ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De visie van Loek de Veen, ex-voorzitter van de Centrale Directie van het Raayland College.

zaterdag, 02 maart 2019 16:37 De visie van Loek de Veen, ex-voorzitter van de Centrale Directie van het Raayland College.

Wat verstaan we onder vakman?

De metselaar die veel stenen in een uur kan leggen, die we graag hebben, of de allround werknemer die kan stellen, metselen (de meest ingewikkelde verbanden) en voegen.? Heel veel bedrijven, ook al de kleinere aannemers huren voor de verschillende onderdelen personeel een zzp-er in. Of is dat de verwarmings(onderhouds)monteur die zoveel commerciële affiniteit heeft dat hij de klant een ketel verkoopt?. Er zijn al vmbo’s die bij alle afdelingen het onderdeel ondernemen doceren.

De vakman opleiden op school is verleden tijd. Willen de ondernemers, groot of klein, nieuwe aanwas krijgen dan zullen ze in hun bedrijf o.i.d. aan opleiding moeten doen.
De metselaar zal over 40 jaar nog metselen, jeugd die dat wil en/of niets naders kan, prima. Voor de rest is het onwaarschijnlijk dat de inhoud van hun werk over 15 jaar nog hetzelfde is. Dus zal bijscholing, liefst in relatie met werk, noodzakelijk zijn.

Wij zullen moeten accepteren dat het aantal leerlingen voor het lbo teruggelopen is en ook niet meer zal toenemen. Bij de invoering van VMBO-TL, theoretische leerweg, oude mavo, - naam nooit verdwenen uit de wet- is er ook een VMBO-GL, gemengde leerweg met een beroepsgericht vak, ingevoerd. Animo is klein en nu heeft Slob een terecht voorstel ingediend om die 2 opleidingen te combineren tot één, mavo met beroepscomponent.

Loek de Veen, ex-voorzitter Centrale Directie Raayland College.

Gerelateerde artikelen

De visie van een teamleider VMBO van het Raayland College

Lees verder

De persoonlijke visie van een regiomanager van het UWV.

Lees verder

De visie van enkele deskundigen uit de praktijk.

Lees verder

Een opleiding in Venray tot vakman is verleden tijd.

Lees verder