ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Wethouder Vervoort over straatverlichting in Venray

vrijdag, 20 december 2019 22:19 Wethouder Vervoort over straatverlichting in Venray

Straatverlichting: volop in ontwikkeling!

De straatverlichting! Een mooi thema en heel belangrijk in deze donkere dagen van het jaar. En bovendien iets waarmee wij als gemeente heel druk zijn. Er is een heleboel aan het veranderen en daarover praat ik jullie heel graag bij.

Er zit volop ontwikkeling in de technologie van onze straatverlichting. We zijn druk bezig met vervangingsplannen. Dat dient een paar doelen: goed en gericht verlichten, het tegengaan van lichtvervuiling als het niet nodig is én energiebesparing. Want dat is goed voor zowel onze portemonnee als voor onze duurzaamheidsambities.

We zijn bezig om onze straatverlichting te vervangen voor LED. Dat gaat niet in één keer, maar we zijn flinke slagen aan het maken. De traditionele straatlantaarns kosten heel veel energie en geven weinig gericht licht. Met onze LED-verlichting wordt dat beter. De plekken die we willen verlichten, zoals de straat en de stoep, worden helder verlicht en de rest niet.

Het komend jaar zie je daarvan de resultaten op bijvoorbeeld de singels en de binnenring. Daar gaan we fors minder energie gebruiken door LED-verlichting. Goed voor de financiën en goed voor de wereld, want de groenste energie is de energie die niet hoeft te worden opgewekt! Bovendien zijn de armaturen nog prima in orde, dus die laten we staan. Ook dat past in onze duurzaamheidsambities.

Op andere plekken zie je de resultaten al van het zogenaamd ‘dynamisch verlichten’. Denk bijvoorbeeld aan de Parkweg. Daar brandt het licht altijd op 10%. Maar als er iemand in de buurt is, dan gaat het licht naar 100%. Dat doen we via sensoren. Op de Hoenderstraat doen we dat ook en op de schoolfietsroute Oostrum-Geijsteren doen we dat ook met verlichting die speciaal bedoeld is voor langzaam verkeer. Er hoeft immers niet altijd licht te branden. Dat is niet alleen goed voor onze duurzaamheidsambities en de financiën, maar óók voor het welbevinden van dieren. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat lichtvervuiling gevolgen heeft voor het dag- en nachtritme van dieren, dus met het terugbrengen van verlichting als het niet nodig is, gaan we dat tegen. Het voordeel is dat niemand er iets van hoeft te merken, want zodra het nodig is, zodra er iemand voorbij komt, springt het licht van 10% naar 100%. Een win-win-win-situatie!

Oftewel: straatverlichting is iets waaraan we volop aan de slag zijn en waarbij thema’s als duurzaamheid en verkeersveiligheid altijd als een rode draad doorheen lopen. Hebt u tips, suggesties of aanvullingen? Laat het ons dan zeker weten!

Cor Vervoort
Wethouder gemeente Venray