ONTVANG EEN BERICHT OVER EEN NIEUWE STELLING

De voorzitter van het museum geeft zijn visie

woensdag, 03 mei 2017 09:17 De voorzitter van het museum geeft zijn visie

Venrays Museum in De Borggraaf, Huys van Venray, in het hart van Venray

Binnenkort opent Stichting Venrays Museum haar deuren op een nieuwe locatie. Na 35 jaar gehuisvestigd geweest te zijn in 't Freulekeshuus wordt verhuisd naar het Mgr. Goumansplein 1, vlak bij het hart van het Venray’s historie, de Sint Petrus' Banden Kerk, en bij het hart van het toerisme, de VVV. Naar een mooi en veel grotere locatie.

Het nieuwe museum laat daar zien hoe het huidige 'Venray' verbonden is met de historie, met o.a. met de Peel , de kastelen te Geijsteren en Blitterswijck, met het militair kerkhof Ysselsteyn, met de Heilige Gertrudiskerk te Oirlo, met de Sint Jozefkapel in de Smakt, met de psychiatrische instituten, met de vele veldkapelletjes en voormalige kloosters, enz. enz. Venray en wijde omgeving worden zelf onderdeel van de verzameling.

Het museum gaat over mensen, over hoe zij de voorbije eeuwen in vaak moeilijke omstandigheden hun leven hebben ingericht en over hoe dit zowel de mensen van nu als de streek waar zij wonen mede heeft gevormd. Het museum gaat niet over potten, pannen en schilderijen. Het museum stijgt ver uit boven wat de objecten in de collectie zelf te bieden hebben. 'Verbinden en ontsluiten' zijn de kernwaarden waaraan dit museum zijn betekenis ontleent. Dat maakt dit museum uniek.

Omdat het getoonde ook karakteristiek is voor een grotere regio dan Venray, zal het veel mensen boeien. Het 'verbinden en ontsluiten' van het heden en de historie geldt niet alleen voor de mensen die in Venray of omgeving wonen, maar ook voor mensen die de gemeente bezoeken. Sterker nog: het museum kan een extra stimulans zijn om naar Venray te komen, want de bezoeker krijgt er meer dan een museale presentatie. De combinatie met toeristische promotieactiviteiten in het zelfde gebouw maakt het museum bijzonder, aantrekkelijk, uniek.
Het museum wordt ook een plek voor exposities waar inwoners van Venray kennis kunnen maken met interessante cultuuruitingen in de wereld buiten Venray. Frequent wisselend.

Het nieuwe museum wordt eerder een bezoekerscentrum dan een museum in de traditionele betekenis.

kortom:
Het Venrays Museum combineert Historie, Cultuur en Toerisme. Je maakt er kennis met de geschiedenis van Venray en ziet hoe op vele plaatsen in en rond Venray de sporen van het verleden nog aanwezig zijn: het verbindt binnen en buiten.
Het is een plek waar exposities worden georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen die voor mensen in en rond Venray interessant zijn.
Voorop staat dat alles gebeurt vanuit een educatieve intentie.

Ernest Raedts, voorzitter Venrays Museum.