ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Venray heeft een digitaal museum.

donderdag, 03 april 2014 18:00 Venray heeft een digitaal museum.

Bij het woord museum denkt u misschien aan een gebouw waarin belangwekkende zaken worden tentoongesteld. In Venray is dat gevestigd in het Venrays Museum, voorheen ’t Freulekeshuus, totdat de nieuwbouw op het Mgr. Goumansplein zal worden gerealiseerd.

In Venray is er echter ook een museum voor het bezoeken waarvan u helemaal niet meer de deur uit hoeft. Dit digitale museum heeft de naam RooyNet.
Door naar www.rooynet.nl te gaan komt er een indrukwekkende stroom aan informatie beschikbaar, waarvan menigeen zelfs het bestaan niet eens kent.
Op RooyNet vindt u cultuur-historische foto's, films, geluidsfragmenten en documenten. Deze zijn door de deelnemende organisaties verzameld, gedigitaliseerd door vrijwilligers en via RooyNet toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Het gemeentelijk genealogisch archief en het digitale archief vanaf 1880 van het Venrays weekblad Peel en Maas zijn, op enkele jaargangen na, ook op RooyNet te vinden.
RooyNet is een vrijwilligersorganisatie, die met een grote groep personen vrijwel dagelijks bezig is om informatie vanuit het - ook recente - verleden te digitaliseren. Er zijn meer dan 10.000 foto’s beschikbaar, ca. 900 documenten en bovendien meer dan 300 geluidsfragmenten en films van o.a. carnavalsoptochten. Het bezoeken van de website RooyNet is een soort ontdekkingsreis door Venray en de Kerkdorpen van vroeger.
Omdat er een enorme hoeveelheid informatie op velerlei gebied voorhanden is, mag je zeker spreken van een museum. Het bezoeken van dat museum vanachter je computer is zeker de moeite waard.
Om die reden staat gedurende de maand april op deze website de stelling : “RooyNet is veel meer dan een digitale informatiebron.“
De inwoners van Venray en de Kerkdorpen kunnen huerop aangeven of ze het eens of oneens zijn met die stelling.
Bovendien kan men zijn of haar eigen mening als toelichting op deze site zetten.
Op dinsdagavond 8 april wordt in een live radio uitzending bij Omroep Venray over de stelling gedebatteerd door aan RooyNet verbonden personen. Luisteraars kunnen dan tijdens de uitzending, die duurt van 19.00 tot 20.00 uur, telefonisch reageren.

REACTIES

Hoge waardering voor het digitale museum van Venray.

Gedurende de maand april heeft op de website Burgers van Venray een stelling gestaan over RooyNet. De meer dan 500 bezoekers van deze pollingsite konden aangeven of ze het eens dan wel oneens waren met de stelling “ RooyNet is veel meer dan een digitale informatiebron”.

Van......

Lees verder