ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een elektrische fiets kan onveilige situaties veroorzaken.

donderdag, 04 september 2014 14:10 Een elektrische fiets kan onveilige situaties veroorzaken.

De e-bike – ofwel de elektrische fiets - wordt steeds populairder. Er rijden er in Nederland nu al meer dan 1 miljoen rond, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Vanaf 2006 begon de echte opmars van de elektrische fiets. Inmiddels bezit vijf procent van de Nederlanders een elektrische fiets. Vrouwen van middelbare leeftijd en 60+-ers zijn daarbij in de meerderheid. Volgens marktonderzoeken ligt het omslagpunt al rond de 50 á 55 jaar. Dankzij de e-fiets is het fietsbezit onder oudere vrouwen significant gestegen. Die trend is wel aan het veranderen. De e-fietser wordt jonger en meer mannen kopen een e- fiets, misschien wel om hun elektrisch fietsende vrouw in snelheid te kunnen “bijbenen”.

Het gebruik van de elektrische fiets.
Tien procent van het totale aantal fietskilometers van 1,3 miljard kilometer per jaar, wordt afgelegd op een elektrische fiets. Het totale aantal fietskilometers dat 60-plussers verrijden is de laatste jaren fors toegenomen, vooral bij de vrouwen.
De toename van het aantal kilometers afgelegd met een elektrische fiets heeft ook een keerzijde.
In het dagelijkse verkeer blijken nogal eens problemen of ongelukken voor te komen waarbij een elektrische fiets betrokken is. Vaak is de oorzaak daarbij de hogere snelheid die met een elektrische fiets kan worden bereikt t.o.v. een “gewone” fiets.
De e-fiets is niet alleen sneller maar ook beduidend zwaarder en daardoor minder eenvoudig hanteerbaar. Mede daarom vertoont de e-fiets vaak een onverwacht gedrag na het indrukken van knopjes.

Het gedrag met de e-fiets in het verkeer.
Vooropgesteld moet worden dat de gebruiker van een elektrische fiets op een juiste en verantwoorde wijze daarmee aan het verkeer deelneemt. Dat houdt in dat deze fietser - soms rijdend met een hogere snelheid dan gebruikelijk - zich moet realiseren dat snel en adequaat reageren op plotselinge verkeerssituaties noodzakelijk is. Vooral bij het naderen van een kruispunt of rotonde moet daaraan aandacht worden gegeven.
Bovendien is het soms voor automobilisten moeilijk in te schatten hoe snel deze fietsers zich als weggebruiker gedragen. Van bromfietsers kan bijvoorbeeld wel de snelheid worden beoordeeld. Overigens ontstaan met bromfietsers en (groepen) wielrenners ook verkeersonveilige situaties omdat men te snel rijdt of niet tijdig kan afremmen.
Burgers van Venray wil weten hoe u als inwoner van de gemeente Venray het gebruik van deze elektrische fietsen beoordeelt.
Om die reden wordt u uitgenodigd om gedurende de maand september uw mening hierover kenbaar te maken op deze website.
U kunt hierop aangeven of u het eens of oneens bent met de stelling :
Fietsers op een elektrische fiets veroorzaken soms onveilige situaties.

REACTIES

Henriette: oneens

Slechte stelling. Er zijn nu meer fietsers dan voorheen, dus zullen er ook meer ongelukken gebeuren.

Geef uw reactie.

Joost: eens reageert op Henriette : oneens

je begrijpt het niet Henriette, het gaat immers over fietsers op de elektrische fiets.

Geef uw reactie.

J.Beijer: eens

Ze gaan veel te snel..

Geef uw reactie.

Carolien janssen: eens

Maar wat denkt u van die wielrenners???

Geef uw reactie.

jac haegens: eens

Zonder ouderen weg te zetten als enige groep die soms oorzaak zijn voor onveilige situaties is het wel een gegeven dat, naar gelang de snelheid van de fiets toeneemt, de reactiesnelheid van ouderen niet evenredig toeneemt, maar eerder afneemt.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op jac haegens : eens

ONEENS. Waar haal jij die wijsheid van dat GEGEVEN vandaan ?? En geldt deze stelling niet voor IEDERE FIETSER ( c.q. andere weggebruiker) ?

Geef uw reactie.

Theodoor: eens

Het zijn vooral ouderen welke elektrische fietsen gebruiken. Wat ik zie is dat zeer veel ouderen veel te snel rijden.snelheden van boven de 20 km zijn vel te hoog omdat de reactiesnelheid bij ouderen te langzaam is.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op Theodoor : eens

ONEENS met redenatie. OUDEREN is wel erg algemeen gesteld. Idem wat de reactiesnelheid betreft ! Geldt zeker voor JONGEREN met hun smartphone gebruik en niet volgen verkeersregels (geen licht/verkeerd om bij rotondes/plots oversteken etc.) . Gewoon je verstand gebruiken, geldt voor iedere weggebruiker ! KONKLUSIE: FLUTSTELLING !!

Geef uw reactie.

Dekkers Tweewielers Wanssum: oneens

Door de komst van de elektrische fietsen zijn er nu veel meer ouderen aan het fietsen. Hoe meer mensen er fietsen, hoe meer kans op een ongeval. Er zijn fietsen die onveilige situaties veroorzaken. De juiste keuze in het aanbod is belangrijk. Een niet computergestuurde fiets is onveiliger dan een wel computergestuurde fiets. Ook de plek van de motor belangrijk, achter, midden of voorwielmotor. Wij bieden fietstrainingen aan hoe u het beste om kunt gaan met uw elektrische fiets.

Geef uw reactie.

willem: oneens reageert op Dekkers Tweewielers Wanssum : oneens

reclame dus: goede elektrische fietsen en info vooraf ook bij : FRANK WELLENS Venray - VAN RAAY Venray- MELVINS Oostrum - GREEN-DRIVE Oostrum (ombouwen tot elektr. fiets).

Geef uw reactie.

willem: oneens

Inderdaad onjuiste vraag. Kwalitatief goede elektr. fiets of ombouwset kopen met vrijloop. Van belang is goede informatie en instructie door de vakman bij aankoop. Bij "groothandel" meestal geen of weinig info en service.Gezond verstand gebruiken tijdens fietsen. Ouderen juist voorzichtiger. Onzinnig idee om weer "bewijs" of i.d. in te voeren voor "plussers". Jongere fietsers, scooters zijn veel groter probleem. Weer een PLAATJE heeft ook geen zin: zie je pas als ze voorbij zijn.

Geef uw reactie.

p.hasselt: eens

De bestuurders hebben vaker niet in de gaten, hoe hard ze gaan! En de andere weggebruikers, hebben ook niet altijd in de gaten, dat er een snelle fiets aan komt! Bij een renfiets zie je dat ze harder gaan. En een bromfiets en snorfiets hebben ook verschillende plaatjes, dat het voor het verkeer ook duidelijker is! Misschien een plaatje net zo als de snorfiets, dan is het overige verkeer ook gewaarschuwd!

Geef uw reactie.

M Verstegen: eens

De bestuurders hebben vaker niet in de gaten, hoe hard ze gaan! En de andere weggebruikers, hebben ook niet altijd in de gaten, dat er een snelle fiets aan komt! Bij een renfiets zie je dat ze harder gaan. En een bromfiets en snorfiets hebben ook verschillende plaatjes, dat het voor het verkeer ook duidelijker is! Misschien een plaatje net zo als de snorfiets, dan is het overige verkeer ook gewaarschuwd!

Geef uw reactie.

Frank Lommen: eens

Blijkbaar hebben sommige mensen er moeite mee hun fiets onder controle te houden. Ik ben al eens bijna door een elektrische fietsster omver gereden. Daarna nam zij geen gas terug, maar hadwel de grootste moeite om de rotonde nog te nemen. Het ging nog niet eens zo hard, maar ze had de fiets duidelijk niet onder controle. Maar een elektrische fiets is niets anders dan een snorscooter met elektromotor.

Geef uw reactie.

Koos de Scipper: oneens

Maar het raakt wel eens tijd na te denken over de bescherming van hoofd armen en benen. Het gros van de eletro-bikes berijders is 50 + de snelheden varieren van 15 tm 25 km per uur . Een doorsnee recreant wielrenner op zijn race fiets rijdt tussen 20 en 35 km per uur en heeft een helm op etc. Dus snelheid begrenzers zeker in die zones waar de auto niet harder mag rijden dan 30 km per uur . En een vaardigheids test zeker voor 65 +ers lijkt me niet overbodig

Geef uw reactie.

Chris Janssen: eens reageert op Koos de Scipper : oneens

Het antwoord kan alleen maar eens zijn. Alle deelnemende groepen aan het verkeer veroorzaken namelijk wel eens gevaarlijke situaties. De vraag wordt verkeerd gesteld en had iets moeten zijn van: "veroorzaken elektrische fietsers relatief meer onveilige situaties in het verkeer dan mensen op een traditionele fiets?"

Geef uw reactie.

Peet: oneens

Zeker niet! Kijk eerst maar eens naar de horde (school) jeugd .. allemaal met een mobiel in hun hand, smsen, bellen en vooral 2 doppen in hun oren zodat ze het overige verkeer niet meer horen! Dát is pas ergerlijk! !

Geef uw reactie.

De meningen over de elektrische fiets zijn verdeeld.

In de maand september hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven over de elektrische fietsen in het verkeer.
Op de website Burgers van Venray stond de stelling : Fietsers op een elektrische fiets veroorzaken soms onveilige situaties.
Lees verder

Gerelateerde artikelen

oudere fietsers

Lees verder

Verder met de e-fiets

Lees verder

Fietsongevallen in Nederland

Lees verder

Feiten over de elektrische fiets

Lees verder

De keuze voor de juiste elektrische fiets

Lees verder

Ledenbelang ANWB over de e-bike

Lees verder