ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Ouku, adviseur voor het in groepsverband wonen van ouderen.

maandag, 24 februari 2020 14:05 Ouku, adviseur voor het in groepsverband wonen van ouderen.

Woongeluk en leefplezier, ook als je ouder wordt!

Het is mogelijk om in de woning waar je nu woont te blijven wonen. Als dat dan op een gegeven moment écht niet meer gaat, omdat jezelf of je partner zware lichamelijke beperkingen heeft of dementie krijgt, kom je misschien in aanmerking voor een (particulier) verpleeghuis. Indien het verpleeghuis over tweepersoonskamers beschikt en het financieel haalbaar is, kunnen jullie daar wellicht samen naartoe. Zo niet, dan kunnen jullie kiezen om apart te gaan wonen of om zorg thuis te ontvangen. Maar tussen wonen in de eigen woning en een verpleeghuis zijn nog zoveel meer mogelijkheden!

Stel je bent zelf 87 en je partner is 85 en heeft door lichamelijke beperkingen of dementie recht op zorg in een instelling vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Als partner heb je recht op verblijf in dezelfde instelling (mits het geen gesloten afdeling betreft) en behoudt je ook het recht op verblijf in die instelling na het overlijden van je partner of na het vertrek van je partner naar een andere instelling/afdeling. Maar let op verzorgingshuizen zijn de afgelopen jaren gesloten. Je komt niet meer zo snel in aanmerking voor een pleeghuisplek en vaak zijn geen of nauwelijks partnerplekken beschikbaar. Ook hebben we tegenwoordig te maken met lange wachtlijsten in de zorg.

(Samen) zo lang mogelijk thuis blijven klinkt ideaal, en die mogelijkheid moet ook besproken worden. Maar zeker wanneer jezelf of één van beide ernstig ziek is of ernstig dementeert, is het zeer de vraag of dit de beste oplossing is. Denk hier goed over na, praat erover en beslis zelf wat goed voelt en past bij de situatie. Echter, dit is niet gemakkelijk.

Ik wil mensen oproepen om tijdig na te gaan denken over hoe men oud wilt worden. Hoe zou je graag willen wonen? Ook als je later te maken krijgt met beperkingen. Is dat samen met andere mensen of alleen? Is de eigen woning hier geschikt voor? Zijn er woningaanpassingen mogelijk of is het beter om (nu al) te verhuizen?

Niet alleen de mensen zelf moeten zich bewust worden van hun mogelijkheden. Ook wil ik oproepen om anders te gaan bouwen. Het moet niet draaien om de stenen, maar om de mensen. Het zou mooi zijn als de huizenbouw meer aansluit bij de wensen van de doelgroep en dat zij mee kunnen denken, zodat er meer woonruimte beschikbaar komt voor mensen die nu of in de toekomst zorg nodig hebben. Plekken waar zowel alleenstaanden, als echtparen samen plezierig oud kunnen worden.

Chantal Saes streeft naar een samenleving waarin mensen gelukkig zijn, langer vitaal blijven, iedereen mee kan doen en beschikt over goede huisvesting. Ze begeleidt o.a. groepen mensen die op een andere manier samen willen wonen en organiseert bijeenkomsten rondom wonen en ouder worden.

Chantal Saes, Ouku Consultancy
www.oukuconsultancy.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.