Het standpunt van de eigenaar van Valse Lucht Venray.

vrijdag, 16 augustus 2019 14:57 Het standpunt van de eigenaar van Valse Lucht Venray.

Onze lachgas winkel is erg mediageniek gebleken, zeker in de komkommertijd waarin we openden.

Minister Grapperhaus wil een verbod op lachgas en gemeenten zijn bezig met APV’s om overlast te bestrijden. En dan opent er in Venray een winkel waar in alle openheid lachgas verkocht wordt. Waarom? Omdat het (nog) kan. En omdat we het leuk vinden om op deze wijze bij te mogen dragen aan het maatschappelijk en publiek debat over recreatief lachgas -en drugsgebruik in het algemeen.

Er woedt al meer dan vijftig jaar een wereldwijde oorlog tegen mensen die drugs gebruiken, bezitten of maken. Die oorlog heeft juist voor méér slachtoffers gezorgd, in plaats van minder. Bovendien worden rechten van burgers regelmatig geschonden uit naam van de drugsbestrijding. Want juist t.b.v. de volksgezondheid is het gebruik van drugs in de Opium Wet niet strafbaar gesteld. Zelfs het Trimbos instituut is tegen een verbod en voor regulering.

Toen wij openden werd er in Venray al op verschillende plekken lachgas verkocht. Uit de verontwaardigde reacties op social media kun je echter opmaken dat dit een taboe is of was. Kennelijk worden in veel Venrayse gezinnen kwesties rond drugs gebruik niet openlijk besproken. Alcohol staat qua verslaving op nr. 1 en scoort wat betreft lichamelijke en sociale schade op de derde plaats direct na tabak en crack. Toch zien we bij de Venrayse kroegentocht in alle openheid jongeren en zelfs minderjarigen onder invloed van alcohol.

Waar het om gaat is dat het verbieden van drugs in het verleden al vaak niet goed gelukt is. Ook werk je er criminaliteit juist mee in de hand. Door het te verbieden, verdwijnt het namelijk niet. Kijk maar naar drugs als cocaïne of xtc. Die staan ook op de verboden lijst, maar worden nog steeds gebruikt. Vooral onder de jeugd en jong volwassenen, draagt het verbieden en het niet voorlichten en praten over drugsgebruik bij tot onveilige situaties. Daarom vinden wij bij Valse Lucht een verbod juist gevaarlijk.

De kans op verslaving is bij lachgas overigens klein en ook de kans op incidenten blijft relatief klein. Maar de groeiende groep gebruikers en het groeiende aantal gezondheidsklachten maakt dat het nodig is consumenten in te lichten over de gezondheidsrisico’s van het middel. Dat is bij alle middelen zo en bij lachgas niet anders. Valse Lucht Venray biedt hiervoor een plek.

Mathieu Hölzken.

Gerelateerde artikelen

Standpunt van de gemeente Venray over lachgas

Lees verder

De hersenstichting waarschuwt voor gebruik van lachgas.

Lees verder

Het Trimbos instituut heeft alles over lachgas op een rijtje gezet.

Lees verder

Wat vinden de winkeliers in het centrum van Valse Lucht ?

Lees verder

Heel Holland lacht om Venrays lachgas.

Lees verder

ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING