ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Een opleiding in Venray tot vakman is verleden tijd.

donderdag, 28 februari 2019 16:24 Een opleiding in Venray tot vakman is verleden tijd.

Zorg over de toekomst van de maakindustrie in Venray.

Ongetwijfeld is bij menige inwoner van Venray bekend dat er nogal wat grootschalige gebouwen staan. Op de vroegere locaties van Inalfa en Rank Xerox verrijzen ze nog steeds. In de volksmond staan deze gebouwen bekend onder de naam dozenpakhuizen.
Het gevolg van deze “wildgroei” in de logistieke bedrijven is tweeledig.
Ten eerste kunnen er zich geen kleinere MKB bedrijven vestigen in Venray, met name waar het gaat om de zogenaamde maakindustrie. Zulke bedrijven hebben behoefte aan deskundig en goed opgeleid personeel : dus goede vaklieden.
Daarnaast blijkt dat het personeel in de dozenpakhuizen hoofdzakelijk bestaat uit arbeidsmigranten. Te oordelen naar de goede zaken die uitzendorganisaties doen, is het recruteren van ongeschoold personeel belangrijker dan het opleiden van vaklui.

Hoe komen bedrijven in de maakindustrie straks aan voldoende vakmensen.
Ook vanwege de vergrijzing van allerlei vaklieden die in en om ons huis nodig zijn, ontstaat er in de toekomst een tekort.
Vroeger had Venray een LTS, een ambachtsschool waar jongeren opgeleid werden tot vakman. Helaas is met de mammoetwet deze vorm van opleiding verdwenen.
Het resultaat is dat bedrijven zelf medewerkers moeten gaan opleiden.
Als dat dan onvoldoende gebeurt of er is te weinig animo onder de jongeren om een vak te gaan leren, ontstaat er in de toekomst een groot probleem.
Wellicht zal een goede vakman straks meer kunnen verdienen dan hoogopgeleide leeftijdsgenoten. Vraag en (beperkt) aanbod bepalen immers de prijs.
De Stichting Burgers van Venray heeft voor de maand maart een stelling gekozen over het toekomstig tekort aan vaklieden.
De stelling luidt : Een opleiding in Venray tot vakman is verleden tijd.
Op deze website kan men aangeven het hiermee een of oneens te zijn. Ook kan men de eigen mening hierop plaatsen.

REACTIES

Vakmanschap vergt naast ervaring een goede opleiding.

Tijdens de maand maart hebben de inwoners van de gemeente Venray hun mening kunnen geven op een stelling van de website Burgers van Venray.
De stelling was: Een opleiding in Venray tot vakman is verleden tijd.

Voorafgaand aan het maken van de keuze of men......

Lees verder