Dit vindt onze burgemeester van het vuurwerk.

maandag, 03 februari 2020 13:59 Dit vindt onze burgemeester van het vuurwerk.

Hoe gaan we om met vuurwerk tijdens de jaarwisseling? De discussie is in het hele land losgebarsten. Want elk jaar zorgt vuurwerk voor ongelukken. Dieren krijgen de schrik van hun leven en hulpverleners en handhavers vragen om steun van de lokale en de landelijke politiek. De meningen zijn verdeeld, de discussie wordt soms verhit vervoerd en tal van aspecten spelen een rol: veiligheid, gezondheid, milieu, overlast, welzijn van mens en dier, traditie en individuele vrijheid versus verantwoordelijkheid.

Als je naar de beelden op tv en op social media kijkt, dan zie je dat vuurwerk gepaard gaat met heel veel ellende en overlast. Juist vaak voor dieren, omstanders en hulpverleners. In Venray heeft zowel de overlast als de discussie (nog) niet tot excessen geleid. De schade is gelukkig beperkt gebleven.

Niettemin moeten we ook in onze gemeente nadenken over de vraag ‘is vuurwerk nog van deze tijd’? En dat doen we ook. Er zijn tal van denkrichtingen. Tot vorige week waren we in afwachting van landelijke regelgeving. Nu heeft het kabinet de knoop doorgehakt: consumenten mogen de komende jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer afsteken. Alleen een beperkt assortiment siervuurwerk – zoals fonteintjes, bepaalde sierpotten en grondbloemen – blijft toegestaan. Ook het zogenoemde F1-vuurwerk zoals sterretjes en knalerwten, blijft te koop.

Daarmee heeft de landelijke politiek duidelijk stelling genomen en is het niet meer relevant wat ik in Venray van een vuurwerkverbod vind. Voor ons is met deze nieuwe regelgeving de discussie achterhaald en overbodig geworden. Een vuurwerkverbod in Venray is een feit.

Luc Winants
Burgemeester Venray

Gerelateerde artikelen

De vuurwerkbranche wil een feestelijke en veilige oudejaarsavond.

Lees verder

Het standpunt van de politie

Lees verder

De mening van de Kleindieren Sportfokkers Vereniging Venray

Lees verder

Een vuurwerkverbod in Venray is wenselijk

Lees verder

ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING