ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van de politie

donderdag, 30 januari 2020 18:00 Het standpunt van de politie

Wat betreft het vuurwerk verbod zijn er op dit moment 2 opties welke gebruikt worden.

Optie 1 is een volledig verbod en optie 2 is een verbod om knalvuurwerk en vuurpijlen. 

Indien er gegaan wordt voor optie 1 betekent dit waarschijnlijk wel dat de gemeente met een alternatieve vuurwerkshow zal (moeten) komen. Bij optie 2 blijft de mogelijkheid voor burgers om zelf vuurwerk af te steken er wel, denk dan aan cakeboxen etc.

Omdat het hierbij om een lokaal verbod gaat blijft de landelijke wetgeving van toepassing. Wat ik hiermee bedoel is dat het dus wel is toegestaan om vuurwerk voorhanden te hebben en te kopen in Venray maar het afsteken niet, dit wordt dan geregeld in de APV. Wat betreft de handhaving maakt dit het een stuk lastiger. Men mag dus het vuurwerk in bezit hebben en inkopen maar niet afsteken.

Wat betreft de handhaving is een lokaal verbod bijna niet te handhaven. Het inkopen en bezitten is immers legaal maar het afsteken niet. Alleen in heterdaadsituaties kan er dus gehandhaafd worden. Mijn persoonlijke mening is dus dat er beter druk uitgeoefend kan worden op de landelijke politiek om tot een verbod te komen, dit geeft mogelijkheden tot handhaving en voorkomt de aanvoer van vuurwerk.

Anne van Wanroij, hoofdagent
Robuust Basis Team Venray-Gennep

Gerelateerde artikelen

De vuurwerkbranche wil een feestelijke en veilige oudejaarsavond.

Lees verder

De mening van de Kleindieren Sportfokkers Vereniging Venray

Lees verder

Een vuurwerkverbod in Venray is wenselijk

Lees verder