voor de duur van enkele maanden, het plastic in de straat opgehaald. Waarom dat opeens ophield is mij niet bekend. Het zou ook kunnen zijn, dat er toen ondergrondse containers bij de winkels kwamen. Wellicht kan het ook zijn, dat die zakken plastic, met harde wind over de straat waaiden. In vele plaatsen/steden, heeft men vanuit de gemeente, speciale haken aan de lantaarnpalen bevestigd, zodat men op de dag van ophalen die daar kan ophangen.
Geef uw reactie.
Wanneer de gemeente een efficiëntere en goedkopere manier denkt te hebben om plastic afval gescheiden in te zamelen, zou dat op proef kunnen worden uitgevoerd. Totdat het resultaat van deze proef bekend is, moeten de containers afgesloten blijven staan, want biedt de proef geen positief resultaat, kan teruggekeerd worden naar de oude methode.
Geef uw reactie.
Naast het feit dat scheiden beter is voor het milieu, denk ik dat als men de containers weg haalt veel mensen afval gaan dumpen in de natuur. Niet alleen heel erfelijk, maar ook dit kost de gemeente veel geld.
Geef uw reactie.
Ja gescheiden aanbieden moet blijven.
Dat alles opgehaald wordt langs de huizen kan prima. Maar bij flats/appartementen is dat geen goed idee.
Deze bewoners kunnen niet al die troep in hun woning bewaren tot de ophaalwagen langs komt. Het voorstel voor zo"n klein keukenafval bakje is om te lachen. Ik zie al 50 bakjes aan een lantaarnpaal hangen voor te ledigen. Na afloop is het: welk bakje is van wie. Betere oplossing zijn evt. kleine containerbakken bij flats waar alles gescheiden in gedaan kan worden. Iedere bewoner een sleutel om die container te openen.
Als mensen niet fatsoenlijk van hun rommel af kunnen komen dan zal er in de toekomst nog meer rotzooi op straat en in de bossen worden neer gegooid.
Geef uw reactie.
Dat afval op een goede manier verwerkt moet worden staat vast. Wat de beste manier is, daar zijn de meningen over verdeeld. Alles bij elkaar in containers of zakken in de straat ophalen, of alles netjes gescheiden. Beide hebben voor en nadelen. Ook het diftar systeem heeft nooit goed gewerkt omdat afval voor de burger geld kost . Feitelijk zou de burger voor afval goed opruimen beloond moeten worden. Wat de gemeente nu van plan is, is geen goed idee en de presentatie nog slechter. Omdat het word gepresenteerd als meer service voor de burger. Waaruit bestaat die service dan.
De hogere kosten?
Dat de burgers 14 dagen zijn stinkend plastic en lege blikken in zijn appartement moet opslaan?
Dat er een (als extra service) een stinkend “aanrechtbakje” ergens in het kleine appartement een plaats moet krijgen?
Dat er overal aan lantaarnpalen ophangbeugels gemonteerd worden om de zakken op te hangen, (dan moeten er nog veel lantaarnpalen geplaatst worden in de Haammakersstraat en diverse andere straten (fraai gezicht en misschien nog gevaarlijk ook).
Waarom zou er op deze manier minder restafval worden ingezameld?
39% van het restafval zou bestaan uit gft, de grootste winst is dan toch te behalen uit zelf composteren voor mensen met een tuin, daarin zou voor de gemeente veel winst te behalen zijn.
Geef uw reactie.
De mensen kunnen nu a la minute de plastic in de containers doen. Vooral met het warme weer van de laatste weken gaat de plastic verpakking waarin bv vis of vlees verpakt is geweest niet fris ruiken indien het maar 1 x per 2 of 3 weken wordt opgehaald. Uit ervaring weten we toch dat de mens dit dan elders gaat " doppen " met als gevolg rondslingerend plastic afval op straat en in de natuur. Verhoog desnoods de kosten van de lediging van de grijze of groene bak.
Geef uw reactie.
Ik breng het nu iedere wwek weg als ik toch naar de supermarkt ga. Is het thuis ook meteen opgeruimd. Alles thuis opstapelen, het als het oud papier vind ik geen optie. Neemt zoveel plaats in beslag als je bekijkt hoeveel plastic afval je in een week hebt. Nog een container zie ik niet zitten, die grijze en groene staan al in de weg.
Ik vind wel dat de gemeente gratis zakken mag leveren voor het inleveren van plastic, is jet meteen doorzichtig en kan iedereen zien wat je weg gooit.
Er mag tevens okk wel wat meer luiercontainers komen, die zijn er zo ontzettend weinig en die heb de kleine witte zakken zitten zo vol.
Geef uw reactie.
Bij andere gemeente werkt het apart ophalen van plastic afval ook. Waarom hier Niet?
Geef uw reactie.
Belangrijk plastic je ziet het overal.
Waarom gaan we niet gewoon terug naar af zo min mogelijk plastic. Glasflessen van de melkboer (Pietje botermelk terug in de straat)
Wel wat gewicht in de boodschappentas maar toch. Flauwekul natuurlijk we moeten onze verantwoordelijkheid nemen en alles netjes scheiden dat mag wat kosten.
Geef uw reactie.
beschouw inzamelen als een investering. Zwerfaval van plastic (door maaimachines versnipperd in duizenden splinters) is uiteindelijk veel schadelijker en opruimen vele malen duurder.
Geef uw reactie.
Wij wonen op een appartement en hebben echt geen ruimte voor het opsparen van plastic in huis. We brengen het nu elke dag naar de container bij de supermarkt; een hele goede en zindelijke oplossing.
Geef uw reactie.
Het is toch van de zotte dat wij ons moeten gaan aanpassen aan een stelletje vervuilers die overal hun huisvuil dumpen.
Ik had jaren geleden al aan de gemeente voorgesteld dat het vastrecht wat iedere inwoner van Venray moet betalen omhoog moet en de kliko prijs omlaag of beter helemaal eraf zodat het zwerfvuil drastisch wordt verminderd dus ook de vervuiling van het plastic afval.
Geef uw reactie.
Ik breng nu enkele weken per week zelf het afval weg. En houd het zelf onder controle. Misschien straatcoaches in de buurt neerzetten!
De zakken plastic weer op laten is geen optie, met een beetje wind gaan ze alle kanten op. En nog een container zit ik niet echt op te wachten.
Geef uw reactie.
Alleen baal ik van de tetra-pakken container, maak die opening toch eens wat groter.
Plastic afval moet verwerkt kunnen worden.
Geef uw reactie.
Tja dat wordt lastig!
In grotere steden wordt afval minimaal gescheiden omdat men de regels niet nakomt en dit niet te handhaven valt . Het lijkt erop dat in Venray hetzelfde probleem speelt. Venray wordt te groot voor een ‘dorps’ afvalbeleid met sociale controle.
Laat het aan de mensen zelf over. Er zijn ook heel veel milieubewuste mensen in Venray. Die het niet erg vinden om wat verder te fietsen. Maak dan één centraal inleverpunt in het centrum met toezicht. Bestudeer de mogelijkheid deze mensen te belonen. Dat werkt beter dan het straffen van de mensen die het zo nauw niet nemen.
Datzelfde met GFT. Als het zo warm is wil ik ook geen stinkende groene bak in de tuin. En ja, dan gaat het bij het restafval.
Of kleine groene bakken die zeker in de zomer 2x per week worden opgehaald.
Geef uw reactie.
Plastic afval gescheiden inleveren is een goede actie. Er zullen altijd mensen zijn die slordig omspringen met hun afval. Plastic zakken aan lantaarnpalen hangen maakt de troep nog erger. Handhaven, deel boetes uit en incasseer dit geld als tegemoetkoming in de kosten van het verwijderen en scheiden van het afval. Meer toezicht door middel van camera's en personeel. Werkgelegenheid op deze manier geven aan milieu bewuste personen.
Niet meer van dat softe gedoe, die tijd is voorbij. Wees alert en eerlijk, zeg waar het op staat. Rotzooi maakt nog meer troep. Het is genoeg geweest met die vervuiling in de straten en parken alsook in de mooie bosrijke omgeving van Venray.
Geef uw reactie.
Afval moet zoveel mogelijk gescheiden worden aangeboden. Nu wordt plastic aangeboden in kleine porties veelal bij bezoek aan een supermarkt. Thuis plastic langer bewaren in doorzichtige zakken is geen ideale situatie. Ook extra containers thuis voor plastic is geen optie. De basis ligt bij de politiek en de producenten. Maar eens beginnen met minder verpakkingsplastic.
Geef uw reactie.
In de eerste plaats om het milieu te beschermen en dat mag van mij gerust wat kosten. Mentaliteit vd troep-veroorzakers zal niet zo snel veranderen, wel mooi dat er steeds meer bewustwording ontstaat bij steeds meer mensen. Afval scheiden mag zeer zeker niet afgeschaft worden. In welke vorm we het moeten gaan doen maakt mij niets uit. Statiegeld op blik en plastic flesjes en camera bewaking helemaal prima.
Geef uw reactie.
Plastic afval moet gescheiden aangeboden kunnen worden ter bescherming van het milieu.
Uiteraard het liefst tegen een zo laag mogelijke kostprijs.
De containers bij de supermarkten zijn voor ons een perfecte oplossing maar als hier verkeerd gebruik of misbruik van wordt gemaakt, dan kan ik mij voorstellen dat de Gemeente maatregelen zal (moeten) nemen.
Weet wel dat zij die illegaal willen dumpen tóch weer een andere manier zullen vinden en de vraag is wat daar de effecten van zullen zijn (financieel en voor het milieu).
Een alternatief heb ik niet direct (geen ervaring mee) maar ik kan me wel iets voorstellen bij de plastic zakken die opgehaald worden. Hierbij vind ik de afhaalfrequentie wel belangrijk (ten minste 2 x per maand).
Om te voorkomen dat er van dit systeem ook weer misbruik gemaakt gaat worden, zou je er voor kunnen zorgen dat de zakken op de één of andere manier voorzien worden van een bepaalde code zodat indirect (i.v.m. privacy) de boosdoener te traceren is.
Een korte duidelijke instructie erbij wat er wél in de zak mag en het is het proberen waard.
Daarnaast in het kader van de werkverschaffing een eigen inzamelorganisatie opzetten met een bemande locatie (milieustraat of anders) waar burgers (na controle) hun plastic in kunnen leveren als ze daar eerder van af willen.
Geef uw reactie.
Het afvalbeleid van de gemeente moet helemaal op de schop. Zet korven voor groenafval in straten , handhaaf glasbak en ophalen oud papier en begin met nascheiden van restafval incl. plastic zoals al in diverse grote gemeenten zoals Rotterdam al gebeurt.
Geef uw reactie.
Appartementbewoners kunnen moeilijk langere tijd plastic opslaan.
Denk dat alles als restafval wordt gebruikt in afvalcontainers.
Geef uw reactie.
Het gescheiden inleveren van afval vind ik een goede zaak, maar de manier waarop dit nu gebeurt niet.
Inmiddels enkele jaren ervaring bij een andere gemeente waarbij plastic zakken gratis door de gemeente werden aangeboden en het plastic aan de straat werd opgehaald. Tevens mocht het blik en de lege pakken in deze zakken. Sinds we in Venray wonen hebben we een heel milieustation in de garage. Het plastic stapelt zich in rap tempo op omdat we niet geregeld bij de supermarkt komen om al het afval weg te brengen. Tevens zijn de gaten van de afvalbak klein waardoor er enkel kleinere zakjes in kunnen.
Geef uw reactie.
dat moet kunnen desnoods ophalen in plastic zakken bij de mensen met een doorzichtige zak. zoals in Horst
Geef uw reactie.
Mensen aanspreken op hun gedrag en kamera's plaatsen om dit te contoleren.
Geef uw reactie.
Werkt goed ,plastic wordt vermalen ,geen rommel op straat ,bij bezoek super nemen we het altijd mee.
Gemeente zou meer voorlichting kunnen geven en strenger optreden tegen overtreders
Geef uw reactie.
Als de bakken weggehaald worden, dan komt er nog meer troep op straat te liggen. Het zou mooi zijn als de producenten het voorbeeld nemen en minder overbodig verpakkingsmateriaal gebruikt.
Geef uw reactie.
het kost wel moeite om het weg te brengen, maar je kunt het in kleine porties mee nemen als je naar de supermarkt moet
Geef uw reactie.
Waarom steeds weer die veranderingen?????
Enkele jaren geleden is hier, voor de duur van enkele maanden, het plastic in de straat opgehaald. Waarom dat opeens ophield is mij niet bekend. Het zou ook kunnen zijn, dat er toen ondergrondse containers bij de winkels kwamen. Wellicht kan het ook zijn, dat die zakken plastic, met harde wind over de straat waaiden. In vele plaatsen/steden, heeft men vanuit de gemeente, speciale haken aan de lantaarnpalen bevestigd, zodat men op de dag van ophalen die daar kan ophangen.
Geef uw reactie.
Ik ben voor scheiden van afval, en gewoon aan huis laten ophalen... Weg met de overvolle stinkende plastic-containers bij de supermarkt waar mensen de zooi naast gooien omdat ze vol zitten... Of containers waar je tussen de wespen door moet om je blikwerk aan te kunnen bieden... Ik zou denken: De restcontainer van nu vervangen door een container voor plastic, blik en pakken. De groencontainer fors verkleinen en een (paar) keer per week ophalen en het restafval in betaalde zakken, korven langs de weg voor snoeiafval van je tuin... Ideaal! Naar voorbeeld van gemeente Horst aan de Maas. Samenwerking daarin zoeken met andere gemeenten mbt afvalverwerkingsbedrijf om kosten te dekken is natuurlijk ook nog om over na te denken...
Geef uw reactie.
Vroeger hadden we die plastic zakken waar het in kon ,dat van de gemeente werd uitgegeven,dat ging toch prima.opeens werd dat weer afgeschaft,jammer.
Geef uw reactie.
Ik denk een extra container aan huis, dat het ook beter helpt. Kost misschien de aanschaf van de containers wel wat natuurlijk, maar zo als het nu gaat kost het ook geld om het afval te scheiden. In de gemeente Uden werkt dit perfect.
Geef uw reactie.
Wanneer de gemeente een efficiëntere en goedkopere manier denkt te hebben om plastic afval gescheiden in te zamelen, zou dat op proef kunnen worden uitgevoerd. Totdat het resultaat van deze proef bekend is, moeten de containers afgesloten blijven staan, want biedt de proef geen positief resultaat, kan teruggekeerd worden naar de oude methode.
Geef uw reactie.