ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

Als de nood aan de man is......

donderdag, 05 september 2013 18:00 Als de nood aan de man is......

Als de nood aan de man is….

Iedereen kent deze uitdrukking.
Meestal voegt men daaraan toe : dan is de redding nabij.
Maar wat gebeurt er als die redding, om welke reden dan ook uitblijft ?
Men moet dan dus zichzelf weten te redden..
Met een modern woord heet dat dan : zelfredzaamheid.

Deze zelfredzaamheid wordt in de veranderende maatschappij steeds meer van ons gevraagd. Kort door de bocht betekent dit dan men geacht wordt zijn eigen boontjes te kunnen doppen. Het grote probleem daarbij is dat men pas daarmee wordt geconfronteerd als de nood aan de man is. Zolang er geen enkele reden is om nu alvast maatregelen te nemen, wacht vrijwel iedereen af wat de toekomst brengt.
Bij zich plotseling aandienende problemen moet men in allerijl maatregelen nemen.
In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kan de gemeente niet of niet snel genoeg aan de wensen voldoen.

Het kan echter ook anders.
Als voorbeeld noemen we hier uw woning.
Om langer zelfstandig in de eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, kan de woning als “levensloopgeschikt” worden aangepast. Als u toch al van plan bent kleine aanpassingen te (laten) verrichten, is het goed om meteen na te denken of die ook zodanig kunnen worden uitgevoerd dat verzorging door derden mogelijk wordt.
Daarbij is ook te denken aan “zorg op afstand” met gebruikmaking van de huidige technologisch ontwikkelingen. Men noemt dit domotica.

Een ander voorbeeld heeft betrekking op langzaam afnemende mobiliteit.
Daardoor neemt de kans om vereenzaming toe. Ouderenverenigingen in Venray hebben speciale programma’s om senioren te helpen maatschappelijk actief te blijven.
Ook het probleem van beginnende dementie krijgt steeds meer aandacht. In Venray wordt u in het zogenoemde Alzheimer café in de Kemphaan geïnformeerd hoe u als direct betrokkene of als mantelzorger hiermee kunt omgaan.

Al met al zijn er voldoende mogelijkheden of informatiebronnen die u nu al kunt raadplegen. Burgers van Venray is er in geïnteresseerd of u zich al dan niet zorgen maakt over uw toekomstige zelfredzaamheid.
Om die reden wordt u uitgenodigd om gedurende de maand september te reageren op de stelling : Als de nood aan de man komt, red ik mezelf wel.
U kunt op deze website aangeven het hiermee eens of oneens te zijn.


 

REACTIES

In noodsituaties kunnen wij ons niet allemaal redden.

In de maand september hebben de bezoekers van de website “Burgers van Venray” hun stem kunnen uitbrengen op de stelling : als de nood aan de man komt, red ik mezelf wel.
Het is opvallend om te zien dat de stemming hierover gelijkmatig verdeeld......

Lees verder