ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Meer gezamenlijke huisvesting voor hulpbehoevende ouderen is noodzakelijk.

donderdag, 20 februari 2020 13:46 Meer gezamenlijke huisvesting voor hulpbehoevende ouderen is noodzakelijk.

Hulpbehoevende ouderen in Venray zoeken huisvesting.

Vroeger was het bestaan van bejaardentehuizen vanzelfsprekend.
Men kon, al dan niet hulpbehoevend, individueel of als echtpaar in zo’n tehuis worden opgenomen. Helaas is die tijd voorbij, en wel om twee redenen.
Bezuinigingen op de gezondheidszorg en het streven van de overheid om langer zelfstandig in eigen huis te moeten blijven wonen zijn beiden de oorzaak van een huisvestingsprobleem.

Het gevolg daarvan is dat vanwege de vergrijzing van de samenleving, met name voor de groep hulpbehoevende ouderen, er onvoldoende mogelijkheden zijn om de oude dag met een gerust hart tegemoet te zien.
Landelijk zijn er al diverse initiatieven ontwikkeld om zorgappartementen of groepswoningen te realiseren. Vanzelfsprekend hoort daarbij een adequate verzorging, terwijl men voldoende vrijheid en privacy heeft. Zo’n gebouw, met een ligging op loopafstand van een winkelcentrum of supermarkt, huiselijk ingericht en met allerlei voorzieningen zoals kapsalon, pedicure, fysiotherapie en een huisarts in de directe omgeving is voor de toekomst van onze hulpbehoevende ouderen een oplossing voor de toekomstige problematiek.

Een probleem ontstaat bijvoorbeeld als één persoon van een echtpaar extra veel zorg nodig heeft terwijl de ander thuis kan blijven wonen, al dan niet met hulp van de thuiszorg.
Een zorgappartement voor beiden biedt dan uitkomst voor zowel verpleging als verzorging.
Een kleinschalige groepswoning in een huiselijke omgeving voldoet ook hieraan.

Om die reden heeft de Stichting Burgers van Venray voor de maand maart een stelling gekozen waarvoor de inwoners van Venray, ook al zijn ze nu (nog) niet zorgbehoevend, worden uitgenodigd om te reageren. De stelling is:

Meer gezamenlijke huisvesting voor hulpbehoevende ouderen is noodzakelijk.
Gedurende de maand maart kan men op deze website aangeven het hiermee eens of oneens te zijn. Bovendien worden hiertoe ook jongeren en medioren, die thans voor hun ouders hand- en spandiensten verlenen en mantelzorgers verzocht op deze stelling te reageren. Lees voor het uitbrengen van uw reactie eerst de bijgaande artikelen van de gemeente Venray, Proteion en een externe adviseur. Begin april zal het resultaat van deze peiling worden gepubliceerd in het weekblad HALLO Venray.

REACTIES

Gezamenlijke huisvesting voor ouderen actueel door Coronavirus.

In de maand maart stond op de website Burgers van Venray een stelling over gezamenlijke huisvesting van ouderen als één van beiden hulpbehoevend is.
Meer gezamenlijke huisvesting voor hulpbehoevende ouderen is noodzakelijk, was de tekst van......

Lees verder