ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Het standpunt van de directie van VieCuri

woensdag, 25 april 2018 17:42 Het standpunt van de directie van VieCuri

 

“VieCuri Medisch Centrum en Laurentius Ziekenhuis Roermond willen fuseren om in de toekomst ziekenhuiszorg in Noord- en Midden-Limburg goed, betaalbaar en toegankelijk voor alle inwoners te houden.

Alle locaties van VieCuri (Venlo, Venray en de regiopoli’s in Peel&Maas, Horst en Reuver) blijven na de fusie bestaan. De locatie Venray is verouderd en nieuwbouw is noodzakelijk. De plannen voor de nieuwbouw van Venray kunnen niet los gezien worden van de inrichting van de locaties Venlo en Roermond na de fusie.

Wij weten zeker dat in Venray na nieuwbouw een brede polikliniek en diagnostiek blijft. Dat betekent dat patiënten nu en ook in de toekomst, terechtkunnen in Venray bij hun VieCuri specialist voor alle medisch consulten, onderzoeken of kleine behandelingen; Zorg waarbij geen opname (blijven slapen) in het ziekenhuis nodig is. Het besluit over het vernieuwen van de operatiekamers (OK) en de kliniek (voor overnachtingen) moeten we nog nemen en hangt samen met de organisatie-inrichting van het gefuseerde ziekenhuis. Hierbij worden natuurlijk de belangen van patiënten, maar ook de financiële aspecten meegenomen.

Een fusie is ingrijpend. Daar hoort voor ons als vanzelfsprekend bij dat we overleggen met vele partijen: patiënten, de politiek, inwoners, huisartsen, verloskundigen, zorgverzekeraars etc. Er is bovendien niet alleen overleg, we baseren onze plannen ook op gedegen onderzoek, informatie en cijfers.

In eerste instantie zal de fusie een bestuurlijke fusie zijn, waarbij het ziekenhuis onder één bestuur komt. Wij hebben de ambitie eind 2019 het definitieve fusiebesluit te nemen, maar dat zou best langer kunnen duren. Het is een complex proces dat zorgvuldig doorlopen moet worden. De inrichting van de locatieprofielen, dus wat doen we waar, duurt zo’n vijf jaar. Voor de locatie Venray treffen we onderhoudsmaatregelen zodat de locatie tot 2023 gehandhaafd kan blijven. Tegen die tijd willen we voor alle locaties een duidelijk beeld hebben. Rond 2025 is de fusie organisatorisch helemaal afgerond en ervaart de patiënt dat ook.

Goede, betaalbare en toegankelijke ziekenhuiszorg in de hele regio Noord- en Midden-Limburg nu en in de toekomst, staat daarbij voorop.”

Ankie van Rossum, voorzitter Raad van Bestuur