ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van de gemeente Venray

woensdag, 06 mei 2020 13:31 Het standpunt van de gemeente Venray

Stelling: Er zijn onderhand wel genoeg logistieke dienstverlenende bedrijven in Venray

De regio Venlo-Venray is een belangrijke logistieke hotspot. In het hart van Europa, met aan de ene kant de haven van Rotterdam en aan de andere kant het Ruhrgebied en de rest van Europa als achterland, heeft de regio zich daarmee goed op de kaart gezet. Die economie zorgt direct én indirect voor banen. Onze economie is zo’n banenmotor, dat niet alleen inwoners van onze regio, maar ook mensen uit de rest van Europa er een boterham aan verdienen. Direct en indirect zorgt die economische ontwikkeling voor welvaart en economische groei van onze regio.

Juist in deze coronatijd wordt extra duidelijk dat de logistiek een vanzelfsprekende rol in ons dagelijks leven vervult. Webshops draaien overuren en die producten worden bij ons in een mum van tijd aan de deur geleverd. We stellen ons daarbij vaak niet meer de vraag hoe dat komt, welke weg zo’n product heeft afgelegd en wie daaraan een salaris verdient. In de open economie die Nederland is, is onze logistiek een economische motor en onze regio heeft daarin gelukkig een belangrijke rol gepakt.

De logistieke sector verandert echter ook. Dat is al langer aan de gang. Onder invloed van discussies over klimaatverandering en stikstof, vragen we ons af hoe we onze mobiliteit op een schonere en duurzamere manier kunnen inrichten. Corona versterkt die ontwikkeling alleen maar. Er wordt nu beter nagedacht over de weg die producten afleggen voordat ze bij ons in huis terecht komen. Is het echt nodig om producten de hele wereld over te laten vliegen? En, kunnen we logistiek op een schonere manier inrichten? Denk aan het terugbrengen van CO2 en stikstof uit ons verkeer door middel van elektrisch rijden en andere manieren van vervoer. Veel logistieke bedrijven innoveren en dat gaat de komende periode alleen maar meer worden, om die omslag te maken naar een groene economie.

Ook de logistieke bebouwing biedt kansen. Denk aan zonnepanelen op daken om energie te leveren. Maar ook aan de inrichting van de ruimte om de bebouwing heen. Nu is de omgeving rondom logistieke gebouwen vaak nog erg versteend, terwijl groen steeds belangrijker wordt. Niet alleen omdat groen mensen gelukkiger maakt, maar ook omdat een groene omgeving helpt om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Industriegebieden zijn nu nog vaak hitte-eilanden. Door te vergroenen maken we die gebieden koeler op hete zomerdagen en dat is weer gezonder voor de mensen die er werken.

Kortom: de logistieke sector is een economische motor voor onze regio. Maar als we onze banen willen behouden en ons vestigingsklimaat ook richting de toekomst sterk willen houden, dan moeten we rekening houden met alle innovaties die nu bezig zijn. We zijn daarover natuurlijk veel in gesprek met ondernemers. Want alleen door mee te veranderen en over (gemeente)grenzen samen te werken, houden we Venray aan het werk en blijven we een krachtige regio in het hart van Europa.

Gerelateerde artikelen

Er zijn onderhand wel genoeg logistieke dienstverlenende bedrijven in Venray

Lees verder